Társasházak jogásza!


matthiasi # 2017.03.29. 09:28

Köszönöm tamás1234 !!
De mint írtam még nincs kész, még sok minden változhat.

Mint pl. most kb. egy órája megjött a Víz - Művektől egy terv másolat, amiben pontosan az ellenkező oldalon van a vízakna.
Sajnos egyébként ezek a fiatalok még azt sem tudják, hogy a tervező megjelősése, dátum, aláírás és megnevezés nélkül az nem terv, hanem csak egy rajzolmány , fecni. Ennyit nem tudnak a Marx Károly,, Karl
Marx Universiti volt hallgatói.
Az 'okost' viszont nyomkodják napesetig.
A projekt egyébként 150 -ről indult, mire kész lesz, lesz 170 milla. A minap is tereprendezésnél a kivitelező mondja, hogy kellene földmérő. Mi a fasznak ? Tény hogy a telek a hátuljától az elejéig lejt kb. 50 cm-et.
Én értem, megint egy plusz költség kicsikarás lenne a cél. De hát aki fizet ....... !!!

matthiasi # 2017.03.29. 04:08

És hogy milyen egyszerű a dolog : amig az egyik fél írásban /nem szóban / nem garantálja, hogy bármikor odamehet a vízmérőhöz, addig a másik fél nem engedi felépíteni az amúgy közös elválasztó kerítést.
ha felépíti birtok háborításért jogorvoslatot kér.
Csak megegyezni tudnak, hiszen az 50 - 50 % tulajdoni hányad itt semmit sem ér. egyik akarja a másik meg nem.
Na ezért is hülyeség ikerháznál a társasházi konstrukció.
Úgy kell megépíteni, hogy semmisem legyen közös.
Ez meg lehetséges... régen kitalálták.

matthiasi # 2017.03.29. 03:54

Ezt írta MD
Alapitó Okirat,
Szmsz. /szervezeti Műk, Szabályzat/
Szintenkénti alaprajz
Hsználatbavételi engedély,
Épület (térképmásolat) feltüntetett rajza

Nos esetünkben a ház még nincs kész. Nincs SZMsz
Szintenként alaprajz van igaz a két lakás egymás mellett van / ez csak akkor kellen ha egymás felett lenne.
Nincs használatba vételi engedély mivel a ház még nincs kész. Viszont a fiatalok úgy tudják , hogy van lapító okirat. Mondtam nekik, hogy az legjobb jóindulattal is csak egy tervezet.
Ami van rajta az nagyrészt feleleges /sok sok hablaty / a lényeg meg lemaradt.
Van egy közös vízakana az egyik fél részén... itt borult ki a bili, márhogy ez sehol sincs megemlítve, aztán sok olyan van benne ami csak lesz majd valamikor.
Mint ahogy a gázt és a villanyt mindenki a saját térfelére kapta /eredetileg az is rosszul volt / a két vill. mérő az egyiken, a két gázmérő a másikon, de azt korrigálták, mivel menet közben még kiderült.
A víznél viszont nem akarják már mint az építő cég. A probléma az , hogy mellé beszélnek. Természetesen van egy anyagi vonzat -... úgy 350 -400 eft körüli
A képlet amúgy rém egyszerű : kell készíteni a telehatárra egy új közös vízaknát, abba a vízművek beleteszi ami kell, ezt írásban rögzítik és valaki vállalja a költségeket.
Nyilván az aki elbaszta.
Na ehelyett mindenki mellé beszél.

matthiasi # 2017.03.29. 02:52

tamás1234 !

Köszönöm szépen !

De állítólag van már un. alapító okírat.
És azon pont a lényeges dolgok maradtak ki.
Ez egy fél - harmadkész ingatlan volt a vételkor. A két tulaj folytatta az építkezést az eladó/építő cég kivitelezésével. most menetközben derülnek ki a turpisságok. Pl, hogy a vízóra az egyik fél telkén van.
Holott lehetne a telehatáron is. Mint ahogy a gáz és villanyóránál ... mivel az még nem volt kész megoldották. Minden óra a saját részen van.
na ekkor merült fel, hogy tulajdonképpen van egy alapító okírat.... amit ráerőltettek jó pénzért. És ráadásul a a leglényegesebb nincs benne.- mert úgye mi van .Most igéria társ tulaj hogy átengedi majd leovasáskor stb. stb. na de itt nem szívességről van szó. Hanem ha már így történt azt írásba kellen foglani.
Egyébként 2 egyforma lakásnál minek a társasház konstrukció ? felesleges, eleve úgy kell építtetni, hogy semmi vagy minimális legyen a közös.
Erre találták ki az ikerház formát !

