szanto atminositese epitesi terulette

nanemaaa # 2015.04.03. 05:29

Békemenettel.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2015.04.03. 03:51

Kezdeményezni kell egy lakossági fórum összehívását, tiltakozni, tiltakozni, beadványokkal, a települési képviselők nyomásával.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.02. 23:11

Szerintem már válaszoltunk.

BBMK # 2015.04.02. 18:45

Koszonom a valaszt! Azt nem ertem akkor, hogy az azonos teruletbe kell sorolni mire vonatkozik a jogszabalyban, ha nem egy azonos utca egeszere. Mit lehet tenni egy ilyen kiugroan meltanytalan helyzetben, amikor a mi osszkozmuves, lakhato utcavegunk csak zartkert es a masik, szanto terulet viszont belterulet? Kihez lehet jogorvoslatert fordulni? Koszonom!

nanemaaa # 2015.04.02. 13:11

Településszerkezeti terv és helyi építési szabályzat módosítását milliókban mérik. Ezt követően a terület művelési ágból történő kivonása sem filléres ügy. A beépítésre szánt területté minősítés következtében a település közigazgatási területén belül pótolni a megszűnő a terület aktivitás értékének növekedését.
A Termőföldek védelméről szóló törvény szerint el kell utasítani a belterületbevonást olyan területfelhasználási szándék esetén, amelyre a település belterületén belül van még kihasználatlan, beépítésre alkalmas terület.( Tfvt. 15. § (5) bekezdés)

Bea1 # 2015.04.02. 12:44

ezen mi a nagy költség? a tulajdoni lapok?

lajcsó # 2015.04.02. 11:30

Erre nem lehet kötelezni az önkormányzatot. Amennyiben nagyobb számú tulajdonos kéri az átminősítést, akkor ezt az önkormányzat megfontolás tárgyává teheti.
Csak jelzem, hogy egy adott terület (zártkert) átminősítése lakóövezetté nem egyszerű és nem olcsó eljárás. Az önkormányzat jogszerűen megteheti azt, hogy a kérelmetek alapján abban az esetben minősíti át a területet, ha fizetitek ennek a költségeit.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.02. 11:30

Nem.

BBMK # 2015.04.02. 10:57

T. Fórumozók! Az lenne a kérdésem, hogy az önkormányzatot lehet-e a "253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az országos településrendezési és építési követelményekről II. fejezet (2) A település igazgatási területén belüli azonos szerepkörű, jellegű, beépítettségi intenzitású területrészeket - általános és sajátos építési használatuk szerint - azonos területfelhasználási egységbe kell sorolni." - alapján arra köteleztetni, hogy a mi ingatlanjainkat, amik összközműves, lakható házakkal beépített zártkerti besorolású telkek és most a településrendezési terv alapján csak üdülőkké akarnak átminősíteni, ugyancsak kertvárosias lakóövezeti, belterületté nyilvánítsák, mint az utcánk másik végét, ahol egy közművek nélküli szántó helyezkedik el ezzel a besorolással.
Előre is köszönöm a választ!

Attila710516 # 2010.04.25. 17:12

Szia! Köszi a hozzászólást.! Igen ,nyár elején bementem az önkormányzathoz és helyrajzi szám szerint meg kérdeztem,hogy lehet-e ezen a helyen állatot tartani. Igen lehet minden további nélkül. Az épületeknek nem volt betonalapja,így nem kell rá építési engedély.Nem rögzített épület. Gyep-rét-ként egyébként is 3%.ig beépíthető. Az intézkedések már az ottlétem alatt történtek.(átminősítés) ...... Üdv. Attila

nanemaaa # 2010.04.23. 11:37

Jogszabály visszamenőleges hatályú nem lehet.
Ha neked bontani kell, az max azért lehet, mert nem volt rá engedélyed, és egy esetleges fennmaradási engedélyezési eljárást már csak a mostani szabályok szerint lehetne lefolytatni. Mivel a jelenlegi szabályok már nem teszik lehetővé új épület építését, így a hatóság nem kötelezhet fennmaradási engedélykérelem benyújtására, csak a bontásra.

Amit tehetsz:

1. Megnézed, hogy a korábbi szabályok szerint lehetett-e építeni?
  2. Te mikor építettél? (2009. jan 1 és okt 1 között pl alkalmasint ilyen épületre nem is kellett engedély (bizonyos korlátok között).
  3. Ha korábban beépíthető volt a telek, de most nem az, akkor kérhetsz korlátozási kártalanítást az önkormányzattól.

