Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Klíma felszerelése

MajorDomus # e-mail 2020.07.08. 20:47

Elméletileg egy rácsos tároló is lehet a biciklijének.
.
Az nem gyullad meg.

efi99 # e-mail 2020.07.07. 22:32

matthiasi
Tehát, ha a borocskát megisszák, máris nem lesz tűzveszélyes az a kuckó... A tűz is tud erről?

MajorDomus # e-mail 2020.07.07. 20:03

Elbeszélünk egymás mellett.
A kérdező garázsról beszélt, ami külön tulajdon és zárt (falakkal)egység!
Közben kiderült,hogy nem garázsról hanem egy(vélhetően) osztatlan közös tulajdonu sima teremgarázs parkolölóhelyről van szó. Ami azért nagy különbség.
A kedves szomszéd ex has nem épithet oda semmit,mivel csak kizárólagos használati jog illeti meg,ha a parkolónak nincs saját hrsz. Márpedig a fővárosban nincs.
.
Szerintem a közgyűlésen tárgyaljátok meg....

Szomorú örökös #   2020.07.06. 08:36

Locksi_jogai

a kaputelefonom külso egysége.....se a saját falamon van, de megis en használom, mert a kivitelezo igy tervezte meg...

Nem csak te használod, az az egység nem a te kizárólagos használatodban van, hanem minden olyan tulajdonosé, akiknek a lakásában készülék van hozzá.

A klímád viszont igen, úgyhogy ott egyértelműen meg kéne valahogy egyezni azzal a másik tulajjal, lehet nem egyből jogilag kéne támadni. Ha ezzel kezded egyből, hogy „Milyen indokokkal tilthatom meg neki ezt?”, akkor nagy valószínűséggel nem lesz nála nagy sikered. Beszéljetek inkább, az sokkal előrébb vivő megoldás.

matthiasi # e-mail 2020.07.06. 07:59

Locksi_jogai !
Kérdezed hogy :

Milyen indokokkal tilthatom meg neki ezt?

Te semmivel, csak a társasház, esetleg a hatóság.
Viszont egyeztethetsz vele , hogy szellős legyen az a sufni, éghetetlen anyagból épüljön és egy kulcsot is kapjál. Ha nem építhet az illető kamrát, a kültérid láthatja kárát.... pl. egy ventillátor motor leégéssel stb stb.

matthiasi # e-mail 2020.07.06. 07:51

Tobbi fórumtárs is osztja MajorDomus véleményét?

Speciel én nem osztom. A kérdezőnek az első emeleti lakásához tartozik egy klíma, aminek a kültérije e közös teremgarázs hátsó falán van. Az építési tervek szerint és több eset is van .

Aztán a teremgarázsban a beállót valamiért nem a klímás lakás tulaj vette meg, hanem egy harmadik, aki a hátsó falnál leválasztás akar oda telepíteni elzárva ezzel a klímás lakás tulaját a kültéri hozzáféréséhez. Mit lehet tenni ? Megegyezni !
MD szerint :
Ő kötelezhet a kültéri egység leszerelésére.
Nem kötelezheti,mivel egy meglévő állapot szerint vette meg.
Sőt a klímás emelhet óvást egy külön kamra létesítéséért egyszerűen tűzveszélyre hivatkozva. Nincs az a hatóság amely elmenne afelett, hogy érkezik hozzá egy beadvány amiben az áll, hogy a barkácskedvű teremgarázstulaj külön kuckót építene tűzveszélyes dolgok tárolására.
De ha nem is a hatóság, hanem a a többi garázsban parkoló tulajdonos társ szó nélkül el menne afett , hogy a társuk barkács kedvében tűzveszélyes anyagok tárolására kíván kuckót építeni.
De mint írtam, amig idáig nem fajul a dolog, egy üvegborral felkeresni a a beálló tulajt és áldást adni a kuckóra azzal a feltétellel, hogy a klímám kültérije ott marad , de kulcsot azért kapok hozzá.

Locksi_jogai # e-mail 2020.07.05. 23:53

Mar bocs, de a kaputelefonom külso egysége es a postaladam se a saját falamon van, de megis en használom, mert a kivitelezo igy tervezte meg... Közös tulajdonú falon van a kültéri egysegem amit a felszerelés kori tulajdonosok 100%-a engedélyezett (hiszen egy kivitelezo volt a tulajdonos)

MajorDomus # e-mail 2020.07.05. 20:00

Magad is megerősitetted amit irtam! Az a fal nem a tied.
.
Mellesleg ha budapesti társasházról van szó,ott jó eséllyel a teremgarázs beállók osztatlan közös tulajdonban vannak.
Tehát épitkezni hasra ütéssel nem lehet..
Nem mellesleg eddig garázsról beszéltél,nem pedig parkoló beállóról.
Nagyon nem mindegy!

Locksi_jogai # e-mail 2020.07.05. 18:44

Az alapító okirat szerint az a fal ahol a kültéri egységem van a társasház közös tulajdona. A kivitelezéskor a társasház 100 %-os tulajdon joga a kivitelezőnél volt és ő a kültéri egység oda telepítését engedélyezte természetesen magának. Fontos, hogy terem garázsról van szó es az összes első emeleti lakáshoz a garázsokban van a kültéri egység. Milyen alapon szeretethet le velem egy olyan felszerelt egységet amit egyrészt a kivitelező tervezett oda másrészt amikor megvette a garázs helyét akkor aláírt egy papírt hogy a garázs beallo állapotát és elhelyezkedését megtekintette és azt ilyen állapotban elfogadja ezzel szemben követeléssel nem léphet fel. Tobbi fórumtárs is osztja MajorDomus véleményét? Koszi!

