Társasházban terasz.. De ekkora?

Twister30 # 2010.05.16. 01:37

Sziasztok!

Én egy 7 lakásos kertes társasházban élek. A munkámból kifolyólag elég
sokat vagyok távol, ezért sajnos nem tudtam elmenni a legutóbbi lakógyűlésre sem. Erről a gyűlésről a faliùjságról értesültem, levelet nem kaptam. Azt sem tudtam miről kell majd döntèst hozni. Azt álmomban sem gondoltam volna ami ezitán történt.
A társasház L alakù. Én pont a sarokban lakom fölöttem 4 kicsi garzon lakás van. Ezekhez a lakásokhoz egy fa lépcső és és egy hozzá tartozó fa terasz vezet, ami pont a lakásom fölött megy el. Ezzel semmi gond, így vettem a lakást... Ez nem zavart engem..
Aztán tegnap kiderült, hogy ők a gyűlésen megszavazták, hogy ezt a teraszt kibővitik. Mindez úgy derült Ki, hogy elkezdték a munkálatokat...
Nekem nem szóltak.. Engem nem kèrdeztek meg, pedig az én lakásomat
árnyékolja la nem kicsit az ùj terasz.. Egy ablakom és egy üveges ajtóm van alatta. A teraszt 2x akkorára csinálták mint volt.. Így most kb 3 méterre ér Ki..
A 7 lakásból egyet nem èrint közvetlenül a dolog. Mellettem a földszinten még van egy lakás amit részben érint, de nem árnyékolja le..
Sajnos egyedül maradtam a véleményemmel.. Egyedül engem zavar.. Nyilván a fent lakók mind azt szeretnék , hogy ez így maradjon.. Ha a mellettem lakó is megszavazta akkor 5 kb 30-40 nm-es lakás tulajdonosával állok szemben a kb 70 nm- es lakásommal.. Nem tudom van e esélyem..
A gyűlés és az, hogy nekem nem szóltak nyilván nem volt jogszerű.. az is kizárt, hogy engedèlyük van..
De ha utólag megszavazzák és engedélyeztetik stb.. Akkor gondolom samszom sincs, hogy eltüntessék innen..
Ilyen esetben engem mint tulajdonost nem véd semmi?
Nagyon köszönöm Előre is a segítséget!!

MajorDomus # 2010.05.16. 10:17

Fordulj az önkormányzat müszaki osztályához szabálytalan épitkezés miatt ! Minimum statikai szakvélemény és épitési engedély kell hozzá !

Utólag támadd meg a közgyülés határozatát ! Kérj a közös képviselőtől egy- meghivót és egy közgyülési jegyzőkönyvet !

Ha a terasz szerepel az Alapitó Okiratban(nézd meg) akkor azt módositani kell, mert megváltoznak a tulajdoni hányadok, amennyiben a lakásokhoz tartoznak a teraszok. Ha közös tulajdon, akkor is módositani kell az Alapitó Okiratot,amihez 100 % tulajdonosi egyetértés kell.

Nem hiszem hogy nem kaptál-meghivót, azon szerepel a napirend. Figyelj oda a dolgaidra,mert érhet még ilyen meglepetés.

Twister30 # 2010.05.16. 10:25

Nem mondanám, hogy nem kaptam meghívót ha kaptam volna..,
a faliùjsàgra volt kiírva , de csak a lakógyűlés időpontja..

Twister30 # 2010.05.16. 10:27

Napközben is villanyt kell kapcsolnom a konyhában amióta ez idekerült...:(

MajorDomus # 2010.05.16. 11:04

Hja, az más ! Akkor nem kaptál meghivót, s nem szerepelt a meghirdetett napirenden, sőt még napirend sem volt ?

Akkor bukta az egész !

Azonnal megtámadni a határozatot, a biróságon, s az önkormányzaton kérni az eredeti állapot helyreállitását !

Igyekezz ! A közgyüléstől számitva 60 napod van.

Twister30 # 2010.05.16. 11:20

60 nap elég lesz.. :) csütörtökön elintézem.. Írtam a k.k. -nek egy levelet.. Hogy örülnék ha kompromisszumot tudnánk kötni.. Csütörtökig van ideje rá..
Köszönöm a segítséget... Örülök, hogy van remény... :)

MajorDomus # 2010.05.16. 14:44

Fiontos !

Szerezd meg az eredeti meghivót ! Az az adu ász a kezedben !

