Klíma felszerelése


Majordomus # 2022.07.03. 19:44

Ártani nem árt ha a szomszédok hozzájárulnak..

csubuka # 2022.07.02. 21:39

Majordomus:

Csak a békesség kedvéért. Ha máshogy nem akkor talán szóban. Elvégre is utólag ne tudjanak szólni. Ártani árthatnak, ha az Önkormányzatnál feljelentenek, elvégre ha épp csak a gang felőli rész korlátja fölé tudjuk majd elhelyezni a kültérit, akkor két ház között még közterületről épp be lehet látni. Igy hiába nem a fő homlokzat és kb soha senki sem néz oda mert vagy 30m közterületről, de a törvény szerint talán még oda sem lehetne rakni. (Persze, akkor kérdés, hogy hova lehet...)

Szóval jobb, ha a szomszédokkal béke van, mert legálisan műszakilag nem lenne ideális, ha egyáltalán teljesíthető lenne. 90cm magas a gang betonkorlátja. Ha amögé rakjuk az zaj tekintetében rossz, mert tölcsérként felerősítheti a zajt, illetve a gang takarításakor sérülhet, lábmagasságba nem jó tenni.

Pluszban olyan mélyre kerülne a kondenztálca, hogy nem tudnánk a konyhába levő csatornába elvezetni a kondenzvizet lejtve. A kondenz szivattyú meg hasonló önszívatásokat inkább hagyjuk...

Majordomus # 2022.07.02. 18:49

Miírt futsz felesleges köröket?
A szomszédok beleegyezése semmit sem jelent,a közös képviselő engedélye viszont az egész társasház engedélyét jelenti.

csubuka # 2022.07.02. 08:37

Majordomus: Igazán köszönöm a választ! Szuper. Ami még talán egyszerű, az a szomszédok megkérdezése, szóban aztán írásban. Annyit meg lehet tenni még ezért, de akkor így kb. jó lesz a jogi előkészítés a felszereléshez.

Majordomus # 2022.07.01. 20:42

1.Igen,természetesen
2. nem kell

csubuka # 2022.07.01. 08:09

Kedves Majordomus!

Köszönöm szépen a választ!

Akkor végülis a közös képviselő írásban elvileg az SZMSZ, alapító okirat és az összes valaha volt lakógyűlési határozat stb. ismeretében nyilatkozik?

Mert egy emailem van most, amiben kb ez van, hogy "Rakható a klíma, ne akadályozza a mozgását senkinek, kondenzvíz rendesen legyen elvezetve"

Ilyen helyzetben akkor nem kell plusz lakógyűlést összehívni meg szomszédokat kérdezni, mert valamilyen szinten védve vagyok?

Majordomus # 2022.06.30. 20:27

Kkor is ha nincs hozzá joga,de ez már az ő baja.

Majordomus # 2022.06.30. 20:26

Kérj a közös képviselőtől egy hozzájárulástb írásban.
Ha megvan, megnyugodhatsz,mert minden iratot a társasház nevében ad ki.

csubuka # 2022.06.29. 21:56

Kedves Majordomus!

Köszönöm a választ!

Hmm, ez inkább költségvetési probléma és emberhiány, ha akarat lenne, akkor sem bírnák igazándiból az önkormányzatnál, tehát ettől nem félek. A következő indőszakban válsággal mindennel nem fog ez normalizálódni. Szóval ha van 10 éves elévülés, akkor az nem baj, addig nem lesz rendszerszintű változás. Van amúgy? Meg ha mondjuk 10 évig nem volt baja a lakóközösségnek egy homlokzatra kirakott klímával, akkor ott is van elévülés? Mert a szomszédokat jóval egyszerűbb megkérdezni, mint lakógyűléssel szórakozni...

A gang felé is rakhatnám, de az a baj, hogy közterületről látszik éppen az a rész is, szóval túl sok opcióm nincs. Bár azt aztán senki sem fogja nézni, mert épphogy belátni két ház között...

De a közös képviselő alapvetően nem izgatta magát, tehát elég kaotikus állapot van és mindenki gányol mindent kb.

Majordomus # 2022.06.29. 19:24

Nem.
Az önkorm. felszólitja a társasházat a leszerelésre. Ha nem tesz eleget neki,akkor épitésrendészeti birságot szab ki a társasházra. Ő meg leveri rajtad.

Szerencséd van,mert az önkori tojik bele addig mig új főépitész nem lesz. Engem állandóan cseszeget a h- ázaimon lévő klimák miatt.

csubuka # 2022.06.28. 13:33

Majordomus:

Köszönöm szépen a választ!

