lakássá nyilvánítás

nanemaaa # 2010.03.26. 13:32

Én pl szingaléz vagyok. :D

Ezért is nem értettem amit írtál. Pedig tök egyértelmű:
"A pince tele volt. A Qbau a mosókonyha + egyebek (összesen 50nm) tulajdonjogáért takarította ki és betonozta le a pincét. Elvi értéke 2 millió volt. Más is megvette volna, de azt mondta a közösképviselő és a Qbau, hogy hiába alakítják át lakásnak, engedélyt nem adnak hozzá.
Most az eladás óta eltelt 5 év. Fél éve elkezdték a sittet kihordani, és megcsinálták lakásnak."

És kérésedre így megadom a helyes választ is:
" A helyes válasz az lett volna: nincs ilyen rendelet, vagy az új társasházi törvény tartalmazza, vagy …"
Remélem, így már jó lesz.

MajorDomus # 2010.03.26. 21:21

A kérdésedre- megkaptad a -válaszokat, ha még -mindig nem érted,az a te bajod.

Ha akkor a ház belement az alkuba, s azt átvezették az Alapitó Okiraton, s az ingatlannyilvántartáson, azóta eltelt 5 év,akkor itt a pont. Ezt már 2x leirtam. Nézd meg az Alapitó Okiratot, s a tul.lapot. Ha ott rendben van, akkor csak egy zsebkendőt vegyél.

Zsófi2 # 2011.10.17. 23:51

Tisztelt Fórumtagok!

Segítséget szeretnék kérni.
3 lakásos Társasházban lakunk, ahol az egyik tulajdonos - még mielőtt mi ideköltöztünk - kivásárolta a Társasháztól a pincét, a földszinten található szárítót és tusolót. El szeretné adni a lakását és arra gondolt, a szárítóból ill. tusolóból egy másik (4.) lakást csinál. Kiderült, h. nincs meg a lakásnak szánt szárítónak a kellő magassága, így az az ötlete támadt, h. a szárító mögötti garázsát is hozzácsapja a szárítóhoz (a garázsnak megfelelő a magassága). A Társasház tájékoztatása nélkül megterveztette a 4. lakást és beadta a terveket az építésügyi hatósághoz. Nem volt közgyűlés, sem szavazás!!! A 2 másik tulajdonos nem járult hozzá az átalakításhoz! A másik 2 tulajdonosnak csökkenne a tulajdoni hányada, és nem csak azért, mert a 0,5-ös szorzójú szárítóból 1-es szorzójú lakás lenne, hanem mivel a mostani ill. leendő lakásához biztosítani kellene 2 garázst v. kocsibeállási lehetőséget, amit úgy gondolt, a közös kertben alakít ki(a gondozott, parkosított kert úgy gondoljuk egyébként sem alkalmas rá), továbbá a fennmaradó kert tulajdonhányada, és minden közös rész 4 felé oszlana! Szóval: mindenképpen csökkentené a tulajdonosok lakásainak értékét. Ezen kívül a 3. lakónak az alapítóokiratban rögzített autóbeállási használati joga van arra a bejáróra, amelyen keresztül kell behajtani a kertbe - már ezért sem lehet a kertbe kocsibeállót tervezni! Nem beszélve arról, h. az 1. emeleti lakás hálószobája illetve erkélye alatt pöfögnének a kocsik!
Most derült ki, h. engedélyezték neki az átalakítást az építésügyi hatóságnál!
Kérdésem:
Mit tegyünk, h. megakadályozzuk az átalakítás elkezdését?
Az építésügyi hatóságnak nem kellett volna hivatalosan értesíteni a lakókat, közös képviselőt az engedély kiadásáról? Sőt! Az engedély kiadása előtt - mivel az alapítóokirat módosításához 100% tulajdonosi hozzájárulás kell - nem kellett volna közgyűlésen megszavazni és a 100% beleegyezés után kiadni az engedélyt?
Kérlek segítsetek, hogy mit csináljunk, milyen szervhez forduljunk?
Ha elkezdik átalakítani, van-e jogunk megakadályozni, illetve visszaalakíttatni?

Köszönettel:
egy Társasház aggódó 2 tulajdonosa

nanemaaa # 2011.10.18. 07:14
  1. Bemenni az építési hatósághoz és meggyőződni arról, hogy valóban kiadásra került-e engedély. Ha igen, fellebbezni.
  2. Az eljárás megindításáról, valamint a hozott döntésről is értesíteni kellett volna valamennyi ingatlannal rendelkezni jogosultat (tulajdonosakt és haszonélvezőket is).
  3. Építési engedélyt építési jogosultság igazolása nélkül nem lehet kiadni.

Ez utóbbi 2 oknál fogva én kételkedem az engedély meglétében. Ha van ilyen, mindenképpen fellebbezni kell a tudomásra jutástól számított 15 napon belül.

Mellesleg, ha az átalakítás nem érint teherhordó szerkezetet, akkor nem kell rá építési engedély, az önálló rendeltetési egységek számának változása csak bejelentés köteles. A bejelentésben a kérelmezőnek (építtetőnek) nyilatkoznia kell róla, hogy a tervezett építési munkával kapcsolatban megfelelő építési jogosultsággal rendelkezik. Ezen esetben nincs szó építési engedélyről, a hatóság mindössze nyilvántartásba veszi a bejelentést és utólag ellenőrzi az építés szabályosságát. (Én erre az eljárásra gyanakszom) Minden esetre nem ártana tájékoztatni az építési hatóságot (és az építtetőt is), hogy valójában nem rendelkezik megfelelő építési jogosultsággal. Célszerű lenne felhívni az építtető figyelmét, hogy tartózkodjon a jogszerűtlen magatartástól.

(A társasház megtilthatja a nem lakás célú önálló rendeletetési egység - garázs - rendeletetésének megváltoztatását is.)