kerítés "jog"

kokosys72 # 2020.04.21. 17:27

drbjozsef# Jelentem!2020.04.19. 13:33
kokosys72,

Te építetted azt a kerítést?

Nem nem én építettem, hanem megörökölt terület köröl volt. többen használjuk a területet és ezért nem értem milyen jogon bontották el.

drbjozsef # 2020.04.21. 15:35

A te általad épített, saját tulajdonú kerítésre nem szerelhet fel semmit a beleegyezésed nélkül.

alfateam # 2020.04.21. 12:32

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

A 7.sz melléklet tartalmazza a hibahatárokat.

Beni123gg # 2020.04.21. 11:58

Üdvözlök Mindenkit,

A segitsegeteket kérném abban hogy a bolond szomszédom kitalalta hogy az új zsaluteglas labazattal rendelkező oldalkeritesem beton alapjából 5 cm az ő ingatlanán van. Maga a felszín feletti résszel nincs baja csak a lábazattal... Nem normalis, de hápog már napok óta.

Én igy tudom kb 30 cm eleve a foldmeres hibahatara , de labazati beton átlógásról még nem olvastam sztorit.

Mellesleg ugyanez a szomszed az én uj keritesenhez rogziti a kobos tartalyokat amibe esovizet gyujt... ez gondolom nem korrekt... eleve lehet az hogy 10 cm-re pakol olyan kobos tartalyokat amiben elozoleg halalfejes vegSzer volt?

Kerlek irjatok meg a velemenyeteket hogy frappansra vegleg letudjam pattintani.

Lagopagosz # 2020.04.21. 08:33

Épületeitől messzevan, kocsibejárót létesített, max a kocsiját félti.

Én eddigis is beengedtem volna, sőt a kerítés sem magas, onnan, át is éri, de Ő azt akarja én menjek át megcsinálni hogy neki tetsszen.

Tehát ha nem foglalkozom vele, szabadkezet adok neki akkor nem tud szétperelni úgy hogy nyerjen is ezmiatt?

Mondtam neki ha nem tetszik a magassága akkor vágja le, ha nem tetszik ami átlóg akkor vágja le.

De én menjek át levágni...

De ma ahogy levágtam észrevettem hogy már megelőzött, lefújta gyomírtóval. Ez megint olyan dolog hogyha nincs rajtakapás bizonyítani sem tudom...

Társasházzá nem alakult "társasház". tehát osztatlan közös.

drbjozsef # 2020.04.21. 04:27

Egyébként : országos hatályú rendelet nincs, a HÉSZ-ben kell megnézni, ezt minden település jogosult maga előírni. Ha nincs ilyen szabályozás, akkor a Ptk. szomszédjogok fejezete az irányadó : a szomszédot ingatlanának használatában nem zavarhatja, nem lóghat át, nem árnyékolhatja jelentősen, ágai, gyökerei nem veszélyeztethetik az épületét.

Levágnod neked kell, de ha nem akarod, köteles vagy beengedni, hogy elvégezze a szükséges (!) munkát. Ha ős se akarja, akkor így járt.

drbjozsef # 2020.04.21. 04:21

Adott egy társasházi kerítés két társasház között, két osztatlan közös tulajdont kerít el.

Két társasházhoz hogyan jön az osztatlan közös tulajdon?
Vagy egyik, vagy másik.

Lagopagosz # 2020.04.20. 19:12

Adott egy társasházi kerítés két társasház között, két osztatlan közös tulajdont kerít el.
A kerítés mellett van egy bokor ( az én oldalamon), a szomszéd kötelezni akar hogy a kerítésnél ne nőjön nagyobbra.
Én mondtam, bennevagyok de csak akkor ha Ő nyírja le. Így már nem jó neki.

A kérdés: közvetlen kerítés mellett lévő bokor/fa stb -re mit ír elő a törvény, illetve kinek a kötelessége felsöpörni a falevelet, vagy levágni az ágat ami a szomszédba megy?

Én a lakásba úgy költöztem hogy a kerítés és a bokor is ottvolt. De az új szomszédnak nem tetszik.. pedig Ő is úgy vette hogy azok már ottvoltak.

drbjozsef # 2020.04.19. 11:33

kokosys72,

Te építetted azt a kerítést?

kokosys72 # 2020.04.19. 09:26

Üdv mindenkinek

Kérdésem lenne, adott egy nagyméretű terület ahol gyümölcsös volt feloszlot a TSZ és kimérték a részjegyesek között, ezt megörököltem.
A terület elkerített aránylag védett volt, most tavasszal a mellettem lévő gazdák úgy döntöttek nem folytatják tovább a gyümölcs termesztést, megszüntették az ültetvényt. De sajnos a kerítést is elbontották így a gyümölcsösöm védtelen lett. Kérdésem, volt joguk erre ? Vagy csak kitúrni akarnak így ?
Kötelezhetem őket a kerítés helyreállítására ? vagy esetleg a területem külön kerítésének a költségeit rájuk terhelhetem ?

drbjozsef # 2020.03.18. 10:47

Mallarme,

Ha ezzel a kérdésre akartál egy igennel válaszolni, akkor ott is vannak a lehetőségeid.

