A lakáshasználót hogyan lehet kitenni / kilakoltatni?


Rózamari # 2011.04.19. 17:00

Köszönöm az eddigi hozzászólásokat.
A feltett kérdéseimre pontos választ szerettem volna kapni szakértőtől. Sajnálom, hogy egyetlen jogász, végrehajtó sem tévedt erre. Ez nem jött össze.

pazs # 2011.04.19. 17:24

Rózamari: a lakóközösség nem fog a banktól információt kapni és a bank nem felelős a közösköltség-tartozásért. Miért nem fordultok a közös képviselőhöz, hogy indítson peres eljárást, aminek a végén jelzálogot jegyeznek be a tulajdoni lapra a tartozások fejében, erre a bank persze fel fogja mondani a hitelszerződést, aztán jön az árverezés és egy új lakó. Mondjuk másfél-két év múlva.

Rózamari # 2011.04.26. 13:12

pazs-nak:
Az alaphelyzet: fél éve lakom a házban,azóta a második közös képviselő van, ő épp április elejétől. Eddig senki sem tett semmit a nemfizető lakókkal. Többen vannak, de mind tulajdonos, kivéve ezt az 1 családot. Ott azért kérdéses a tulajdonosi viszony, mert a banki tartozások miatt a bank 3 évvel ezelőtt tett lépéseket a lakókkal szemben, de senki sem tudja, most milyen jogcímen laknak itt.(és annyian)

Amit én gondoltam megtenni:

  1. Kikérni a tulajdonlapot, azon mi szerepel, ki most a tulajdonos? (Ezt fontos tudni egy társasházban, ki milyen jogcímen lakik ott, főleg mert hatalmas tartozást halmozott fel.) Ezt megteheti a közös képviselő is(?)
  2. Fizetésmeghagyást kiadni, ezt szintén a közös képviselő tegye.
  3. A kilakoltatást megindítani,ha jogcím nélküli lakók, mert április 15-én lejárt a moratórium a köztartozással bírókkal szemben. Ezt nem tudom, kinek lehet/kell indítani, ha már nincs tulajdonjoguk, de a bank nem tette/teszi ki őket a lakásból.

Nos, alapjában véve erre ha reagálna valaki,(kivéve azokat, akik már eddig hozzászóltak) akivel megbeszélhetném a kérdéseimet.
Hajtani, előmozdítani szándékozom az ügyet, és a szemem rajta tartani a közösség ügyén. Ezért írtam ide, és kértem tanácsot.

SolnesM # 2011.04.26. 16:40

Rózamari Rózamari !

Ez fórum és nem ingyenes jogi tanácsadás.
Tehát a 'laikus ' véleményeknek is van létjogosultsága !!

MajorDomus # 2011.04.26. 16:45

rozamari
reszben igazad van.
1./ o is tulajdonos, hogy a banknak tartozik az nem tartozik ratok, de ameddig nem arverezik a lakast addig ot terheli a kozos koltseg.
2./a kozos kepvisel jogosult ingyen betekinteni a tulajdoni lapra( kozhiteles adat)
3./koteles az szmsz eloirasa szerint eljarni a nemfizetokkel szemben az eloirt értékhatár pld. 30.000 ft felett. Nem illetekes a kilakoltatásban,azt birosagi vegzes alapjan a vegrehajto teszi meg. Majd 3 ev mulva sajnos. En ket eve kuzdok egy csaladdal, jelzalogot tettem a lakasra, most ott tartunk, hogy y birosag kirenddkte az ingatlanszakertot, aki megallapitotta hogy a vegrehajto ertekbecslese helyes. Ennek alapjan a vdgrehajto uj arverrst tuz ki varhatoan juniusban ha az sem lesz sikrres mert nem lesz erdeklodo akkor szeotemberben ismet. Ez van .
Annyira nincs penz hogy arveresen 70%~os aron megvegyek a lakast.

Rózamari # 2011.04.27. 09:51

SolnesM-nek.
Igen, van, ha érdemben tud segíteni,vagy előreviszi az ügyet, és a kérdező elégedett a válasszal. Tudom, hogy ez nem ingyenes jogtanácsadás, de nem jelenti azt sem, hogy meg kell elégednem a laikus válaszokkal. És ugye jó volt várnom, mert MajorDomus válasza bizony sokat segít, még ha csak ugyanolyan laikus is, mint bármelyikünk.

Rózamari # 2011.04.27. 10:05

MajorDomus-nak: köszönöm a válaszod, további kérdéseim:

  • Azt tudom, hogy a közös költséggel tartozása 1.200.000.-ft, erre lehet kiadni a közös képviselőnek fizetési meghagyást?
  • Persze hogy nem a közös képviselő intézkedik a kilakoltatásban, ez evidens. De tehet-e valamit ennek előmozdítására?
  • Ebben az esetben meg kell várni az árverezést, és ha nem kelt el a lakás, akkor is bent maradhatnak a mostani lakók/tulajdonosok?
  • A háznak van pénze, és akkor elővásárlási joga van, ha árvereznek? Az árverés összegéből kit elégítenek ki először?

