osztatlan közös tulajdon

N. Miklós # 2016.03.21. 07:47

Tisztelt Fórumozók!
Adott egy ingatlan osztatlan közös tulajdonban, (1/2,1/2 )"elméletileg" közös jelzálog hitellel. A másik tulajdonos nem fizet, ezen már túltettük magunkat. Viszont az egyéb tartozásai miatt veszélybe került a jelzáloghitel.

A tulajdoni lapra ráterhelték a tartozását.
Az lenne a kérdésem, hogy lehetne-e magamra írattatni a tulajdoni hányadát, ha rá tudnám venni?
Illetve ilyenkor a tartozását először ki kellene fizetni, mielőtt bármit is lehetne tenni?

Köszönettel, N. Miklós

ostyascukor # 2016.02.20. 13:24

nincs alapító okirat. az majd ha társasház leszünk :)

Immaculata, köszönöm szépen a gyors választ!

MajorDomus # 2016.02.20. 10:15

Alapitó Okirat nincs?

Immaculata # 2016.02.19. 19:28

Az adásvételihez kell csatolni egy alaprajzot, amin be lehet határolni a területet.

ostyascukor # 2016.02.19. 17:50

Tisztelt Fórum

birtokomban van egy osztatlan közös tulajdonban egy lakás ami műszakilag (víz, gáz, villany) le van választva

mivel nincs külön helyrajzi száma a lakásnak (az egész háznak van 1 helyrajzi száma) ezért ha valaki meg akarja venni akkor hogy tudom neki meghatározni hogy a második emeleten balról a harmadik ajtó mögötti lakást takarja az én tulajdoni hányadom, és nem mondjuk a pincében az első öt tárolót
magyarul hogy lehet helyileg behatárolni hogy mit tartalmazz én tulajdoni hányadom
nekem ez meghatározva csak az én adás-vételi szerződésemben van ami meg ugye nem publikus, ezt nem is mutogathatom a leendő vevőnek.

az megoldás ha elbattyogunk ügyvédhez, én odaadom ügyvédnek az én adás-vételi szerződésem (ami akkor készült amikor birtokomba került a lakás) és akkor az ügyvéd igazolja hogy valóban az adás-vételi szerződésben meg van hatázova hogy a második emeleten balról a harmadik ajtó mögötti lakás az amit én birtoklok?

segítésüket előre is köszönöm

MajorDomus # 2016.02.18. 21:48

Sujtani?
50 pálca?

Immaculata # 2016.02.18. 11:11

szkubidu

Lásd. 15. §.

Immaculata # 2016.02.18. 11:08

szkubidu

erről szóbeli megállapodást kötöttek annak idején.

Erről nem lehet szóbeli megállapodást kötni. Be kell jelenteni a Földhivatalba a földhasználatot (térképpel, berajzolva a használatot). A bírság azt fogja sújtani, aki nem gondozza az általa bejelentett földterületet.

Immaculata # 2016.02.18. 11:05

A tulajdonjogok adottak, az akkor sem fog változni, ha a használati szerződésben a használatról megállapodtok.

A használati szerződésben pedig a felek szabadon állapodhatnak meg. :)

Nina004 # 2016.02.18. 10:34

Üdvözlök Mindenkit!

A problémám a következő lenne: testvéremmel vásároltunk (50-50%-ban) két db egymás mellett lévő telket,majd telekalakítás során összevonattuk.Osztatlan közös tulajdonként,használati szerződést fogunk egymás között írni.A telek felső részén ő fog építkezni amihez nyél részen fog tudni eljutni,az utcafronti rész pedig az enyém.
A kérdésem az lenne,hogy kié a nyél rész??Kb 200nm-ről van szó,ami nem tudom,hogy területi hányadban kihez tartozik?Én úgy gondolom,hogy mivel én nem használom nem az enyém.Hol találok erről egy törvényi leírást vagy bármit ami alapján nem csak találgatnánk,hogy ki kell/lehet a nyél rész?
Köszönöm ha valaki tud segíteni.

szkubidu # 2016.02.12. 13:18

Tisztelt "aki segíteni tud"

Kárpótlásból 2 házaspár egy osztatlan közös mezőgazdasági területet kapott több tíz éve. Ebből 3-an jó viszonyt ápolnak a megosztás nem okoz problémát, erről szóbeli megállapodást kötöttek annak idején.(kinek melyik rész stb.) viszont a 4. már nem ilyen kompromisszum kész(azóta elvált). Van-e jogi út a sorsoláson kívüli megosztásra, úgy ahogy azt annak idején megbeszélték. nekem a 374/2014 (XII.31.) alapján ez nem jön le :(

köszönettel: én

Katalin0226 # 2016.02.10. 09:43

Köszönöm szépen a válaszokat!

