tulajdonjog - haszonélvezeti jog

EmeseKovács # 2016.02.11. 20:09

Mivel nem vagyok jogász, így nem természetesen nem tudok szakszerűen megfogalmazott kérdést feltenni.

Megpróbálom másképp: ha szeretnék a tulajdonomban lévő házhoz tartozó kertről lemondani ("egyetlen ház, kert besorolású ingatlan" 1/2 részének tulajdonosa vagyok)a testvérem javára, mit kell tennem? Neki szüksége van az egész kertre, nekem nincs.

lajcsó # 2016.02.11. 11:21

"ha ezt a hitelhátralékot kifizetem/megegyezek a bankkal, akkor azzal keletkezik e nekem mint volt élettársnak tulajdonjogom?"
Nem. Te a kölcsön adósa vagy és nem az ingatlan vevője!

Felhőtlen # 2016.02.11. 09:55

Volt élettársammal az Ő kizárólagos tulajdonú ingatlanára jelzáloghitelt vettünk fel. Én vagyok a főadós, ő az adóstárs (és a jelzálog ugye az Ő ingatlanára lett bejegyezve. A hitel bedőlt, az élettársi kapcsolat is megszűnt. Kérdésem, hogy ha ezt a hitelhátralékot kifizetem/megegyezek a bankkal, akkor azzal keletkezik e nekem mint volt élettársnak tulajdonjogom? Azt tudom, hogy nem automatikusan és perelni kell, de ez mennyire egyszerű vagy bonyodalmas és hosszadalmas ügy lenne, megéri-e?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.09. 10:45

Ugyan már. Minden bizonnyal egyetlen ház, kert besorolású ingatlanról van szó, amelynek 1/2-1/2 arányban tulajdonosai. Már a kérdést is rosszul tette fel.

Immaculata # 2016.02.09. 09:50

EmeseKovács

Ügyvédhez. Ha nem kapsz földhasználati jogot, akkor meg sem közelítheted a házadat.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.08. 22:40

Nem nagyon hiszem én azt, hogy így lenne a nyilvántartásban: fél ház, fél telek.

EmeseKovács # 2016.02.08. 20:21

Tisztelt Jogi Szakértő!

Ráépítés jogcímén van egy fél házam, melyhez egy fél telek is tartozik. Ez utóbbira nincs szükségem, ezért szeretnék lemondani róla a testvérem javára (akié a telek másik fele). Mit kell tennem? Kell az eljárás után illetéket fizetnem, vagy ügyvédhez fordulnom?

Köszönettel: Emese

Bea1 # 2016.02.01. 09:31

nem vagyok jogász, a véleményem magánvélemény, kérem, ezt vegye figyelembe!

Bea1 # 2016.02.01. 09:28

Minden megtámadható. Az eltartási szerződés olyan kitételeket tartalmaz, amit az eltartási szerződések zömében az eltartó nem teljesít. Olvassa át, mi van a szerződésben, és gondolja végig, hogy tényleg megteszi-e azokat a dolgokat. sokan azt hiszik,hogy megvan a papír, és kész, övék lesz az ingatlan, miközben a szerződésben foglaltakat valójában nem teljesítik. Általában erre szoktak hivatkozni azok, akiknek szúrja a szemét egy ilyen eltartási.

Házastárs meg pláne megtámadhatja, a gyermek meg még plánébben!

Végrendelet esetén is jár a köteles rész, ellentétes végrendelet esetében is! köteles rész kiszámítása: az adott személy ingatlanhányad osztva (ez esetben) a gyermekei számával.

Hajmási # 2016.01.31. 22:54

Tisztelt Bea1 !

A házastárs akkor is megtámadhatja ezt az eltartási szerződést, ha ezt az apám örökölte az előző felesége (édesanyám) halála után és ez a válásnál "hozott vagyon" volt?

Illetve az a féltestvér is megtámadhatja, akinek nem volt eredetileg joga ehez a tulajdonhoz, hanem csak ajándékba kapott haszonélvezeti jogot a 1/4 részére?

Akkor is jár a köteles rész, az örökhagyó -, még életében persze- végrendeletben rámhagyja tartás alapjául vett lakés tulajdoni részét?

Hogyan számolható, mennyi ez a "köteles rész"?

Köszönöm előre is a válaszát!

Bea1 # 2016.01.31. 07:37

a házastárs és a gyermek jogán fogják megtámadni, ha marad ez a mentalitásuk.

Köteles rész illet minden gyermeket, aki az örökhagyó után marad, így ádámot? is.

Haszonélvezeti jogot nem lehet örökölni, sem adni-venni.

Az eltartási szerződés 5 éven belül megtámadható, és vitatható.

ha bebizonyosodik, hogy ön nem főzött, mosott, vart az édesapjára, akkor ezt akár be is tudják bizonyítani.

