Ha meg nem erti meg,el kell adni annyiert amennyiert haszonelvezettel megveszik,mondjuk Kolompar Lajos,aztan nincs a neveden semmi. Pont.
Ajándék visszaadása az ajándékozó akarata ellenére
Szerintem az az egyetlen normális megoldás, hogy mindenki jól járjon és eltudjon szakadni a papától, hogyha Ön odaajándékozza, (nem vissza)az ingatlant Neki, Ő pedig köszönettel elfogadja. Ezt kellene megértetni vele.
Mostmár teljesen illetékmentes, mivel változott az Itv. és mentes az ajándékozási illeték alól az ajándékozó egyenesági rokona által megszerzett ajándék. Itv. (Illetéktörvény) l7. § (1)bekezdés p) pontja.
A papa utána azt csinál az ingatlannal amit jónak lát, Ön pedig szabadult a helyzetből.
„Eladni nem tudom a beleegyezése nélkül és még neki se ajándékozhatom mert ő azt nem akarja. ”
Speciel ez így nem igaz.
Mindent el lehet adni - csak megfelelő árat kell érte kérni.
Még a lakott, haszonélvezettel terhelt ingatlant is.
Ráadásul ez már nem is lakott !
Az ingatlan fölötti rendelkezési jog a tulajdonosé. A birtoklás és a használat jelen esetben azt írja, hogy az édesapjáé és a családjáé.
Ha valaki birtokolja és használja az ingaltan ténylegesen, akkor miért kerülne olyan helyzetbe mint Ön, ha egyben tulajdonos is? Szerintem a két helyzet nem ugyanaz.
"Annak, hogy a vételárat ő fizette meg nincs jogi nyoma." Szerintem ezért nem ajándék.
Ha "kiajándékozza" a családból az ingatlant akkor az, az értékét is elveszti. A haszonélvező a törvény szerint használhatja, birtokolhatja, hasznait szedheti az ingatlannak, de léteznek olyan élethelyzetek, hogy megkeserítik egymás életét.
Kedves Tedus!
Igen, ez teljesen igaz. De az sem állapot, hogy az én fejem fájjon olyasmiért amihez semmi közöm (kommunális adó esetleg rezsiszámlák, amiről nem is tudok). Én abból az ingatlanból nem akarok egy fillért sem. Csak megszabadulni szeretnék, minden olyan főleg anyagi dologtól ami vele összeköt.
József
Kedves Kovács_Béla_Sándor!
Köszönöm az információt, utánanézek. A napokban az FHB bankban azt mondták - igaz csak érintettük a témát - hogy van ilyen támogatott lakáshitel. Azt persze nem tudom, hogy ez számokban mit jelent.
József
Én ezt az ingatlan semmiképpen nem áldoznám be holmi kecsegtető banki hitelnek se közvetlenül, se közvetve. A mai világban.
Kedves Tedus!
A válaszaim:
„ Miért nem próbálja elajándékozni a család más tagjának, aki, vagy akik ténylegesen birtokolják és használják az ingatlant?”
Mert nem szeretném a féltestvéreimet, vagy a család bármely más tagját hasonló helyzetbe hozni. Másrészt az édesapám ingatlan feletti rendelkezési jogát sem szeretném csorbítani, azaz ha el akarja adni akkor adhassa el.
„Ez szerintem nem járható út, mert az elején az írta, hogy az ingatlant megvásárolták, amihez az édesapja adta a pénzt, és nem ajándékba kapta.
”
Úgy tudom, hogy ha pénzt kapok ajándékba azzal a céllal, hogy ingatlant veszek rajta - és azt meg is veszem - akkor a jog szerint nem a pénz az ajándék hanem az ingatlan, azaz akár az ingatlant az ajándékozó akár vissza is követelheti. Igaz ez?
További kérdésem, hogy az akarata ellenére elajándékozhatom az ingatlant? Arra gondolok, hogy "megfenyegetem" azzal, hogy egy alapítványnak, vagy egyháznak ajándékozom. Ezt úgy tenném, hogy rendelkezésére állna egy adott idő, hogy az ajándékomat fogadja és ha ezt nem teszi meg akkor az alapítványnak történő ajándékozás válna aktuálissá. Így az ő haszonélvezete megmaradna, de el többé nem tudná adni az ingatlant.
József
Kamu. A haszonélvezettel terhelt ingatlan soha nem volt akadálya a támogatott lakáshitelnek.
Különben is: van még kedvezményes lakáskölcsön?
Szegény papa!
Haszonelvezettel terhelve nem sokat er.
add el 50.000 ft-ert egy hatranyos helyzetu csaladnak, ezzel nincs ingatlanod, s pont.
Haszonelvezettel terhelve nem sokat er.
add el 50.000 ft-ert egy hatranyos helyzetu csaladnak, ezzel nincs ingatlanod, s pont.
Kedves József!
Miért nem próbálja elajándékozni a család más tagjának, aki, vagy akik ténylegesen birtokolják és használják az ingatlant?
"A másik dolog amire gondoltam, hogy tulajdonképpen én annak idején ajándékba kaptam az ingatlant és hogy esetleg van arra jogi lehetőségem, hogy most ezt neki akarata ellenére visszaadjam vagyis az ajándékot egy évtized elteltével visszautasítsam?"
Ez szerintem nem járható út, mert az elején az írta, hogy az ingatlant megvásárolták, amihez az édesapja adta a pénzt, és nem ajándékba kapta.
Tisztelt Szakértők!
Kb. 12 évvel ezelőtt (19 évesen) vettem egy régi vidéki családi vályogházat. A ház árát édesapám
fizette meg. Annak, hogy a vételárat ő fizette meg nincs jogi nyoma. A vétel után közvetlenül a nevére haszonélvezet került. A háznak használója sosem voltam mindig is ő és a családja (féltestvéreim) lakott benne. Nagy a valószínűsége annak, hogy azért az én nevemre vette a házat mert rendezetlen jogi- és anyagi ügyei voltak és félt, hogy ha a saját nevére veszi meg akkor az esetleg elveszhet.
Saját állítása szerint és szerintem is azóta rendeződtek a dolgai. Én most szeretném ezt a helyzetet rendezni/megszüntetni (visszaadni neki a házat), mivel kedvezményes lakáshitelt szeretnénk felvenni a párommal és annak az a feltétele, hogy ne legyen lakóingatlanom. Ő azonban hallani sem akar arról, hogy az ingatlan a nevére kerüljön. Ennek okára persze nem tud racionális magyarázatot adni, valószínűleg még mindig félelmei vannak a korábbi ügyei miatt. Álláspontja nem fog megváltozni.
A helyzet számomra nem túl rózsás: van egy ingatlanom, de akaratom ellenére nem tudok tőle megszabadulni - és így felvenni a kedvezményes lakáshitelt - mert a nevén van a haszonélvezet. Eladni nem tudom a beleegyezése nélkül és még neki se ajándékozhatom mert ő azt nem akarja. Pontosabban egyik kérdésem, hogy lehetséges-e jogilag olyan helyzet elé állítani, hogy az ingatlant vagy elfogadja mint ajándékot vagy lemond a haszonélvezetről?
A másik dolog amire gondoltam, hogy tulajdonképpen én annak idején ajándékba kaptam az ingatlant és hogy esetleg van arra jogi lehetőségem, hogy most ezt neki akarata ellenére visszaadjam vagyis az ajándékot egy évtized elteltével visszautasítsam?
A házat egyébként már kb. 5 éve nem lakják, nem törődnek vele és az állapota meglehetősen leromlott. Ezt esetleg ki lehetne használni valahogyan?
Tisztelettel,
József
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02