A lakáshasználót hogyan lehet kitenni / kilakoltatni?

Garfield28 # 2016.09.25. 18:58

Sziasztok, újra kérdeznék... Miután a szívességi lakáshasználó rokonomat sikerült kitenni a lakásomból, néhány műszaki dolgát ott hagyta, hogy majd később elvinné. Viszont a távozása után több tízezer forint rezsitartozást hagyott rám. Visszatarthatom-e a nálam hagyott dolgait amíg nem fizet? Vagy ebben az esetben is csak neki van joga a cuccához, de nekem nincs jogom a rezsipénzhez?

wers # 2016.09.01. 17:03

Kedves Súgás!
Nekem segíthenél! Ha esetleg tudod a következő lotto nyerőszámokat, azt megköszönném. De ha már lúd, legyen kövér, a német lotto érdekelne, 23 millió € a nyeremény.
Azt ígéritek, mindenkinek mindenben tudtok segíteni.

Szasza79 # 2016.09.01. 12:25

Tisztelt Fórumozók!

Lehet furcsák lesznek a kérdéseim, de komolyan érdekel a dolog!

Tegyük, fel hogy vettem egy lakást, amiben jogcím nélkül tartózkodik valaki.
Mi ilyenkor az ügymenet, ha nem akar kiköltözni? (Azt olvsastam, hogy "erőszakkal/rábeszéléssel" nem megoldható, mivel őt védi a törvény..)
Nagyságrendileg lehet tudni, hogy milyen költséggel és idővel lehet számolni, mire lesz a kezeben érvényes kilakoltatási dokumentum?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Claudia075 # 2016.08.31. 09:56

Köszönöm a gyors reakciót, még nincs vita, éppen előre próbálunk gondolkozni a 1/2 tulajdonos fiúval, aki jelen esetben a férjem. Ami okot adott erre, hogy a felvázolt eshetőség már megtörtént egyszer a családban, 20 évvel ezelőtt...

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.31. 09:25

OFF
A nicked alapján te amúgy sem nagyon lehetsz se a tulajdonos apa, se a szívességi lakáshasználó fiú...
ON

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.31. 09:24

Családi viták rendezésére nem a polgári jog az adekvát eszköz.

Claudia075 # 2016.08.31. 09:15

Kedves Ügyvéd urak!
Egy konkrét, lakáshasználati esetben szeretnék segítséget kérni, a tulajdonosok jogkörére vonatkozóan.
Adott egy kétszintes családi ház, fél-fél tulajdonosi hányaddal, anya és fia részére.
A tulajdonos fiú 20 éves fia lakik most a házban, felesben a nagyanyjával.
Az unokának nincs munkahelye, egy 8 általános végzettségű, a szülei által eltartott 20 éves lánnyal van kapcsolata (aki többszöri nekifutásra sem tudta megszerezni első szakmáját) – az anyagi helyzet leírása okán közlöm ezt.
Az unokának a szülei rég nem laknak ebben a családi házban – mind a kettőnek új kapcsolata / családja van. A 20 éves fiú ½ tulajdonos apjának milyen jogi lehetőségei vannak azt tekintve, amennyiben említett fiatal lány várandós volna és odaköltözne ebbe a házba? Megteheti ezt bármiféle tulajdonosi beleegyezés nélkül? Milyen jogköre volna itt a tulajdonosoknak?
A lány szüleinek családi házába ugyanúgy költözhetne a fiatal pár, tehát semmiképpen nem kerülnének utcára (potenciálisan).
Köszönettel és tisztelettel!
Claudia

W.Tamás # 2016.08.26. 13:14

Bár ez így elég hülyén hangzik...
Ha mondjuk hétfőn éjjel ott alszik, akkor már kedden sem rakhatom ki, ha ő azt állítja, hogy szívességi lakáshasználó? Innentől pereskedhetek vele évekig, hogy de nem az?

W.Tamás # 2016.08.26. 12:28

Nem az keletkeztette a jogát, hogy a bérlő odaengedte, hanem az, hogy én mint tulajdonos tudtam róla és hagytam.

drbjozsef # 2016.08.26. 12:18

KBS

Ha a berleti szerzodesben ki van kotve, hogy csak a berlo lakhat ott, nem fogadhat be senkit, akkor a berlo szerzodesszego magatartasa (ti. ott lakhat a baratja) jogcimet keletkeztet ennek a bizonyos baratnak?

Ezek szerint, ha kiveszek egy lakosztalyt egy szallodaban, ott alszik velem egy baratom (aki nem is fizet ezert), akkor onnantol ennek a harmadik szemelynek jogcime lesz ott lakni amig a birosag ki nem lakoltatja?

W.Tamás # 2016.08.26. 12:04

Ezek szerint mivel tudtam róla és hagytam, így szívességi lakáshasználó lett. Ezt ugyan felmondhatom, de ha nem megy magától, akkor pereskedhetek vele.
Mivel van ideszóló lakcímkártyája, így a rendőr szóba sem áll velem és mivel egyébként sem erőszakkal jött be, így magánlaksértést sem követett el.
Jól értem?

