6 lakásos társasház

kyralara # 2010.08.29. 09:06

Köszönöm.

Miattam azért nehogy hajba kapjatok.:):)

A tetőablakos, kapus kérdésre tudtok adni választ azért?

Hát, megpróbálom meggyőzni őket a társasházi formáról....de gyanítom senki sem lesz hajlandó szmsz-t, házirendet készíteni, ez is rám maradna.
A Ptk-t viszont számomra nehezebb értelmezni.
Azért 6-an nem húzunk 6 felé, talán 4-en értik a problémákat, kettő az, aki nem nagyon. És ráadásul az egyiknek nem írtam alá a közös területre való faháza megépítését.
Különben nem létezik olyan, h ha csak egy is ellene szavaz valaminek, akkor az nem valósulhat meg?

Minden döntéshez elég, ha minimum 4 igennel szavaz?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.29. 00:31

A közös tulajdon szabályai alapján is lehet többségi döntéseket hozni. Sőt, ott sokkal szélesebb körben lehet.
(De látom ehhez is értesz, mint a munkaügyi bíróság illetékességéhez.)

MajorDomus # 2010.08.28. 20:48

Kyra..
mint mondtam mukodjetek tarsashazkent. Akkor letesithettek lakstakarekpenztari alapot a felujitadokra, mindjart 33 %~al kevesebb amit nektek kell kifizetni, a allam ennyivel besegit.
amíg 6-an 6felé húztok előbb utóbb a fejetekre dől a ház. A ptk alapján elvileg lehet működni de a gyakorlatban nem. Éppen azért kell társasházi forma mert ott 4-en mindent el tudtok fogadtatni a közgyűlésen. Ha 4 en megértik hogyni forog kockán akkor 2 hülye nem tud betartani.

kyralara # 2010.08.28. 20:05

Hát,igen....csak arra gondol az ember, hogy az alapító okiratot, mielőtt aláírják, el is olvassák, mi több, értelmezik..mert ugye abban minden benne van a közös tulajdonról.
Az elején, mikor építtettük, nem tudhattuk, hogy ilyen tulajdonostársakat kapunk.

Igen, már többször volt kényszervágás...de jelenleg nem állunk úgy, hogy azt a hatalmas részt rendbe tegyük, a többi lakót meg nem érdekli. Anyagilag is megterhelő lenne egyedül (Konténer a kiásott földnek, 5m3 kavics, vagy nagyobb murva, 1m3 faháncs, fólia, mert a fűnyírást nem tudom akkor kint megoldani. Az önkormányzattól anno rendeltem fát, azokat elástuk, azóta ültettem fagyalokat a beton tövébe.)és két gyerek mellett sok időm sincs rá, ezért is választanám a kavicsos-faháncsos megoldást..

Tehát ha kapu ügyben anno elmulasztottuk a tiltakozást, akkor ennyi, már nem lehet mit tenni (ráadásul a kapu és a kerítés nem is engedélyköteles, ha jól tudom), az önkormányzatnál sem tudunk bejelentést tenni.

Még egy kérés:
Anno, amikor épült a ház, lehetett változtatásokat, plusz dolgokat kérni...én pl. megváltoztattam a lépcsőt belül, a fürdőszobába (mivel nem volt más szellőzés egyébként, ezért) tetőablakot kértem, illetve a két gyerekszobára egy-egy ablakot (mert csak erkélyajtó volt). Ezáltal a közös tetőn, illetve a közös homlokzaton is változtatás történt az eredeti tervekhez képest. A másik tulaj is így kérte a kerítésre a kapuját.

Akkor ellenem is lehetett volna tiltakozni,vagy mivel adott volt a lehetőség a változtatásra, ez nem jogos?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.28. 19:12

Amit már az elején akartam mondani (nem neked, mert neked már késő): nem kell ilyen lakást megvenni vagy építtetni.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.28. 19:11

Akkor SZMSZ-t kell csinálni, közös képviselőt, számvizsgáló bizottságop kell választani stb.

Nem lehetséges egy nyilatkozatot aláíratni az összes tulajdonossal, amiben szerepel a felújítási alap összege, illetve az, hogy mindenki vállalja ennek megfizetését?
Írtam, hogy lehetséges - de az más jellegű kötelezettség, mint a társasházi közös költség. És az nem felújítási alap, mert az társasházi jogintézmény.

1.A kertemet körülhatároló kerítésen kívüli közterület ápolása kinek a feladata?
Valamennyiőtöké. Aki ezt nem hiszi, majd meglátja, ha az önkormányzat egyetemlegesen bírságol. MAgadra válallhatod, ha ilyen jótét lélek vagy, de ez nem jogosít kapunyitásra, ahhoz többségi határozat kell. (Mint a faház állíytásához.)
2. Valószínűleg nem volt jogszerű, de elmulasztottátok a tiltakozást.

kyralara # 2010.08.28. 18:25

Kedves kbs!

