TELEKHATÁR

kissné64 # 2010.05.04. 17:07

TISZTELT FÓRUM

2000-BEN VÁSÁROLTUNK EGY INGATLANT,A TELEKET FÖLDMÉRŐVEL KIMÉRETTEM,KIDERÜLT A SZOMSZÉDOM A TELKEM EGY RÉSZÉT BEÉPÍTETTE,SZÓBAN TÖBBSZÖR IS MEGÍGÉRTE HOGY RENDEZZÜK A TELEK HATÁRT,MIVEL A SZOMSZÉDOM TELEKÉNEK AZ ELEJÉN VAN EGY RÉSZ AMI KB AKKORA MINT AMIT AZ ÉN TELKEMBŐL BEÉPÍTETT. AZ
A FÉRJEM ÉDESANYÁM UTÁN ÁPOLÁSI DÍJAT KAP,ÉN VÁLLALKOZÓ VAGYOK EGYEDÜL TARTOM EL AZ 5 TAGÚ CSALÁDOT.MIT TUD TANÁCSOLNI MIT TEHETEK?LEHETSÉGES A PERKÖLTSÉG FELJEGYZÉSE,ÉS NEM CSÚSZTAM KI AZ IDŐBŐL MIVEL ELTELT 10 ÉV?,?

KÖSZÖNETTEL KISSNÉ

kuplung55 # 2010.05.06. 19:30

Tisztelt fórum! Érdeklődni szeretnék, hogy mikor lehet egy telektulajdonost kötelezni a telkének elkerítésére.Ki van tűzve a telekhatár, de a tulajdonos nem hajlandó elkeríteni. Köszönettel kuplung55

MajorDomus # 2010.05.06. 22:04

Miért kellene elkeritenie ha ez őt nem zavarja ?

nanemaaa # 2010.05.07. 11:25

kissné
Az elbirtoklás 15 év, így még elvileg nincs veszve minden. Viszont ha tényleg rendezni szeretné a telek sorsát, akkor nem ártana ügyvédet fogadni, no meg geodétát. A geodéta megcsinálja a telekhatár-rendezési tervet és a vázrajzokat, melyeket a földhivatallal engedélyeztetni kell. Közben az ügyvéd intézhetné a szerződést a szomszéddal, hogy a telekalakítást át is lehessen vezettetni.

nanemaaa # 2010.05.07. 11:28

kuplung
ha a kerítés hiánya zavar a telked szabad birtoklásában, netán ez általa szomszéd neked kárt okoz, akkor birtokvédelmi pert indíthatsz a szomszéd ellen, melyben kérheted, hogy a bíróság kötelezze kerítés építésére. Csak nehogy ott derüljön ki, hogy nem is ő, hanem te vagy az akinek adott helyen a kerítést építenie kellett volna.

margaréta*** # 2010.05.07. 12:29

Tisztelt Fórumozók!

Olvasgatva a fórumot, felmerült bennem egy érdekes kérdés.
Évekkel ezelőtt volt férjemmel építkeztünk olyan telken, ami az övé volt, rajta egy műhely. Ház terv, építési engedély az ő és az én nevemre jött ki, azzal, hogy az oldalhatáron épített, szabálytalanul álló épületet le kell bontani. Mivel az egy tégla építésű műhely, hát persze, hogy nem tettük... Földhivatalnál ismerős földmérő "térképre tette". Azóta elváltunk, vagyonmegosztás is volt. Ettől függetlenül, ha kiderül, hogy az az épület nem lett lebontva, lehet ebből problémája bármelyikünknek?

margaréta*** # 2010.05.07. 13:00

Zsibet!

