Társasházak jogásza!


Szomorú örökös # 2017.04.11. 12:18

tamás1234

Szerintem az említett személynél azért vannak kevesen a közgyűlésen és azért tudja osztani azt, amiből neki is baromi kevés adatott meg, mert elegük van belőle a tulajdonosoknak. Ha ő nem járna a közgyűlésre, lehet megduplázódna-triplázódna a létszám, mihelyst híre menne a dolognak. :-D

Szomorú örökös # 2017.04.11. 06:00

Zoltanuss

Pontosan én is így gondolom. Bármilyen kérdésem volt, azt azért tettem fel, hogy ha hivatalos útra terelem a dolgot, akkor nagyjából tudjam, mire is számíthatok. Viszont azt hiszem, ha én választ kaptam valamire, akkor leálltam a téma további vesézésével. Akit itt kritizálok, az már több hete - vagy inkább hónapja - folyamatosan itt ekézi a házuk közös képviselőjét és nem képes vele leállni. Ha pedig valaki erre diszkréten figyelmezteti, azt kocsmai stílusban küldi el melegebb éghajlatra. Nem hinném, hogy ennek itt helye lenne. Nem lehet az ilyen embert moderálni kicsit?

Zoltanuss # 2017.04.11. 05:37

Szomorú örökös !

Azért nem kell mindent készpénznek venni !
egyébként ez nem ingyenes jogi tanácsadási felület, hanem fórum !

Szomorú örökös # 2017.04.11. 04:33

raffer

Kicsi köcsögök, nem kell mindenbe beleszólni, ha nem értetek hozzá. Lehet menni a kocsmába dülöngélni!

Szerintem tegnap már te helyettem is voltál, felesleges kocsmába járnom. A stílusod egyértelműen igazolja, hogy ott szedted össze, ugyanis a kulturált fórumozástól messze van. Vagy tanuld meg, hogy nyilvánosan nem sértegetünk másokat - tudod pont egy jogi fórumon magyarázzam ezt el neked? ;-) - mert esetleg még a végén beállhatsz a bíróságon a bírói pulpitus elé becsületsértés miatt. Ne feledd el, hogy bár itt nem a neveddel szerepelsz, az bármikor kikérhető hivatalosan, hogy valójában ki is vagy, ez a név nélküli azonosító semmilyen védelmet nem nyújt számodra. Bár bevallom, ezt máris tudjuk, hogy ki is vagy valójában. Ezzel a bizonyos tamás1234 kommentelővel csakis egyetérteni tudok. Ideje szerintem leállnod! Menj a rendőrségre, vagy a jegyzőhöz, vagy akárhová, csak innen el, mert kezd kicsit uncsi lenni, hogy állandóan itt fárasztod a jogászokat a saját sérelmeiddel. Itt semmi sem fog megoldódni. Kaptál már ezernyi tanácsot, de te tovább szajkózod a rögeszméidet. Menj hivatalos jogorvoslatért oda, ahová kell, fogadj jó pénzért ügyvédet hozzá, ha kell, mert ingyen senki se fogja a problémád megoldani, de szerintem témát kéne lassan váltanod, nem gondolod? :-)

MajorDomus # 2017.04.10. 20:47

az még nem "nem okirati bűncselekmény" és nem dől senki a kardjába...
Mi van akkor ha van egy 4 lakásos társasház 4 tulajdonossal. Összehívják a közgyűlést de az egyik tulajdonos nem tud elmenni mert éppen Raffernéval kufircol.
Lesz 1 levezető elnök, 1 jegyzőkönyvvezető, nade bameg a jegyzőkönyv hitelesítésére nem lesz 2 két tulajdonostárs, mert elfogytak az emberek...
Most akkor mivanka? Összedőlt a világ, minden érvénytelen? A dugás is?

A dugás nem,de a közgyűlés érvényessége megtámadható ! A határozat nem !

Lujzika nem lehet jegyzőkönyvhitelesitő,ha 4 meghatalmazása van,akkor sem !

Szomorú örökös # 2017.04.10. 18:22

raffer

Pl.nemtulajdonosokkal való hitelesítés

Tehát ezek szerint ha téged egy ismerősöd megbíz meghatalmazással, hogy vedd át a postán a nyugdíját, akkor okirathamisítást követtek el mindketten? ;-)

Amikor xy nem tud ott lenni a lakógyűlésen és meghatalmazással van jelen helyette bárki, az ugyanazon döntési jogokkal rendelkezik, mint a tulajdonos, azaz ha ő azt mondja, hogy piros, akkor a jegyzőkönyvbe is azt kell rögzíteni, neked azt nincs jogod kétségbe vonni.

MajorDomus # 2017.04.07. 20:28

És ezzel mi a gond?

Akkor t.kezelőként készit tervet!