Köszönöm a válaszaidat.

Ha a th-i tv-t akarjuk magunkra alkalmazni, akkor elég egy közgyűlés keretén belül ezt eldönteni és jegyzőkönyvben lefektetni? Kell akkor ahhoz is SZMSZ?

És jól értelmezem, hogy ha nem eszerint "élünk", tehát a Ptk. marad, akkor nem is képezhetünk felújítási alapot? Miért nem?
Nem lehetséges egy nyilatkozatot aláíratni az összes tulajdonossal, amiben szerepel a felújítási alap összege, illetve az, hogy mindenki vállalja ennek megfizetését?

Még két kérdés:

1.A kertemet körülhatároló kerítésen kívüli közterület ápolása kinek a feladata?

Ha magamra vállalom ezt a feladatot (mert senki nem akarja elvégezni), csináltathatok-e egy kaput, amelyen ki tudok járni a közterületre ( mivel középső lakás vagyok,a mellettem lévő két lakás lezárt, drótkerítéssel elválasztott kertje miatt nem tudnék másképpen kijutni, csak a lakásomon keresztül,de azt nem vállalom, hogy a közterület gondozása céljából ott viszem át a szükséges eszközöket).

2.Ha egy másik lakótárs a kivitelezővel korábban megegyezve vágatott kaput a kerítésbe, az szabályos-e?

Köszönöm.
Ildi

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.28. 16:38
  1. A közös tulajdonú részek fenntartásának költsége tulajdoni hányadaik arányában terheli a tulajdonosokat. De a nem feltétlenül szükséges munkálatokat nem végezheted el többségi határozat nélkül. Ha mégis így teszel, tiéd a költség.
  2. Kifizeti az, akinek épp van pénze, és követeli a többiektől a megtérítést. Vagy senki nem fizeti ki, és szétrohad az egész.
  3. Amíg nem alkalmazzátok magatokra a társasházi törvényt, addig nincs felújítási alap. Ha viszont alkalmazzátok, akkor mindenkinek kötelező fizetnie. (Temészetesen egyes tulajdonostársak, akár pjt keretében, így is összefoghatnak, és havonta fizethetnek egy bizonyos összeget; és azt is lehet, hogy a társastörvény hatálya alatt elnézitek a nemfizetőknek a hátralékot. Más kérdés, hogy ezek mennyire ésszerű megoldások.)
  4. Elvileg és jogilag lehetséges. Műszakilag a fene tudja.
Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.28. 16:28

Nem kell ehhez a társasházi törvény hatálya alá helyezni magatokat. Megy az a Ptk. alapján is.

A közös tulajdonú területen csak egyhangú határozat alapján lehet építkezni. (Ha engedélyköteles, akkor nem is kapja meg az engedélyt; ha nem engedélyköteles, akkor pedig kérhetsz birtokvédelmet, ha nekikezd.)

kyralara # 2010.08.28. 13:26

Ráadásul az imént volt itt a szomszéd, aki faházat szeretne a közös területre (mert a kertjében nem akar ennek területet áldozni)..egy papírral, hogy írjam alá, hozzájárulok-e. Mondtam, nem írom alá, mert akkor holnap a közös területen én egy homokozót, meg egy játszótornyot, más szintén faházat, megint más meg hintát, meg kis házikót húz majd fel.Természetesen minden voltam, csak szent ember nem, illetve megkaptam, hogy sértettségemben vagyok ellene az építésnek, mert nem tudtam tegnap véghez vinni az akaratomat.

Ha én egyedül nem írom csak alá, még megépítheti?

Na, ilyen emberekkel vagyok körülvéve....

kyralara # 2010.08.28. 13:21

Kedves Md!

Olvastam pár hozzászólásodat és reméltem, hogy nekem is segítesz. Köszönöm.

Én ugyanezt mondtam. Sőt, megspékeltem azzal, hogy a tetőcserepek színe, formája sem mindegy, hogy milyen (tehát a három tetőn nem lehet különböző), illetve a kerítésléceket sem cserélhetem ilyen eltéréssel, illetve nem festhetem, nem méretezhetem szabad akaratom szerint, mert az önkormányzat valószínűleg bünteti a nem megfelelő összképet (hiszen anno nem össze-vissza kerítéselemekre, tetőkre adták az engedélyt).

Egy hat lakásos th-ban hogyan tartsak közgyűlést 3 tulajdonossal? Max. 4-gyel?
Talán megpróbálom véghez vinni, hogy a th-i tv. szerint működjünk, de külsős közös képviselőt nem fognak fizetni, illetve nem nagyon akaródzik senkinek sem elvállalni ezt a tisztséget.

Azt nem értik, hogy nem egy-két éven belüli felújításról van szó, hanem 10-20 év múlva esedékesről..tető, vakolat, szigetelés..ezek mind-mind milliós tételek.