Egyébként meg lehet valahogy akadályozni, hogy valaki bejelentkezzen a címemre? (vagy csak a hozzájárulásommal tehesse)

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.26. 11:48

A szívességi lakáshasználat is jogcím.
Aki nem önkényes lakásfoglaló, annak legalábbis volt jogcíme.

W.Tamás # 2016.08.26. 08:15

De ha jogcím nélküli, akkor miért tart ilyen sokáig?
Nincs és soha nem is volt bérleti szerződése. Tehát semmit sem tud felmutatni, hogy ő miért is lakhatna ott.

drbjozsef # 2016.08.26. 07:48

(az mondjuk nem 1-2 hónap lesz, hanem inkább 1-2 év, ha kellően rosszhiszemű a lakó, akár több is.)

ius latratus # 2016.08.25. 20:30

Lakás kiürítése iránti per.

Bea1 # 2016.08.25. 20:28

max ha önszántából elmegy. Sok esetben egy kis lelépési pénz segíthet ebben.

W.Tamás # 2016.08.25. 16:17

Tiszteletem!
Segítséget szeretnék kérni lakáshasználat ügyében.

Adva van egy lakás, amelyben az egyik lakónak nincs jogcíme ott tartózkodni, egyébként a bérlő barátja.
Sajnos a a tudtomon kívül be lett jelentve (ez nem olyan nehéz a bejelentőlapot elnézve...).

Szeretnénk, ha elhagyná a lakást, részben magánéleti okokból (összevesztek) részben pedig azért, mert a lakást időközben eladtam és 1-2 hónapon belül birtokba is kell adnom.

Amíg van érvényes lakcímkártyája, addig a rendőr nem foglalkozik vele. Milyen lehetőségeim vannak, hogy kirakhassam a lakásból még a birtokba adás előtt?

A lakcímét nem tudom fiktívvé nyilváníttatni, hiszen még ott lakik.

Köszönettel,
Tamás

efi99 # 2016.08.23. 21:37

Aztán hogyan igazolja?
Ha meg nem tudja, akkor 50 év múlva is dörömbölhet éjszaka, hogy na megjöttem, itt lakom, mert 50 éve itt hagytam egy ébresztőórát?

ObudaFan # 2016.08.23. 17:20

Ha a kikoltozes tényét tudod igazolni, akkor nem.

JogFor # 2016.08.23. 10:41

Ha a jogcím nélküli lakáshasználó már nem lakik életvitelszerűen a házamban, tehát már máshol alszik, máshol tölti a napjait, de továbbra is itt hagyott a házamban néhány cuccot, mondván azokért majd visszajön, akkor ha ő esetleg később újra megjelenik, hogy "hoppá visszajöttem!", akkor köteles vagyok őt vissza engedni ide? Ugye nem?
(Azt hogy elhagyta a házat tanúkkal is tudom bizonyítani.)

Dr.Attika # 2016.08.15. 18:09

Kapott Ön érdemi választ, de lehet, hogy azt nem értette meg. Ezért viszont ne másoknak, hanem saját magának tegyen szemrehányást.

Bea1 # 2016.08.15. 17:53

A szerződés lehetőséget ad a lakbér emelésére... általában.

Ha nem határozott idejű a szerződés, akkor emelhet.

Fel is mondhat.

Hirdetheti is a házát.

Számlát viszont kellene adnia.

Saltlake # 2016.08.15. 17:03

Üdv.

Igen be kellene tartani, ez idáig próbáltam betartani.
A bajom már csupán az, hogy sajnos semmi érdemi választ nem kaptam, bár ahogy elnézem másoknak annál több jut belőle.
Bizonyára ez is egyfajta magyar mentalitás.
Mindenesetre mindenkinek köszönet érte.

További szépet.

Saltlake # 2016.08.14. 18:29

Elnézést félreírtam, nem rendes felmondás, hanem "felmondási idő 30 nap."

Saltlake # 2016.08.14. 18:23

Értem, de az, hogy bérleti szerződés alatt újrahirdeti magasabb árért valakinek, csak azért, hogy több bevételre tegyen szert akkor sem? Mert jobban belegondolva, ezzel szerződés elleni magatartást tanúsít, ami ok lehet?

Egyáltalán mennyire kell nekem ezek után a szerződésben foglaltakat komolyan vennem, mivel ahogy észrevettem, ő fittyet hány rá, ezek szerint nekem sem kell komolyan venni. Megnéztem a kézzel írt szerződést amiben rendes felmondás szerepel 30 nappal.
Viszont ha felmondom, egyik napról a másikra megyek, mivel ahogy már mondtam egy félig roma családról beszélünk és nem lenne nyugodt életem a hátralevő szakaszban.