Társasházak jogásza!


kovacsz # 2010.12.16. 20:31
Sz.Márton # 2010.12.16. 20:59

társasházi jogász!

Te a Király utcai dr. V. I. vagy?

Üdv: Sz. Márton

osmi # 2010.12.16. 21:20

Kedves Társasházi Szakjogász!
Örömmal vennén ha eligazítanál a társasházi kocsma...témában, hisz a mottód; van megoldás! Kérlek, hogy itt publikáld!
Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2010.12.16. 21:58

Kovacsz :))

kovacsz # 2010.12.17. 08:32

Most már törölhető innen az enyém is! :-)

társasházi jogász # 2010.12.17. 08:59

Tisztelt osmi! Szívesen segítek!

A kocsma vagy bárminemű vendéglátóiprai egység üzemeltetéséhez tényleg rengeteg engedély kell. Viszont ha a mondjuk a kocsma hangja zavarja a lakókat, akkor a jegyzőtől lehet kérni birtokvédelmet és a hely ideiglenes bezárását, amíg az engedélyek nem kerülnek kiadásra.

a II. kategóriájú játékterem üzemeltetésére alkalmas vendéglátó ipari üzletekről szóló
18/1995. (VII. 21.) PM-IKM együttes rendelet, a továbbiakban: PM-IKM rend. is ír erről, a továbbiakban a Polgári törvénykönyvről szóló 1959 évi IV törvény : birtokvédelem: A birtokvédelem igénybevételének szabályait a Ptk. 191-192 §-ai állapítják meg.Birtok – jogi következménye: birtok alapján: a birtokos mindenki mástól követelheti, hogy tartózkodjék a jogalap nélküli megváltoztatásától vagy megzavarásától

A törvény e célok elérésére 3 eszközt ismer:
1. Birtokháborítás önhatalommal való megakadályozása illetve a már elkövetett birtokháborítás következményeinek
önhatalommal való elhárítása - Ptk.190.§-
2. Állam által nyújtott birtokvédelem - Ptk-191.§)

3. Birtokper

A birtokos jogcíme szerint részesül birtokvédelemben -Ptk.188. § (3)-:

Vállalkozói tevékenységgel járó zajhatás - BH2002.179- A "BH"-k a Bírósági Határozatok tárában megtalálhatók, ezek a Legfelsőbb Bíróság eseti döntéseit tartalmazzák. --------------------------------------------

Az üzletek működésének rendjéről, valamint az egyes üzlet nélkül folytatható kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 133/2007.(VI.13.) Korm. rendelet 21. § (4) bekezdése alapján:
„A jegyző a működési engedélyt visszavonja és az üzletet bezáratja, ha
a kereskedő a külön jogszabályban meghatározott veszélyes mértékű környezeti zaj esetén a lakók egészséges életkörülményeinek és pihenéshez való jogának biztosítása érdekében, a jogsértő állapot megszüntetéséig elrendelt kötelező éjszakai zárva tartási időszak alatt engedély nélkül továbbra is nyitva tart.”

Egyelőre ennyi ami eszembe jutott!

társasházi jogász # 2010.12.17. 09:00

Szia Sz. Márton!

Hogy vagy? Tudsz Pesten közalkalmazotti helyet?:)

Sz.Márton # 2010.12.17. 09:22

Szia Pista!

Hívj fel az irodámban a számom tudod!

Üdv: Sz Márton

osmi # 2010.12.17. 09:48

Nagyon köszönöm! Átböngészem az infokat, de sajna úgy néz ki még jövök. :)

osmi # 2010.12.17. 18:38

Sajnos a korm. rend. változott; jelenleg hatályos a 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet a kereskedelmi tevékenységek....
Ezért mégiscsak az érdekelne, hogy nagyon zárt beépítésű több lakásos lakóház, /társasház/, udvar rendeltetésű ingatlan kocsmává válását azaz funkció váltását tiltja-e vmilyen országos szabályozás, vagy hosszas küzdelembe kell kezdeni e témában is helyi rendelet alkotás érdekében / mert ebbe már biztosan beledöglünk/:(

társasházi jogász # 2010.12.17. 18:52

Utána nézek és válaszolok Tisztelt Osmi!

