Építésügyi bírság, fennmaradási engedély


nanemaaa # 2012.06.07. 07:29

Fa gerenda is gerenda.
Egyébként hol találtál acél gerendára utalást?

véső (törölt felhasználó) # 2012.06.06. 15:26

valamit rosszul írsz,
a fafödémbe nincs acél gerenda ...

nanemaaa # 2012.05.21. 13:15

2005-ben biztosan építési engedély köteles volt. Most is az. Bár könnyűszerkezetes épületet csak kivételes esetben lehet építeni (ÉME engedéllyel, vagy jóváhagyott műszaki specifikációval is kell rendelkeznie).
Ha megbuksz, akkor fennmaradási engedélyre és pénzbírságra számíthatsz (ha tényleg melléképület akkor 100.000 Ft/alapterület x 50%), esetleg az elbontatás is szóba jöhet .
Tanulság: legközelebb a sarki fűszeres (vagy tervező) helyett a hatáskörrel rendelkező hatóságnál érdemes tájékozódni.

vinodo # 2012.05.20. 21:26

Problémám a következő. 2005-ben építettünk egy 50m2-es fa könnyűszerkezetes melléképületet. Annak idején megkérdeztünk egy építészt, hogy kell e kérnünk rá építési engedélyt. Az volt a válasza, hogy ha nem sáv alapja lesz az épületnek akkor nem, ezért pontalapozással készült az épület. Kérdésem, hogy ez abban az időben tényleg nem volt engedélyköteles? Ha mégis engedélyköteles lett volna, akkor mire számíthatunk egy esetleges ellenőrzésnél?

nanemaaa # 2012.05.08. 15:16

HoZee
Még egy dolog eszembe jutott!
Ha most akarod megvenni az ingatlant, akkor kerüljön bele a szerződésbe az ingatlan minden adata, beleértve valamennyi épületet és a pincét is. Nyilatkozzon az eladó arról, hogy ő építette és hogy mikor. Később még fontos bizonyíték lehet. ;)
Az se lenne nagy butaság, ha az adásvételt, vagy a vételár kifizetését a jogerős fennmaradási engedély meglétéhez kötnéd.

Off
Ahol egy szabálytalan építés van, általában van több is. Nem ártana alaposan szétnézni.
On

nanemaaa # 2012.05.07. 06:59

HoZee
Rajzra akkor kerül fel, ha fennmaradási engedélyt kérsz és kapsz rá. Már ha egyáltalán engedély köteles volt anno a kialakítása (pl az épület teherhordó szerkezetét át kellett alakítani, vagy meg kellett erősíteni, beleértve az utólagos alap megerősítést is).
Ha bizonyíthatóan 10 évnél régebben történt az építés, akkor gyakorlatilag nem lehet problémád belőle.

Egy kérdés! Hogy a fenébe sikerült anno úgy házat építeni, hogy csak úgy alá lehetett biggyeszteni egy pincét? Ráadásul szigetelési problémák nélkül!

HoZee # 2012.05.06. 06:21

Tisztelt Nanemaaa!

Házvásárlás előtt állunk, és a kiszemelt ház alatt található egy pince, ami nem szerepel a rajzon. A ház 37 éves és a pince az építés után 10 évvel került kiszedésre (eredetileg töltésként szerepelt a rajzon).
Kérdésem lenne, hogy lehet e ebből a későbbiekben valamilyen problémánk, vagy mi kellene ahhoz, hogy a helyiség felkerülhessen a rajzra?

Köszönöm!

nanemaaa # 2012.04.26. 10:30

De kérhetsz. De nem fogsz kapni, csak akkor, ha egyebekben minden építésügyi jogszabályt ki tudsz elégíteni. A 10 éven túl épült épületet egyébként nem bontathatják el (csak a bővítményt amit most építettél).
Legalizálni viszont csak szabályos épületet lehet.