Hajmási # 2016.01.31. 01:15

Tisztelt WERS4

Összefogom ollózni a Puzzle-t, igen. Szeretem a Puzzle-t, van is egy pár belőle nekem.:)
Én kifejezetten örülök neki, ha többen is megírják a véleményüket, mert mindenki más kép látja = más tanácsot ad. Nekem az is infó, hogy igazán szinte mindenki le akar beszélni ennek a pernek az elindításáról.
Úgy néz ki, hogy maradok a többlethasználatidíj követelésénél a benne lakóktól...
Remélem erre van esélyem, hogy megítéli nekem a bíróság. De ha tud valaki - és ezt most nem csak Önnek írom- ezzel kapcsolatosan jó tanácsot adni, hogy mire érdemes odafigyelni ennek a beadásánál, azt köszönettel veszem.

Köszönöm a válaszát, segítségét mindenkinek!

Hajmási # 2016.01.31. 01:03

Tisztelt BEA1!

Amikor azt írta, hogy
"Édesapa él, ha jól értem? maradjon így még jó sokáig, a fennáló helyzet csak addig igaz, amíg ez így is marad, utánna ez az egész megváltozik, köteles rész, ilyesmi, a tartásit megtámadják, stb."
1.,Mire gondolt pontosan? Miért támadják meg?
2.,Mi aza a "köteles rész"ebben az esetben?
3., Abban az esetben ha ő meghalna, akkor az én nevemre kerül az ő tulajdonjoga is és a haszonélvezeti joga is végleg. Vagy nem ?( a tulajdoni lapon ez már most is így van bejegyezve.)

Előre is köszönöm a válaszát!

wers # 2016.01.29. 15:50

Jó vicc! Én is nagyon szivesen viccelnék

Bocs, ezt nehéz volt kihagyni. Egyébként az sem kevésbé mulatságos, amikor ugyanaz a kérdés kétszer - háromszor jelenik meg itt - ott. Még tréfásabb, amikor mindegyikre érkezik válasz. Nagy öröm lehet a végén puzzlezni az összképet.

ObudaFan # 2016.01.29. 13:53

Közös tulajdon megszüntetése esetén kérhetek-e kártérítést a bátyámtól a haszonélvezetijog alapítása miatt engem ért kárért? Mert így csak sokkal olcsóbban tudom eladni, ha megveszik egyáltalán..

Mivel a haszonélvezet alapítása jogszerű, így nem.

5.,Vagy kérhetem-e a bíróságtól, hogy váltsák magukhoz a 3/4 részemet, hamár bejegyezték a haszonélvezetijog alapítását?

HA teljesítőképes a tulajdonos, akkor tőle esetleg.

Hajmási # 2016.01.29. 13:13

Jó vicc! Én is nagyon szivesen viccelnék, ha nem lennék kizárva a lakásból...Persze, gondolom: nem így volt. Gondolom, hogy a bátyám odaajándékozta az ő haszonélvezeti jogát, hogy ne legyenek szivességi lakáshasználók.
Elnézést, lehet, hogy nem teljesen korrekten fogalmaztam, de a Földhivatalnál kért betekintési jogomat a haszonélvezeti jogra vonatkozó szerződésről elutasították, csak azt nem értem miért. Tulajdonilapom az természetesen van. Az igaz, hogy nem az én tulajdoni részemre van bejegyezve, hanem a bátyáméra, de úgy tudom hogy osztatlan közös tulajdon esetén jogom van ebbe a szeződésbe betekinteni, mert így korlátozza az én közös tulajdon megszüntetésére és értékesítésére vonatkozó jogaimat.
Javítson ki, ha tévednék.

Az apám szintén el akarja adni a tartási alapjául szolgáló 2/4-ét, csak a bátyám nem... Ezért várom a választ a 4/2 és az 5/2 kérdésre:
"4., Közös tulajdon megszüntetése esetén kérhetek-e kártérítést a bátyámtól a haszonélvezetijog alapítása miatt engem ért kárért? Mert így csak sokkal olcsóbban tudom eladni, ha megveszik egyáltalán..
5.,Vagy kérhetem-e a bíróságtól, hogy váltsák magukhoz a 3/4 részemet, hamár bejegyezték a haszonélvezetijog alapítását?"

wers # 2016.01.29. 12:54

:)) természetesen. Nem is kérdés. A jogi macera hozzá ugyis a tiéd lenne.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.29. 12:22

Kinéztem egy jó kis medencés vityillót a Szabadság Hegyen, az jó lenne.
:) Ugye, időnként beengedsz úszni pár hosszat?

Bea1 # 2016.01.29. 07:45

"így már most 3/4 tulajdonom van."

Édesapa él, ha jól értem? maradjon így még jó sokáig, a fennáló helyzet csak addig igaz, amíg ez így is marad, utánna ez az egész megváltozik, köteles rész, ilyesmi, a tartásit megtámadják, stb.

