A lakáshasználót hogyan lehet kitenni / kilakoltatni?

Bea1 # 2016.04.03. 19:00

Ha a leírtakat tudod bizonyítani, akkor az előző tulaj felelőssége megállapítható.

Lakottan ugyanis jóval kevesebbet ér egy ingatlan, mint lakatlanul, és ő per, teher és igénymentesen adta el neked, ami nem igaz.

Kezdj el nálla ez irányú kérdéseket feltenni...

Ebben az esetben foglaló is duplán visszajár, plussz "egyéb"..

ObudaFan # 2016.04.04. 04:43

Ebben az esetben rendőrséggel ki lehet őket tenni?

Nem.

Te legfeljebb annyit tudsz tenni, hogy elállsz a szerződéstől, a foglaló kétszeresét visszakéred, ha volt foglaló, és ezen felül az összes igazolható károdat a tulajdonoson érvényesíted.

Bazsi89 # 2016.04.04. 06:12

Jelenleg már én vagyok a tulajdonos, csak a birtokba vétel nem történt meg.

Velem pedig semmilyen szerződésük nincs.

Bea1 # 2016.04.04. 08:48

Sajna az előző tulajra hivatkozva akár tulajdonjogi pert is indíthatnak, arra hivatkozva, hogy az előző tulajjal úgy állapodtak meg... mindenféle bizonyíték nélkül akár több évig is húzhatják ezt.

Nem akarlak elkeseríteni, de ha ilyen jellegű hozzáállást tapasztalsz nálluk, inkább fizess nekik (tudom, ez nagyon nonszensz) hogy kiköltözzenek, keress nekik egy másik albérletet, stb, mert úgy pár hónap múlva beköltözhetsz, és nem évekig kell várnod, hogy egy lelakott, kifosztott ingatlant kapj vissza.

Én még mindíg fentartanám az előző tulaj felelősségét ebben az ügyben, persze ehhez látni kellene a szerződést.

Bazsi89 # 2016.04.04. 09:21

Szia,
Akkor ez nem lesz egyszerű, akkor is ilyen nehéz kitenni ha már aláirta az előző tulajjal a felmondasi nyilatkozatot?

ObudaFan # 2016.04.04. 10:36

Akkor most már te indíthatod a pert. Kérhetsz ideiglenes intézkedést, hátha megadja a bíróság.

Bea1 # 2016.04.04. 13:33

Bármi lesz is, a használati díj igény el ne maradjon, minél előbb megkapják, annál több pénzt tudsz követelni rajtuk, mikor végre kiköltöznek.

Bazsi89 # 2016.04.05. 15:37

De olyan hihetetlen hogy velem nincs szerződése, az előző tulajjal lévő megszűnt.
Nincs bejelentve és mint engem új tulajdonos, inkább őt védi a törvény mint 'jogtalan birtokháboritó'.. :(
Mint engem aki újítani szeretném a házamat.
Illetve mint tulajdonos nincs ott jogom....

Bazsi89 # 2016.04.05. 15:40

Ideiglenes intézkedés?

ObudaFan # 2016.04.05. 15:59

Igen, ideiglenes intézkedés.

A régi tulajdonos megelozhette volna a bajt, ha a beköltözés előtt kozjegyzoi nyilatkozatot kér tőle, te pedig azzal, ha szerződéskötés előtt erről meggyozodsz.

Bazsi89 # 2016.04.05. 18:19

Sziasztok,

Már lehet elegetek van belőlem de elkértem a bérleti szerződés másolatát a régi tulajtól. Ebbe pedig e hónap 30-ával megszűnik a bérleti szerződés, határozott idejű volt :D

Amilyen fórumokat olvastam ez elvileg nagyon jó hír.
Igaz jól értelmezem?

Bea1 # 2016.04.05. 18:44

A jó hír az lenne, hogy kiköltöztek.

A közjegyző ezzel kezdi az egyoldalú kilakoltatási záradékot, amit minden bérbeadónak ajánlok a figyelmébe:

Mivel magyarországon a jog a bérlőt védi a bérbeadó ellen, ezért jött létre ez a találkozó...

