tulajdonjog - haszonélvezeti jog

Bea1 # 2017.01.21. 16:00

Bizony!

Használati szerződés hijján a szomszédok akár Önnél is alhatnak, mivel itt, ha jól értem, egy egy helyrajzi számon lévő osztatlan közös tulajdonról van szó?

plman # 2017.01.21. 15:33

Szép jó napot

Remélem, jó helyen teszem fel a kérdésemet.

Adott egy ingatlan amely két részre van osztva 2/3-1/3 arányban. ezen a ingatlanon két különálló lakrész található, külön bejárat (/A jelzés az egyik házszám után) külön udvar, külön közműhálózat, külön mérőórák, ha ez számít.

én az 1/3 hányadnak vagyok a tulajdonosa, tehát társtulajdonos vagyok.

a másik lakrész, tehát a 2/3 tulajdoni hányad kapcsán folyik egy tulajdonjog megállapítása iránti per mint megtudtam.

a helyzet a következő:

tegnap délután hozott a postás egy vaskos borítékot az illetékes járásbíróságtól amelyben sok dokumentum mellett szerepel egy jegyzőkönyv is egy két héttel ezelőtti tárgyalásról amelyben én II.r. alperesként tűrésre vagyok kötelezve, és meg kell jelennem az egy hónap múlva esedékes elhalasztott tárgyaláson mint II.r. alperes. Nem tanú, hanem mint alperes.?????

a kérdésem az lenne. hogy miként lettem én II.r. alperes az ügyben, és hogy mit jelent a tűrésre kötelezés? Tegnapig arról se tudtam, hogy bírósági ügy van a szomszédok konfliktusa miatt, most pedig ii.r.alperes vagyok egy ügyben. ráadásul a felperes nem az én tulajdoni hányadomat vitatja. Esetleg azért keverdedtem bele ilyen módon a szomszédok ügyébe mert az osztottság miatt társtulajdonos vagyok?

előre is köszönöm a válaszokat, további szép napot és kellemes hétvégét.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.01.21. 13:54

Választhatsz, hogy elállsz (és akkor valóban használati díjra lehet perelni), vagy a vételárért pereled.

Hhena # 2017.01.21. 13:35

Igen, de úgymond vagylagosan. Vagy kifizeti a vételárat, vagy fizessen használati díjat. Ügyvédem most nincs, aki a felszólítást írta nem vállalta a továbbiakra, akinél meg voltam, nem tudta mit lehetne csinálni...

Kovács_Béla_Sándor # 2017.01.21. 13:14

felszólítás történt a vételárra illetve a szerződéskötés időpontjára visszamenőlegesen használati díj érvényesítésére.
Egyszerre? Az azért talán túlzás.

Amúgy ha jól értettem, van ügyvéded.

Hhena # 2017.01.21. 12:28

Tisztelt Fórumozók! Az alábbi esettel kapcsolatban kérném a segítségüket:

Testvérek fele-fele arányban tulajdnosai egy ingatlannak, öröklés útján. Miután csak az egyik testvér használja, egymással adásvételi szerződést kötöttek 2011. májusában, mely szerint a bentlakó testvére 1,5 év múlva 2013.12.31.-ig egyösszegben fizeti meg a vételárat. Az eladás ténye tulajdonjog fenntartással bejegyzésre került, máig be van jegyezve. Természetesen az idő eltelt, a testvére lelakta az ingatlant, de a vételárat nem fizette meg. 2014. májusában ügyvédi felszólítás történt a vételárra illetve a szerződéskötés időpontjára visszamenőlegesen használati díj érvényesítésére. Felszólításra nem reagált. Majd ismét felszólítást kapott 2016 év végén, erre azt válaszolta, hogy nem tudja és igazán nem is akarja kifizetni a vételárat.
Kérdésem, hogy mit lehet tenni ebben az esetben, hogy a szerződés szerinti vételárat kapja meg az eladó, nem a lelakott ingatlan szerinti vételárat?

MajorDomus # 2017.01.21. 08:43

Az meg sem fordult a fejedben hogy visszaadd a pénzét?

MajorDomus # 2017.01.21. 08:41

Ez a kisebbik gond. Simán kirakhat a házból és beköltözik. Vagy kiadja albérletbe! Ezt jelenti a haszonélvezet.

Az, hogy az életközösség megszűnése után kéri vissza a saját pénzét, ami benne áll a te tulajdonodban, azt hiszem természetes. A megszűnés óta eltelt időre még kamatot is kérnék!

drbjozsef # 2017.01.20. 07:39

Ritka nagy hülyeség volt haszonélvezőként bevenni a dologba. Ezzel nagyon megszívathat, ha akar. Ha például az élettársi közös vagyon megszüntetésére pert indít, akkor a bank jó eséllye felmondja a hiteledet...
Próbálj vele valahogy megegyezni.

drbjozsef # 2017.01.20. 07:36

Ki lakik a házban most ?