A településképi rendelet alapján van korlátozás a köztérről látható homlokzatra, ámde a házon bőven van kültéri egység simán a homlokzaton, mert nagyon sok opció nincs az erkélymentes lakóknak. A megkérdezett önkormányzati dolgozó is ismerve a helyzetet azt javasolta, hogy elég a lakókkal megbeszélni ezt, ”hagyjuk őket békén” leginkább.
Értem, akkor az inkább csak extra kikötés lehetne, hogyha valaha olyan határozatot hozott a lakógyűlés, miszerint a szomszédok beleegyezése kellhetne ilyen helyzetben.
Alapvetően akkor a közös képviselőtől kéne megtudni precízebben, hogy mi van pontosan az SZMSZ-ben és akár az is lehet, hogy korábban már mindenkinek engedélyezve lett a klíma felszerelése közgyűlési határozattal, hogyha betartják a megfelelő kondenz elvezetést stb.
Jelenleg csak egy két sort írt a küzüs képviselő a kérdésemre, miszerint okés a kültéri felrakása, ha nem akadályoz senkit és a kondenzátum nem csöpög szanaszét.

Persze ha necces a helyzet, akkor gondolom a 10 éves (?) elévülésig engem fognak megcsípni, nem a közös képviselőt, mint a szomszédok akár vagy az önkormányzat.

Majordomus # 2022.06.27. 21:16

Nem.
Alapvetően a Főépitész előirhatja hogy például optikai takarással lehet kihelyezni a közterületre nyíló falra.

Házon belül úgy néz ki hogy az a fal közös tulajdon,tehát közgyűlési hozzájárulás kell hozzá,másé nem.

Harmadik körben úgy kell kiépiteni hogy a szomszédot ne zavarja.
Például a viz ne az erkélyére vagy az ablakába follyon!

csubuka # 2022.06.27. 15:21

Kedves Fórumozók!

Egy apró kérdésben szeretnék segítséget kérni.
Alapvetően társasházaknál, a klíma kültéri elhelyezésekor nem csak a településképi rendeletet kell figyelni, meg a műszaki oldalt, hanem az alul-felül és oldalt szomszédos lakások tulajdonosának (2/3-u hozzájárulását legalább) hozzájárulása is szükséges, hogy feddhetetlen legyen az elhelyezés nem?
Tehát ez elvileg minden esetben kell. Illetve ha épp olyan a társasházi működési szabályzat, illetve biztos, ami biztos alapon a közös képviselőtől is legalább egy e-mailt jobb kérni, hogy megfelelő az elhelyezés, pár skiccel, fotóval, meg az eszköz műszaki leírásával nem?

MajorDomus # 2020.07.08. 18:47

Elméletileg egy rácsos tároló is lehet a biciklijének.
.
Az nem gyullad meg.

efi99 # 2020.07.07. 20:32

matthiasi
Tehát, ha a borocskát megisszák, máris nem lesz tűzveszélyes az a kuckó... A tűz is tud erről?

MajorDomus # 2020.07.07. 18:03

Elbeszélünk egymás mellett.
A kérdező garázsról beszélt, ami külön tulajdon és zárt (falakkal)egység!
Közben kiderült,hogy nem garázsról hanem egy(vélhetően) osztatlan közös tulajdonu sima teremgarázs parkolölóhelyről van szó. Ami azért nagy különbség.
A kedves szomszéd ex has nem épithet oda semmit,mivel csak kizárólagos használati jog illeti meg,ha a parkolónak nincs saját hrsz. Márpedig a fővárosban nincs.
.
Szerintem a közgyűlésen tárgyaljátok meg....

Szomorú örökös # 2020.07.06. 06:36

Locksi_jogai

a kaputelefonom külso egysége.....se a saját falamon van, de megis en használom, mert a kivitelezo igy tervezte meg...

Nem csak te használod, az az egység nem a te kizárólagos használatodban van, hanem minden olyan tulajdonosé, akiknek a lakásában készülék van hozzá.

A klímád viszont igen, úgyhogy ott egyértelműen meg kéne valahogy egyezni azzal a másik tulajjal, lehet nem egyből jogilag kéne támadni. Ha ezzel kezded egyből, hogy „Milyen indokokkal tilthatom meg neki ezt?”, akkor nagy valószínűséggel nem lesz nála nagy sikered. Beszéljetek inkább, az sokkal előrébb vivő megoldás.

matthiasi # 2020.07.06. 05:59

Locksi_jogai !
Kérdezed hogy :

Milyen indokokkal tilthatom meg neki ezt?

