tulajdonjog - haszonélvezeti jog


drbjozsef # 2019.05.04. 20:15

Wazuka,

Egy közkeletű tévedés áldozata vagy. Azt hiszed, hogy az illetéktörvényben szereplő haszonélvezeti jog értékének kiszámítása az esetetekben is releváns. Pedig nem. Az a számítás egészen konkrétan csak az illetéktörvény keretein belül kötelező, vagyis az illetékkötelezettség meghatározásához.

Amikor haszonélvezet megváltásáról van szó, akkor legfeljebb irányadó lehet ez a számítási mód, de semmiképpen sem kötelező.

Pont annyit kér érte, amennyit akar, Ti meg pont annyit fizettek érte, amennyit akartok. Ha ez a két összeg nem egyezik, akkor vagy közösen megegyeztek - gyakorlatilag bármekkora összegben -, vagy nincs megváltás.

Wazuka # 2019.05.04. 18:57

Kedves MajorDomus,

miért járnánk rosszul? Ha eladásra kerülne, már kiszámoltattam mennyi illeti meg őt, ha az kifizetésre kerül. Nem értem. Őt csak a fele ingatlan forgalmi értéke után kell kifizetni, jelenleg mivel még 64 éves 25 millió után 3.750.000. Jövőre már csak 2.500.000. Ha lemond, akkor kifizetjük és kész, ha nem írja alá nyilván nem kap semmit, az eddigi tapasztalataim pedig azt sejtetik hogy nagyon pénzt akar.

A rezsi és hitel kérdésemre még esetleg tud valaki válaszolni?

Üdv,
CS. Vivien

MajorDomus # 2019.05.04. 18:31

Wazuka
.
eladhatjátok,kB. féláron,mert anyós marad!
erről szól a haszonélvezet
.
nagyon rosszul fogtok járni az elszámoláskor.!

egyenlőre neked kell tőle engedélyt kérni,ha be akarsz lépni
a párod lakrészébe,amire neki haszonélvezete van

csillag108 # 2019.05.04. 15:09

Szeretnem ezuton MEGKOSZONNI a ket hozzaszolom valaszat. Igazan halas vagyok erte, hogy volt aki elgondolkodott a tortenetemen es irt tanacsot. Sokat jelent szamomra.. egesz eddig nem akartam valahol elhinni hogy valoban ezt teszi velem a csaladom.. hiszen ez a szeretet s tisztelet teljes hianyarol tesz tanubizonysagot. Meg a barataimnak sem akartam elhinni. Ezert kerdeztem meg egy objektiv jogi forumot. Es igy vegre kezd leesni a tantusz.

Sok idom nincs mar de megprobalok tenni valamit.

Remelem lathato lesz ez a level azok szamara akik valaszoltak.. nem ismerem ezt a rendszert (amint ujra beleptem nem lattam mar a levelem sem).

A legjobbakat mindenkinek! Apam szokta volt mondani “Csak egeszseg legyen!”


KOSZONET minden hozzaszolasert, gondolatert, javaslatert! Azoknak is akik csak gondolatban tettek hozza.

csillag108 # 2019.05.04. 15:08

Szeretnem ezuton MEGKOSZONNI a ket hozzaszolom valaszat. Igazan halas vagyok erte, hogy volt aki elgondolkodott a tortenetemen es irt tanacsot. Sokat jelent szamomra.. egesz eddig nem akartam valahol elhinni hogy valoban ezt teszi velem a csaladom.. hiszen ez a szeretet s tisztelet teljes hianyarol tesz tanubizonysagot. Meg a barataimnak sem akartam elhinni. Ezert kerdeztem meg egy objektiv jogi forumot. Es igy vegre kezd leesni a tantusz.

Sok idom nincs mar de megprobalok tenni valamit.

Remelem lathato lesz ez a level azok szamara akik valaszoltak.. nem ismerem ezt a rendszert (amint ujra beleptem nem lattam mar a levelem sem).

A legjobbakat mindenkinek! Apam szokta volt mondani “Csak egeszseg legyen!”


KOSZONET minden hozzaszolasert, gondolatert, javaslatert! Azoknak is akik csak gondolatban tettek hozza.