Reményed meg esélyed már csak neked van !

nanemaaa # 2010.05.16. 15:24

Twister
A lakógyűlés döntését 30 napon belül támadhatod meg a bíróságnál. Ha ezt is eltotojázod, akkor lőttek neked. ;)
Így hát én nem dőlnék olyan elégedetten hátra azzal, hogy lám írtam a kk-nak. :D
Az építési hatóságnál meg valóban lenne keresnivalód, hiszen, ha nem kaptál a határozatból, akkor valószínűleg nincs engedély sem (kivéve, ha az ingatlannyilvántartásban sem a valós lakcímeddel szerepelsz). Ha esetleg szabálytalan az építés (pl beépítési százalék túllépése okán) akkor hiába a lakógyűlés egyetértése. Persze ha megvárod, hogy teljesen elkészüljön, s akkor már a hatóság úgy mérlegel, hogy mégsem bontat...
Szóval fő a nyugalom...az idő nem neked dolgozik, az a 60 nap pont elég lesz, hogy mindenről lemaradj. :D

Twister30 # 2010.05.16. 17:50

Az van, hogy munka miatt Ma este elutazom.. Nem a fotelomban szotyolázok csütörtökig.. Csütörtökön jövök haza.. Ma vasárnap van.. Szóval Ma nem volt esèlyem sem.. A teraszt tegnap csinálták.. Szombat volt.. Gondolom telefonon nem tudnám elintézni..
Azt nem értem annyira, hogy miért van szükség a nem létező meghívóra..
Amit a terasz szerintem 90 %-ban készen van.. Egy nap alatt megcsinálták..
A lakógyűlès e honap 7.-én volt. És tegnapra meg is szerezték az engedélyeket? Lehetséges ez?

Twister30 # 2010.05.16. 17:50

Az van, hogy munka miatt Ma este elutazom.. Nem a fotelomban szotyolázok csütörtökig.. Csütörtökön jövök haza.. Ma vasárnap van.. Szóval Ma nem volt esèlyem sem.. A teraszt tegnap csinálták.. Szombat volt.. Gondolom telefonon nem tudnám elintézni..
Azt nem értem annyira, hogy miért van szükség a nem létező meghívóra..
Amit a terasz szerintem 90 %-ban készen van.. Egy nap alatt megcsinálták..
A lakógyűlès e honap 7.-én volt. És tegnapra meg is szerezték az engedélyeket? Lehetséges ez?

MajorDomus # 2010.05.16. 19:11

Azért mert azzal tudod bizonyitani,hogy a közgyülés törvénytelen döntést hozott ! A közgyülés csak a meghirdetett napirenden szereplő témában hozhat határozatot. Vagyis te nem tudtál arról, hogy az érdekeidet sértő döntés készül.

A határozat megtámadására 60 napod van(nem 30) de az hogy nem kaptál meghivót,s nem tudtál a tervről kimentési indok !

A meghivót szerezd meg !

nanemaaa # 2010.05.17. 14:30

Bocs, tényleg 60. ;)
Ha kapott építési engedélyt, akkor arról valamennyi tulajdonost és haszonélvezőt értesíteni kellett. És mivel mindenkinek volt önálló fellebbezési joga (10 munkanap), így kevéssé valószínű, hogy ezt pár nap alatt le lehetett zongorázni.
Biztosat akkor tudhatsz meg, ha bemész az építési hatósághoz, s élsz az ügyféli jogaiddal. Az ügy irataiba (ha volt ilyen egyáltalán) ingyen betekinthetsz.

MajorDomus # 2010.05.17. 21:23

Mernék fogadni egy kisebb összegbe, hogy az ép.hatóság nem is tud róla !

nanemaaa # 2010.05.17. 21:35

Én nagyobba is. ;)

üvegezés # 2017.03.28. 18:29

Kedves Jogifórum!nyitott folyosós társasházban élünk,páran kitalálták,hogy a folyosókat be kell üvegezni.mi ezt nem szeretnénk.állítólag megszavazták,mi nem is tudtunk a lehetőségről,nem értesítettek minket.ez nem felújítás,karbantartás.nem kellene az összes tulajdonosnak beleegyeznie?
Köszönjük ha tudnak segíteni!

MajorDomus # 2017.03.28. 21:23

Nem!
Nem minősül a rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadásnak! Közgyűlés dönthet róla.

palamer # 2018.01.29. 08:49

Tisztel Jogi Fórum!
A segítségeteket szeretném kérni egy kicsit furcsa ügy kapcsán, amelybe belecseppentem!
A történet röviden az, hogy 2016. áprilisában adásvételi szerződés keretében befizettem egy kis lakásra az akkor még csak vásárlóit toborzó és üres telekkel rendelkező építtetőnél. (Nem szeretnék személyiségi jogot sérteni, ezért egyelőre kihagynám a nevét, de nagyobb kivitelezőről van szó, aki Zuglóban már több helyen épített társasházat.)
A szerződésben foglalt ütemezés szerint az előirányzott 6 részletből már 5-öt megfizettem a szerződésben is rögzített, az építkezés előre haladásának ütemében. Ez a teljes vételár kb. 95%-a. Azt a megfizetett összegből is láthatjátok, sejthetitek, hogy áll már a társasház, és jelenleg belsőépítészeti munkák folynak benne (festés, burkolás, stb.) utolsó stádiumban.

