szomszedok jogai


nonolet # 2018.07.17. 22:10

mocorgo92

Jájjjj....

Egyébként a katasztrófavédők (tűzvédelmisek) esetleg tudnak lépni.
Menj be hozzájuk fotókkal és kérdezz...

Más nem rúg labdába.

mocorgo92 # 2018.07.18. 10:12

Kis lapos ablakok vannak szem magasság felett a hátsó szomszéd felé a spájzon, fürdőszobán stb-n.

gerilege # 2018.07.18. 13:22

Ha jól értem, a most hatályos szabályzat szerint a te házad paramétereitől függően 6-10 méterre lehetne csak tárolni. Hívd fel a területileg illetékes katasztrófavédelem tűzvédelmi felelősét, az pontosan fogja tudni. Hasonló ügyben akivel beszéltem, fejből vágta a jogszabályt, és náluk tudsz tovább lépni.
Országos Tűzvédelmi Szabályzat 3-as mellékletét nézd meg, ott vannak a tűztávolságok.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?… és ezen belül
3. melléklet az 54/2014. (XII. 5.) BM rendelethez

anonim2261 # 2018.11.06. 14:17

Tisztelt forumozók és szakemberek!Mára már nagyon elharapózott a viszony a szomszédasszonyommal.Mindent elkövet hogy bosszúságot és a lakóépületünkbe kárt okozzon.Kezdődött azzal hogy a házunk hátulja rontsa az udvara panorámáját ezért parkosított.Bokrokat,szivarfát ,fenyőfákat ültetett a házam mögé.Nem is tulajdonítottam neki nagy jelentőséget,tudtam korábban is hogy abba éli ki magát ha mutogathat ránk valami miatt.Pár év alatt a bokrok,a fenyők és egy hatalmas feketefenyő teljesen beárnyékolják a házam hátulját ami nyirkosságot ,vizesedést eredményez,a házam fölé emelkedett és a házam hátulját verdesik az ágai.Ehhez társul még az is hogy nyáron naponta locsolja,esténként az emésztője vízét is ide engedi ki,és mivel lejt az egész a házam alá szivárog.Sokszor az udvaron megmaradni nem lehet az irtózatos bűztől.Reagálásomra annyi volt a válasza hogy a saját udvarába azt tesz amit akar.Nagy hangon hirdeti hogy kimosassa alólunk a házat.Ostobasága határtalan,mert még ő háborog azon hogy mi állítunk olyat ami nem igaz.Jó hogy nem hagyja a fenyőjeit kipusztulni.A ház mögé nem mehetünk mert az már az ő udvara.Ha bármit szeretnék a házam hátuljával kezdeni kérjek rá engedélyt amihez az ő hozzájárulása is szükséges.Mit tehetek ellene?Ha jól tudom a ház mögötti részből 50 cm a mienk és ezt le is keríthetem.


tudakozó61

alfateam # 2018.11.06. 14:55

Beütöd a keresőbe "szomszédjogok" és már választ is kaptál

anonim2261 # 2018.11.06. 16:50

Na ettől azért bővebb és konkrétabb válaszokat vártam.


tudakozó61

nonolet # 2018.11.06. 17:02

anonim2261

A telekhatárodig a tiéd!!!
Azon túl valóban semmihez semmi közöd.
Ha nem tudod hol a telekhatár nézd meg a földhivatali térképen.

--
A karbantartáshoz indokolt esetben a lehető legrövidebb ideig zavarva a szomszéddal ELŐRE egyeztetett időpontban átmehetsz (vagy a megbízottad)

HA kárt okozol azt köteles vagy kijavítani vagy kártérítést fizetni.

--
Ha szomszéd zavar valamivel (szag, víz, fák), akkor birtokvédelmet kérhetsz a jegyzőnél ellene.

De csak 1 éven belül!!!!
HA már 1 évnél régebben fennálló helyzet, akkor viszont már csak pert indíthatsz ellene.

Azonban elsőre ésszerűbb postai úton TÉRTIVEVÉNYES levélben jelezni a gondot és felszólítani az önkéntes megoldásra-abbahagyásra.

Vnk0507 # 2019.02.02. 17:58

Tisztelt Szakértők!

Olyan problémával fordulok Önökhöz, hogy 5 éve árverésen vásároltunk egy lakoingatlant (kertes családi ház) .
A napokban megkeresett a szomszéd ház új tulajdonosa, hogy vágjuk ki a háza falától 2 méterre lévő 15-20 méter magas hársfákat 4 db, mert a gyökerek rongalják a házat. Persze nem mi ültettül őket.kb 20 évesek.
A kérdésem az lenne, hogy milyen jogi szabályok vonatkoznak a régen ültetett fákra(legalább 20 éves fák).
Kötelezhet-e minket az új szomszéd arra, hogy kivágjuk a saját fáinkat.

Köszönöm előre is!

gerbera317 # 2019.02.02. 18:01

Kötelezhet-e minket az új szomszéd arra, hogy kivágjuk a saját fáinkat.
Ő nem, de a bíróság megteheti, ha bizonyítást nyer, hogy a fák veszélyesek. Neked kell eldöntened, esélyes-e a bizonyítás.

MajorDomus # 2019.02.02. 18:31

Gondolkodni nem tilos!
A kerités vonalában ásol egy árkot,és a ketités alatt átnyúló gyökereket elvágid. Majd elszáradnak.a megmaradó gyökérzet bőven elég ahhoz,hogy a fát életben tartsa,de a vita megoldódik.
Tök mindegy hány évesek a fák,de te vagy felelős a szomszédnak okozott ,a területedről induló károkozásért.

milkah # 2019.02.04. 22:00

Jó estét kívánok!

Tanácsot, szakvéleményt szeretnék kérni. 1.5 éve vettem családi házunkat, amely zártkerti beépítésű telken van.
A gond az, hogy az egyik szomszéd utcafronti kerítése a mi házunk falához lett pár éve rögíztve, megbontva a házamon a szigetelést, amihez nagy valüszínűséggel az előző tulajdonos sem járult hozzá. A korábbi kerítésüket lebonttatták, a korábbi utcaképen látható az eredi állapot, amelyen 2 oszlop is része volt a kerítésnek. A dolog érdekessége, hogy a szomszéd háza melletti oszlop megmaradt, ahhoz rögzítve az új bádog kerítés, míg a mi házunk meletti oszlopot elbontották, majd a szigetelést is kibontották, a ház falába több lyukat is fúrtak, rögzítendő a kerítésüket.
Sajnos ennek ténye nem régiben jutott csak tudomásomra, mert az utcafrontról ez nehezen látható csak, és mert a bádoglemez kerítés takarja a szigetelés megbontását. Kérdésem, kérhetem-e az eredeti állapot helyreállítását rongálásra hivatkozva? A másik gond, hogy ezen a telken van egy melléképület is, amelyek a mi udvarunkra néz az egyik fala és folyamatosan mállik ról a vakolat, hosszabb távon veszélyeztetve ezzel a családom testi épségét is. Kihez tudok ezekkel a panaszokkal fordulni, ha a szomszéd nem reagál érdemben?

Köszönöm a válaszokat.

drbjozsef # 2019.02.05. 08:29

Birtokvédelem a helyi jegyzőnél.

MajorDomus # 2019.02.05. 20:18

Szerintem fordulj bizalommal a szomszédhoz!

mara1 # 2019.02.18. 11:37

Tisztelt Ügyvédek!

Azzal a kérdéssel fordulok Önökhoz, hogy van-e eselyem arra, hogy a helyi jegyző birtoksértést állapítson meg abban az esetben, ha szomszedom autókereskedelem címén roncsautókat tárol telkén azok alkatrészeit helyben a puszta földön vagy kis épületcsarnokában kiszereli? Mindezen forgalombol kivont rendszám nélküli roncsokat elhanyagolt durván gazos elkerítetlen telkén tárolja pár lépésnyire a kapumtól, melynek már puszta látványa is zavaró, a városképet is rontja, lehetőséget adva az alkalmi tolvajlásra vagy vandálkodásra és veszélyes anyagok talajba jutására ezáltal szennyezve a környezetet. Az ingatlanom ezáltal jelentősen veszíthet értékéből. Mindezen tevékenységét cége székhelyén, a családi háza hátsó elkerítetlen telkén végzi. Cégének még bejegyzett telephelye sincs. Véleményem szerint ez már illegális autóbontás, amit csinál. Bontóként nincs regisztrálva mindössze a cégjegyzékbe felvette a gépjármű kereskedelmi, alkatrész kereskedelmi és raktározási, tárolási tevékenységet. Önök szerint mire vannak esélyeim a jegyzőnél vagy adott esetben a bíróságon? Melyik hatósághoz fordulhatnék még jó eséllyel ez ügyben? Válaszukat előre is nagyon köszönöm.

MajorDomus # 2019.02.18. 21:19

Van.
Csak arra vigyázz,egy éven túl a Jegyző elutasitja a keresetedet!

gerbera317 # 2019.02.19. 05:16

Nem úgy a környezetvédelmi hatóság. Azok ugrani fognak a bejelentésre.

Szomorú örökös # 2019.02.19. 06:26

gerbera317

Anno én az udvarszomszédom ellen tettem az építési hatóságnál bejelentést az udvarban engedély nélkül felhúzott és iszonyatosan ronda bádog bódéja miatt, amit ő műhelynek szánt. Első körben kértek tőlem tizenegynéhány ezer forint illeték befizetését, de a vége az lett, hogy szabálytalan építés miatt az illeték befizetése nélkül is folytatják hivatalból az eljárást. A vége az lett, hogy le is bontatták vele a sunyiba. Ekkor elgondolkodtam rajta, hogy megy ez pénz nélkül is. Persze azért bepróbálkoztak. :-)

MajorDomus # 2019.02.19. 20:08

Fotók és egyéb dokumentációk ajánlottak!

laszloszabo # 2019.02.27. 18:19

Szomszéd ingatlant ketten birtokolják fele fele arányban.Ma kaptam egy levelet mindkét telket érintő közös ügyben tőlük, amelyet azonban csak az egyik tulajdonos irt alá.Szabályos ez így, foglalkoznom kell vele , el kell kezdenem intézni a közös ügyet vagy kérnem kell egy ismételt nyilatkozatot , amelyet mindketten alá írnak? Későbbi bonyodalmat akarok elkerülni.

drbjozsef # 2019.02.27. 18:30

Hát ha a tényállás ilyen "mindkét telket érintő közös ügyben" szerű, akkor elég nehéz konkrét választ adni. Mondjuk, kérjél inkább. Ki tudja. Mi biztosan nem, hiszen sokfél "ügy" van.

MajorDomus # 2019.02.28. 19:12

Mibe kerül megkérdezni?

mamoka54 # 2019.02.28. 21:58

A szomszéd telken új ikerház épült. A tervek átnézésekor (akkor még kellet a szomszéd egyetértése) jeleztem, hogy a bejárati ajtók, garázsok és ablakok mi felénk nem nyílhatnak, mert az utcában minden ház addig csak egy oldal (mindig a jobb az utcáról nézve) teljes felületen zárt lehetett, még egy pici ablakot sem engedélyeztek. Ezzel szemben, mikor jeleztem a jegyzőnél, polgármesternél és az építésügyi osztályon, azt a választ kaptam, hogy ha a távolság megvan, akkor nincs kivetni való. Azonban így ők benéznek a tányéromba, őket pedig nekem végig kell néznem hogyan fürödnek a fürdőszobában, az autók a teraszomra fújják a kipufogó gázt és mindig úgy érzem a közelségük miatt, hogy a számban vannak és nagyon zavaró. Tehetek valamit? Ér valamit a szokásjog ebben az esetben? Nagyon kérem segítsenek eligazodni. Előre is köszönöm.

MajorDomus # 2019.03.01. 20:32

Ha már felépült a ház,akkor legfeljebb egy árnyékoló falat húzhatsz fel.

laszloszabo # 2019.03.10. 19:16

Szép estét!

58. § [Birtokvédelem a tényleges birtoklási helyzet alapján]

(1) A birtokos egy éven belül a jegyzőtől is kérheti az eredeti birtokállapot helyreállítását vagy a zavarás megszüntetését.

AZ lenne a kérdésem,amennyiben eltelt több,mint egy év,egy ,a nem telekhatárra épített kerítés kivitelezésében,akkor már nem tud a jegyző intézkedni ?Tehát nem kérhető birtokvédelem,vagy kérhető ,de el lesz utasítva és egyéb jogi útra tereli a jegyző?

MajorDomus # 2019.03.10. 20:42

1 év után elutasitja,egyéb jogi út!