Szomorú örökös # 2017.04.07. 17:26

tamás1234

Ezt én is így látom! :-D :-D :-D :-D

Szomorú örökös # 2017.04.07. 10:20

raffer

Okoska, ki kérdezett téged?? Hülye!

Megtisztelő, hogy alá is írtad a hozzászólásodat! :-)

Ettől még amit írtam, az igaz. Ha nektek - így neked is - büdös a saját házatok takarítása, akkor milyen alapon várjátok el, hogy bárki ezt fillérekért megcsinálja? Ő is egy vállalkozó, és egy vállalkozásnak terhei vannak. Bár ahogy elnézem, ha te lennél a közös képviselő a házban, akkor kevés embert találnál, aki hajlandó lenne dolgozni neked, mert azt az embert, aki igyekszik mindenki felé megszabni, hogy majd mennyit hajlandó fizetni egy munkáért, azt az összes szolgáltató igyekszik messzire kikerülni. A vállalkozói lét erről szól, te nem kötelezhetsz senkit, hogy neked dolgozzon, viszont a munka elvégzése után már nincs helye alkudozásnak, amit előre megbeszéltetek, azt köteles vagy kifizetni, vagy az illető kamatostul követelheti tőled. Vagy esetleg más módon szankcionálhatja, ami nyilván már nem annyira törvényes megoldás, de sok esetben hatásos. :-)

ragyasdezso # 2017.04.07. 07:06

raffer

Csak a társasházkezelőnek kell felújítási tervet késziteni, a közöss képviselőnek nem.

Szomorú örökös # 2017.04.07. 05:23

raffer

most egy takaritó vállalkozót szavaztak meg, aki hetente félórás felnyalásért 4ezret visz el

Ha a ház lakóinak (közéjük tartozol pl. te is) büdös a takarítás, akkor valakinek muszáj megcsinálnia, nem gondolod? Mellesleg teljesen korrekt a havi 4000 Ft a heti egyszeri takarításért egy lépcsőházra, még ha az az általad írt félóra szerintem kevésbé hihető. Max. te ennyi ideig látod, de gondolom rengeteg dolgod lehet, ha ennyire ráérsz őt figyelni. Akár ennyiért te is megcsinálhatnád helyette és akkor nem kéne külső vállalkozó, nem gondolod? ;-)

MajorDomus # 2017.04.06. 21:51

A felujitási tervet a társasházkezelő késziti dl,5 éves középtávu időtartamra,
Amdly a rendelkezésre álló erőforrások felhasználását bontja ke időrendi és fontossági sorrendben a társasházban,esedékes feladatokra,meghatérozva az erőforrások és mértékének szükséges változtatásét(közös költség emelés)vagy kueglszitő forrásbevonás(hitel) szükségességét!
A Számvizsgáló Bizottség véleménye alapján a közgyűlés dönt!

Szomorú örökös # 2017.04.06. 05:48

raffer

okoska, kopjál már le!

Mutass példát öcsi! Nem én vagyok, aki széttrollkodja a saját beképzelt rögeszméje miatt az összes társasházi topikot. Esetleg ballagj el a rendőrségre és tegyél feljelentést, vagy vállald a következményét, hogy az itteni ténykedésed alapján esetleg valaki más teszi meg veled. ;-)

Szomorú örökös # 2017.04.06. 04:34

raffer

Azért ez nem így működik. A szolgáltató is ellenőrzi, csak utána zárja el.
Lehet te nem érzel semmilyen gáz-szagot, de ha érzed már késő.
Van erre egy nagyon jó kis műszer, az már hamarabb is jelez.
Ezt az összeesküvés elméletet ideje lenne kitakarítani a fejedből.

MajorDomus # 2017.04.05. 20:35

Ne keverd össze a fogalmakat!

Egy tervezett felujitási munka a költségvetésben,pld.lépcsőházfestés, nem ugyanaz mint a Társasház felújitási terve!

MajorDomus # 2017.04.04. 21:03

Az eleje lemaradt.

tulajdonban lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek szerinti bontásban.
48. § (1)58 A számviteli szabályok szerinti könyvvezetés és beszámoló alapján a közös képviselő, illetve az intézőbizottság éves elszámolása tartalmazza:

  1. a tervezett és tényleges kiadásokat költségnemenként és a közös költség megosztásának a szervezeti-működési szabályzatban megállapított szabálya szerinti bontásban, ezen belül az üzemeltetési kiadásokat, valamint a karbantartásokat és a felújításokat az elvégzett munkák részletezésében,
  2. a tervezett és tényleges bevételeket források szerint, ideértve a közösség javára még nem teljesített - lejárt - követelések részletezését és a behajtás érdekében megtett intézkedéseket is,
  3. az a)-b) pont különbségének záróegyenlegét a pénzkészletek kezelési helye szerint r
MajorDomus # 2017.04.04. 21:01

Nincs ilyen rendelkezés!
A felujitási javaslatokat az éves költségvetésbe kell betervezni!