És most jön a furcsaság! Tavaly december elején megkeresett telefonon az eladót/építtetőt képviselő ügyvéd, hogy beszélnünk kellene. Ez már önmagában sem sok jót sejtetett, de amikor elmentem hozzá, fogadott az igazi "meglepetés". Hímezve-hámozva ugyanis azzal ált elő az ügyvéd "úr", hogy a megváltozott építőanyagárakra, és a dolgozói bérek emelkedésére tekintettel az eladó VISSZA SZERETNÉ VÁSÁROLNI a lakást!!! Hát mondanom sem kell, hogy én ezt elutasítottam. Majd két éve már használják a pénzem, az ingatlan piac azóta annyira átalakult, hogy én az akkori pénzemért ma már semmit nem tudnék venni. Az építtető 200 feletti lakást épít itt, és a később értékesített lakások lényegesen drágábban lettek értékesítve, de gondolom, nem én tehetek a külső tényezők megváltozásáról.
Viszont most ott tartunk, hogy nem engednek megnézni a lakást. Egymásra mutogatnak, és mindenfélét hazudnak, már amikor felveszik a telefont, mert azt mondanom sem kell, hogy 10 hívásból tán, ha kétszer megteszik ezt. Feltételezem náluk feketelistára kerültem, így a telefonszámom sem a kívánatos kedves ügyfél kategória.
De mit tehetek én? December 31-ével át kellett volna adni a lakást, de ezt nem tették meg. Arra sem vették a fáradságot, hogy pár sorban tájékoztassanak a csúszásról, és annak várható mértékéről. A szerződésben szó van a 60 napos csúszás lehetőségéről, amelyet követően, de csak 45 napig 1000,-Ft/nm kötbért von magával, és annyi.

A kérdésem az lenne, hogy megtehetik (persze, mert megteszik) jogilag, hogy elzárkóznak a velem való kapcsolattól? Ebből adódóan megtehetik, hogy nem engednek be a 95%-ban kész lakásba jelen helyzetben?
Milyen lépéseket eszközölhetek ilyen esetben? Van felügyeleti szerve az építtetőnek, ahol panaszt tehetek? Van egyáltalán értelme panaszkodnom?
Ja persze, és a legfontosabb: Megtehetik, hogy elállnak az üzlettől? Azaz visszafizetik a pénzt nekem, másnak meg 8-9 Millióval magasabb áron eladják azt a kecót, amit az én pénzemből építettek? (Ugyanis hason méretű lakást már ennyivel emeltebb áron árusítanak az Ingatlan.com-on.)

Legyszi' segítsetek, mert kétségbeejtő ez a helyzet!
Előre is köszi a segítséget!

palamer # 2018.01.29. 08:53

Hú, ezt rossz helyre írtam! Bocsánat!

Rexor # 2018.01.29. 10:50

"Megtehetik, hogy elállnak az üzlettől? " Hogyne, mindent megthetenek, ami a szerződésben (amit te is aláírtál) benne van. Persze a szerződésben foglalt jogkövetkezmények figyelembevételével. Gondolom visszakapod a pénzed, a foglalót duplán, illetve a szerződésben foglalt kötbérre is igényt tarthatsz. Ügyvéd azért erősen javasolt.

nonolet # 2018.01.29. 11:45

"Ebből adódóan megtehetik, hogy nem engednek be a 95%-ban kész lakásba jelen helyzetben?"

Meg.

Hisz majd a kész lakást kell átadniuk, addig semmi dolgod ott.

palamer # 2018.01.29. 13:13

Beszéltem már ügyvéddel, aki azt mondta, hogy a szerződés szerint nem állhatnak el.
Egy 95%-ban kész lakást azért szeretnék én speciel megnézni (korábban is megengedték már, amíg nem volt ez a zűr), mert érdekel, hogy valósan is, nem csak a terveken, hogyan is néz ki a kecó.
Igaz nem ilyen méretben, de egy haverom építkezett nem régen, szinte naponta ment megnézni, hogy mit alkot az építtető. Szerintem is teljesen normális ez így.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.01.29. 13:26

Gondolom visszakapod a pénzed, a foglalót duplán,
A foglaló nem bánatpénz.

De szerintem beszéljük meg a másik rovatban.

Immaculata # 2018.01.29. 13:31

Szerződésszerűen kell teljesíteniük. Nem állhatnak el, hiszen te már a vételár 95%-át teljesítetted. Az elállás a vételár megfizetése előtt lehetséges, de nem ilyen indokokkal.

Immaculata # 2018.01.29. 13:32

Nekem ez a rovat is jó.

palamer # 2018.01.29. 13:48

Köszönöm szépen a válaszokat, remélem én is, hogy ilyen disznóságot a nagyobb haszon okán nem tehet meg építtető a vásárlóval.

De ténylég folytassuk (ha még igény lenne rá) itt: http://www.jogiforum.hu/forum/32/72237