Wazuka # 2019.05.04. 14:42

Tisztelt Jogi Fórum,

tanácsot szeretnék kérni, ugyanis nem tudom mik a pontos jogaim. Az eset: Páromnak az anyja a kis nyaralónak minősülő ingatlanjából (ahol élt, amit még a férjétől örökölt 6,7 M) úgymond örökséget biztosított páromnak a másik két gyermek régebbi ingatlan eladásból már kapott, az valószínűleg nincs lepapírozva), ezt ajándékozási szerződéssel tette meg két tanúval, írásban nem volt kikötés arra, hogy milyen feltételekkel adja, ezt ügyvédtől akkor meg is érdeklődtük, mikor ingatlant vettük, ez elvileg így rendben van. Azonban: mivel élelmes voltam csak a párom részére kapott haszonélvezetet cserébe a párom örökségéért, úgy volt, hogy segítünk neki, mivel kisnyugdíjas, egyedül maradt a többi gyerek nem segített, a hitelt is 3-an vettük fel az ingatlanra, természetesen innen ugye mi fizettünk mindent, felújítások, fejlesztések. Ő adott valamennyi rezsi hozzájárulást. Kb egy hónap sem telt már másodjára támadt nekem fizikálisan, én jó erőben vagyok ő vézna idős asszony, de nem átallott nekem jönni, az utolsó eset az volt, amikor dulakodásba kerültünk, mert a szilveszteri ebéd közben mikor édesanyám itt vendégeskedett nekitámadott édesanyámnak is és nekem is. Én nekiestem az üvegajtónak, ő közben mint egy elmebeteg ordított h reméli megdöglök, mikor jöttek a mentők. Este kijöttem a kórházból, előröl kezdte akkor már tárcsáztam a rendőrséget, mondtam neki h kihívom a rendőrséget, majd elsunnyogott a szobájába. 15 napot mondott h elköltözik, kételkedtünk. 15 nap múlva felvágta a nyakát és a kezét pengével majd eltűnt, csak a vért és a hűlt helyét találtuk, azonnal kihívtuk rendőrséget, a rendőröknek hazudott, hogy a lányához megy vendégségbe, BP en kapták el, itt nálunk a rendőrség helyszínelt. Azt mondta ide nem jön vissza, Vácon kezelték a kórházban, de haszna nem volt természetesen, én vagyok a világ legmocskosabb aljadéka, ez finom fordítás. Azóta idejárogat a páromat zaklatja lelkileg másfél havonta, fenyegeti h feljelenti magánlaksértésért mert felmostuk a mocskos vérét és a koszt amit művelt a szobában és elraktuk a dolgait, ráadásul láncdohányos, és rommá füstölt mindent, mikor direkt erkélyes szobát kapott.... Én mint tulajdonos mit tehetek ő ellene, mert ugye párom részén haszonélvező. Mit tehetek annak érdekében h az én ingatlanrészemre ne jöhessen be, mivel védhetem magam ő ellene, h tudom megakadályozni h bejöhessen ide és zaklathasson? Nyilván elmeállapotáról a kórházban is hazudott. Egyszer az ablakot is be akarta törni, mert ő szerinte én elloptam a kulcsát... ÉN nem vagyok hajlandó beengedni ide még egyszer, métely az életünkkön. Másrészt én indíthatok ellene vmiféle eljárást, h a rezsi és a hitel ráeső részét behajtsam? A lakcím kártyája ide szól.

Második kérdésem: Ha eladjuk a házat, megteheti, hogy visszautasítja azt, hogy kifizetjük a jogilag megállapított díját? Mivel úgy tudom, nem kell a hozzájárulása az értékesítéshez.

A válaszokat előre is köszönöm!

Cs. Vivien

MajorDomus # 2019.04.29. 21:13

abból nem jössz ki jól,de a lakásból igen

drbjozsef # 2019.04.29. 15:28

Tudatlanka19,

beköltözhet-e az új résztulajdonos; hozhat-e albérlőt?
be kell-e engednem lakhatásra? ha nem akkor kell-e részére bérleti díjat fizetnem?

Igen, használhatja. Elvben pont úgy, mint Te. Ha megakadályozod ebben - amit, mint birtokos, megtehetsz, bár jogellenes -, de ha természetben nem osztható meg az ingatlan, akkor nem fogja a bíróság sem beengedni, hanem többlethasználati díjat kell fizetned neki.