Nem beszélve arról, hogy azt mondta az egyik tulajdonostárs, hogy mi van akkor, ha a kerítés cseréjéhez nem szeretne hozzájárulni két olyan lakó, akinek nincs közvetlen kapcsolata a kerítéssel..mert ők úgy érezhetik, hogy az felesleges pénzkidobás lenne...mondtam, hogy a földszinti lakók sem örülnek a liftdíjnak, de fizetni kell, ez van...de megfordítom..hogyan jön ahhoz bárki, hogy tőlem pedig 2-3x-os költségeket várjon,mert én vagyok a sarki lakó, így nekem 2-3x annyi kerítésléc jutott, mint a két szomszédomnak együttvéve.

A többi kérdésemre is megtennéd, hogy válaszolsz?

Köszönöm.

Ildi

MajorDomus # 2010.08.28. 12:57

Ildi
ez igy egy nagy marhasag
en 2012-ben cserelem s cserepeimet,a szomszed meg 2014-ben ?
ezek millios tetelek,s egy tetot nem lehet 6 reszletben felujitani,mert ax olysn is.
javaslom a normalis tobbseggel tartsatok kozgyulest, dontsetek ugy hogy januar 1-tol a tarsashazi torvenh eloirasai szerint mukodtok.
valasszatok nagatok kozul kozod kepviselot, 6 lakasnal ez nem nagy ugy, ezt kővetoen a többség akarata mindenkire nézve kötelező. Célszerű felújítási alapot képezni mert a tető milliós tétel lesz. Md

kyralara # 2010.08.28. 08:44

Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni a következő témában.
2 éve épült 6 (2x3 sorház) lakásos társasház egyik tulajdonosa vagyok. Már az építkezés sem volt zökkenőmentes (10 hónapot csúszott), de a 6 tulajdonossal közös nevezőre jutni még bonyolultabb.

Társasházi alapító okiratunk van, de sem közös képviselőnk, sem SZMSZ-ünk nincs, tehát gyakorlatilag nem a társasházi törvény szerint, hanem a Ptk. közös tulajdonra vonatkozó szabályai szerint "működünk".
Merthogy nem működünk.
Egyetlen közös költségünk jelenleg a közös villany, ami lakásonként évi cirka 1000ft-ra rúg. Ezt egyik tulajdonostársunk fizeti, majd évente egyszer összedobjuk neki. Javasoltam, hogy kezdjünk el közös költséget szedni (tervben van a társasház közös biztosítása is), illetve képezzünk felújítási alapot.
Tegnap volt egy kis megbeszélésünk, de nem jutottunk dűlőre.
Az alapító okiratban tételesen fel van sorolva,mi tartozik közös tulajdonba.Úgy gondolom, hogy ezek karbantartása, javítása, felújítása közös ügyünk, illetve közösen álljuk ezek költségeit, de sajnos van olyan tulajdonos társ, aki ezt nem fogadja el.
(2x3 lakásról beszélek, egymással szemben egy telken, középen közös területtel.3 lakás a szomszéd telekre, 3 az utcára néz)

Kérdéseim:

1. A társasházat körülölelő kerítés is közös tulajdon az alapító okirat szerint. Mivel én vagyok a középső, sarki ház, nekem jutott a kerítésből a legtöbb. Felvetettem, hogy egy esetleges kerítésléc csere költsége őket is terheli (ezért is kellene a felújítási alap), a tulajdonosok nagy része közölte, hogy mindenki ki tudja cserélni a saját kerítésléceit (3 lakónak van kerítése, a másik 3-nak nincs, 2-nek minimális számú lécet kellene kicserélnie, nekem rengeteget). Jogos ez a felvetés, vagy valóban nekik is állni kell az ezzel járó költségeket?
  2. A mellettem lakó tulajdonos a közös tulajdonban lévő területre szeretne beton alappal rendelkező faházat emelni,mert nem akarja a kertjébe tenni.

Ezt megteheti-e?
3. Ha egy eseteges hirtelen jött javítási munkát kell elvégezni (elavult csőcsere, nincs víz), és mivel nincs felújítási alap, tehát mindenki elvileg az aktuális munkát saját zsebből állja, mi van azzal, aki abban a pillanatban nem tud fizetni?
4. lehet-e felújítási alapot képezni úgy, hogy csak 4 lakó érintett a dologban, kettő viszont írásban vállalja, hogy egy aktuális hibaelhárításnál a rá jutó összeget zsebből fizeti?
5. Az egyik lakó állítása szerint jól körülhatárolhatóak az ingatlanok és a tetőcsere úgy is végrehajtható, hogy mindenki saját magának cseréli le a tetőt, amikor az aktuális.(A tető is közös tulajdon és összefüggő). Ez lehetséges?
Köszönöm a segítséget.
Ildi