Piki28 # 2012.04.26. 04:15

Köszi a választ. OLyan, hogy fennmaradási az nem kérhető erre? A régi tulaj és a szomszédok is tudják igazolni, hogy a faház ezer éve ott volt rajta...

nanemaaa # 2012.04.25. 18:35

Piki
Igen. Bírság, vagy bontás. (második valószínűbb)
Ha bizonyítani tudod az építés időpontját (persze, hogy nem tudod) és az 10 éven túl van, akkor csak a friss bővítményt kell elbontanod.

nanemaaa # 2012.04.25. 18:32

Krisztinka
Felépítményt nem tudsz elbirtokolni. Valószínűleg területhasználati (bérleti) szerződésre gondolsz. Nincs rá formanyomtatvány, legfeljebb mintát találhatsz hozzá.
OFF - google esetleg? ;) -
ON

Piki28 # 2012.04.25. 11:15

Üdvözletem!

A problémám a következő, kérem, hogy aki pontos informácóval tud szolgálni, az segítsen. Köszönöm.

1,5 éve vásároltunk egy balatoni elhanyagolt, évek óta nem gondozott zártkert besorolású ingatlant, melyen volt egy tanyaház és egy kis "faház". Mind a két épület külön vízórával és villanyórával volt ellátva.
Mi a faház teraszát kicsit bővítettük és bontott téglából bővítettük, a faházat pedig OSB lappal burkoltuk be. Jelenleg szerkezetkész állapotban van. Közben kaptunk egy végzést, hogy építési engedély nélkül építettünk egy házaít. Kiderült, hogy a faház sem szerepelt a térképmásolaton, tehát az is engedély nélkül épült, vagyis lehet hogy nem is volt építésiengedély köteles, hiszen víz és villany is be volt kötve hivatalos mérőórával.
Mi várható ilyen ügyben? Bírság, elbontás?
Segítségüket várom. Köszönettel: Piki

Krisztinkia # 2012.04.18. 18:55

Tisztelt Nanemaaa!

Én nem birtokolhatom el a kerítésdarabját 15 év múlva, ha a telkemen áll? Használatba vételi szerződésre hol találok formanyomtatványt?

Krisztinkia

nanemaaa # 2012.04.18. 09:10

Ha a kerítését átépítette hozzád, akkor több területet használ, mint amennyi a sajátja. Ezt úgy hívják, birtokháborítás. A kerítés építésének időpontja függvényében a jegyzőre, vagy a bíróságra tartozik.
Persze lehet vele használati szerződést kötni, bár vélhetőleg ő ezt inkább szeretné ingyen, mint bérleti díj fejében.
Ha szótlanul hagyod, egyszer arra ébredsz (mondjuk 15 év után), hogy a szomszéd bírósághoz fordul elbirtoklás jeligével. ;)
Azt, hogy neked ebből lesz-e kellemetlenséged, nem tudom. Ha egyszer el akarod adni, és a vevő azt hiszi, megkapta az egész telket a pénzéért, akkor sanszos, hogy igen. ;) Ha lesz elbirtoklás és ez által pl a telek beépíthetőségének mértéke változik (akár beépíthetetlenné is válhat), az se mindig előny. És most szándékosan nem beszéltem az örököseidről, hiszen azt meg is kell élni.

Krisztinkia # 2012.04.17. 18:27

Tisztelt Nanemaaa!

Köszönöm az előző válaszát! Sajnos maradt a probléma miszerint a szomszéd beton kerítése meghaladja a zártkertjének telekhatárát és 30 centivel átjön a mi telkünkre. Mivel megbeszélni és konszenzusra jutni nem lehetett velük, úgy gondoltuk jobb a békesség. Azt kérdezem, milyen problémánk lehet a későbbiekben nekünk ebből? Területet nem vesztettünk csak a kerítése lóg át. Van-e itt bármiféle elidegenítés, vagy ha akarom, levághatom e plexivel, vagy jogot tarthat-e rá? vagy lehet-e megállapodást kötni ezzel kapcsolatban vele?
Esetleg hagyjam az egészet? Békés ember vagyok és nem szeretném ha felgyújtanák a telkem! Minden megoldás érdekel:-)))))

Válaszát köszönöm!

nanemaaa # 2012.04.17. 09:26

Ha bizonyíthatóan 10 évnél régebbi, akkor semmire.

Krisztinkia # 2012.04.16. 20:10

Tisztelt Szakértő!

Olvasgattam a fórumon írtakat, de mégis azért döntöttem az írás mellett, mert bár a probléma hasonló de mégis más a többiekéhez képest. 14 éves osb lapos alap nélküli 40nm-es vityillóm van egy 800nm-es zártkerti telken. Jóindulatú szomszédok feljelentése esetén mire számíthatok?

