tulajdonjog - haszonélvezeti jog

redsea # 2014.12.08. 11:43

kedves pazs! köszönöm, így tiszta a kép!

Vanilitalia # 2014.12.12. 10:56

Sziasztok!
Szeretném megkérdezni, ha egy házban a férjem meg én vagyunk a haszonélvezők, a tulajdonos (Ő lakik a házban), bejelenheti-e oda a barátját?
Valamint, ha élünk a jogunkkal és megkérjük, hogy költözzön el a házból, akkor ki lehet-e adni albérletbe és ha igen, akkor ki adhatja ki, a tulajdonos, vagy a haszonélvező?
Mit lehet tenni, ha állagot rontanak a házban, illetve az udvaron.
Pl. régi illemhelyet és ólakat bontanak el (vagyis csak rongálnak, mert normálisan lebontva sincs), fákat, szölő lugast vágnak ki stb....
Még egy kérdésem lenne.
Mi történik, ha pl. telefon vagy egyéb tartozást halmoznak fel? Akkor azt ráterhelhetik a házra?

MajorDomus # 2014.12.13. 20:58

Alapelv:az ingatlannal a haszonélvező rendelkezik, bárki csak az ő engedélyével teheti be oda a lábát.

Rakjátok ki a tulajt!

lajcsó # 2014.12.14. 10:44

"Alapelv:az ingatlannal a haszonélvező rendelkezik,"
Akkor szerinted a haszonélvező elidegeniteheti, megterhelheti az ingatlant? Ugyanis jogi értelemben a rendelkezés joga ezt jeleni.

ObudaFan # 2014.12.14. 10:57

Szeretném megkérdezni, ha egy házban a férjem meg én vagyunk a haszonélvezők, a tulajdonos (Ő lakik a házban), bejelenheti-e oda a barátját?

Csak a haszonélvező hozzájárulásával.

Valamint, ha élünk a jogunkkal és megkérjük, hogy költözzön el a házból, akkor ki lehet-e adni albérletbe

A haszonélvező adhatja az ingatlant bérbe, kivéve ha erről a jogáról a tulajdonos javára lemondott.

MajorDomus # 2014.12.14. 22:08

Lajcso

Természetesen nem.

Hogy mire gondoltam, az Obudafan leirta.

ilkatona # 2014.12.21. 11:48

Jó napot kívánok!
Szeretnék tanácsot kérni.
Idős édesanyámnak haszonélvezeti joga van a nővérem házában. Együtt is laknak ott.
A házon komoly hiteltartozás van, mivel nővéremék nem fizetik és nincs is bevételük így két éve édesanyám nyugdíjából vannak le, illetve vonja le a végrehajtó. A kérdésem az lenne, hogy ez jogos e.
Haszonélvezőnek kell e fizetnie a tulajdonom hiteltartozását? Illetve ha keletkezik közüzemi tartozás azt is vonhatják tőle?
Utolsó kérdés, gondolom ha lemond a haszonélvezeti jogról akkor megszűnik a levonás, gondolom.
Elnézést ha zavaros, de még csak találgatok, hogy miért ez a levonás, végrehajtás. Papírok nem állnak rendelkezésemre illetve sem anyukámnak sem nekem nem mutatja meg a tulajdonos, a levelek meg „elvesznek”.
Előre is köszönöm!

spulika # 2014.12.21. 22:08

Tisztelt Fórum!
Haszonélvezők vagyunk a férjemmel a fiam lakásán.
A fiamnak mentális betegsége van és most egy "jóakaró havernak"el akarja adni a lakását ami az egyetlen vagyona és jelenleg ki is van adva bérbe azaz mi adtuk ki hogy a fiamnak legyen vmi jövedelme ha mi nem tudjuk már támogatni.
Kétségbe vagyunk esve mert azzal "fenyeget hogy ha nem adunk pénzt akkor jövő héten eladja haszonélvezettel együtt akár 1-2millió forintért a lakását ami egyébként jelenleg 12milliót ér.Sajno nincs még gondnokság alá helyezve mert a bíróság már 3X halasztja el a tárgyalást ilyen-olyan okok miatt.
Kérem az ügyvéd úrak segítségét mit lehet ilyenkor tenni?
Köszönettel

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.22. 06:50

A per fel van jegyezve a telekkönyvbe?

spulika # 2014.12.22. 07:18

Kedves Ügyvéd Úr!
Ezt nem tudjuk, csak azt VÉGZÉST KAPTUK
"....GONDNOKSÁG ALÁ HELYEZÉS IRÁNT INDÍTOTT PERÉBEN 2015.02.18.-ára....KITŰZÖTT TÁRGYALÁST AZ ELJÁRÓ BÍRÓ TARTÓS BETEGSÉGE MIATT LEÁLLÍTjuk. A bíróság tájékoztatja a peres feleket,h. az ügy másik tanácsra kerül átszignálásra a bíróság a perben új határnapot hivatalból tűz ki"

Csak ennnyit tudunk sajnos a Szentendrei Járásbíróságtól.Nagyon kétségbe vagyunk esve.

Köszönjük a segítséget

spulika # 2014.12.22. 07:30

Kedves Ügyvéd Úr!
Azt elfelejtettem írni, hogy aug.-13.-án bekérték a lákásáról a tulajdoni lapot még fizettünk is érte. és annak másolatát a bíróság megtartotta

Akkor lehetséges hogy arra bejegyzték a bírósági eljárás folyamatát?
tisztelettel üdvözöljük Spulika

lajcsó # 2014.12.22. 07:31

A perfeljegyzésnek hiányoznak a feltételei. (Inyt. 64. §)
Nem ártana ügyvédhez fordulni az ügyben!

spulika # 2014.12.31. 13:35

Kedves Ügyvéd Úrak!
először is BUÉK Önöknek és minden segítőnek!!