Pl az én esetemben még csak szerződés sem volt, most kapaszkodj, a lakáskiürítésin arra hivatkozott az ügyvéd, hogy:

Az szóban is köthető... ergo a régi tulajjal kötött régi szerződést akár szóban is mag lehetett újjítani, vagy újat kötni.

Majd valamikor a per alatt felszólítják arra őket, hogy ezt bizonyítsák... addig nem kell nekik.

Sajnos ilyen országban élünk. Ha nincs közjegyzői okirat a határozott idejű szerződés lejáratával történő kiköltözésről, akkor azt csak egy bírói ítélettel tudod pótolni.

Habár nem láttuk a szerződést, a tulaj is saras, habár biztos nem rosszhiszeműen.

Használati díj igény menjen minél előbb, ajánlva, ha lehet, sk, 15 nap határidővel. használati díj igényben essen szó arról is, hogy a lakáskiürítési per költsége is őt fogja terhelni, ha nem megy ki.

Lakáskiürítési per indítása kb 150 000 ft, ügyvédtől függően.

Én küldenék a tulajnak is egy levelet (nem láttam a szerződést!) az itt elmondottak alapján sanszos onnan is egy kis sérelemdíj, esetleges érdekmúlás is felmerülhet, különböző bizonyítható sérelmek, idegeskedés, stb.

Nem kívánom neked, de ez akár jövő ilyenkorig is elhúzódhat, sőt...

MajorDomus # 2016.04.05. 19:10

Akkor megvan a magyarázat miért nem költöznek.

Határozott idejű bérleti szerződés az új tulajdonos rá nézve is kötelező érvényű.
Ilyen szerződéssel én sem költöznek ki. És nem is kötelesek.

Meg az a szerencséd hogy nem 2018.aprilis 30-an jár le!

Ne aggódj, 30-án kiköltöznek.

Bazsi89 # 2016.04.05. 19:14

Köszönöm mindenki segítségét, megírom mi lett a vége!

MajorDomus # 2016.04.05. 19:41

Sok sikert!

Grave7 # 2016.04.05. 21:23

@Bazsi89: Határozott idejű bérleti szerződés esetén a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény 183/A. § és 183. §-ait ajánlom figyelmedbe.
Itt a lényeg, hogy a bérleti szerződésben meghatározott idő eltelte után 60 napon belül benyújtsd bíróságra a kérelmet, ha egyébként nem költöznek ki. Ehhez már javaslom ügyvéd felkeresését, legkésőbb a bérleti szerződésben meghatározott idő eltelte utáni 30. napon.

Zoltanuss # 2016.04.06. 07:39

inkább fizess nekik (tudom, ez nagyon nonszensz) hogy kiköltözzenek, keress nekik egy másik albérletet, stb, mert úgy pár hónap múlva beköltözhetsz, és nem évekig kell várnod, hogy egy lelakott, kifosztott ingatlant kapj vissza

Írja b a Bea1#e-mailJelentem! 2016.04.04. 10:48 alatt.

Akár öreganyámnál is lehetne ez az eset.
Vele történt a z 50 -es 70 -es évek alatt.

Volt egy .. a fenét, több bérlője a 26 nm-en, egymásnak adták a kulcsot amíg végül a mama meghalt. Mi mentünk oda 2 évi harc után annyi összeget fizettünk nekik lelépésér amennyit ők a több mint 20 év alatt lakbérként fizettek.
Az utolsó lakbér volt 44ft/hó, ez ugye évi 530 ft, azaz 20 év alatt több mint 10 ezer.
14 ezer ft volt a lelépésidíj.

Ilyen szép világvolt az egyeseknek.
Úgy hitták, hogy szociálizmus.

MajorDomus # 2016.04.06. 18:35

Én inkább előtte javaslom az ügyvédet!

ObudaFan # 2016.04.07. 04:54

Már lehet elegetek van belőlem de elkértem a bérleti szerződés másolatát a régi tulajtól. Ebbe pedig e hónap 30-ával megszűnik a bérleti szerződés, határozott idejű volt :D

Amilyen fórumokat olvastam ez elvileg nagyon jó hír.

Igen, így nemperes eljárásban is kötelezhető kiköltözésre.