ObudaFan # 2016.02.09. 17:09

KatLin0226

A tobbi tulajdonos hozzajarulaya nelkul eladhato az ingatlan, de elovasarlasi joguk van. Ez azt jelenti, hogy az altalad elfogadott ajanlatnak megfelelo vetelaron vehetik meg az ingatlant. A kozmuvek vonatkozasaban lehet almeroket felszerelni, de lesz egy kulonbozet, amit egyetemlegesen alltok.

Katalin0226 # 2016.02.09. 12:34

Üdvözlök Mindenkit!

Hálás lennék, ha valaki segítséggel tudna szolgálni az alábbi ügyben.

Árverésen szeretnénk lakást vásárolni. Az osztatlan közös tulajdonban lévő épületben 4 db. külön bejáratú lakás található,mely ingatlanok tulajdonosai az 1041 m2, megosztott tulajdonukat képező, természetben megosztott használatáról megállapodást kötöttek.Az árverésre kerülő ingatlan 233/1041 tulajdoni hányadú, mely a természetben egy önálló, műszakilag megosztott lakást jelent.

Érdekelne, hogy milyen veszélyekkel, illetve hátrányokkal jár egy ilyen osztatlan közös tulajdonban lévő lakás megvásárlása? A saját részt el lehet adni a többiek beleegyezése nélkül? Ha a többi tulajdonos közül valamelyikük él az elővásárlási jogával, akkor az általam meghatározott áron veheti meg a lakást, vagy akár annál olcsóbban is? A többiek esetleges közüzemi tartozása rám hogyan hat? Illetve még egy kérdés: melyik jogszabályban találhatom meg az osztatlan közös tulajdonra vonatkozó részletes szabályokat?

Megköszönöm, ha valaki tud segíteni. Üdv: Katalin

Heyyou # 2016.02.05. 17:21

Üdvözlök mindenkit, hozzáértő segítséget szeretnék kérni.
van egy hatalmas föld, mely osztatlan közös tulajdonú. Az egyik tulaj én vagyok, de persze mivel zöldterületté nyilvánították, így nagyjából semmit sem lehet vele csinálni. Vagyis én nem tudom mit. Nagyon jó helyen van, a Váciú út külső része, ami a megyeri hídra visz. nemrég arra jártam és léttam, hogy a földön óriásplakátok vannak kihelyezve, nem kevés, és mint kiderült évek óta. Megkerestem a média céget, akik azt mondták, hogy az egyik tulaj adta ki nekik. Kérdésem, mit tehetek?
vagy szeretnék én is részesülni a bevételből, vagy szeretném ha a táblákat eltüntetnék. Szerintem ez nagyon nem korrekt a többi tulajdonossal szemben. Jogos az igényem? Visszamenőleg kérhető a bevétel rám eső része?
köszönöm előre is, ha valaki tanácsot ad...
Andrea

lajcsó # 2016.02.03. 22:16

Pp. pertársaságra vonatkozó szabályai.

dorka11 # 2016.02.03. 20:30

Kedves lajcsó!
Ha megtennéd, hogy válaszodat részletezed - megköszönném.

lajcsó # 2016.02.03. 19:59

"Én azt gondolom, hogy a II.rendü alperes, mivel nem fellebbezett, reá nézve az itélet igen is jogerős, és át kell adnia a telek és a ház felét kiüritve. Igy van?"
Nincs így. Az ügy jellege miatt az I. r. alperes cselekménye a II. r. alperesre is kihat.

dorka11 # 2016.02.03. 18:29

Szép estét mindenkinek!