Te semmivel, csak a társasház, esetleg a hatóság.
Viszont egyeztethetsz vele , hogy szellős legyen az a sufni, éghetetlen anyagból épüljön és egy kulcsot is kapjál. Ha nem építhet az illető kamrát, a kültérid láthatja kárát.... pl. egy ventillátor motor leégéssel stb stb.

matthiasi # 2020.07.06. 05:51

Tobbi fórumtárs is osztja MajorDomus véleményét?

Speciel én nem osztom. A kérdezőnek az első emeleti lakásához tartozik egy klíma, aminek a kültérije e közös teremgarázs hátsó falán van. Az építési tervek szerint és több eset is van .

Aztán a teremgarázsban a beállót valamiért nem a klímás lakás tulaj vette meg, hanem egy harmadik, aki a hátsó falnál leválasztás akar oda telepíteni elzárva ezzel a klímás lakás tulaját a kültéri hozzáféréséhez. Mit lehet tenni ? Megegyezni !
MD szerint :
Ő kötelezhet a kültéri egység leszerelésére.
Nem kötelezheti,mivel egy meglévő állapot szerint vette meg.
Sőt a klímás emelhet óvást egy külön kamra létesítéséért egyszerűen tűzveszélyre hivatkozva. Nincs az a hatóság amely elmenne afelett, hogy érkezik hozzá egy beadvány amiben az áll, hogy a barkácskedvű teremgarázstulaj külön kuckót építene tűzveszélyes dolgok tárolására.
De ha nem is a hatóság, hanem a a többi garázsban parkoló tulajdonos társ szó nélkül el menne afett , hogy a társuk barkács kedvében tűzveszélyes anyagok tárolására kíván kuckót építeni.
De mint írtam, amig idáig nem fajul a dolog, egy üvegborral felkeresni a a beálló tulajt és áldást adni a kuckóra azzal a feltétellel, hogy a klímám kültérije ott marad , de kulcsot azért kapok hozzá.

Locksi_jogai # 2020.07.05. 21:53

Mar bocs, de a kaputelefonom külso egysége es a postaladam se a saját falamon van, de megis en használom, mert a kivitelezo igy tervezte meg... Közös tulajdonú falon van a kültéri egysegem amit a felszerelés kori tulajdonosok 100%-a engedélyezett (hiszen egy kivitelezo volt a tulajdonos)

MajorDomus # 2020.07.05. 18:00

Magad is megerősitetted amit irtam! Az a fal nem a tied.
.
Mellesleg ha budapesti társasházról van szó,ott jó eséllyel a teremgarázs beállók osztatlan közös tulajdonban vannak.
Tehát épitkezni hasra ütéssel nem lehet..
Nem mellesleg eddig garázsról beszéltél,nem pedig parkoló beállóról.
Nagyon nem mindegy!

Locksi_jogai # 2020.07.05. 16:44

Az alapító okirat szerint az a fal ahol a kültéri egységem van a társasház közös tulajdona. A kivitelezéskor a társasház 100 %-os tulajdon joga a kivitelezőnél volt és ő a kültéri egység oda telepítését engedélyezte természetesen magának. Fontos, hogy terem garázsról van szó es az összes első emeleti lakáshoz a garázsokban van a kültéri egység. Milyen alapon szeretethet le velem egy olyan felszerelt egységet amit egyrészt a kivitelező tervezett oda másrészt amikor megvette a garázs helyét akkor aláírt egy papírt hogy a garázs beallo állapotát és elhelyezkedését megtekintette és azt ilyen állapotban elfogadja ezzel szemben követeléssel nem léphet fel. Tobbi fórumtárs is osztja MajorDomus véleményét? Koszi!

MajorDomus # 2020.07.05. 11:07

Semmilyennel!
Ellenkezőleg. Ő kötelezhet a kültéri egység leszerelésére.
.
Nem mellesleg: ahol a kültéri egység felszerelésre került,az sem volt eddig a tulajdonod.

Locksi_jogai # 2020.07.04. 19:31

Tisztelt fórumozók!

Egy több mint 30 lakásos új építésű társasház első emeletén vettem lakást. A lakás építésekor már bekerült a lakásba a légkondicionáló berendezés és a garázsba került a kültéri egység. A garázs azon részét ahol a kültéri egységem van később eladták és a vevo parkolójának hátso részébe saját tárolót telepít amivel elzárja a hozzáférésemet a saját Tulajdonomban lévő kültéri egységemhez. Milyen indokokkal tilthatom meg neki ezt? Koszi előre is az esetleges ötleteket!

MajorDomus # 2020.04.20. 19:28

Ha a franciaerkélyre teszed optikai takarással,akkor nem kell hozzjárulás senkitől.