A lakáshasználót hogyan lehet kitenni / kilakoltatni?

wers # 2017.02.21. 20:46

ez mindenhova belefér, csak, hogy örüljünk :)))

MajorDomus # 2017.02.21. 20:22

Ez most hogy jön ide ?

MajorDomus # 2017.01.30. 20:43

A fonal!

MajorDomus # 2017.01.29. 19:53

?
Valahol elvesztettem a fonalat.

Burn Out # 2017.01.29. 18:12

Bea1: ez most szép volt :)

Vadsuhanc # 2017.01.29. 17:58

Bea1! :-)

alfateam # 2017.01.29. 17:49

Bea1!

Dicséret a türelmedért. Én csak annyit írtam-volna: ritka-nagy bunkó vagy Mercii!

Bea1 # 2017.01.29. 17:32
  • 20 fok van kint, legalább a márciust várd meg, amíg kiteszed a saját tulajdonú lakásodból (amibe a mama 3-5-7 milliót adott) a mamát, csak mert megöregedett!

Jogilag simán megteheted, és biztosan erősebb is vagy.

Gondolom, a mama azt a pénzt is odaadta anno, amiből a Taigetoszra mentetek volna nyaralni?

Csak hogy tudd, ez esetben a szüleidet szülőtartás terheli,
a kidobott nagyszülőt kötelességük lesz eltartani... ha tudják, mert lehet, hogy ők is besegítettek a házba 3-5-7 millióval, csak őket még nem dobtad ki?

Összefoglalva kidobhatod a nagyszülőt, de azzal a lendülettel a szüleidnek vissza kell fogadnia, de mivel a te tulajdonod, jó hírem van:

őket is kidobhatod!

Azonban vissza is kell fogadnod őket, ha kérik a szülőtartást, amiért akár perelhetnek is.

Úgy gondolom, mivel olyan személyekről van szó, akiknél jobban kevesen szerettek téged, és akik a legtöbbet tettek érted, az a minimum, hogy egy franko helyre helyezed el, ahol nem rabként kezelik.

Persze jogilag a nagyszülővel szemben semmi nem kötelez erre.

Remélem segítettem!

:)

MajorDomus # 2016.12.30. 00:07

Pedig lépni kell amíg lehet.

rumona # 2016.12.29. 10:10

@grave, @drbjozsef
köszönöm a tanácsokat, és igen, sajnos ezen vacilálódik, ezért nehéz a döntés, ezért teszi tönkre magát mind lelkileg, mind anyagilag is.

Felmerült a lehetőség, hogy a jelenlegi lakását (amiben lakik, és nincs rajta hitel) haszonélvezettel átiratja egy másik unokájának a nevére. Ő azonban még kiskorú, jól tudom, hogy ebben az esetben a gyámügy miatt ebből a laskásból a későbbiekben nem tud elköltözni, elcserélni stb..?

Tudom, hogy nem tudok neki sokat segíteni, és ez egy 22-es csapdája, pontosan az érzelmi szál miatt, és a döntés a legnehezebb, de legalább az esélyekkel, lehetőségekkel szeretném ha tisztán látna.

drbjozsef # 2016.12.28. 23:56

rumona,

amig hitel van az ingatlanon (es igy minden bizonnyal elidegenitesi es terhelesi tilalom), addig ertelemszeruen szoba sem johet az ajandekozas (sem az eladas).

Elvileg atvallalhatna a hitelt mas, de ahhoz a beleegyezesen kivul eleg szigoru felteteleknek is meg kellene felelnie, foleg jovedelmileg, ami itt ugye hibadzik ha jol ertem.

Feltetelezem, itt az is gond, hogy a tulajdonos (kiskoru) unokaja is ott lakik, ha komolyan fel akar lepni a fiaval szemben, akkor bizony az unokajat is az utcara kell raknia...

Nehez ugy, ha erzelmi osszefonodasok vannak. De dontenie, ahogy Grave7 irta, neki kell : konfrontalodik, es beleall egy hosszu, koltseges, es durva pereskedesbe, vagy nyel, es fizet mint a katonatiszt. A ketto kozotti megoldasi lehetosegek barmelyikehez legalabb a reszleges beleegyezeese, es megegyezese kell a fiuval...

Grave7 # 2016.12.28. 22:27

@rumona: Hiába csak az egyik ingatlan költségei miatt keletkezik tartozást, azt végre lehet hajtani a másik ingatlanon is; tehát igen, legrosszabb esetben mindkét lakást elveszítheti (nem 1-2 hónap alatt, de ha a végrehajtást kérő -tartozás jogosultja- kellően határozott és kifejezetten kéri, akkor a végrehajtás megindulása után akár 1 éven belül is).