MajorDomus # 2017.03.28. 21:29

van néhány földhivatal aki "megeszi" ha a kk. a tulajdonosok által szignózva beadja, amúgy érdemben nem vizsgálják a tartalmát)

Hát ez nem igy működik!

Alapitó Okirat,
Szmsz.
Szintenkénti alaprajz
Hsználatbavételi engedély,
Épület (térképmásolat) feltüntetett rajza

Ezt fogadja el a Földhivatal és együtt.

matthiasi # 2017.03.28. 06:31

Akkor megismétlem :

Viszont még senki nem válaszolt arra a kérdésemre :
Mikor kell vagy mikor szokásos egy alapító okirat szerkesztése ?
1.Az építkezés előtt ?
vagy
2. az építkezés befejeztével ?

Főleg raffer topiktárstól !
Addig viszont elemzek.
Szakterületem : a nemfizető, méltatlankodó bérlők, a naivul építkezők meg néha némi társasházi probléma.
Pl. egy eset : jó másfélhónapja az egyik társasházban, ahol lakom az egyik üzlet tulajdonosa ajánlatot tett, hogy megvenné az alatta lévő jelenleg légó pincének nevezett pincerészt. Volt pro és kontra. Végül ráunt az érdeklődő és mondta az ellenzőknek : nos ha nem adják el életük végéig még az unokáknak is mutogathatják az üres pincét.
Mert külsős se bérelni se megvenni nem fogja.

A ház több mint 3 évi költségvetési összegének megfelelő összegről lenne szó.
Ja és mindenkinek van saját pince rekesze és van még tartalék rekesz is..

MajorDomus # 2017.03.27. 21:31

Viszont nem kocsma!
Viselkedjünk ennek megfelelően!

matthiasi # 2017.03.27. 18:20

Itt tanácsot vagy véleményt szoktak kérni segítőkész, jogban némileg járatos emberektől!
Já. én meg a társadalom lélektant búvárkodom és ez egy jó terep.

Ennek a felületnek nem az a címe, hogy ingyenes jogi tanácsadás, hanem fórum.

Szomorú örökös # 2017.03.27. 05:03

raffer

Itt tanácsot vagy véleményt szoktak kérni segítőkész, jogban némileg járatos emberektől!

Akkor neked nem sok dologhoz kellene hozzászólnod! :-D

Szomorú örökös # 2017.03.27. 05:02

matthiasi

Maradjunk annyiban hogy az ajánlatért nem kell fizetni

Maradjunk annyiban, hogy az írásbeli árajánlatért pénzt kérhet a vállalkozó, de nyilván abban az esetben teszi mindezt, ha nem igazán annak az illetőnek dolgozni, mert jól látja a dolog lényegét, hogy az övé lesz a "második", azaz a vesztes árajánlat. Mellesleg az ilyen képviselő akár rá is cseszhet, mert ha ez a második ajánlat pofátlanul olcsó lesz az eredetihez képest - ezt is akár megteheti a vállalkozó - akkor bizony akár visszafelé is elsülhet a fegyver, mert hát elég nehéz lesz számára átvinni a közgyűlésen a drágább ajánlatot. Én erre próbáltalak rávezetni, de nem értetted meg a dolog lényegét.

Egyébként létezik még egy másik verzió is, amikor senki nem igazán akar elvállalni egy munkát. Téged felkérnek, hogy készíts egy írásbeli árajánlatot, te megnézed a helyszínt és látod, hogy rohadtul sz...r, nehéz munka vár rád, ha megkapod. Ezek után adsz egy csillagászati összegről ajánlatot, majd a végén megdöbbensz, hogy te nyerted. De ilyenkor legalább megéri vele szenvedni. :-)

Én még mindig azt mondom, hogy egy okos ember nem az árajánlat végösszegét, hanem annak tartalmát vizsgálja.