Jobb ötletem nincs. Majd a többiek. ;)

Attila710516 # 2010.04.23. 04:38

Üdvözlet mindenkinek!
Szeretnék tanácsot kérni.
Igyekszem rövidre fogni:) 10-n éve kaptunk vissza egy területet Szentendre Boldogtanyai részén kárpótlásként. (gyep-rét minősítésű volt) Kiderült,hogy az önkormányzat valamit "elnézett" és nem a saját területéből kárpótolt,hanem az erdőgazdaság területéből...ezek után évekig vita,tárgyalások.A telek használhatatlan.Végre pár éve,valami úton-módon ez rendeződött.(gyep-rét) Külterületként használható.Ezek után kiderült,hogy nincs út a telekhez,mert "ügyesen"sikerült parcellázni. Sebaj,adunk oda a telekből és lesz utunk. Ez meg is történt. Tavaly nyáron kigazoltuk az utcát és a telket(kézzel,géppel,traktorral)Felvittem egy lakókocsit,tisztán fából építettem kb 15nm-i ólat és 1 tárolót,ami 4nm-s volt.Vettem 5 db kismalacot és 30 tyúkot.(ezeket csak a pontos megértés miatt írom le) Jelzem ,hogy a telkek a fáktól nem is láthatóak az odavezető útról..... Nyár végén,a "boldogtanya védegylet" tagjai(1-2 önkormányzati ,a környéken lakó és üzletelő tag) elintézte berkeken belül,hogy átminősítsék a telket EE övezetté és 2 hetet kaptam arra,hogy mindent eltakarítsak.A területen semmi sem építhető és semmire sem használható ezek után.Közölték velem,hogy max 30cm(igen cm) magas épület lehet,de oldala annak sem:))) Nos kb 40 telektulajdonos érintett ebben,mivel ez egy nagyobb terület,így az ő különálló ingatlanjai is értéktelenek lettek. Kérdezném,hogy van-e értelme perelni az önkormányzatot,várható-e valami érdemleges döntés a javunkra. Nekem pl: másik telek is megfelelne........nem okvetlen anyagi kárpótlásra gondolok....Nem tudom,hogy ügyvéddel lehet-e olyat megbeszélni,hogy 50-50% ha sikerrel járunk? Köszönök minden választ és tanácsot! Üdv:Attila

gemel # 2010.04.14. 12:42

Jo napot kivanok. Ismet lenne egy kerdesem; pothagyateki targyalas eseten valoban az a menet, hogy a tanacstol kiszallnak, a fold erteket felbecsulik, es nekem az utan kell szazalekot fizetnem? Es ha igy van, akkor lehet-e kerni fizetesi haladekot? Az orokseg nem egy tulajdonose, harman vagyunk ra. Szeretnem ertekesiteni a teruletet, lehetseges-e hogy az ertekbecsles arat utana fizetem ki? Koszonom ha valaszolnak.

gemel # 2010.04.11. 16:30

Koszonom szepen a valszokat, elnezest, ha kicsit kodosen fogalmaztam; bovebben leirva, a kovetkezo; nemreg jutott tudomasomra, hogy orokoltem egy telket. Illetve, egy telekreszt, mivel harman vagyunk rajta orokosok,enyem az egyharmad resz. A ket masik orokos azt allitja, hogy a szanto most lesz epitesi telekke atminositve, es ez nekunk, tulajoknak nagy anyagi aldozattal jarna. az egyik tarstulaj szeretne ezert megvenni tolem a szantot, termeszetesen szanto arban,ketto ezer forintert negyzet meteret,arra hivatkozva, hogy atminositeset ugysem tudnam fedezni. Ezert erdekelne, mit is kell tulajdonkeppen fedezni, es az mennyi is lenne. Megegyszer koszonom a valaszokat, kivanok tovabbi szep napot.

nanemaaa # 2010.04.11. 10:52

A területet ezek szerint a helyi építési szabályzat már átminősítette.Az ingatlannyilvántartásban a művelési ág átvezetése viszont a földhivatal hatásköre.
Amit leírtáál, kicsit ködös, de vélhetőleg arról lehet szó, hogy a helyi építési szabályzat a telket már belterületként építési terület céljára irányozza elő, ,ugyanakkor e belterületbe vonás még nem történt meg.
Elméletileg ez az önkormányzat dolga lenne. Vázrajz kell hozzá, és a művelésből történő kivonást valakinek ki kellene fizetnie. Nagyjáből erről lehet szó.

MajorDomus # 2010.04.11. 09:17

A társad le akar huzni.

Semmit nem kell befizetned. A helyi önkormányzatnál kezdeményezd az átminősitést, s az épitési engedély kiadását.
Bizz meg ezzel egy ügyvédet, töredékébe kerül mint ha az örökös társad ,,intézi,,

gemel # 2010.04.11. 05:50

Telepules rendezes alatt van a terulet, a kornyeke mar mind beepult. Nekem az orokos tarsam azt mondta, hogy ahhoz hogy szantobol epitesi terulet legyen, nekunk kell egy nagyobb osszeget befizetni. mivel kulfoldon elek, nehezen tudom leellenorizni ennek valosagtartalmat.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.04.10. 06:09

A lehet, mit jelent. Településrendezés alatt van a terület, vagy te akarod kezdeményezni.

gemel # 2010.04.10. 05:44

Jo napot kivanok minden kedves forumozonak. kerdesem a kovetkezo lenne; van egy 600 nm szantofoldem, Dunaharasztin, amit epitesi telekke lehet "eloleptetni". Szeretnem tudni, milyen eljaras szukseges ehhez, es kb, mekkora anyagi befektetes kell hozza? Valaszokat elore is koszonom. Tovabbi szep napot kivanok.