Andi2 (törölt felhasználó) # 2010.12.17. 21:29

Th tv. 18. § (1) Lakóépület esetén a társasház közgyűlése megtilthatja a külön tulajdonban lévő nem lakás céljára szolgáló helyiség használata, hasznosítása módjának megváltoztatását, ha az a társasház működését vagy a lakhatás nyugalmát zavarná.
(2) Ha a lakóépületben lévő nem lakás céljára szolgáló helyiség megváltoztatott használata jogszabályban meghatározott engedélyhez kötött tevékenységhez szükséges, az engedély akkor adható ki, ha a hatóság felhívására - harmincnapos határidőn belül - a közgyűlés nem hozott tiltó határozatot.
(3) A közgyűlés a nem lakás céljára szolgáló helyiség megváltoztatott használatához a lakhatás nyugalma - így különösen: a zaj- és rezgésvédelem, illetőleg a lakókörnyezetet veszélyeztető más tevékenység megelőzése - érdekében az erre vonatkozó külön jogszabályok előírásainak figyelembevételével kikötött feltételt tartalmazó hozzájáruló határozatot is hozhat.

Egyszerűen hozzatok egy határozatot a házirend megváltozására, amiben szabályozzátok a kocsma nyitva tartását, vagy abban a témában ami zavar titeket. Ha nem tartja be, abban az esetben rendszeresen és módszeresen a jegyzőhöz kell fordulni. De szerintem ettől meggondolja magát.
Mi most hoztunk szeptemberben egy határozatot, hogy minden üzleti tevékenység, beleértve szállítás, rakodás, anyagmozgatás, ügyfélforgalom a társasházban csak munkaidőben 7-max 17 óráig, szombaton 12 óráig lehetséges, hétfő reggel 7 ig tilos!
Decemberre két üzlet már elköltözött, márciusra várhatóan az utolsó is el fog.

osmi # 2010.12.17. 23:21

Andi2!
Kösz, de a hátsó szomszédról van szó, melynek udvara qvázi egy légtér 8 db ténylegesen lakóingatlanként funkcionáló társasházéval.

társasházi jogász # 2010.12.18. 16:36

Tisztelt osmi!

Andi2 teljesen jó választ adott véleményem szerint.

osmi # 2010.12.18. 17:02

Ühüm..,csak nem a kérdésemre.Nem a tházunkban üzemel a kocsma, hanem az egyik szomszédos tház és udvara egészben a KOCSMA.Mily egyszerű lenne ha mind a 8 ház betilthatná egy-egy kgy.- határozattal..:)A vállalkozás szabadsága uniós elv beemelése miatt az üzemeltetőnek csak bejelentési kötelezettsége van, a szakhatósági engedélyek beszerzése utána jöhet szép komótosan. Hol van már az a "rohadt, szemét" korlátozás, hogy a szomszédok is beleugathatnának, hogy be kívánják-e engedni otthonaikba a kocsmát?

gizi1984 # 2011.01.21. 23:50

Tisztelt Társasházi Jogász!
Segítségét szeretném kérni.Mi egy sorházban lakunk amit a közel jövőben társasházzá szeretnének nyilváníttatni.Mi,albérletben lakunk itt a mi házunk alatt működik egy söröző,kocsma.A teraszunk alatt van a bejárata és ott cigarettáznak és az összes füst hozzánk jön be ha kinyissuk az ablakot de csukott ablakon keresztül is lehet érezni az állott alkoholszagot a cigifüstöt és az "illemhely "okozta illatokat mert a ház sarkán lévő lépcsőt használják a különböző "dolgaik"elvégzésére.Ez mellett az örökös hangzavar ordítozás és éneklés is nagyon zavaró.Főleg úgy hogy a nyitvatartási rendet sem tartsák be mert sokszor még hajnal 3-4 órakor is nyitva vannak.
Kérdéseim:
Hogyan tudnánk korlátozni a söröző nyitva tartását?
Mi lenne a megoldás a lécső "tisztán " tartásának?
Mit tudnánk tenni a cigifüst és hangzavar ellen?
Milyen szabályok vonatkoznak a társasházi söröző nyitva tartására?
Válaszát előre is köszönjük!