MajorDomus # e-mail 2020.07.05. 13:07

Semmilyennel!
Ellenkezőleg. Ő kötelezhet a kültéri egység leszerelésére.
.
Nem mellesleg: ahol a kültéri egység felszerelésre került,az sem volt eddig a tulajdonod.

Locksi_jogai # e-mail 2020.07.04. 21:31

Tisztelt fórumozók!

Egy több mint 30 lakásos új építésű társasház első emeletén vettem lakást. A lakás építésekor már bekerült a lakásba a légkondicionáló berendezés és a garázsba került a kültéri egység. A garázs azon részét ahol a kültéri egységem van később eladták és a vevo parkolójának hátso részébe saját tárolót telepít amivel elzárja a hozzáférésemet a saját Tulajdonomban lévő kültéri egységemhez. Milyen indokokkal tilthatom meg neki ezt? Koszi előre is az esetleges ötleteket!

MajorDomus # e-mail 2020.04.20. 21:28

Ha a franciaerkélyre teszed optikai takarással,akkor nem kell hozzjárulás senkitől.

drbjozsef #   2020.04.20. 10:02

persie666,

Utcafronti homlokzatra csak engedéllyel rakhatod ki a kültéri egységet. Társasházban, ha közös épületrészre akarod felszerelni, akkor a közösség beleegyezése is kell. És még így is meg kell felelni feltételeknek (fedettség, páralecsapódás, homlokzat épsége).

Az esetek 98%-ában mindenféle engedélyek nélkül csapják fel az emberek a kültéri egységeket. Ha ez nem igazán szemetszúró (műemlékvédelmi épület homlokzata), akkor a hatóság ritkán foglalkozik vele. Viszont ha van a társasházban ügyeletes kötözködő, akkor tőle lehet probléma.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

persie666 #   2020.04.19. 21:32

Tisztelt fórumozók.
Klímát szeretnék felszereltetni lakászövetkezeti lakásban.A kültéri egység a francia erkélyre kerülne, a kondenzvízet edénybe gyűjteném. Olyan kérdésem lenne,hogy ez engedély nélkül felszerelhető lenne? Amennyiben nem,mire lenne szükségem? Köszönön.

Szatti # e-mail 2010.07.22. 09:29

Köszönöm szépen a segítségeteket!

MajorDomus # e-mail 2010.07.21. 23:12

Sokat mar nem kell varnod mert a lenyeg elhangzott. A kůlső fal kőzős tulajdon, ezert a tulajdonosok hozzajárulasa kell hozzá. Tarsashazban kőzgyůles,szőv.nel az elnők engedelye.
arra vigyazz ha ,,belog,, a kőzteruletbe,megbirsagolnak, s kőteleznek a leszerelesre. Nane... Hivatkozasa a lenyeg.

Szatti # e-mail 2010.07.21. 18:48

Köszönöm,még várok néhány hozzászólást.

nanemaaa # e-mail 2010.07.21. 17:54

A lakásszövetkezetet jogi személy és az elnök képviseli. Ergo az ő hozzájárulása kell a kültéri felszereléséhez. A klíma felszerelése (helyi egyedi védelemmel, vagy műemléki védelemmel nem érintett épület kivételével) építési engedély nélkül történhet.
A hatályos OTÉK 92. § előírásai szerint azonban a felszerelés csak az épület külső megjelenésével összhangban, takartan, építészeti eszközökkel megoldva lehet kihelyezni.
E rendelkezés megsértése esetén (ha a probléma utólag nem orvosolható) a kültérit az építési hatóság leszereltetheti.

monalisa1 #   2010.07.21. 16:46

Majd késő este MajodDomus vagy nanemaaa érdemben valószínűleg megválaszol, ilyesmi kérdésben ők a hozzáértők.

Én csak olvastam hogy az egyik kerületben az önkormányzat "nemtetszését" fejezte ki a klimák összevissza látványa miatt., ami már megvolt nem szedette le, de ujabb felszereléséhez nem járult hozzá.

Külön: ha fölöttem csöpögne egy klima nem tetszene, vagy a nyított ablakon bejönne a szomszéd klimájának működési zaja.

Ha mód van ne az utcafronti ablakra helyezd el -igaz extra csövezés-, vagy pedig lakáson belül is működőt vegyél.

Minden jót.

kovacsz # e-mail 2010.07.21. 16:34

Ill. még esetleg a lakásszövetkezet tulajdona a külső főfal és tető, amire az engedélyük nélkül semmit nem lehet kirakni!?

monalisa1 #   2010.07.21. 15:18

Szerintem leginkább az önkormányzat engedélyére lesz szükség mivelhogy a klimák miatt a városkép összevissza képet nem képezhet.

"Mona"
laikus hozzászóló

Szatti # e-mail 2010.07.21. 12:39

Tisztelt Fórumozók!

Azután szeretnék érdeklődni, hogy egy 40 lakásos lakóépületben, ami nem társasház, csak lakásszövetkezethez tartozik, szükséges-e a lakók 50+1 %-ának beleegyezése a klíma homlokzati falra történő felszereléséhez? (nincs erkély)
(az épület nem műemlék)

Köszönöm.