Fennhangom mondom!
Azt volt a szerencséd, hogy a felperes ügyvédje harmatgyöngécske lehetett.
Fennhangom mondom!
Azt volt a szerencséd, hogy a felperes ügyvédje harmatgyöngécske lehetett.
Nem, nem szerencséje volt. Ez volt az előre látható eredmény. Csak egyesek nem hisznek nekem.
Jaj, dehogynem. Nem kell olyan érzékenynek lenni. Csak szeretek vitatkozni. Tudom, nem szereted, de én ilyen vagyok.
kBS
Egy ujabb tégla az emlékművedhez !
Úgy érted, a talapzatához. Maga a mű márványból lesz.
A hozzávezető lépcsőhöz.
aPJA HALÁLAUTÁN A LAKÓINGATLAN FELÉT LÁNYA ÖRÖKÖLTE ANYJA ÁLTALLAKOTTAN, KÖZJEGYZŐI HATÁROZATTALÁTADÁSUTÁN KINEK KELLAZ INGATLANRÉSZ TULAJDONOSKÉNTI FÖLDHIVATALI BEJEGYZÉSÉT KÉRNI ÉS ENNEKTELJESÜLÉSE MILYEN HATÁRIDEJÜ?
Örökölt ingatlanra a közjegyző hivatalból kéri a tulajdonjog bejegyzését.
igazsag kereso,
Bejegyzik hivatalból, jogerős hagyatéki utánkb. 2-3 hónap (de ezt nyilván földhivatala válogatja, valszeg más Budapest V. kerületében, és más Makkoshotyka külsőn), és érkezni fog a határozat a bejegyzésről.
Én csak azt nem értem, hogy az örökhagyóval szemben indult végrehajtási eljárás során az ingatlanjára bejegyzett végrehajtási jogot miért írják át a hagyatékátadó végzés alapján az örökös terhére.
Vadsuhanc
Mert a végrehajtás az adós halálával nem szűnik meg, csak akkor, ha az adósnak nincs jogutóda.
„Mert a végrehajtás az adós halálával nem szűnik meg, csak akkor, ha az adósnak nincs jogutóda.”
Hát, ezt átgondolhatnád...
Kedves oligaliga!
Nekem csak azért nem tiszta mert szerintem a hagyatéki végzésben szereplő a hagyatéki teherként örökölt végrehajtási eljárásban az örökös csak akkor lesz adós, ha a bíróság a végrehajtási végzést hoz a jogutódlásról.
Az örökös terhére ily módon bejegyzett/átjegyzett végrehajtási jog idő előttinek tűnik.
Helyesen...
„..ha a bíróság a végrehajtási eljárásban végzést hoz a jogutódlásról...”
@oligaliga: A természetes személy jogutódnak végső soron a Magyar Állam az örököse, tehát mindig lesz jogutód.
Jogi személy (vagy ~iség nélküli szervezet) megszűnhet jogutód nélkül, de a végrehajtási eljárás megszűnését ez sem eredményezi.
.
@Vadsuhanc: A bejegyzett végrehajtási jog úgymond az ingatlanhoz (tulajdoni hányadhoz) kötődik, nem az adós/tulajdonos személyéhez, ezért lehet bármilyen átruházás után is árverezni az ingatlant, függetlenül az aktuális tulajdonos kilététől. (Egyébként minden adós elajándékozná az ingatlanát, hogy meghiúsítsa a végrehajtást - próbálkoznak azért, csak eredménytelenül.)
Ahhoz, hogy (a tulajdoni lap szemle alapján is) egyértelműen beazonosítható legyen, hogy melyik tulajdoni hányadot terheli a bejegyzett jog / feljegyzett tény, tulajdonosváltozásnak a hivatkozást átvezeti az ingatlanügyi hatóság.
Tisztelt Grave7!
Értem és köszönöm. Kérdésem még az, hogy a hagyatéki végzés alapján a földhivatal által történt végrehajtási jog bejegyzésével/átjegyzésével kapcsolatos intézkedése végrehajtási cselekménynek minősül-e?
Bíróság a örökös jogutódlását a végrehajtási eljárásban nem állapította meg csak az örökhagyó halála után hat évvel. Más végrehajtási cselekmény nem történt ezért kérdezem, hogy végrehajtási cselekménynek minősül-e a földhivatal intézkedése a jogosult vagy a végrehajtó kérelmének hiányában?
@Vadsuhanc: Első ránézésre azt mondanám, nem minősül annak - pont azért, amit írtál: nem a végrehajtási eljárásban részes fél cselekménye volt. De úgyis a bíróság fogja eldönteni, ha arra kerül sor.
Ugyanakkor pl. a hagyatéki eljárásban a követelés bejelentése, illetve a jogosult beadványa, melyben az örökös jogutódlásának megállapítását kéri, akár végrehajtási cselekménynek is minősülhet.
Tisztelt Grave7!
Azt elfogadom, hogy a jogutódlás megállapításának érdekében beadott kérelem az előterjesztés időpontjában megszakítja az elévülést és nem a jogutódlásról szóló végzés napja lesz az a dátum amely az elévülést befolyásolja.
Viszont a hagyatéki eljárásban előterjesztett követelés bejelentés kapcsán kétségeim vannak, hiszen az adós halála miatt a végrehajtási eljárás szünetel és az adós pozíciója betöltetlen. Mellesleg sajnos már tapasztalnom kellett, hogy a hagyatéki eljárásban nem a jogosult nyilatkozatára alapoznak sokszor, hanem a bejegyzett végrehajtási jog alapján a végrehajtó nyilatkozik a jogosult nevében.
Az utolsó mondatom némi magyarázatra szorul...
Az a személyes tapasztalatom, hogy a közjegyzők az elhalt ingatlanjára bejegyzett végrehajtási jog kapcsán a végrehajtót megkeresik aki igazolja, hogy az elhalt ellen végrehajtási eljárás van/ volt folyamatban.
Azzal nem vagyok tisztában, hogy a végrehajtó ilyen tájékoztatása a hagyatéki eljárásban a követelés bejelentésének minősül-e, ha a jogosult nem jelzi igényét a közjegyzőnek sőt nem is tud róla?
Tisztelt Fórumgazda!
Édesanyám halála után öröklök egy ingatlant egyeneságon, mert a fia vagyok. Mennyi földhivatali illetéket kell fizetnem az átíratásra?
Köszönöm a választ.
6 600,- Ft. (De nem illeték.)
Az eljárás díjmentes, a Díjtörvény 32/C. § (1) bek. w) pontja alapján.
Talán v)-t akartál írni.
Ha tévedtem, akkor nem magamtól tévedtem. Épp tegnap tanulmányoztam egy hagyatékátadó végzést, amelyben a közjegyző a hagyatéki terhek között sorolja "a hagyaték tárgyát képező ingatlanok tulajdonjogának [...] az örökös nevére történő bejegyzés igazgatási szolgáltatási díja ingatlanonként 6 600,- Ft." Gondoltam, ő már csak tudja.
Igen, a v) pont a helyes.
Tisztelt fórumozók
Párhéttel ez előtt volt egy hagyatéki tárgyalásunk,egy ingatlanról van szó amit 3-an örököltünk.Ha megvan a jogerős végzés mindhármunknak mit kell tennünk,hogy minnél előbb szerepeljünk a tulajdon lapon?az ingatlanra már megvan a vevő,de szeretnének gyorsan lezongorázni.A földhivatalba mindhármuknak be kell menni és ott kell kérni a gyorsított eljárást?
Köszi a segítséget.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |