Tisztelt Szakértők!
Kb. 12 évvel ezelőtt (19 évesen) vettem egy régi vidéki családi vályogházat. A ház árát édesapám
fizette meg. Annak, hogy a vételárat ő fizette meg nincs jogi nyoma. A vétel után közvetlenül a nevére haszonélvezet került. A háznak használója sosem voltam mindig is ő és a családja (féltestvéreim) lakott benne. Nagy a valószínűsége annak, hogy azért az én nevemre vette a házat mert rendezetlen jogi- és anyagi ügyei voltak és félt, hogy ha a saját nevére veszi meg akkor az esetleg elveszhet.
Saját állítása szerint és szerintem is azóta rendeződtek a dolgai. Én most szeretném ezt a helyzetet rendezni/megszüntetni (visszaadni neki a házat), mivel kedvezményes lakáshitelt szeretnénk felvenni a párommal és annak az a feltétele, hogy ne legyen lakóingatlanom. Ő azonban hallani sem akar arról, hogy az ingatlan a nevére kerüljön. Ennek okára persze nem tud racionális magyarázatot adni, valószínűleg még mindig félelmei vannak a korábbi ügyei miatt. Álláspontja nem fog megváltozni.
A helyzet számomra nem túl rózsás: van egy ingatlanom, de akaratom ellenére nem tudok tőle megszabadulni - és így felvenni a kedvezményes lakáshitelt - mert a nevén van a haszonélvezet. Eladni nem tudom a beleegyezése nélkül és még neki se ajándékozhatom mert ő azt nem akarja. Pontosabban egyik kérdésem, hogy lehetséges-e jogilag olyan helyzet elé állítani, hogy az ingatlant vagy elfogadja mint ajándékot vagy lemond a haszonélvezetről?
A másik dolog amire gondoltam, hogy tulajdonképpen én annak idején ajándékba kaptam az ingatlant és hogy esetleg van arra jogi lehetőségem, hogy most ezt neki akarata ellenére visszaadjam vagyis az ajándékot egy évtized elteltével visszautasítsam?
A házat egyébként már kb. 5 éve nem lakják, nem törődnek vele és az állapota meglehetősen leromlott. Ezt esetleg ki lehetne használni valahogyan?
Tisztelettel,
József