Lehetséges kötni egy háromoldalú szerződést. Akkor csak a két szerző fizet illetéket. 1/3 megtakarítás.
Telekcsere illeték nélkül
Nem értem miért kell bonyolitani ?
Vegye meg a hugod telkét, aki a pénzt nem ajándékba adja át neked,hanem megveszi a tidet. Igy ő nem fizet adót, te nem fizetsz illetéket.
Neki megmarad a telek, te meg pénzhez jutsz.
A veszteség a tulajdonszerzési illeték ! Ha 10 milliót ér a telek,akkor 320 ezer az illeték. Ezt kifizeted a hugod nevében. Pont.
Nem igazán adtunk neki esélyt, csak ismerős a környéken és eleve tudta, hogy a másik a húgomé. Én megmondtam neki, hogy az nem eladó, csak amikor a húgommal beszélgettem, őbenne merült fel, hogy nem lehetne-e elcserélni, aztán elolvastam az illetéktörvényt és megállapítottam, hogy nem. Azt is megállapítottam, hogy elmehetnek a fenébe, amiért csak lakástulajdonra érvényes, hogy az értékkülönbözet az illetékalap :)
Persze nyilván kereshetek új vevőt, csak ez azért most nem olyan félelmetesen egyszerű. Örültem, hogy van valaki, jó lenne nem elszalasztani. Persze a legjobb az lenne, ha rábólintana az enyémre.
Szerintem nem, a földhivatallal nem játszhattok, valós magyarázat kell az egyesítésre. Ennek a folyamatnak is legalább egy év a kifutása.
Keress másik vevőt, a jelenlegivel meg közöljétek, hogy csak ez a telek az eladó, a másik nem. Az a baj, hogy esélyt adtatok a vevőnek a válogatásra.
Üdv!
Édesapám halála után testvéremmel örököltünk két aránylag értékes üres építési telket, melyek egyforma méretűek és egymás mögött helyezkednek el két utca között. Hogy melyik telek melyikünké legyen, annak eldöntését a véletlenre (a közjegyzőre) bíztuk, mivel értékük gyakorlatilag megegyezik. Ezzel eddig nincs gond, csak most úgy adódott, hogy én el szeretném adni a telkem és elképzelhető, hogy lenne egy vevő, de pechemre őt inkább a másik telek érdekelné. Felmerült a kérdés, hogy meg lehetne-e ezt oldani valahogy. A testvérem minden megoldásra nyitott, mert a saját telkét ugyan nem akarja eladni, de megfelelne neki helyette az én telkem is, csak hát nem egyszerű ezt kivitelezni. A csere ugyebár nem játszik, mert mindkettőnknek illetéket kellene fizetni a szerzett ingatlanra, ami kétszer 4%-kal számolva összesen vagy másfél millió lenne, ehhez nincs sok kedvem és a vevő nyilván nem fizetné meg. Lehet, hogy hülyeség, de felmerült bennem, hogy mi lenne, ha egyesítenénk a két telket, aztán rögtön utána megosztanánk, csak fordítva. Nem mintha tisztában lennék a költségekkel (földmérő, etc.), de csak kijön pár százezerből. Járható út ez? Köszönöm a segítséget!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02