Válaszát előre is nagyon megköszönöm!

Krisztinkia

Immaculata (törölt felhasználó) # 2012.04.15. 05:37

Az előzményeket nem ismerem, de remélem nem egy már megszavazott közgyűlési határozatban fogadtátok el?

... és hogyan hajtatja be?
Megszavaztátok, hogy kifizetitek, vagy nem is értem.

Ha bíróságra kerül az ügy, a szükséges mértéket bizonyítania kell.

Ugyanaz a munka lehet egyszer 3 m Ft, más megoldással csak 50e Ft.
Lehetett volna egy ideiglenes megoldást találni addig, amíg pályázni nem tudtok az önkormányzatnál, vagy ameddig összegyűl bármilyen megtakarítási konstrukcióban a pénzetek.

Szerintem fogadj ügyvédet és nézzétek át azt a közgyűlési határozatot, lehet-e fogást találni rajta. Ha pedig nincs ilyen, akkor meg nem tudja behajtatni.

metaxa # 2012.04.14. 21:53

Tisztelt Fórumozók!

A társasházban ahol lakom, a statikus szakértő megállapította, hogy a beázást nem a falbontás okozta.
A tulaj a saját pénzén megjavíttatja a teraszt ami neki tető, födém, és ez így közös tulajdon. A javítás várható költsége 1-3 mFt lesz. A háznak jelenleg kb.300e Ft-ja van. A tulaj a teljesítést követően a nem fizetőkön azonnal behajtatja a pénzét. A másik lakótárs a tető lambériát akarja azonnal festetni ami szintén kb.700e Ft. Tisztelettel mindenki felé: Társasházban ha nekem pénzem van akkor jogosan a többi tulajdonostól azonnal behajtható egy olyan pénz amit fel sem vettek? Adott esetben ez zsarolás?
Közös ktg-vel, számlákkal nem tartozok íly módon ha nincs vélhetően 5-600e Ft-om elbukom a lakásom?
Kérem aki tud ötlettel, tippel segítsen!

bigdady # 2012.03.15. 07:13

Helyi tv-ben a polmester is nyilatkozott és azt mondta, hogy azért kérje meg mindenki a fennmaradási engedélyt mert 2013-től kiszervezik a földhivatalokba a mittoménmit és hogy mindenki addigra tudja igazolni az épületeit. Elvileg segítségképpen találták ezt ki.

bigdady # 2012.03.14. 13:01

Ok, köszi.

nanemaaa # 2012.03.14. 07:49

Nagyjából jól érted. Azt nem tudom, hogy a földhivatal büntethet-e, de valószínűleg már ő sem. Egyébként szerintem addig, míg ehhez nincs meg az építéshatósági engedélyed, nem is vagy abban a helyzetben, hogy feltüntettesd, tehát a földhivatal "ideje még nem is jött el". ;)
Hogyan bizonyítsd? Ezt neked kell tudnod, hogy mid van. Pl szerepelhet az adásvételiben amikor vetted a telket, lehet családi esemény fotója, egyéb okiratok, tanúk...stb.....
De ezek mind akkor lesznek érdekesek, ha egyáltalán indul eljárás.

bigdady # 2012.03.14. 06:08

ha jól értem és a földhivatal nem jegyzi be a bizonyitvány alapján akkor semmi értelme, hiszem 10 éven túli ingatlan esetén nem büntethet sem a hatóság sem a földhivatal. Igaz?
a 10 éven túliságot hogy igazoljam majd adott esetben?

nanemaaa # 2012.03.13. 21:35

Egyébként ez a "levél" tényleg olyan, mint egy szórólap. Akár lomtalanítási értesítő is lehetne. :D

nanemaaa # 2012.03.13. 21:33

Mivel a te épületed több, mint 10 éves, így számodra csak az lenne az előny, ha a földhivatal is feltüntetné. No ez az amiben nem hiszek. 3500-at az ember még csak-csak eljátszana (egyébként miért 3500? a hatósági bizonyítvány vagy 3000 illeték, vagy 20.000 szolgáltatási díj), de a feltüntetéshez a vázrajz már fogós összeg. Érdeklődd meg a földhivatalban, hogy hatósági bizonyítvány alapján feltüntetnek-e? Ha ők is benne vannak, akkor ez a legolcsóbb megoldás.