Sziasztok!
Van-e a szomszédnak elővásárlási joga építési telekre?
Teljesen külön helyrajzi számon van a telek, nincs közös tulajdonos, csupán szomszédok.
Köszönettel,
K.É.
Elővásárlási jog
Törvényes elővásárlási joga nincs. Szerződéses bárkinek lehet.
K.Éva!
Szerintem nincs, amennyiben nem kötötek erről szerződést, esetleg bérleti szerz. amiben kikötötték az elővásárlási jogot. A tulajdoni lapot meg kellene nézni, hogy szerepel e rajta valami, ill. megkérdezni az eladót, h. van e erre irányuló szerződés.
Köszönöm a válaszokat!
A tulajdonos én vagyok, és vevőm van a telekre.
Valójában nem szeretném, ha a szomszédom rá tudná tenni a kezét, erről van szó.
Olyan jellegű szerződés nem kötöttem senkivel sem, hogy elővásárlási joga lenne, ha értékesíteném a telkemet.
Tehát ha jól értelmezem, semmi köze hozzá, hogy kinek és mennyiért adom el?!
Üdv.,
K.Éva
„Valójában nem szeretném, ha a szomszédom rá tudná tenni a kezét, erről van szó.”
Ebben nincs sok ráció. Nem mindegy neked, ki fizeti meg a kért vételárat?
(Megjegyzem, ha a szomszédod a tiedhez hasonló hozzáállást tanúsít, alaposan megnehezítheti az eladást.)
Igazad van, és csúnyán hangzik.
A szomszédom vette meg a házat, és a hozzáállása azóta is ellenséges.
Miért érzi magát sértettnek, azóta sem tudom. valószínűleg azért, mert nem számított rá, hogy a telket nem tudja megvenni, mivel nem volt rá elég anyagi fedezete.
Most fél attól, hogy a megszokott nyugalma veszélybe kerül.
Erről van szó, amúgy nagyon köszönöm a kioktatást.
Meg a segítséget is.
Üdv.,
K. Éva
Keresetlevelet kell írnom a következő ügyről: van két testvér, aki 1/2 illetve 1/2 arányban tulajdonosai egy ingatlannak. Egyik testvér el akarja 1/2 tulajdoni hányadát adni, melyet felajánlott megvételre testvérének 10 millió Ft-ért. A testvérnek nem volt elegendő pénze, ezért lemondott elővásárlási jogáról. Később azonban 1 hónap múlva arról értesült, hogy tesetvére tulajdonrészét valaki megvette 8 millió Ft-ért, ennyiért azonban ő is meg tudta volna venni.
Azt kérvényezem felperesként a bíróságtól, hogy a 3.személlyel kötött adásvételi szerződést nyilvánítsák hatálytalanná és állapítsa meg az alperes és a felperes között a szerződés létrejött.
Mire lehetne hivatkozni a jogi indoklásban?
Kérdésem termőföldel kapcsolatos. A tulajdonjogot 3 közeli rokon gyakorolja, a haszonbérlőnek elővásárlási jogot adtunk. mivel már 15 éve Ő gazdálkodik rajta. Az egyik tulajdonostárs el kívánja adni a részét. A kérédsem arra irányúl, hogy egy másik tulajdonostárs megveheti-e a részét vagy a bérlőnek van elsőbbsége?
A tulajdonostársak közötti adásvétel során csak a Magyar Államnak van elővásárlási joga. Ezért a vételi ajánlatot el kell küldeni az NFA címére.
Méghozzá az országos központba.
Norbi, arra kell hivatkozni, hogy az eladó elmulasztotta megkínálni az elővásárlásra jogosultat.
De miért nem bíztok meg ügyvédet?
Kedves Béla, szerintem Norbi már fogja olvasni, gyanítom egy év alatt valahogy elrendezte a dolgot
Bocs, csak a hónap, napot néztem. Akkor így járt szegény. :)
Tisztelt fórumozók, szakértők.
szeretnék válaszokat kapni.
- Helyben lakó vagyok, közvetlen szomszédos földet/erdőt kitették eladásra hirdetménybe, és élnék elővásárlási jogommal. Vevő messziről jött, nincs közelben földje, ár is megfelelő számomra.
- Személyesen is beadhatom az elővásárlási papíromat utolsó nap a hivatalban?(dec28, ünnepek között)
- Mit kell beleírnom ebbe a magánokiratba? XY vagyok, XY törvények alapján, közvetlen szomszédként, őstermelői igazolvánnyal, mvh regisztrációs számmal élnék elővásárlási jogommal a kifüggesztett vételi ajánlatra reagálva?
- Milyen dokumentumokat kell csatolnom? Térképmásolat? Földhasználati lap? őstermelő igazolvány? Ezekből elég a másolat? Tulajdoni lapomat nem találom.
előre is köszönöm a válaszokat
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02