bea0202 # 2017.01.20. 07:02

Köszőnöm a gyors választ!
A ház vásárlás előtt és Utàna sem laktunk együtt mert ismerkedésünk után még egy évig házas volt meg az èlet vitele miatt,megbízhatatlan volt a pár kapcsolat terén! Azért lett haszonélvező mert a bank nem engedte hogy tulajdonoskènt szerepeljen a tulajdon lapon! Viszont csak így tudtuk meg venni a hàzat hogy ő fizet-e az őneröt! Ezért döntötünk úgy hogy ha tulajdonos nem lehet akkor legyen haszonélvező!

bea

ObudaFan # 2017.01.20. 05:34

A haszonélvező nem követeli a haszonélvezete megváltását a tulajdonostól.
Viszont ha jól értem, az élettársad volt. Ha így van, akkor a tulajdoni lapon fennálló állapottól függetlenül élettársi közös tulajdon címén szerezhetett ő tulajdonjogot is, aminek már követelheti a feltüntetését, illetve a megváltását. Na, ennek az eldöntéséhez már jóval részletesebb tényállás és az iratok ismerete lenne szükséges.

bea0202 # 2017.01.20. 05:29

Szép napot!
A volt páromal vetünk közösen egy házat! Ő mint öneröként fizetett 2.3milliot! Èn jelzálogot vetem fel 6.9milliot! 1/1tulajdonos vagyok ő pedig haszonèlvező! A volt párom nem akkar màr haszonèlvezö lenni! Kővetelheti tőlem a 2.3milliót? A haszonélvező követelheti a tulajdonostól hogy kivásárolják mert nem akkar haszonèlvező lenni? Be perelheti a tulajdonost mert nem tudja kifizetni?
Előre is köszönöm a választ!

bea

MajorDomus # 2017.01.10. 20:28

?
És csak 20 évig kell fizetni?

Zilean # 2017.01.10. 13:00

@lajcsó

Valóban nem fogalmaztam kellően pontosan, a feltételezése helyes volt. Köszönöm a gyors választ!

Zil

lajcsó # 2017.01.10. 12:58

"Elég, ha ketten elmegyünk egy ügyvédhez/közjegyzőhöz, és megírjuk a papírokat, vagy a többi tulajdonos beleegyezése is szükséges az átruházáshoz?"
Feltételezem, hogy ajándékozásról van szó. A többiek közreműködésére (jóváhagyására) nincs szükség.

Zilean # 2017.01.10. 12:34

Tisztelt fórumtársak!

A következő kérdésben kérem a segítségeteket:

Van 2 lakásban tulajdonrészem.

A lakás: 50%-os tulajdonrészem van, ketten osztozunk a lakás tulajdonjogán.

B lakás: 5/12 tulajdonrészem van, hárman osztozunk a lakás tulajdonjogán.

Szeretném mindkét lakáshoz tartozó tulajdonrészemet átruházni édesanyámnak.

A kérdés: Elég, ha ketten elmegyünk egy ügyvédhez/közjegyzőhöz, és megírjuk a papírokat, vagy a többi tulajdonos beleegyezése is szükséges az átruházáshoz?

Utóbbi eset prolémás, mivel B lakás egyik tulajdonosát szinte lehetetlen utolérni/elérni, hogy ő is megjelenjen az adott időpontban aláírni. Ez esetben mi a legegyszerűbb megoldás?

Köszönettel,
Zil

MajorDomus # 2017.01.08. 23:16

Ajándékozási szerződés!

gerbera317 # 2017.01.08. 22:34

:-) Elmentek ügyvédhez, aki ír egy szerződést arról, hogy a lakás felét az asszonynak ajándékozod, és az mostantól az övé. Azután aláírjátok. Meg az ügyvéd is.

mgm32 # 2017.01.08. 22:29

bővebben, ha kérhetem

Kovács_Béla_Sándor # 2017.01.08. 22:12

Szerződéssel.

mgm32 # 2017.01.08. 21:08

Üdvözlöm!

Van egy tömblakásom, ami 100% tulajdonban az enyém. Szeretném a páromnak átadni a tulajdonom 50%-át, ezt milyen formában lehet megtenni, vagy mi ennek a menete?

Válaszát és segítségét előre is köszönöm
Gábor

drbjozsef # 2017.01.06. 11:51

Haszonélvezeti jogot kizárólag a tulajdonos alapíthat (illetve persze jogszabály alapján bíróság).

A haszonélvező birtokolja és hasznosítja az ingatlant, de semmilyen joga nincs erre az ingatlanra semmilyen haszonélvezetet alapítani.

Ha a haszonélveződ meghal, és a lakótárs túléli, már akkor is évekig tartó hercehurca lesz mire kirakod az ingatlanból, ha önként nem akar távozni.

MajorDomus # 2016.12.04. 13:47

Ilyen stílussal jobban is teszed.

Azt hiszem itt egy olyan vagyon megosztási terv kell, ami mindenkinek elfogadható.

Van egyfajta,, fedezetelvonás,, is, hiszen az apa fizetési kötelezettsége lényegesen lecsökkenne.

Azt javaslom forduljatok ügyvédhez, ezt ingatlan ajándékozási szerződésekkel le tudja papírozni.

Azért kell megoldani mert egyenes ági vonalon az ajándékozás illetékmentes, ami itt nem mindegy.

groszfater@gmail.com # 2016.12.04. 08:57

No, ha Te a dialektikát ezen a szinten műveled akkor én inkább meghátrálok.