Egyenlőre ennyi, még van kérdésem a válaszok után. Köszönöm.

MajorDomus # 2011.04.28. 06:24

1./ igen
2./ igen sot kotelessege kezdemrnyezni sz árverést
3./ igen ott lakhatnak. 4./ a tarsashaznak nincs elovasarlasi joga, s neked is csak qkkor ha az alapitoban ki van kotve.
5./ eloszor a vegrehajtoi dij, az allami kozterhek ado tb stb. Ezt kovetoen a jelzaloggal biztositott terhek bankhitel stb. Itt van jelentosege hogy mit lep a kozos kepviselo s milyen gyorsan

Rózamari # 2011.04.28. 08:43

MajorDomus-nak: nagyon köszönöm gyors válaszodat. Kérdésem:

  • hogyan kezdeményezi a közös képviselő az árverést? Részleteiben kérlek: hová kell mennie, hol kell intézkedni, mit kell beadni, stb.
  • "Itt van jelentősége hogy mit lép a közös képviselő s milyen gyorsan" - ha ezt kifejtenéd, mert ebből nem derül ki, mik a lépések a képviselő részéről.

Izgatottan várom a válaszodat.

akela76 # 2011.05.26. 06:39

Tisztelt Jogifórum!
Jelenleg önkormányzati szociális bérlakásban lakom feleségemmel és 2 gyermekemmel mint albérlő.A lakásra 1 éve nem tudtunk bérlezi díjít és közüzemi díjjít fizetni ezért a a lakás kezelő tavaly szeptember 30-adikával fizetési felszólitást és a lakásbérleti szerződés felmondását küldte levélben.Akkor bementünk a lakás kezelőhöz ott azt mondták hogy ha időközben rendezni tudjuk az elmaradást ujra élni fog a szerződés ez sajnos nem sikerült mert nem jött meg a pénzem amiből rendezve lett volna ez kb idén szeptemberben lessz meg.Sajnos épp most kaptam a bíróságtól levelet amiben a a lakáskezelő/felperes/által indított lakáskiüríttési per miatt és az elmaradt díjak megfizetésére kötelezéséről van szó.A per június 14-én lessz.Azt szeretném tudni hogy mire számíthatunk itélet szempontjából azon a napon egyből elkell-e költöznünk vagy felajánlanak esetleg részletfizetési vagy más lehetőséget hogy maradhassunk a lakásbanvagy már ma kezdjünk újj albérletet kersni mert biztos elkell hagynunk a per napja után hagynunk a lakást ?Előre is köszönettel : Gábor

ObudaFan # 2011.05.26. 08:59

A per végeztével várhatóan költözni kell, hacsaknem szúrt el valamit a bérbeadó. De azért valószínűleg még nem júniusban.

MajorDomus # 2011.06.05. 10:58

De ingyen sehol sem lehet lakni

M.M.Gyöngyi # 2011.07.01. 18:11

Tisztelt Jogi Fórum!

Olyan problémával fordulok Önökhöz, amit már több, mint 5 éve cipel a hátán a társasházunk.

2005-ben elhunyt egy lakótársunk, akinek a társasházban 2 db saját tulajdonú lakása volt. Felesége, gyermekei nem voltak. Ha élnek is rokonai, akkor azok külföldön. A probléma az, hogy még életében egy házvezetőnőt alkalmazott maga mellett, aki most nem tudjuk milyen jogcímen, de örökösként lépett fel. Egy időben azt állította, hogy a felesége lett az idős úrnak, de ezt nem tudta semmivel igazolni. A bácsi halála előtt már jóval nem fizette a közös költséget, ezért a közös képviselő jelzálogot jegyeztetett be. A közös képviselő szerint így jogosultak vagyunk társasházként kártérítést kérni, ha majd egyszer lezárul az örökösödési per. Itt érkeztem el az első problémához. 2005-óta tart az örökösödési per. Ezzel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy fel lehetne -e kérni egy ügyvédet, hogy betekintsen az ügy menetébe és valamelyest megmozgassa (ezt társasházi felhatalmazással szeretnénk). A másik probléma, hogy a házvezetőnő itt lakik úgy, hogy nem fizet közös költséget hivatkozva arra, hogy még nem az övé a lakás, majd ha ő örökli akkor visszamenőleg hajlandó lesz fizetni, addig nem. Az ő költségei ránk a többi lakóra hárul. Ezzel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy van -e arra lehetőség, hogy kitiltsuk őt innen amíg jogos tulajdonosa nem lesz a lakásoknak, vagy van -e arra mód, hogy a költségeit fizettessük vele?