Dr.Attika # 2011.01.21. 23:59

Tisztelt gizi1984!
Albérlőként igazán hatásosan semmit nem tehetnek. Nyilván ezen "pisis, füstös" feltételekkel vették bérbe az ingatlant. A bérbeadótól követelhetnék, hogy lépjen fel ezen állapot megszüntetése érdekében, de ő valószínűleg vissza utal az előbbiekre. Viszont joga van fertőtlenítő, szagtalanító anyagot lehinteni az ablakból. Lehet, hogy ez elveszi a kedvét a pisilőknek. A zaj ellen meg joga van pl. Bódi Guszti zenét irgalmatlan hangerővel játszani. lehet, hogy ez is segít.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.22. 09:47

Birtokvédelmet a bérlő is kérhet, hiszen az akkor is megilleti a birtokost, ha nem tulajdonos.

MajorDomus # 2011.01.22. 19:20

egyszerubb lenne egy masik albérletet keresni
mert mire megváltoztatja a társasházat, addigra a postás kihozza az elso nyugdíját.

Liviusz # 2011.01.27. 21:24

Sziasztok!

Kérlek segítsetek a következő problémában.
A közelmúltban egy társasházban nyitottunk szórakozóhelyet.
Nem kértük külön a ház hozzájárulását, mert korábban is szórakozóhelyként funkcionált az a hely.
Az önkormányzatnál is megadták a működési engedélyt anélkül, hogy a társasház hozzájárulását kérték volna.
A ház lakói most közölték, hogy összegyűjtik a többség aláírását és bezáratják a helyet.
Megtehetik ezt? Ha igen, akkor nem jár valamiféle kártérítés nekünk? Végülis azért vettük meg az üzletet és öltünk bele egy valag pénzt, mert úgy gondoltuk, hogy majd idővel visszajön.
Azt mondják, hogy az szmsz-t is módosíthatják és ezzel megváltoztatják a hely használhatóságát.
Az alapján, amit Andi2 és a társasházi jogász írt úgy tűnik, hogy csak a megváltoztatást tilthatják meg, nem?
Mit tehetnek ellenünk a lakók?
A zajszintmérést elvégeztük és bőven a megengedett értékek alatt vagyunk, így sztem nem zavarunk igazán senkit, csak keresztbe akarnak tenni... vagy pénzt akarnak... nem tudom.
Kérlek segítsetek!
Előre is köszönöm.

Andi2 (törölt felhasználó) # 2011.01.28. 08:24

Livius, nem csak a nyitvatartás közbeni zajjal lehet zavarni a lakókörnyezetet, hanem pld azzal is, hogy kora reggel vagy hétvégén rakodnak, zörögnek a rekeszek, felérzik a kaja, cigi szag a lakásokba. Ezeket nem lehet igazán mérni, szabályozni, hiába van elszívód, egy nyitva hagyott ablak bőven befüstöl egy egész lépcsőházat pld. és az üvegek sem tudnak lábujjhegyen be- kimászni a raktárba/ból, még ha ez nem is mindenkit zavar.