Ha van ilyen,pkd. Gázfelújitás,akkor az jó gazdálkodásra utal.
lejárt - követelések részletezését és a behajtás érdekében megtett intézkedéseket is,

  1. az a)-b) pont különbségének záróegyenlegét a pénzkészletek kezelési helye szerint részletezve,
  2. a közösség tulajdonát képező vagyontárgyak tárgyi-eszköz leltárát,
  3. a tárgyévhez tartozó, a közösség egészét terhelő kötelezettségeket,
  4. a közös költségekhez való hozzájárulás előírását és teljesítését - a tulajdonostársak nevének feltüntetésével -, a külön tulajdonban lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek szerinti bontásban, továbbá
  5. a rezsicsökkentések eredményeként jelentkező megtakarítások összegét költségnemenként és tulajdonostársanként a közös költség megosztásának a szervezeti működési szabályzatban megállapított szabálya szerinti bontásban.
matthiasi # 2017.04.04. 04:21

Ezt írta korábban kb. egyhete MD

„ Alapitó Okirat,
Szmsz. /Szervezeti Műk, Szabályzat/
Szintenkénti alaprajz
Használatbavételi engedély,
Épület (térképmásolat) feltüntetett rajza”

Az épület továbbra sincs kész- igaz már a befejezéshez közeledik, de sok műszaki átad-átvételi folyamat még hátra van.
Gondolom a Használatba Vételi Engedély is ezután készülhet.
Közben kiderült hogy nem a vízművekhez beadott terv szerint készült el a vízrendszer /vízbekötés . vízakna vízmérő /..... a kivitelező elcseszte.
Ez neki úgy 500 - 700 eft jába kerülne.
.
Mint írtam van egy lapító okiratnak nevezettiromány, ami állítólag a földhivatalnál van.
hogy lehet hogy a fenti kritériumok nélkül a hivatal csak úgy befogad egy hiányos iratot ?
Vagy csak úgy parkoltatják ?
Az egyik fél egy felmenőm. mondtam neki, hogy ragaszkodjon a tervszerinti elkészüléshez. Nyilván ezt a kivitelező az összeg miatt nem akarja elkészíteni.
Ha nem megy akkor viszont módosíttatsa azt az alapító okiratot.
és mint korábban is kérdeztem a balfácánokat figyelmeztethetem e a hibájukra ? ismerem a z e-mailjüket.
Rém egyszerű : a gépész a víz és gáztervező képtelen volt az egyeztetésre

MajorDomus # 2017.04.03. 20:19

Itt fent privátban!
Csak röviden foglald össze.

jám # 2017.04.02. 20:20

MajorDomus
Köszönöm a választ. Kár. Kérdésem: fórumon kívül hol vagy elérhető? A probléma többünket érint, és nagyon hosszú - segítségre lenne szükségünk. Nagyon rosszul viseljük a helyzetet,jól jönne némi segítség.

MajorDomus # 2017.04.02. 18:31

Jám
Nem. Társasházkezelő

DeGe # 2017.04.01. 05:34

@Immaculata

Köszönöm a gyors és egyértelmű választ!(Remélem, hogy egy ilyen kérdésben nem a bíróságnak kell majd dönteni...)

Immaculata # 2017.03.31. 22:28

A módosításhoz megadja a bíróság a hiányzó nyilatkozatokat, ha a többség megvan.

DeGe # 2017.03.31. 14:48

Tisztelt Szakértők!

Egy építési vállalkozás megépített egy 3 lakásos épületet, amelyet - még az 1997. évi CLVII. társasházi tv. alapján - alapító okirattal társasházzá alakított. (Mindez még 2002. évben történt.) A lakásokat a vállalkozás értékesítette, ma már csak egy lakásnak van első tulajdonosa. Most (!) az egyik lakás tulajdonosa részéről felmerült az alapító okirat módosításának igénye. Ebben a helyzetben egyáltalán célszerű-e/lehet-e módosításról beszélni vagy egy új alapító okiratot kell(ene) készíteni. (2003. évtől új tv. van hatályban, amely többször módosult.) A hatályos törvény - 2003. évi CXXXIII. törvény a társasházakról - szerint: "10. § (1) Az alapító okirat módosításához - ha e törvény másként nem rendelkezik - valamennyi tulajdonostárs hozzájárulása szükséges." Mit lehet tenni, ha módosításhoz nincs meg a közös akarat? (Van akinek megfelel a mai állapot.) A véleményeket/hozzászólásokat előre is köszönöm.

Klara1 # 2017.03.31. 12:16

Pardon! A végén ...külön tulajdonba adásáért...