tulajdonjog - haszonélvezeti jog

Szomorú örökös # 2015.07.13. 18:27

Tisztelt Szakértők!

Az lenne a kérdésem, hogy nekem vagy a haszonélvezőnek lenne egyszerűbb kitenni innen tőlem a tisztelt rokon-albérlőt? Sajna egyre nehezebben fizet - lehet nem is akar - és én így nem szeretnék a télbe belemenni, mert nemhogy a bérleti díjat, már rezsit se nagyon kapok tőle.

A kedves rokonnak velem van szimpla albérleti szerződése, nekem pedig a haszonélvezővel van bérleti szerződésem. Mivel így láttam értelmét, hogy én "béreljem" vissza tulajdonosként az ingatlant és ettől kezdve úgy adhatom bérbe, ahogy csak akarom. A röhej, hogy semmit sem kerestem rajta, amit a rokon adott, azt minden hónapban tovább adtam a haszonélvező felé és mindössze a rezsit kellene nekem fizetnie korrektül, csak hát ez már most nyáron se megy. Mi lesz, ha még a fűtés-gázszámla is befigyel? Akkor végképp csődbe visz. Ha bármilyen szolgáltató lekapcsolja a szolgáltatást, akkor azzal nekem is ártana. Szó szerint ez egy 22-es csapdája...

Szóval mire számíthatunk egy lakáskiürítési eljárás során? Pl. lekapcsolhatom-e az áramukat, ha nem fizetnek továbbra sem? Vagy egyáltalán korlátozhatok-e bármilyen szolgáltatást feléjük?

ObudaFan # 2015.07.13. 19:11

Szomorú örökös

A haszonélvezőnek egyszerűbb, de a legbiztosabb, ha mind a ketten elindítjátok a pert.

MajorDomus # 2015.07.13. 21:48

] az áram kikapcsolási akcio hatékony szokott lenni.

Rubintka

Nem kell aggódnod.
Az új Ptk rendezte ezt a kérdést, biztonságban vagy.

Természetesen semmi akadálya, hogy a férjed meg életében 100 % haszonélvezetet alapitson neked.

Szomorú örökös # 2015.07.14. 05:05

Köszönöm a válaszokat! Az áramkikapcsolást illetően komolyan érdekel, hogy vajon ezért ők bármilyen ellenlépést tehetnek-e jogilag vagy én teljesen szabályosan kapcsolom le nekik, ha nem fizetnek?

Szomorú örökös # 2015.07.14. 05:08

Még annyit tennék hozzá, hogy sajnos az udvaron belül van az áram, nem tudom, mennyire tudom biztonságosan lezárni a villanyóra szekrényt, hogy ők ne férjenek hozzá, mert ha mégis, akkor ők simán bosszúból az enyémet is lekapcsolgathatják. Én úgy terveztem mindezt, hogy ki is kötöm az automatánál az övékét, hogy még véletlenül se tudják csak simán visszakapcsolni. Egy biztos, ha nem tudják tölteni a telefonjukat - a kedves rokon iszonyatosan telefonfüggő, leginkább a Facebook-ot illetően - akkor tuti begolyózik tőle.

ObudaFan # 2015.07.14. 13:34

Köszönöm a válaszokat! Az áramkikapcsolást illetően komolyan érdekel, hogy vajon ezért ők bármilyen ellenlépést tehetnek-e jogilag vagy én teljesen szabályosan kapcsolom le nekik, ha nem fizetnek?

A jegyzőtől birtokvédelmet kérhetnek és meg is fogják kapni. Tőled meg esetleg kártérítést.

Szomorú örökös # 2015.07.14. 15:33

ObudaFan
Köszi! Bevállalom, ennyit nekem megér! Amíg ugyanis a jegyzői eljárás le nem zajlik - az nagyon sok hét is lehet - addig kénytelenek lesznek megtanulni áram nélkül élni. A villanyóra szekrény ugyanis általam lesz lezárva, nem fognak tudni hozzáférni.

És nagyon meglepődnék, ha bármiféle kártérítést megítélnének nekik, miután már több tízezres rezsitartozásuk van. Ha most nem fizetnek bérleti díjat sem, akkor a haszonélvező is partner lesz benne, hogy repüljenek a sunyiba.

Egyébként eléggé röhejes, hogy még őket védi ilyen esetben a jog, nem a tulajdonost, akinek a vérét szipolyozzák.

Szomorú örökös # 2015.07.14. 16:31

Egyébként eddig úgy tudtam, hogy egyedül a vizet nem zárhatom le teljesen, de korlátozhatom.
Nem valami hasonló van az árammal kapcsolatban is?
Az áram azért annyira nem nélkülözhetetlen a létfenntartáshoz.

MajorDomus # 2015.07.14. 21:35

Nem kell kikapcsolnod.
Mint tulajdonos mondd fel a szolgáltatónál a szerződést. Majd az Émász elviszi a villanyorát

Szomorú örökös # 2015.07.15. 04:29

MajorDomus
Ha ez olyan egyszerű lenne... Én is arról a villanyóráról kapom az áramot. Sajnos ha lekapcsolják, akkor nekem sem lesz. Csakis az automatáikat tudom lekapcsolni-kikötni, stb. Azok szerencsére külön vannak.