Vígasztaljon, anno mi is megjártuk. Szomszéd feljelentett, hogy nem ott van a telekhatár, ahol. Kimérettük. Kiderült, még ő birtokolt a miénkből. Akkor meg azt akarta, hogy legyen úgy, mint "rég". Akkor már mi mondtuk, hogy szó sem lehet róla. A vízórája hozzánk került. Mondtuk, köttesse át, vagy elzárjuk. Nem tette. Lelakatoltuk. Aztán egy szép napon a lakat le volt vágva (ekkor már papír szerint is a mi telkünk részévé vált a vízóra-akna!), a vízóra kikerülésével a víz újra bekötve... Természetesen nem nyugodott bele a telekhatárba, ő még a földhivatalt is feljelentette! Volt híre a bíróságon. Az óta kussol, pontosabban szerencsére közben el is adta a telket. Igaz, én már nem ott lakom, de a sztori felejthetetlen!

nanemaaa # 2010.05.07. 17:19

margaréta
Nanáááá...
A földhivatal nem ad felmentést egy szabálytalan építés jogkövetkezményei alól.
10 év..... ennyi az egész.

MajorDomus # 2010.05.07. 21:38

Börtönben ? Vagy elévűlésben ?

margaréta*** # 2010.05.10. 07:34

Nanemaaa!
Köszönöm, nem túl vígasztaló!
Számomra "enyhítő körülmény", hogy az épület már a házasságkötésünk előtt ott volt? Mennyiben van nekem ehhez közöm, ha esetleg téma lesz egyszer? (bizonyítható, mert ex gatterműhelynek használta és volt egy kis vállalkozása is, tehát papíron is igazolható). Sőt, a válási papírokon is rajta van, hogy a telek és a rajta álló épületek a különvagyona, de találtam egy a házasságkötésünkhöz képest jóval korábbi adásvételi szerződést amikor is megvette, telken már megnevezve van az épület.
Mivel járhat annak, aki "rárajzolta" a kivonatra, mert itt gondolom már őt is belerángatnák...
10 évet mire értetted?

nanemaaa # 2010.05.10. 15:16

Az építési hatóság alap esetben az építtetővel szemben jár el. Ha az építtető személye egyértelműen nem állapítható meg, akkor az ingatlan tulajdonosaival szemben.
(Ez a törvényben fordítva van írva, de így érthetőbb.... ;) )

mtengyer # 2010.05.13. 14:05

Elbirkoklási perben kérném a segítségeteket.
Kolleganőmék 30 éve vásároltak egy zártkertet és mellette szántót.A szomszéddal együtt használtak 174 m2-t. Ami a bejárat volt mind a két fél részére. A szomszédja időközben erre a területre építkezett, (tároló) .2008-ban a kolleganőm építési engedélyt szeretett volna kérni, akkor derült ki, hogy a közösen használt terület (174 m2 ) a nyilvántartás szerint az ő területe, és csak ennek felhasználásával tudná felépíteni a házat. Amikor megvették a telket 900m2 fizettek ki,akkor bízva az eladóben és a szomszédban, na meg a papírokban , nem mérették ki, csak lépésben végigmérte a szomszéd nekik.
Most derült ki, hogy mindeddig csak 726 m2 használtak, a másik 174-et a szomszéddal együtt.
Amikor kiderült szolt a szomszédnak, h elkerítené a területét, mert építkezni szeretne, erre a szomszédja adásvételivel probálkozott, h megszerezze az emlitett területet, és mivel nem volt eladó elbirtoklási pert indított a kolleganőm ellen. Jelen szomszéd 1997.-be örökölte az ingatlant.
Kevéske ingatlanjog ismeretemmel én úgy gondolom, h nem birtokolhatja el a szomszéd, de a bíroság már hónapok óta húzza a pert. Mi a véleményetek?

nanemaaa # 2010.05.13. 17:25

mtengyer
30 év nagy idő, a fele is elég lenne egy elbirtokláshoz.
Ami esetleg segíthet az az, hogy mint írtad, a kérdéses területet a tulajdonos is használta ("közösen használták") tehát a szomszéd nem használta sajátjaként, de atulajdonos is csak részben engedte át a terület használatát, még ha nem is tudott róla, hogy valójában kinek is a telkét használja.
Talán pont ezek bizonyítása húzza el az eljárást.
Ügyvédjükkel nem konzultálak?