Mallarme # 2020.03.18. 07:51

Kedves drbjozsef!

Erről lenne szó: http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?…
Jobb oldalon lehet látni azt a beugró kerítést( mögötte gaztengerrel...)
A térkép pedig: http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?…
Köszönöm szépen!

drbjozsef # 2020.03.18. 05:47

Mallarme,

Hívhatsz földmérőt, de ő nem hatóság, nem fogja visszaállítani a kerítésedet. De legalább megmondja, hogy a földhivatal szerinti telekhatár hol húzódik.

Hogy érted ezt a "lekerített" részt? Hogy ez a rész most a szomszéd telkéhez tartozik, a telekhatár szerinti helyen NINCS kerítés ott?

Mert ez esetben csak azt teheted, hogy megpróbálsz beszélni a szomszéddal, és megegyezni vele. Ha hozzájárul, hogy a térkép szerinti helyre helyezzétek át a kerítést, akkor el is van rendezve az ügy.

De ha nem járul hozzá, akkor önhatalmúlag nem veheted el azt a részt, pert kell indítanod ellene.

Mallarme # 2020.03.17. 23:27

Üdvözletem!
Egy olyan problémám lenne, hogy az amúgy sem túl nagy telkemen(168m2) van egy 1*kb 6 méteres kerítéssel leválasztott rész, így a szomszéd kb a kertem közepéig be tud sétálni azon az elkerített részen. A térképmásolaton is látszik, hogy a telekhatár a lakó- és melléképülettel párhuzamosan fut minimális távolságra. Ez az L alakú kerítés viszont körölbelül 1 méterrel beljebb van a térkép szerinti telekhatártól. Mit tudok ebben az esetben tenni? Hívjak földmérőt az ügy tisztázása érdekében? Előre is köszönöm!

fomec # 2020.01.28. 19:25

nagyon szépen köszönöm!

drbjozsef # 2020.01.28. 16:55

Mindegy.
Elég a saját levél, tértis ajánlott, határidő tűzésével.
Ide MÉG szerintem nem kell ügyvéd.
De pereskedés előtt azért erősen javallott.

fomec # 2020.01.28. 16:27

Tisztelt Drbjozsef!

Elégséges egy sajátkezűleg írt tértivevényes levél, vagy forduljanak ügyvédhez?

drbjozsef # 2020.01.28. 15:00

fomec,

Felszólíthatják a kerítés (és garázs) tulajdonosát, hogy bontsa el azokat, és ha erre önként nem hajlandó pert indíthatnak bíróságon.

fomec # 2020.01.28. 13:53

Tisztelt Fórumozók!
A menyem örökölt 1/6 rész belterületi ingatlant 2011-ben. A tavalyi év folyamán a megvásárolta az ingatlan fennmaradó részét. 3/6 az édesapjáé, valamint 1/6 -1/6 részt a két testvérétől. A területet egy helyi vállalkozó használta lomtárnak. Miután a baloldali telekszomszéd építkezni szeretett volna, kihívott egy földmérőt. A menyeméket is odahívták a kitűzéshez, a későbbi viták elkerülése végett. Ekkor derült ki, hogy a jobboldali szomszéd az utcafront felől 2,5méter, hátul pedig 4,7 méter szélességben egy 2 méter magas beton kerítést épített a telkükre. A hab a tortán, hogy egy garázst is épült így a telkükre cca 50%-ban.
(Később kiderült, hogy az utcafrontból is lekerített 4,5 métert. Így a közterületből is mintegy 200 m2 bitorol.)
A menyemék telke papíron 482m2, de így a valóságban 399m2. A legnagyobb gond ezzel az, hogy így nem éri el az adott környékre érvényes minimális 400m2 területet. A kerítést maximum 11éve építhette rá, mert a szomszédos telek akkor került a birtokába. Megvásárolni az egészet nem hajlandó, legalábbis nem piaci áron. A 83m2-t pedig a menyemék nem akarják eladni, mert akkor már a maradék sem építési telek.
Mit tehetnek, hogy eltűnjön a kerítés és a garázs a rajta lévő napelemekkel együtt. (A garázsra nincs építési engedélye, mert elméletileg mobil lenne.)
Üdvözlettel: Németh Sándor

HxFF # 2019.12.11. 18:27

Köszönöm a választ.
Meg tudnád írni esetleg a jogszabályt, ami alátámasztja, hogy nem bonthatja el? Vagy mi alapján írod ezt?
Ha jogilag nem bonthatja el, de a valóságban mégis megteszi, akkor mit tudok tenni?
Pont a kérdésed miatt kérdezem én is.

drbjozsef # 2019.12.11. 05:39

Érdekes a kérdés.

