Elővásárlási jog

K. Éva # 2010.06.28. 06:26

Sziasztok!
Van-e a szomszédnak elővásárlási joga építési telekre?
Teljesen külön helyrajzi számon van a telek, nincs közös tulajdonos, csupán szomszédok.
Köszönettel,
K.É.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.28. 06:37

Törvényes elővásárlási joga nincs. Szerződéses bárkinek lehet.

lipay # 2010.06.28. 06:39

K.Éva!
Szerintem nincs, amennyiben nem kötötek erről szerződést, esetleg bérleti szerz. amiben kikötötték az elővásárlási jogot. A tulajdoni lapot meg kellene nézni, hogy szerepel e rajta valami, ill. megkérdezni az eladót, h. van e erre irányuló szerződés.

K. Éva # 2010.06.28. 07:26

Köszönöm a válaszokat!
A tulajdonos én vagyok, és vevőm van a telekre.
Valójában nem szeretném, ha a szomszédom rá tudná tenni a kezét, erről van szó.
Olyan jellegű szerződés nem kötöttem senkivel sem, hogy elővásárlási joga lenne, ha értékesíteném a telkemet.
Tehát ha jól értelmezem, semmi köze hozzá, hogy kinek és mennyiért adom el?!
Üdv.,
K.Éva

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.28. 09:23

Valójában nem szeretném, ha a szomszédom rá tudná tenni a kezét, erről van szó.
Ebben nincs sok ráció. Nem mindegy neked, ki fizeti meg a kért vételárat?
(Megjegyzem, ha a szomszédod a tiedhez hasonló hozzáállást tanúsít, alaposan megnehezítheti az eladást.)

K. Éva # 2010.06.28. 10:11

Igazad van, és csúnyán hangzik.
A szomszédom vette meg a házat, és a hozzáállása azóta is ellenséges.
Miért érzi magát sértettnek, azóta sem tudom. valószínűleg azért, mert nem számított rá, hogy a telket nem tudja megvenni, mivel nem volt rá elég anyagi fedezete.
Most fél attól, hogy a megszokott nyugalma veszélybe kerül.
Erről van szó, amúgy nagyon köszönöm a kioktatást.
Meg a segítséget is.
Üdv.,
K. Éva

norbi1990 # 2011.12.02. 20:48

Keresetlevelet kell írnom a következő ügyről: van két testvér, aki 1/2 illetve 1/2 arányban tulajdonosai egy ingatlannak. Egyik testvér el akarja 1/2 tulajdoni hányadát adni, melyet felajánlott megvételre testvérének 10 millió Ft-ért. A testvérnek nem volt elegendő pénze, ezért lemondott elővásárlási jogáról. Később azonban 1 hónap múlva arról értesült, hogy tesetvére tulajdonrészét valaki megvette 8 millió Ft-ért, ennyiért azonban ő is meg tudta volna venni.
Azt kérvényezem felperesként a bíróságtól, hogy a 3.személlyel kötött adásvételi szerződést nyilvánítsák hatálytalanná és állapítsa meg az alperes és a felperes között a szerződés létrejött.
Mire lehetne hivatkozni a jogi indoklásban?

Irenkee # 2012.11.20. 10:49

Kérdésem termőföldel kapcsolatos. A tulajdonjogot 3 közeli rokon gyakorolja, a haszonbérlőnek elővásárlási jogot adtunk. mivel már 15 éve Ő gazdálkodik rajta. Az egyik tulajdonostárs el kívánja adni a részét. A kérédsem arra irányúl, hogy egy másik tulajdonostárs megveheti-e a részét vagy a bérlőnek van elsőbbsége?

lajcsó # 2012.11.20. 11:03

A tulajdonostársak közötti adásvétel során csak a Magyar Államnak van elővásárlási joga. Ezért a vételi ajánlatot el kell küldeni az NFA címére.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.20. 11:09

Méghozzá az országos központba.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.20. 11:11

Norbi, arra kell hivatkozni, hogy az eladó elmulasztotta megkínálni az elővásárlásra jogosultat.

De miért nem bíztok meg ügyvédet?

wers # 2012.11.20. 11:30

Kedves Béla, szerintem Norbi már fogja olvasni, gyanítom egy év alatt valahogy elrendezte a dolgot

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.20. 11:34

Bocs, csak a hónap, napot néztem. Akkor így járt szegény. :)

kérdés krisztián # 2012.12.21. 01:40

Tisztelt fórumozók, szakértők.
szeretnék válaszokat kapni.

• Helyben lakó vagyok, közvetlen szomszédos földet/erdőt kitették eladásra hirdetménybe, és élnék elővásárlási jogommal. Vevő messziről jött, nincs közelben földje, ár is megfelelő számomra.
  • Személyesen is beadhatom az elővásárlási papíromat utolsó nap a hivatalban?(dec28, ünnepek között)
  • Mit kell beleírnom ebbe a magánokiratba? XY vagyok, XY törvények alapján, közvetlen szomszédként, őstermelői igazolvánnyal, mvh regisztrációs számmal élnék elővásárlási jogommal a kifüggesztett vételi ajánlatra reagálva?
  • Milyen dokumentumokat kell csatolnom? Térképmásolat? Földhasználati lap? őstermelő igazolvány? Ezekből elég a másolat? Tulajdoni lapomat nem találom.

előre is köszönöm a válaszokat