Másodszor még az év utolsó kérésem hogy meg tudná-e vki küldeni a pontos törvény számát, helyét,ahol a haszonélvező jogairól elsősorban a lakás bérbeadásának jogáról és annak hasznának ki lehet az élvezője ill. a tulajdona(a bérlemény díjára gondolok itt.)
Sajnos nagyon kellene a pragrafusok pontos száma és helye.
Köszönöm szépen és mégegyszer nagyon boldog egészségben gazdag új évet kívok!

Sherlock # 2014.12.31. 15:32

A ptk-ban van, de nem fogod érteni, mert nem így van benne.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.31. 17:22

Hátha :)
5:147. § [A haszonélvezeti jog tartalma]
(1) Haszonélvezeti jogánál fogva a jogosult a más személy tulajdonában álló dolgot birtokában tarthatja, használhatja, hasznosíthatja és hasznait szedheti.

spulika # 2015.01.02. 12:57

Köszönöm, megtaláltam

geriatis # 2015.01.05. 21:30

Jó estét kívánok!

Következő kérdésem lenne..
Többszöri öröklés után Nagyszülői házban lett 1/4 rész tulajdonom. Másik 1/4 rész Testvérem,2/4 rész pedig Keresztanyám( Édesapám testvére) tulajdononában van.

Szeretnénk beköltözni a Családommal ebbe az ingatlanba. Természetesen a költségeket Mi rendeznénk ,esetleg felújítást is vegeznénk.

Testvérem szóban beleegyezett. Ha Keresztanyám nem egyezne bele, hogy beköltözzünk,ennek ellenére megtehetem? Vagy milyen jogi lépéseket kell tenni?

Válaszokat előre is köszönöm!
Attila

MajorDomus # 2015.01.07. 20:51

Adás-vételi szerződés a keresztmamival, vagy írásos engedélye a költözésre.

lajcsó # 2015.01.07. 21:35

"A tulajdonostársak mindegyike jogosult a dolog birtoklására és használatára; e jogot azonban egyik tulajdonostárs sem gyakorolhatja a többiek jogainak és a dologhoz fűződő lényeges jogi érdekeinek sérelmére." (Ptk.5:74. §)
"Ha Keresztanyám nem egyezne bele, hogy beköltözzünk,ennek ellenére megtehetem?"
A tulajdonos jogán igen,külön engedély nélkül megteheted.
"Vagy milyen jogi lépéseket kell tenni?"
Tanácsos lenne vele is megegyezni.

kitkat01 # 2015.01.09. 10:10

Udvozlom!Eleg furcsa helyzetbe csoppentem es sajnos fogalmam sincs rola hogy mik a jogaim hogy van e egyatalan.Nemreg mentem ferjhez,mintkiderult ,a ferjem es az anyja kozott kemeny ellentet feszul.a haz amiben lakunk,fele ferjeme fele anyosome es az antosomnak van az egeszen haszoneovezeti joga.odaig fajult mar a koztuk levo ellentet hogy az anyosom engem cseszeget.most azt talalta ki hogy takarodjak a hazbol.mert o a haszonelvezo es joga van engem kidobni.ez igaz?tenyleg nincs jogom ott lenni hiaba a ferjem tulajdona a fel haz?koszonom :)

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.09. 10:35

Igaz. Tényleg nincs - csak a haszonélvezőtől származtatva.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.12. 19:56
  1. Bárkit, aki elfogadja.
  2. Az azért nem olyan egyszerű.
  3. Lehet. (De így nem szerződés lesz az, és nem jegyzik be a haszonélvezetet ha nincs közokiratba foglalva.)
  4. Akármennyi.
Sherlock # 2015.01.12. 19:57
  1. Bárkit.
  2. Csak ha önként lemond róla - vagy lehet h.
  3. Nem, a hagyatéki alatt nem lehet, az külön eljárás.

Közjegyző vagy ügyvédi ellenjegyzés, bár maga a Ptk. csak írásbeli formát kér.
4. Nincs korlát.

lajcsó # 2015.01.12. 22:02

A Ptk. 5:147. §(4) bekezdése szerint: "A természetes személyt megillető haszonélvezeti jog korlátozott időre és legfeljebb a jogosult haláláig állhat fenn."
Ha úgy gondolod a haszonélvezeti jog határozott időre is létesíthető. Ekkor nem kell bíbelődni a megszűntetéssel.

szmelinda # 2015.01.21. 08:49

Tisztelt Szakértő!

Segítségre lenne szükségem, a párom 2 évvel ezelőtt házat vásárolt hitelből, sajnos a fizetése a hitel elbírálásakor nem lett volna elegendő, ezért akkori barátnője is belekerült az ügyletbe, így 10% tulajdoni hányaddal rendelkezik a házban. A hitelbe sosem fizetett, a párom számlájáról vonják, mivel azóta sem volt a páromnak lehetősége kivenni a hölgyet a hitelből, ezért folyamatos konfliktus helyzet állt elő. A hölgy, bár nem fizette a hitelt és nem is tőle vonják, fenyegetőzik azzal, hogy az az ő háza is, hogy neki joga van oda kulcsot kérni és akár oda költözni. Ezzel kapcsolatban kérném a segítségét, hogy valójában mire jogosítja fel ez a 10%?
Nem lakik már ott 2 éve az említett barátnő, a párom újította fel egyedül a házat, saját erőből és csak a párom él ott egyedül.

Megtisztelő válaszát köszönöm:
Melinda