10 évvel ezelőtt akkor még házasok voltunk a férjem szülei házát tetőtérrel bővítettük szocpol segítségével. Sem akkor sem most nincs rajta tulajdon jogom. Az lenne a kérdésem mivel házasságunk alatt lett bővitve a lakás kérhetek-e rá tulajdonjogot.
tulajdonjog - haszonélvezeti jog
De ennek mi értelme van?
"Jelenleg két haszonélvevő van bejegyezve, de a tulaj szeretne egy harmadikat is. Választ köszönöm előre is."
A törvény nem korlátozza a haszonélvezők számát.
A haszonélvezők eladásban egyáltalán nem döntenek, a haszonélvezet nem ruházható át. Az persze tény, hogy eladás során a haszonélvező ha nem mond le a haszonélvezetéről, akkor csak haszonélvezettel terhelten értékesíthető az ingatlan.
A tulajdonos adhat haszonélvezetet egy harmadik személynek is.
Üdvözlöm! Szeretném megkérdezni, hogy joga van-e egy lakás tulajdonosnak, hogy két haszonélvező mellé egy harmadikat is megjelöljön? A három haszonélvevő akkor csak együttesen dönthetnek pld-ul eladásban stb. Jelenleg két haszonélvevő van bejegyezve, de a tulaj szeretne egy harmadikat is. Választ köszönöm előre is.
Esetleg
Üdv!
Arra lennék kíváncsi, hogy ha egy ingatlannak van egy tulajdonosa - én vagyok - és van egy másik személy, aki haszonélvező, akkor elég-e az én tulajdonosi aláírásom a lakcím-bejelentőn, vagy a haszonélvezőé is kellene? Esetleg kizárólag a haszonélvező engedheti, hogy az illető bejelentkezzen?
Sajnos
Ha a haszonélvező is felelős a tartozásért, akkor a végrehajtási árverés során nem marad fenn a haszonélvezet, tehát beköltözhetően lehet az ingatlant értékesíteni, haszonélvezettől mentesen.
p.s. a haszonélvező igen idős, jelenleg - már - számottevő jövedelemmel nem rendelkező
Mi van akkor, ha a haszonélvező adós?
Az eset a következő:
Van egy ingatlan, rajta banki 25 milliós adósság.
Főadós az ingatlan tulajdonosa.
Társadós az ingatlan haszonélvezője.
Kérdéseim:
- Mi kellett ahhoz, hogy a bank jelzálloggal terhelje a házat? Külön beleegyezés a haszonélvezőtől? Vagy elég volt, hogy ő társadóssá vált?
- Mit ér a haszonélvező társadós mivolta a bank szemszögéből az ingatlanra vonatkoztatva? Ugye semmit? Max. a tulajdont tudná árvezerni, ami nem volna valószínűleg elég értékes terhelten?
- Mi indíthatta a bankot arra, hogy a haszonélvezőt társadósnak vegye, hacsak nem az, hogy más vagyona is volt?
Akkor pont.
Megkapta a hagyatékot. Senki sem tiltakozott ellene. Volt fellebbezési lehetőség, bírósághoz is lehetett volna fordulni. Most már nincs mit tenni.
Kérdés hogy özvegy e 21 év külön élés után?
Az özvegy csak a fele ingatlanra kaphatott özvegyi haszonélvezeti jogot, de csak azután éled fel a haszonélvezeti joga, ha a szerződésen alapított haszonélvező meghal. Tehát jelen esetben az értékesítésnél jóval kevesebb értéke van az özvegyi haszonélvezeti jognak.
Ki kell fizetni,nincs más megoldás.
Jó, de ilyenkor mi a megoldas7?
A régi Ptk. szerint az egész hagyatékra kapott. De akkor nem, ha az életközösség már korábban megszakadt, és a helyreállítására nem volt kilátás.
pussycat23
A közösen lakott lakásra örököl az özvegy feleség haszonélvezetet. Ezt jól benéztétek. Nem lenne ideje ügyvédhez fordulni?
Ez utóbbi biztosan
MrWatson
„De mi a buli a haszonélvezőnek elfogadni a bérlet felmondását amíg te nem takarítod ki az albérlőd?
Miért jó neki ezt és a nem fizetést felvállalni, amikor te vitted oda a problémás albérlőt?”
Szerintem ez már a mi megegyezésünk, hogy közreműködik a történetben. Ha én akarnám kitenni a renitens nem fizető albérlőt, kisebb lenne az esély egy gyors lefolyású perre. Viszont hogy a haszonélvező teszi ezt, talán könnyebben fog menni, mivel ő jelezte, hogy ismét birtokba kívánja venni az ingatlant és nem én.
„Az idézett szabály nem alkalmazható az ingyenes átengedésre.”
@szomorú örökös
Egyről beszéltünk, te bérled tulajdonképpen a lakást a haszonélvezőtől. De mi a buli a haszonélvezőnek elfogadni a bérlet felmondását amíg te nem takarítod ki az albérlőd? Miért jó neki ezt és a nem fizetést felvállalni, amikor te vitted oda a problémás albérlőt?
@KBS
Próbálom osztani az előbérleti jog logikát, ezért feltennék egy gyakorlati kérdést:
Ha megvásárolnátok egy ingatlant amin van egy haszonévező idős hölgy aki nem ott lakik, és lakik benne a lánya aki adósként elveszíti az ingatlanát, akkor mit csinálnátok (lakottan kiírva)? A tulajdonost a haszonélvező lányával szemben az eddigiek szerint megilleti az "előbérleti jog", tehát ugyanazokkal a feltételekkel (esetleg ingyen ;) ) használatba veheti a lakást?
Ez jogos.
Akkor mi a megoldás.
Az életközösség nem állt már fenn, és ennek bizonyítása aligha jelent gondot 21 év különélés után.
Mert törvényes házasok voltak a halál pillanatában.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02