Az elején nem ártott volna megkérdezni az ott lakók véleményét, ha Te laknál ott, szerintem Te is elvárnád, még akkor is ha ezt megelőzően is ez volt a hely rendeltetése. De sajnos ha SZmSz ben szabályozzák a nyitva tartásotokat, nem lesz más választásod, mint betartani.
Esetleg érdemes volna megtudni, hogy korábban volt-e a korábbi bérlővel, tulajdonossal erről valami tárgyalás, mert ha már őt is zárni akarták, és ezért adta el, akkor kicsit át lettél verve, a költségeidet bevasalhatod egy jó ügyvéddel. (Amúgy ez utóbbi jellemző Magyarországon:) Nekem is van olyan bérlőm, aki csak utóbb tudta meg, hogy non-stop bolt még véletlenül sem lehet abban a házban)

ragyasdezso # 2011.01.28. 08:43

Liviusz

Ballagj el egy ügyvédhez a módosított Th. trv.-nyel és megtaláljátok a megoldást.(jelentősen változott a szabályozás a nem lakás céljára szolgáló helyiség felhasználási feltételeiről!)

lemir # 2011.02.10. 14:25

Szevasztok!
Társasház I. emeletén lakom. A napokban leázás következtében az alattunk lévő garázs falai és bizonyos ott tárolt ruházati árúkészlet egy része elázott.
A hiba forrása a strangban lévő melegvíz almérő óra (leplombált szakaszán) tömítésének a hibájából adódott. Sajnos első nekifutásra nem sikerült a hibát megoldani,a távhó szolgáltató szerelőinek, mert igaz kisebb intenzítással de szivárgott továbbra is ugyanazon a helyen a víz. Ismételten felhívtam őket és következő nap már sikerült megoldani a problémát. Lepombálták ismételten a vízórát és felvették a jegyzőkönyvet az eseményről. Hiba oka: "a vízmérő óra tömítésénél folyik a víz. Tömítés csere."

Először arra gondoltam,hogy a társasház felelősség biztosítására rendezzük a garázsban keletkezett kárt. De mint kiderült, a társasháznak elég rossz felelőség biztosítása van, mely csak a közös helyiségekben keletkezett károkra nyújt fedezetet, lakásokban, garázsokban keletkezett károkra nem. Úgynevezett tömb biztosítása van az épületnek.
Nekem van ugyan felelősségbiztosításom, de........ végülis úgy gondolom, hogy nem az én hibámból és területen adódott a hiba, melyből az ominózus kár keletkezett. A távhő szolgáltató által leplombált szakaszon következett be.
Tehát a társasház biztosítása nem alkalmas a kár rendezésre. Amennyiben az én felelősség biztosításomra történik a kár kifizetése, akkor ez nekem kb. 30-35 ezer kiadást jelentene. Ugyanis a biztosítási díjam megemelkedik 15%-al és 5 éven keresztül évente 3%-al csökken a megemelt díj, amíg az eredeti szintre nem kerül.
Kérdésem az, hogy ebben az esetben kit terhel a felelősség. Engem, vagy a távhő szolgáltatót.
Jelenleg megadtam az én biztosítómnak a nevét és a szerz. számomat, hogy jelentse be a kárt.
Nem tudom mitévő legyek, mert azt sem akarom, hogy a garázstulajnak keletkezett kára ne térüljön meg, de 35 ezret sem akarok kidobni az ablakon, mert amúgy is kevés van belőle.
Köszönettel várom a véleményeket.
Üdv. Lemir

MajorDomus # 2011.02.10. 19:24

Nincs mirol vitatkozni.
Ne a társasházat hibaztasd. Ha a közös tulajdon van biztosítva, annak semmi köze ehhez.
A vízóra a te tulajdonod, a hiba oka a vízóra tomitetlensege,tehat a kart neked kell megteritened.
Neked milyen biztosításod van ?

Andi2 (törölt felhasználó) # 2011.02.10. 19:55

lemír, nem akarlak elkeseríteni, de ha a garázsod nincs raktárrá minősítve, semelyik biztosító nem fogja a károdat téríteni, a garázs ugyanis gépjármű tárolására szolgáló helyiség. Nálunk is próbálkozott már garázsban tárolt elázott perzsák, koloniál szekrények, meg elefántcsont faragványok kifizettetésével garázstulajdonos, de függetlenül a biztosítás minőségére, jól oldalba kacagták vele a kárrendezők...