Anonim(a)80 # 2015.07.15. 12:00

Tisztelt fórumozók!
Kérdésem az lenne, hogy kell-e ügyvéd a használati szerződéshez, ha egy földterületről van szó amit csak saját célra szeretnék használni, nem származna belőle senkinek haszna, mert ingyenes lenne. Megvenni még nem tudom, de addig is szeretném bekeríteni és ez egy biztosíték lenne, hogy ne menjen kárba semmi költség!

Válaszokat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.07.15. 14:10

Színlelt lesz az a tartási szerződés.

Bea1 # 2015.07.15. 14:44

Jobbulást a férjének. csináltasson haszonélvezetet magának az ingatlanon. holtig tartót. addig, amíg ez tart, az örökös nem tud vele semmit sem kezdeni. vagy egyszerűen írassák az ön nevére az ingatlant, férj és feleség között ez illetékmentes már, így a férje lányának nem lesz öröksége, hisz az ön nevére kerül. csak az ügyvédi költség lesz, amit fizetnie kell. ebben az esetben lehetne a férje a haszonélvező, ön meg a tulajdonos.

MajorDomus # 2015.07.15. 21:14

Bea javaslata megfontolandó!

A kérdés az, mit akar a férjed..

Ha gondoskodni akar rólad, de a gyerek örökségét meg akarja őrizni, bőven elég a haszonélvezet.

Ha neki is tele a hócipő a hálátlan gyerekkel, akkor ajándékozás, és nincs örökség.

Immaculata # 2015.07.16. 10:41

hálátlan gyerekkel

Az új feleség akarja kisemmizni a törvényes gyermeket.

Immaculata # 2015.07.16. 10:43

Ha neki is tele a hócipő a hálátlan gyerekkel, akkor ajándékozás, és nincs örökség.

A kötelesrész befigyel.

Lina75 # 2015.07.16. 14:05

Tisztelt fórumozók!
Szeretnék kérdezni tulajdonjogról. Férjemmel külön élünk, de még tulajdonos a házban 1/2 részben. Semmi kapcsolat nincs köztünk.Beszeretnék jelenteni egy illetőt. Kell a férjem beleegyezése?
Elöre is köszönöm a válaszokat.

Bea1 # 2015.07.16. 16:54

ne törődj a "beírásokkal". minden bokorból megpróbálják kiugrasztani a nyulat. nem szemétségből, ez szakmai "ártalom". ez a dolguk. mármint a szakmájukban jobbak ezt teszik. tudod, minél több az információ, annál jobb tanácsot tudnak adni.

Bori Bori # 2015.07.16. 17:27

"közjegyzőleg ő az örökösünk"

Ez pontosan mit is jelent?

Bori Bori # 2015.07.16. 18:37

Akkor az a végrendelet van érvényben egészen addig, míg nem készül egy újabb közjegyzőleg.
Nem értem, miért akarsz még életében haszonélvezeti jogot, mikor halála esetén mindenre haszonélvezeti jogod lesz, a lányával is csak ekkor kell majd megküzdened.

Bea1 # 2015.07.16. 19:47

bori bori:
pontosan azért, hogy ne kelljen küzdeni. meg hát... én magamról tudom, mennyit változik az ember,meg az ember véleménye 1 év alatt... nemhogy 11 év alatt.

mindenképp csinálják meg vagy a haszonélvezetet, vagy az ajándékozást MÉG MOST. A VÉGRENDELET NEM KÖTELEZŐ ÉRVÉNYŰ, MEG FOGJÁK TÁMADNI, ÉS KISEMMIZNEK. sajna, a tesóm most volt hasonló helyzetben: halálos beteg édesapja szóban végrendelkezett, mert túl büszke volt, hogy elismerje gyógyíthatatlan betegségét: aztán semmi nem lett belőlle, csak per. ha elmennek ügyvédhez, akkor meglett volna az akarata. ön ne kövesse el ezt a hibát: irány az ügyvéd, mert a végrendelettel semmire sem fog menni.

Bea1 # 2015.07.16. 19:48

mielőtt kérditek: mostohatestvérem.

MajorDomus # 2015.07.16. 21:36

A törvény erejével alapított haszonélvezetet nincs értelme megtámadni.

dropi # 2015.07.20. 12:45

Kedves Fórumozók!

Arra lennék kíváncsi, hogy egy 1/1-ben tulajdonos, akinek az ingatlana 1/1-ben haszonélvezettel terhelt, hogyan tudja az ingatlan 1/2-ed részér tehermentesen elajándékozni?

(Haszonélvezeti eladó lemondhat az ingatlan 1/2-ének haszonélvezetéről az ajándékozási szerződésben vagy le kell neki az egészről és aztán az 1/2 részre újra alapítani a haszonélvezetet.....)

Köszönettel!

Immaculata # 2015.07.20. 12:58

Lemondhat a feléről mind az ajándékozó javára, mind az ajándékozott javára.