Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni a következő témában.
2 éve épült 6 (2x3 sorház) lakásos társasház egyik tulajdonosa vagyok. Már az építkezés sem volt zökkenőmentes (10 hónapot csúszott), de a 6 tulajdonossal közös nevezőre jutni még bonyolultabb.
Társasházi alapító okiratunk van, de sem közös képviselőnk, sem SZMSZ-ünk nincs, tehát gyakorlatilag nem a társasházi törvény szerint, hanem a Ptk. közös tulajdonra vonatkozó szabályai szerint "működünk".
Merthogy nem működünk.
Egyetlen közös költségünk jelenleg a közös villany, ami lakásonként évi cirka 1000ft-ra rúg. Ezt egyik tulajdonostársunk fizeti, majd évente egyszer összedobjuk neki. Javasoltam, hogy kezdjünk el közös költséget szedni (tervben van a társasház közös biztosítása is), illetve képezzünk felújítási alapot.
Tegnap volt egy kis megbeszélésünk, de nem jutottunk dűlőre.
Az alapító okiratban tételesen fel van sorolva,mi tartozik közös tulajdonba.Úgy gondolom, hogy ezek karbantartása, javítása, felújítása közös ügyünk, illetve közösen álljuk ezek költségeit, de sajnos van olyan tulajdonos társ, aki ezt nem fogadja el.
(2x3 lakásról beszélek, egymással szemben egy telken, középen közös területtel.3 lakás a szomszéd telekre, 3 az utcára néz)
Kérdéseim:
- A társasházat körülölelő kerítés is közös tulajdon az alapító okirat szerint. Mivel én vagyok a középső, sarki ház, nekem jutott a kerítésből a legtöbb. Felvetettem, hogy egy esetleges kerítésléc csere költsége őket is terheli (ezért is kellene a felújítási alap), a tulajdonosok nagy része közölte, hogy mindenki ki tudja cserélni a saját kerítésléceit (3 lakónak van kerítése, a másik 3-nak nincs, 2-nek minimális számú lécet kellene kicserélnie, nekem rengeteget). Jogos ez a felvetés, vagy valóban nekik is állni kell az ezzel járó költségeket?
- A mellettem lakó tulajdonos a közös tulajdonban lévő területre szeretne beton alappal rendelkező faházat emelni,mert nem akarja a kertjébe tenni.
Ezt megteheti-e?
3. Ha egy eseteges hirtelen jött javítási munkát kell elvégezni (elavult csőcsere, nincs víz), és mivel nincs felújítási alap, tehát mindenki elvileg az aktuális munkát saját zsebből állja, mi van azzal, aki abban a pillanatban nem tud fizetni?
4. lehet-e felújítási alapot képezni úgy, hogy csak 4 lakó érintett a dologban, kettő viszont írásban vállalja, hogy egy aktuális hibaelhárításnál a rá jutó összeget zsebből fizeti?
5. Az egyik lakó állítása szerint jól körülhatárolhatóak az ingatlanok és a tetőcsere úgy is végrehajtható, hogy mindenki saját magának cseréli le a tetőt, amikor az aktuális.(A tető is közös tulajdon és összefüggő). Ez lehetséges?
Köszönöm a segítséget.
Ildi