Szomorú örökös # 2017.03.27. 04:55

raffer

Hogy egy igazi klasszikus hozzászólót idézzek:

Na menj böfögni máshová, okoska!

Ugye ismerős számodra? ;-)

matthiasi # 2017.03.27. 02:43

Más !
Írtam egy napja a BAU -Bau - Simlis Bau kft ügyéről. Hogy mennyire megvezette a fiatalokat / akik mellesleg megérdemlik ha ennyire hülyék /
hogy miért ? Hát ugye van az a közös projekt az az ikerház amit társasháznak csúfolnak.
A víz-akna nem jó helyen van. Mondom nekik , hogy kellene egy megállapodást kötni, hogy leolvasás, ellenőrzés netán kárelhárítás céljából bármikor megközelíthető legyen. néznek rám mint borjú... , hogy azt nem lehet, mert ügyvéd kell hozzá.
na mondom két Közgázon diplomázott fiatal ezt nem tudja, hogy magánjogi megállapodást bárki köthet. van egy alaki formai kritérium és ok. Rá írják , hogy ez a korábbi alaptó okirat szerves része.

Viszont még senki nem válaszolt arra a kérdésemre :
Mikor kell vagy mikor szokásos egy alapító okirat szerkesztése ?

1.Az építkezés előtt ?
vagy
2. az építkezés befejeztével ?

matthiasi # 2017.03.27. 02:31

Szomorú örökös !
Nos ez a tulaj 93 valóban komolytalan, ha igaz hogy 27 ajánlatot kért. vagy csak nagyon felületesen, mert eleve az ajánlatkérésnek is van időigénye. még ha szóban kapják a delikvensek akkor is. fogadni kell az ajánlattévőt időt egyeztetni. stb. de a szórás is mutatja , hogy elég feleületes lehetett az eset közlése is. mert egy kéménybélelés eléggé kötött. . a táv nyilván adott, max 3 féle anyagot lehet felhasználni. Eleve nem lehet nagy a szórás.
Maradjunk annyiban hogy az ajánlatért nem kell fizetni és ha szóban adják akkor az annyi is.
Csak egy tájékoztató.

Szomorú örökös # 2017.03.26. 18:17

matthiasi

az egy komolytalan ember

Örülök, hogy tulaj93 minősítésében egyetértünk :-)

egy jóvállalkozó kiszúrja a komoly és komolytan érdeklődőket

Így van! A tapasztalat mindenek felett! ;-)

matthiasi # 2017.03.26. 17:39

egyetlen sz...ros munkára 27 (!!!) árajánlatot
az egy komolytalan ember.
viszont egy jóvállalkozó kiszúrja a komoly és komolytan érdeklődőket !

Szomorú örökös # 2017.03.26. 16:19

matthiasi

Pedig az mindig ingyenes

Nem feltétlenül! Én mindig írásban adok árajánlatot, bár sokan bepróbálkoznak, hogy mondjak már rá szóban is valamit, aztán követelik rajtam, hogy miért nem annyi, ami a papírra került később. Én csakis a papír-alapú árajánlattal kapcsolatban állom a vállalást és nem lesz több a végén, ez így korrekt. Nyilván alapból én is ingyen csinálom, ha átmegy pénzesbe, annak oka van mindig. :-)

Pl. ha valaki egy darabig rendszeresen azért kér tőlem árajánlatot, hogy legyen egy vesztes a győztes mellett - amit persze a saját emberük ad - na neki tuti, hogy legközelebb már csakis pénzért adok és jogos is, hiszen megdolgozom érte, nem fejben készítem el, hanem papír alapon el is juttatom a megrendelőhöz. Ezért is tartom gusztustalannak, ha valaki ebből a fentiből űz sportot. Régebben nálunk ezt egy nagy-nagy házkezelő helyi cég művelte ezt. Nekik special már nem is adok inkább, az a legkorrektebb.