Úgy érted, jogilag? Nem, jogilag nem bonthatja el.

De hát mit érsz ezzel a válasszal, ha arra mész haza, hogy elbontotta?

HxFF # 2019.12.10. 18:34

Sziasztok!

Kérlek, segítsetek javaslattal/tanácscsal egy kérdésben.
A szomszéd 2018-ban elkezdett kerítést építeni,de a 30 éve birtokolt és általam karban tartott (+ telekadót is én fizetem utána) területemre építkezett és elvett 80 cm-t belőle (az övé több hektárnyi terület). A kiméretésre engem nem hívott meg, nem adott át semmilyen értesítést. Birtokvédelem iránti kérelem be lett adva a helyi jegyzőhöz kétszer, de mindkét esetben elutasította, mivel telekhatár-vitáról van szó, így birósághoz kellett fordulnom. Ez meg is történt és a telekhatár-vita idején húzta fel a betonkerítést, amivel 80 cm-t elkerített az én területemből is.
A vonatkozó törvény szerint tilos telekhatár-vita esetén kerítést építeni, majd ha a bírósági ügy lezárult volna, csak az után építkezhetett volna. Beadtuk a bíróságon a birtokvédelmi keresetet, de azt a bíróság elutasította, mivel én azt nem mérettem ki. (A szomszéd kb. 20-30.000,- forintot fizethetett a nem hivatalos kimérésért. Nekem a hivatalos kiméretés 150.000-be került volna.) Jelenleg a telkem egy betonoszlop + drótkerítés kombóval van körbekerítve, amit még az előző tulajdonos építtetett kb. 30 évvel ezelőtt (én már így, ebben a lekerített állapotban vettem meg tőle 1998-ban).
Kérdésem: a jelenlegi kerítésemet lebonthatja csak úgy a szomszéd? Mert ez a terve, hogy lebontja és egy teljesen zárt betonkerítést húz fel helyette, amit már megkezdett azon a területen, amit feljebb vázoltam.
Azt a részt, amivel 80 cm-t lekerített a területemből is akkor építtette, amikor nem voltam otthon és nem tudtam megvédeni a területemet a jogtalan kerítés építéstől. Gondolom a meglévő kerítésemet is így tervezi lebontani és nem szeretnék arra hazaérkezni, hogy bármi módon hozzányúlt a kerítéshez, vagy le/megbontotta azt.

Köszönöm

drbjozsef # 2019.11.24. 16:36

Dora1,

Pert indíthatsz bíróságon.
De még ott se biztos, hogy sikerrel jársz.
Mindenesetre az ügyvéd fogadása tanácsos.
A kerítést azt ne döntsd ki, nem jó ötlet.

Ezt úgy kellett volna, hogy amikor úgy gondoltátok, hogy ezt megvennétek, AKKOR felméretitek földérővel, és ha nem stimmel, nem veszitek meg. Utólag okosnak lenni annyi, mint előre... nem.

Dora1 # 2019.11.24. 13:17

Jónapot,sziasztok!

Olyan helyzettel állunk szemben,hogy vettünk egy telket a földmérés során kiderült a kerítések mindkét oldalon rossz helyen vannak mindkét telekszomszéddal beszéltünk sajnos mindketten elzárkóztak a telekviszonyok rendezése elöl. Sajnos a ház így nincs megfelelö távolsâgra a kerítéstöl.A kérdésem hogy ilyen esetben hogy járhatok el?
Ügyvédet kell e fogadnom vagy a helyszini mérés alapján fogom és kidöntöm a kerítést?

A segítségeket elöre is köszönöm!!!!!

János38 # 2019.11.01. 08:03

Köszönöm szépen hozzászólásod!
Szerintem elindult per alatt álló terület kapcsán elbirtoklási eljárás/per nem indítható... Feltételezem, az ügyvédünk (alperesek ügyvédei közül bármelyik) ezt a lapot kijátszotta volna már ha lehetne... A felperes ingatlanának másik vége a "fő" mellett van, onnan van a kiépített bejárata (kerítés, kapu). Az ezen a részen szomszédos ingatlanoknak mindnek onnan van a bejárata. (Feltételezhetően befektetési céllal vásárolta ezt az ingatlan az új tulajdonos/felperes és szeretné megosztani a nagy területet és ezért szeretne fenti részről is bejáratot az ingatlanra. Abból következtetünk erre, mert van hogy negyed évig nem is látni, akkor jön és mindent csak kiírt, termőfákat, szőlőst, a házhoz meg hozzá sem nyúlt, talán nem is járt benne...)