Közös tulajdont megszüntető perben I.fokon született itélet ellen I.rendü alperesem fellebbezett, a II.rendü nem élt jogorvoslattal. Az itélet szerint: "A biróság kötelezi az I-II. rendü alpereseket, hogy az itélet jogerőre emelkedésétől számitott 15 napon belül az ingatlan általuk használt részét kiüritve bocsássák a felperes birtokába."
"A biróság a peres felek......ingatlanon fennálló közös tulajdonát akként szünteti meg, hogy az I-II.rendü alperesek 1/4-1/4 tulajdoni illetőségét.....forint megváltási ár megfizetése ellenében a felperes tulajdonába adja."
A napokban érkezett meg a II.foktól az I.rendü alperes fellebbezése, és a tárgyalásra szóló idézés. Ebből derült ki egyértelmüen, hogy csak az I.rendü alperes nyujtott be fellebbezést. Érdeklődésemre közös ügyvédjük azt a tájékoztatást adta, hogy az itélet a fellebbezés miatt nem jogerős. Én azt gondolom, hogy a II.rendü alperes, mivel nem fellebbezett, reá nézve az itélet igen is jogerős, és át kell adnia a telek és a ház felét kiüritve. Igy van? Ha felszólitom II.rendüt, és ennek ellenére nem tesz eleget az itéletben foglaltaknak, csak a végrehajtás marad?
A válaszokat előre is köszönöm.

Aranytölgy # 2016.02.02. 11:38

Kedves Fórumozók!
Még nem vagyok járatos erdő eladásában. Most egy ilyen feladat vár rám. Ebben kérném a tanácsotokat, hogy mire figyeljek, hogyan induljak el az ügyintézésben. Alapesetünk a következő: van egy osztatlan közös tulajdonban álló erdő ( vöröstölgy és akác ), melyben már csak nekem és még két magánszemélynek van tulajdonjoga. Annyit tudok, hogy a tulajdonostársaknak elővételi joga van. Köszönöm a segítséget előre is.

Gabo. # 2015.12.07. 13:49

Nálunk konkrétan az a helyzet, hogy fejenként van 1.78ha és 1.01ha nővéremnek és nekem is osztatlan közös tulajdonban. Amelyikben az 1.7 van, ott van szintén 1.7ha egy harmadik személynek. Ez egy hrsz. 1/3-1/3-1/3 arányban. Ahol az 1.01 van, ott ennek a harmadik személynek(és még kb. 20 másik embernek) van elég sok területe. Pontosan nem tudom, hogy mennyi, de talán nem is lényeges. Most ő bérli mindenkitől.
Azt szeretnénk, hogy a két 1.01 hektáros részt cseréljük el arra az 1.7-re. Így lenne egy 5.34 hektáros különálló darab. Itt buknánk pici területet, de úgy gondoljuk, hogy jobb lenne, ha egy darabban van.
Ez kivitelezhető vajon?

bokros # 2015.12.07. 12:46

Csere esetén, ha az területarányos, akkor nincs 1 ha limit
Arra kell vigyázni, hogy ne legyen nagyobb mint amennyi volt
Amennyiben ez nem megoldható ( nem terület, hanem Ak alappú a csere) akkor kerül szóba a földműves nyilvántartás.

Dr. Bokros Gábor
ügyvéd

Dr. Bokros Ügyvédi Iroda
8961 Lenti Pf: 51
www.drbokros.hu
Tel/fax: (36 92) 551 270, 551-271
Mobil: (36 30) 3398 000

lajcsó # 2015.12.07. 11:07

Nem "gazda" végzettség kell hozzá, hanem földművesként való regisztráció!
Aki nem földműves, annak a cserénél is ügyelni kell az e hektáros szerzési limitre!

Gabo. # 2015.12.07. 09:46

Az tudom, hogy az önkéntes földcsere működik csak azt nem, hogy ehhez kell-e valamilyen gazda végzettség, mert ez sehol nincs feltüntetve.

bokros # 2015.12.07. 09:34

Ez az un. birtokegyesítési célú önkéntes földcsere.
Működik.

Dr. Bokros Gábor
ügyvéd

Dr. Bokros Ügyvédi Iroda
8961 Lenti Pf: 51
www.drbokros.hu
Tel/fax: (36 92) 551 270, 551-271
Mobil: (36 30) 3398 000