MajorDomus # 2010.05.13. 21:50

Az elbirtoklás nem fog megállni. A biróság nem huzza az időt, hanem adatokat, szakértői véleményeket, földhivatali adatokat kér be.

mtengyer # 2010.05.14. 07:17

nanemaaa

Köszönöm a hozzászólásodat.

Nem tudom az leszámít-e a 30 évből, hogy a mostani szomszéd aki perel csak 1997-től használja a területet.Na és én úgy tudtam, h be kell jegyeztetni az elbirtoklás tényét az ingatlannyilvántartásba. Ezt a szomszéd nem tette meg.
Úgy érzi a kolléganőm, h az ügyvédje nem képviseli az érdekeit, mert megegyezésre szeretné bírni,h egy részéről mondjon le a szomszéd javára. De miért kell lemondania valamiről ami az övé? Kényszeríthetik rá?
A szomszéd azt írja az indítványában, h ő elbirtokolta azt a területet, de sehol nincs bejegyezve.

MajorDomus # 2010.05.14. 08:39

Ha a tulaj bizonyitani tudja hogy használta a területet ( ráutaló magatartás) akkor elbirtoklásról nem lehet szó. Inditson viszontkeresetet a szomszéd ellen bérleti dij megfizetése iránt !

Ha per legyen per ! Mottó : a pofátlanságnak nincs határa

nanemaaa # 2010.05.14. 18:02

Elbirtoklás akkor jön létre, ha azt a bíróság kimondja. Ez az ingatlannyilvántartásos bejegyzés dolog egyáltalán nem állja meg a helyét. Kizárt ilyen bejegyzést tenni. ;)

Az elbirtoklás időtartamma összeadósik...ha az előző is bortokolt. De mint írtad, közösen használtátok, így én nem látom bizonyítottnak az elbirtoklást. Ha ismerősöd nem bízik meg az ügyvédjében, akkor váltson. Bizalom nélkül nem megy.

virágosrét # 2010.06.08. 17:01

Sziasztok! Ha egy lakóépület majdnem a telekhatáron van építve, ami az oldalhatár is, az épület falától mennyi távolságot illik attól elhagyni a szomszédnak?
A térkép szerint közvetlenül a fal vonala mellett van húzva a telek határvonala, nem a házvonal meghosszabbításaként. Ez 4000-es térképen egy tollnyom, ami a valóságban jópár cm.
Plusz még ezután jön az a biztonsági sáv, amiben nem
végezhet sem építést, sem rombolást, sem ásást, sem ekézést, ha jól tudom.
Tudja valaki, hogy ez általánosan hány cm?
Jól jönne ezügyben minden értő vélemény Tőletek!
Még egy fontos! Ez ugyanannyi bel és külterületen is?

MajorDomus # 2010.06.08. 19:16

Minimum 1,5 m illendő !

nanemaaa # 2010.06.08. 20:45

Rosszul tudod. Ami az övé, azt használhatja. Kárt persze nem okozhat. Ennyi a kitétel.
Ha a telekhatár helye kérdéses, ki kell tűzetni egy földmérővel.

MajorDomus # 2010.06.08. 21:43

Épités volt a kérdés !

Azért-ne 20 centire épitse a hétvégi házát !

nanemaaa # 2010.06.09. 12:38

"egy lakóépület majdnem a telekhatáron van építve, ami az oldalhatár is, ......
Plusz még ezután jön az a biztonsági sáv, amiben nem
végezhet sem építést, sem rombolást, sem ásást, sem ekézést, ha jól tudom.
Tudja valaki, hogy ez általánosan hány cm?"

Ebből nekem nem építési szándék jött le, hanem hogy van a ház, meg a huncut szomszéd, aki a fal tövében ügyeskedik ásással, kertészkedéssel... de leginkább áskálódással. ;)
De ha építés, akkor az az 1,5 m amit javasoltál, pláne nem tudom, hogy honnan jön. ;)

MajorDomus # 2010.06.09. 19:56

A mérőszalagból !

MajorDomus # 2010.06.09. 19:57

A mérőszalagból !

MajorDomus # 2010.06.09. 19:57

A mérőszalagból !