Ismerősödnek azt kell átgondolnia, hogy akar-e fiával konfrontálódni, adott esetben akár minden közvetlen kapcsolatot is megszakítana-e vele.
Ha igen, akkor ügyvéd és per a megoldás; végrendeletet is készíttethet, hogy ne az "alkoholista fiú" örököljön majd, hanem egy arra érdemes személy.
Ha nem, akkor meg fizesse ki a mindkét lakás utáni a költségeket.

Persze a kettő között is van több fél/ideiglenes megoldási lehetőség/próbálkozás, de TE, mint aggódó ismerős semmit nem tehetsz, ha az ingatlana tulajdonosa nem akar/mer/tud lépni.

rumona # 2016.12.28. 18:29

:-)
a bank is figyelembe veszi az ajándékozást, a hitelt oda lehet ajándékozni ( a lakással együtt)?
vagy a hitel marad az anyánál és a rezsi+közüzem a fiát terheli?

MajorDomus # 2016.12.28. 18:06

Egyszerű!

Legyen jó anya(egy hétig)
Ajándékozza a fiának a házat, magának meg tegyen rá 100 %haszonélvezetet.

Ekkor fordul a kocka.
A terhek a fiút terhelik, ahogy megjön a bejegyzō határozat, mint haszonélvező azonnal kihajitani a fiút a lakásból, és kiadni a lakást.

A haszonélvezet a végrehajtással sem törlődik!

Ja, és nekem egy sör (csíki mézest szeretem)

rumona # 2016.12.28. 17:26

Nem tudom, de ez nem is érdekes, bent él az anyja lakásában a gyerekével és a gyerekének az anyjával, nem fizet semmit, nem tudjuk miből él, szerintem legálisan semmiből, félő, hogy agresszív lesz az anyjával. Én csak az anyját féltem, egész életében dolgozott, kuporgatott, most nyugdíjas, még mindig a hitelt fizeti, és retteg a következményektől, vagy elveszti a lakást, vagy tönkremegy teljesen. Tudom tipikus magyar történet alkoholista gyerek, az anya meg feláldozta mindenét neki. Ezért kérdezem milyen lehetőségei lehetnek, mert a fián keresztül rajta fognak végrehajtani (rezsi, közmű), hiszen a nevén van minden.

gerbera317 # 2016.12.28. 17:15

Aha. Szeretőt tart?

rumona # 2016.12.28. 17:11

vállalkozóként dolgozik, de kétes ügyletei vannak.

MajorDomus # 2016.12.28. 16:58

A fiának van jövedelme?

gerbera317 # 2016.12.28. 16:46

Levél. Sima papiron, vonalason vagy kockások. Lehet franciakockás is. Aláírás: szeretettel Apád. Ügyvéd is ellenjegyezheti.
A többi kérdés rossz kérdés.

rumona # 2016.12.28. 16:27

Köszönöm a választ. Az írásbeli felszólítást ügyvéd segítségével kell, vagy szimplán egy levél elég?
A tartozásokat melyik lakásra terhelik, a másik ingatlan, amiben él az ismerősöm védve van, vagy ráterhelhetik arra is? Attól fél, hogy az is rámegy. Igazából a pereléstől is tart, mert ugyan szemét vele a gyereke, de a gyerekéről van szó.

gerbera317 # 2016.12.28. 15:04

Írásban fel kell szólani a fiút a távozásra, majd pedig perelni kell, legvégül pedig végrehajtást kell kérni. Ebben a sorrendben, és mindegyiket csak annyira, amennyire szükséges.

rumona # 2016.12.28. 12:57

Kedves fórumozók!
A következő problémában szeretnék tanácsot kérni: Közeli ismerősöm kb.10 évvel ezelőtt eladta lakását, és két kisebbet vásárolt belőle (az egyiket hitel segítségével). Mindkét lakás 100%-os tulajdonosa. Az egyik lakásba pár évvel ezelőtt a beleegyezésével beköltözött a fia és annak barátnője és közös gyermekük. A fia azonban semmilyen költséget nem fizet a lakásra (közös ktg., távhő). Ezen a lakáson még 5 évig hitel van, melyet ismerősöm fizet is minden hónapban.
Kérdésem az, hogy milyen jogi úton tudja kirakni a fiát a lakásból, hogyan tudja levédeni magát, hogy ne terheljék a másik lakására jelzálogként a felgyülemlett tartozásokat. Mi történik, ha azt a megoldást választja, hogy nem fizeti tovább a hiteleket, teljesen reménytelen a fia hozzáállása. Ismerősöm érthetően nem akarja elveszteni az évek alatt hitelként befizetett összeget, de nem tudja a fia helyett finanszírozni az ottlétüket.

MajorDomus # 2016.12.22. 00:31

Vagy,, egyéni megoldások,,!

Mpista70 # 2016.12.21. 12:03

Köszönöm a válaszokat.

gerbera317 # 2016.12.21. 10:21

Ha a szép szó nem elég, akkor - feltéve, hogy a törvényes megoldás érdekel - már csak a bírósági út marad.