Ha ez így nem jó neki, és megállapodni nem tudtok, akkor majd pert indít a közös tulajdon megszüntetésére. És akkor a bíróság majd megszünteti - így vagy úgy.

lajcsó # 2019.04.29. 13:15

A szolgáltató annak számláz akivel szolgáltatási szerződést kötött. Egymást közötti költségviselésre meg a Ptk. szabályai érvényesek.

Tudatlanka19 # 2019.04.29. 12:09

Köszönöm! Értem, elolvastam a ptk. vonatkozó részét, azonban csak maradt bennem olyan kérdés, ami abból nem gyakorlatias "válasz":

  • a közüzemi díjakról ill. közös költségről lehet csak a tulajdoni hányadra vonatkozó számlaösszegről számlát kérni? (gondolom nem,de ilyen kor kié terhel az esetleges számlatartozás)
lajcsó # 2019.04.29. 11:49

"Amennyiben erre lesz új tulajdonos, onnantól neki ill. nekem milyen jogaim lesznek ezekből:"
Onnantól a Ptk.-nak a közös tulajdonra vonatkozó szabályai érvényesek.

Tudatlanka19 # 2019.04.29. 11:44

Tisztelt Cím!

Kérdésemre szeretnék választ.
Lakásom 50%-át árverezik. Amennyiben erre lesz új tulajdonos, onnantól neki ill. nekem milyen jogaim lesznek ezekből:

  • beköltözhet-e az új résztulajdonos; hozhat-e albérlőt?
  • be kell-e engednem lakhatásra? ha nem akkor kell-e részére bérleti díjat fizetnem?
  • hogyan lehet megosztani a költségeket és azokért milyen alapon felelünk?

Előre is köszönöm!

MajorDomus # 2019.04.25. 20:50

,,igazság nincs,csak jog van,,

wers # 2019.04.25. 07:20

Emlékeim szerint a Goriot apó már 20 éve is kötelező olvasmány volt.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.04.25. 05:49

Nem a tulajdonos problémája, hogy hova költözik a szívességi lakáshasználó a használat felmondása után.

MajorDomus # 2019.04.24. 19:13

Csak nem rakják ki őket az utcára?

lajcsó # 2019.04.24. 12:53

Ezt bizony jól elszúrták a szülők. Bár szerintem(20 éve) a szerződést is lehetett volna úgy fogalmazni, hogy mindenkinek jó legyen.
Így viszont a szülők lakhatása a gyermekek jóindulatától függ.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.04.24. 12:19

a haszonélvezetet vissza lehet rakatni?
Mert biztos hozzá fognak járulni...

Schzsu # 2019.04.24. 12:17

Tisztelt Címzett!
kérdésem az lenne, hogy a házat amit vettünk 20 évvel ezelőtt csak a 4 kiskorú (akkor még) gyerek nevére engedte a gyámhatóság megvenni. A szülőket lemondatta a haszonélvezetről is, hogy ne sérüljön a gyerekek vagyona. Így most a szülőknek se tulajdonjoguk se haszonélvezetük nincs. Viszont a gyerekek nagykorúak lettek és már majdnem eladták a házat a szülők feje fölül.
Lehet valamit tenni jogi úton?
Most hogy már nagykorúak a gyerekek a haszonélvezetet vissza lehet rakatni? És ennek mi a költsége?
Vagy esetleg olyat megállapít e a bíróság, hogy lakáshasználati jog?
Jó lenne ha nem kerülnének utcára a szülők hiszen a ház az ő saját munkájuk eredménye.
Válaszukat előre is köszönöm.

MajorDomus # 2019.04.23. 19:59

Ebben igazad is lehet!

drbjozsef # 2019.04.22. 16:14

MD,

Ez nem túl valószínű. 1/1 tulajdonos a gyerek, szinte biztos, hogy nincs megbontva a haszonélvezet, hiszen nincs külön eszmei hányad. És az is szinte biztos, hogy nem sortartó, hanem egyenrangú, egyforma haszonélvezete van a két szülőnek a teljes ingatlanra.

MajorDomus # 2019.04.22. 16:00

Csak a felére van h.élvezete

oligaliga # 2019.04.22. 15:33

Attól még, mert nem szokott előfordulni, a másik haszonélvező simán beengedheti.

MajorDomus # 2019.04.22. 15:29

Nem szokott előfordulni (ellentétes döntés)

oligaliga # 2019.04.22. 04:44

A másik meg visszaengedi, mert haszonélvező.