MajorDomus # 2016.04.07. 18:37

Nyugi, a hónap végén elmennek.

szandy087 # 2016.05.23. 08:22

Üdvözlöm !

olyan problémánk lenne,vásároltunk egy családi házat, melyhez ez év március 16.-án megírtuk az adásvételi szerződést. A tulajdonos 1 hónap kiköltözési határidőt kapott. Mivel 5 pontban volt terhet a ház ( pl jelzálog jog, elidegenítési tilalom... ), így a folyamat elég lassan zajlott. Eltelt 1 hónap, 2 hónap, a tulaj még mindig nem mozdult a házból, elérni szinte lehetetlen volt, telefont nem vette fel, akárhány alkalommal sikerült a házban találni, mindig ígérgette 2 hét és költözik. Most május 7.-ével lettünk sikeresen bejegyezve mint tulajdonosok, így a ,,volt tulaj" már lassan 3 hónapja nem hajlandó megmozdulni... elmondása szerint nincs hova mennie, ( a magas összegű tartozásai és hiteleinek kifizetései után, durván 150.000 ft-ot adtunk neki kézbe, így érvei között szerepel az is, hogy nincs pénze új lakást keresnie ) holott nem is keresett másik lakást/albérletet. Szomszédok elmondása szerint, egyáltalán nem áll szándékában elmenni onnan... viszont mi már kezdenénk a felújítást, amit úgy hogy benne ,,él" nem tudunk megtenni, mivel felmérni sem tudjuk így hogy hol, mivel és hogyan kezdjünk hozzá és egyre dühítőbb, hogy nem azért fizettünk ki több milliós összeget, hogy más használja, mi meg csak nézzük hogy ott a pénzünk benne de nem tudunk vele mihez kezdeni.

Erre vonatkozóan lenne kérdésem, hogyan tudjuk kitenni onnan ? , mi lenne ennek a menete? mivel már bő 1 hónapja lejárt a kiköltözési határideje. Valamit terveink között szerepel falbontástól kezdve elég sok minden, elkezdhetjük e úgy, hogy még nem mozdultak meg.

Válaszukat előre is köszönöm !

Zoltanuss # 2016.05.24. 07:13

No kérem a szandy087 felvetéseire/panaszára :

ez év március 16.-án megírtuk az adásvételi szerződést.

ami manapság a netről is letölthető, majd testre szabható. De kell lenni egy ügyvédnek is az vajon milyen tanácsot adott ?
Tény hogy nagyon sok esetben nem tud hová menni a tulaj, viszont a pénz kell neki.
én ilyen esetben az un. szakasos birtokba vételt javasolnám, természetesen papírokkal alátámasztva. pl. a tulaj összébb húzódik, a vevő beteszi a lábát, mondjuk a ház harmadába, kiépítve a hidfőállás, aztán kezdődhet az álló háború.
Vagy jogilag nonszenz ez a szakaszos beköltözés ??

MajorDomus # 2016.05.24. 18:35

Az!
mint tulajdonos kapcsoltasd ki a közműveket!
viz, villany,gáz!
gyorsabb eredményt hoz,mint a lakáskiüritési per!

pappcs # 2016.05.25. 07:38

Na ezt hívják úgy hogy birtokháborítás, a jegyző kötelezi az eredeti állapot visszaállítására.
Amennyiben pedig a bérlő a fogyasztó, érvényes szerződése van, akkor pedig még okirat hamisítás is ha a nevére íratja a tulajdonos a közműveket. Az ilyen büdös parasztokkal szokás azt csinálni, hogy távozáskor felmondani a szerződéseket a szolgáltatókkal, de nem úgy hogy átíratni, hanem felmondani. Ha villanyt, gázt akar, akkor hívja a regisztrált szerelőt meg fizesse a hálózatfejlesztést, bekötési költségeket, stb... A bérlőnek joga van hozzá, hiszen ő a fogyasztó, a szolgáltatóval szerződésben álló. Az más kérdés, hogy egy villanyóra mérőhely kialakítása mai szabvány szerint vagy 80-100 ezer, de maga a bekapcsolás 32 amperig díjmentes.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.25. 11:14

Ezerszer mondtuk már neki, de nem hiszi.