menkecs # 2012.03.22. 23:22

Tisztelt Fórumozók!
Szüleim lakásának bérbeadását a testvérem intézte, vele írtak alá bérleti szerződést (nem a tulajdonossal). A bérlő nem fizet és jelentős közüzemi tartozást halmozott fel. Szeretném tudni, hogy azonnal kilakoltathatom-e, esetleg elszállíttathatom az ingóságait a tartozás fedezetéül. Ez a szokásos nemfizetős bérlőnek tűnik, változtat-e a helyzeten, hogy nem a tulajjal, de még annak meghatalmazottjával sem kötött szerződést. Ez nem önkényes lakásfoglalás? Van kiskorú saját gyermeke a bérlőnek, de a bérbevételkor egyedülállónak vallotta magát, nem költözött vele,csak később tudtuk meg. Ki fogom kapcsoltatni a villanyt, de valami rövidebb procedúra jól jönne.
Mit javasolnak, mit tegyek (és mit ne)? Arra az alkalomra, amikor a "bérbeadó időnként megtekinti a bérleményt", vihetem-e a közmű emberét (vagy mást), aki kikapcsolja vagy korlátozza a közüzemi szolgáltatást?
Segítségüket előre is köszönöm.
Menkecs

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.23. 05:18

Per.

menkecs # 2012.03.23. 09:51

Ki ellen és milyen eredménnyel kecsegtet egy per? A per nem fog megszabadítani tőle.
A többi felmerült kérdésben tudna valaki tanácsot adni?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.23. 10:04

A per nem fog megszabadítani tőle.
Dehogynem.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.23. 10:05

Milyen többi kérdés?

efi99 # 2012.03.23. 10:28

Már az első nemfizetése után ki kellett volna kapcsoltatni a fűtést, vizet, villanyt, ezen télen bizonyára némileg fennakadt volna. (Nem kell úgy csinálni, mint a szolgáltatók, akik először megvárják, amíg valaki százezrekkel tartozik, utána körbesírják a médiát, utána moratórium, utána azért sírnak)
Sőt, kauciót kellett volna kérni, hogy azt az első hónapot se bukd be.

31337aida # 2012.03.28. 20:10

Tisztelt Jogi Fórum!

Segítséget szeretnék kérni ügyemben!
100%ig tulajdonomban lévő ingatlanomban lakik egy ismerősöm. Be van jelentve erre a lakcímre. Sajnos problémák akadtak vele és nem szeretném, hogy a jövőben bent lakjon a házban. Jelenleg külföldön dolgozik így csak pár havonta jár haza. Kicseréltettem a ház ajtajának zárját, így nem tud már bemenni, de attól félek, hogy ezzel nem járok el jogilag helyesen. Megtehetem törvényesen, hogy a kicserélt zár által nem engedem már be a házba? Esetleg feljelenthet emiatt a rendőrségen? Ha ezzel nem járok el jogosan akkor milyen módja van annak, hogy hivatalosan is kijelentsem a házamból?

Nagyon köszönöm a segítséget és a tanácsot előre is!

Üdvözlettel,
Zs.A.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.28. 21:53

Jogszerűtlen, de próbálkozásnak elmegy.

lajcsó # 2012.03.29. 05:43

A zárcsere előtt célszerű lett volna írásban közölni az ismerősöddel a szívességi lakáshasználat megvonását.

31337aida # 2012.03.29. 17:31

Először is köszönöm a válaszokat! Sajnos nem tudom értesíteni, mert hivatalos lakcíme ez, máshol pedig nem tudom elérni. Egy ismerősöm elmondása szerint a tuladjonos bármikor kijelentheti a tulajdonában lévő ingatlanból a bent lakókat. Ez járható út lenne?

köszönettel!
Zs.A.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.29. 17:33

Egyrészt nem bármikor, másrészt a bejelentett lakóhelynek, tartózkodási helynek sok köze a lakás használatára való jogosultsághoz nincs.

Zoltanuss # 2012.03.30. 13:11

T. 31337aida !!
Végül is mint KBS írta jogszerűtlen, de próbálkozásnak megteszi.
Azért azt nem írtad van e szerződés köztetek erről a használatról ?
Aztán nyilván ha zárat akarsz cserélni, akkor van kulcsod, nyilván a saját lakásod csak nem töröd fel.
Nyugodtan cseréld le a zárat, majd csak jelentkezik akulcsér, akkor eljő az igazság pillanata. Még mindig mondhatod elromlott a zár.
A lényeg cselekedj !!
Amúgy több hónapra csak úgy felügyelet nélkül hagyni egy lakást, hát eléggé felelőtlenség. Lehet tűz, csőrepedés stb. Persze akinek nincs lakása azt ez a legkevésbé érdekli !!