Na meg annak is előbb-utóbb híre megy, hogy valaki képes egyetlen sz...ros munkára 27 (!!!) árajánlatot bekérni! Ő nálam az a tipikus sz...rrágó, aki leginkább annak örülne, ha a vállalkozó ingyen dolgozna, de még jobb lenne, ha ő fizetne a munkájáért, hogy végre dolgozhatott valahol. :-D

matthiasi # 2017.03.26. 15:38

Olvasgatom tulaj93 kéménybélelés és bojler problémáit ... csak hogy képben legyek.
Nem semmi !

matthiasi # 2017.03.26. 15:29

Sőt a nagy projekteknél a vállalkozó fizet azért, hogy ajánlatot tehessen.

matthiasi # 2017.03.26. 15:27

azt szoktam mondani, hogy az árajánlat nem ingyenes

írja szom ör. alább.

Pedig az mindig ingyenes.
Bármely projekt úgy indul, hogy
megtervezik,
költségvetést csinálnak róla,
beárazzák
mindezt pénzért
aztán az árazatlan költségvetést megversenyeztetik a vállalkozókkal. Ingyen.
Már aki vállalja, aki nem az koppon maradhat.
na most a kisprojekteknél általában a tulaj nem csináltat terveket és ami azt követi, hanem elmegy a vállalkozóhoz előadva az elképzeléseit. A jó vállalkozó meg, ha jó neki a munka, elvállalja. Nyilván készít magának tervet /ami munkával jár / na ilyen esetekben elvileg jár érte pénz.
De itt már van tervezési munka is, amit a vállalkozó csinál. Ha viszont pénzt kér az ajánlatért, azt mindig írásban kell prezentálni.

matthiasi # 2017.03.26. 15:13

Szomorú örökös !

Ki az aki nem boldogul egy 200 literes bojler telepítésével ?
Had ne olvassam végig !

matthiasi # 2017.03.26. 15:10

Válasz nekem   ...
 Kiderült , hogy mégis van un.  helyszínrajz  csak pont a vízakna nincs rajta.
 pedig az több mint egy éve elkészült !!
Ime a mai ügyvédi levél :

 „ ”Szia Éva,

Tehát ahogyan előző levelemben is írtam, mivel itt egy ingatlanról van, ezért szolgalmi jog alapítása fogalmilag kizárt.

Ezzel szemben az alapító okiratban tudjátok a megfelelő szabályozást lefektetni.

Annak idején az alapító okirathoz készült vázrajz, ami jelöli a közös használatú ingatlanrészeket, ez nálatok is megvan. Ezen annak idején még nem merült fel a közös víz-akna„.
Ennyire tájékozatlan legyen egy ügyvéd ??? !! Egy építkezést mindig a víz és az áram vételezés lehetőségével kezdik.

Üdv:
Laci

matthiasi # 2017.03.26. 14:58

Immaculata
#
!
2017.03.26. 08:17

Azt mondták a vállalkozók többen is, hogy át kell fúrni hozzá a falat, hogy biztonságos legyen, de a szomszéd most újította föl a lakást ezért ez az út nem járható.”” válaszolt valakinek Imm..

Így bizony nem járható ez az út, mármint az átfúrás. De 200 literes bojlert eleve lábakra teszünk, úgy látszik a hülye vállalkozók ezt sem tudják. Na meg a szomszéd fele általában nem vékony válaszfal van. A probléma megoldható a szomszéd érdekeinek a sérelme nélkül.
Csak gondolkodni kell.

Szomorú örökös # 2017.03.26. 06:54

Immaculata

Egy fürdőszobának minimum 4 oldala van. Miért gondolja valaki, hogy a szomszéd fala az egyetlen megoldás?

Ott a pont!
Nyilván ahhoz csöveket kellene a falon elvezetni, az meg nyilván nem tetszik a tisztelt tulajdonosnak.
De hát akkor lesz közelebb, ha megoldást keresi, nem a problémákat!

Immaculata # 2017.03.26. 06:45

:) Nincs benne konkrét probléma és konkrét kérdés.

matthiasi # 2017.03.26. 06:43

Ez így lenne helyes :

Aztán ha már készítenek, miért nem a majd kész házra alapítják ?
Tehát érdemes - e és mikor ?
Egy épülő házra tök felesleges társh.alapító okíratot készíteni. Ha már készítenek legyen az csak tervezet.