Kötelező - e kerítést létesíteni a telekhatáron?

websas # 2011.01.18. 09:45

Kedves nazsimazsi!

Én a kútra koncentrálnék! Kb.: 1000 ft.-ból de a "lomtár anyagából" még olcsóbban lefedném a kutat.
Amíg a megindított eljárásod jogerősen véget ér a srácok vagy beleestek a kútba vagy már leérettségiztek és a tovább tanulásuk a feledat.
Praktikusnak tűnik némely probléma megoldására nem az igazság keresése, hanem a hatékony megoldás!

websas

nazsimazsi # 2011.01.17. 21:49

Kedves Websas!
De még az is lehet, hogy inkább neked :-) A többieknek köszönöm, hogy próbáltak segíteni.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.12.08. 08:41

Vagy 90%, a kút veszélyes üzem üzemeltetésének számít és mint olyan megfelelően elkerített helyen kell, hogy legyen, lefedve, hogy ahhoz a tulajdonos és házastársán kívül más ne férjen hozzá (a gyerekekről, állatokról nem is beszélve).

Ráadásul egy kúthoz nemcsak építési engedély, de üzemeltetési engedély is szükséges.

Menj csak nyugodtan a jegyzőhöz, kérj mindent, hogy szabályos-e a kút, megvannak-e az engedélyek, és szabálysértés keretében kötelezzék az elkerítésre.

nanemaaa # 2010.12.08. 07:56

Ha nem hiszel nekem, írd meg a kérelmet és ródd le a 15.000-et! ;) 10 % esélyed van, hogy elrendelik a kerítés építést.

websas # 2010.12.07. 20:48

Kedves nazsimazsi!

Neked nem jogban járatos személy hozzászólására van szükséged, hanem psziháterre.

nazsimazsi # 2010.12.07. 20:01

Szép remények ..... :-( Örülnék,ha esetleg jogban járatos személy is hozzászólna a kérdésemhez. Még várok, hátha kapok egy kicsit szakmaibb tanácsot is.

nanemaaa # 2010.11.30. 15:13

Sok reményt ne fűzz hozzá. Szerintem a 15.000 kidobott pénz lenne.
Akinek tényleg lehetnek mérlegelési lehetőségei kerítés létesítési kötelezés kapcsán, az a bíróság.

nazsimazsi # 2010.11.30. 12:25

Közben találtam rendelkezéseket:

193/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet
az építésügyi hatósági eljárásokról és az építésügyi hatósági ellenőrzésről
43. §(4) Az építésügyi hatóság

1. településrendezési, közbiztonsági, közlekedésbiztonsági, köztisztasági, továbbá más közérdekből vagy a használat módja miatt a telek határain kerítés építését elrendelheti vagy megtilthatja,

......
illetékekről szóló törvény:
XIV.
XV. Az építésügyi hatósági eljárás illetéke

1. Az építésügyi hatóságnál indított eljárás illetéke

1. az építésrendészeti hatósági intézkedés kérése esetében 15 000 forint,

Mostmár csak az a kérdés, hogy az én magánérdekem, mint a tulajdonhoz való jogom, amibe gondolom a rendeltetésszerű használat is benne foglaltatik (nem tudom a bejárót - elég hosszú, vagy 20 m- megcsinálni, mert utána ha mégis megcsinálják a kerítést, akkor tönkrevágják a szegélyt stb, amíg viszont nem csinálom meg térdig sárban jutunk csak ki az utcára, az autó is elakad), a gyermekeim védelme, akik kerítés hiányában bármikor a kút közelébe kerülhetnek, a tény, hogy a telek egyik oldalon nyitott, így a szomszédos ingatlanból ahol most nem lakik senki bárki bármikor átjöhet, és így a biztonságunkat is veszélyeztetve érzem, nem tudunk állatot (kutyust) tartani stb stb mennyiben közérdek????, vagy ez a "használat módja" kategória????

Ja és az általam lerótt 15000 Ft-ot át tudom-e majd terhelni a szomszédra, akivel hiába próbálok dűlőre jutni mindig kifogásokkal jön: nincs pénz, egyébként is el akarjuk adni a házat, és inkább majd az új tulajdonossal beszéljem meg (persze új tulajdonos se közel, se távol).

nazsimazsi # 2010.11.30. 10:06

Kedves fórumozók. Szeretném a segítségeteket kérni. A szomszéd nem hajlandó kerítést készíteni/építeni a telekhatáron. Az OTÉK azt írja, hogy .... kerítés létesíthető..... A helyi építési szabályzat sem írja, hogy kötelező. Tehát mindenhol csak mintha lehetőség lenne a kerítés létesítése De!!!!! A szomszéd telkén kút van, nekem meg gyerekeim vannak. Nem tudunk állatot tartani. Nem tudjuk a szolgalmi utat megcsinálni a telekhatáron, mert nincs kerítés. Hogyan tudom elérni, hogy legyen kerítés? Ja, a szóban forgó telekhatár az útról nézve a jobb oldalon van, tehát elviekben az ő kötelessége lenne. Az önkormányzaton annyit tudtak mondani, hogy adjak be egy kérvényt 15000 Ft-os illetékkel, és majd kijönnek, és elbírálják. Most akkor kötelezhető-e a szomszéd, ha igen mi alapján kerítés létesítésére? Köszönöm előre is a válaszokat.