Tulajdoni lapot mikor látott utoljára az ingatlanról?

wers # 2016.01.29. 06:22

Erre Ádám és Ica holtig tartó haszonélvezeti jogot alapított a bátyám 1/4 tulajdonára.

Ilyent hogyan lehet csinálni? Én is akarok! Kinéztem egy jó kis medencés vityillót a Szabadság Hegyen, az jó lenne.

Hajmási # 2016.01.29. 00:46

Üdvözlet!
Soha nem voltam még ekkora bajban és nagyon el vagyok keseredve. Jogi kérdésekben szeretnék segítséget kérni az alábbi ügyben.
A helyzet tömören: Egy osztatlan közös tulajdonban ( 2 szobás lakás)1980 óta édesapámnak 2/4, bátyámnak: Andornak 1/4 és nekem 1/4 tulajdonrészem van örökségből, majd cseréből. Apám megnősült, én pedig elköltöztem onnan 1990 ben, mert az új nő valósággal kitúrt onnan. Teltek az évek, született egy gyermek is: Ádám. Édesapám (és állítólag Ica is, azaz együtt) nekem ajándékoztak 1999-2008 között részletenként 600 ezer forintot, amikor vettem a lakásom.
2 éve Édesapám elvált Icától és egy éve ki is költözött a lakásból, mert őt is kitúrta. Így most csak ketten a volt feleség: Ica és az Ádám laknak a lakásban.A lakáson lecserélték a zárat, hogy ne tudjak bemenni oda, nem is állnak szóba velem. Ha felmegyek és csengetek: "nincsenek otthon"...
Icának volt egy másik lakása, de a vállás miatt elajándékozta Ádámnak, de a haszonélvezetet megtartotta magánál. Lakhatási gondjuk így nem lehet.
Édesapámmal eltartási szerződést kötöttem 7 hónapja az ő 2/4 tulajdonára, így már most 3/4 tulajdonom van.
Erre Ádám és Ica holtig tartó haszonélvezeti jogot alapított a bátyám 1/4 tulajdonára.

1.,Követelheti-e Ica az ajándék felét vissza: a 150 ezer forintot? ( ugyan erről akkor papír nem született.)
Ha én Értékbecslővel felértékeltetném a lakást, akkor
2., Kérhetek- e perben visszamneőleg lakáshasználati díjat Icától és Ádámtól az 1/4 tulajdoni részem használatáért a ami napig? 1980-ig, vagy csak 1990-ig? Illetve Ádámtól csak 18 éves korától?
3., Kérhetek- e perben visszamneőleg lakáshasználati díjat Icától és Ádámtól a 2/4 tulajdoni részem használatáért 7 hónapra a ami napig?
4., Ezekre kamatokat is ?
5., Ica és Ádám, vagy a bátyám milyen költséget követelhet tőlem, ha ott lakott és én eddig nekik semmit sem fizettem? Pl.:Rezsi, vagy valami?
4., Közös tulajdon megszüntetése esetén kérhetek-e kártérítést a bátyámtól a haszonélvezetijog alapítása miatt engem ért kárért? Mert így csak sokkal olcsóbban tudom eladni, ha megveszik egyáltalán..
5.,Vagy kérhetem-e a bíróságtól, hogy váltsák magukhoz a 3/4 részemet, hamár bejegyezték a haszonélvezetijog alapítását?
6., Ha az előzőt nem lehet, mert azt mondják, hogy nincs pénzük, akkor én magamhoz válthatom-e a bátyám 1/4 tulajdonát, ha beszámítják a lakáshasználatot, mint tartozását?
7.,Milyen és mennyi költségre számíthatok, ha a lakás értéke kb. 6 mFt?
8.,Ha jól tudom 6 % a perköltség / illeték, De ha én veszem meg a 1/4 részüket, akkor a 6mFt / 4 és ennek a 6% lesz az illeték? azaz 90 ezer forint?
9., Az ügyvédi költség ugyan ennyi 6 % ?
10., Hogyan érjem el, hogy az értékbecslőt beengedjék a lakásomba?
11., Az értékbecslő számláját ki kell-e fizetniük, hogyha ezt kérem a bíróságtól?

Remélem sikerült minden fontos dolgot leírnom a sok jelentéktelen részletet, pedig kihagynom...

Előre is köszönök minden segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.28. 11:20

Csak a meglévő haszonélvezőt követő rangsorban engedhetsz újabb haszonélvezetet. (Illetve, ha olyan tulajdoni hányadod van, amin neki nincs haszonélvezete, akkor mellette is.)
A haszonélvezet a telekkönyvbe bejegyzéssel keletkezik, a bejegyzés alapjául közokiratba foglalt vagy ügyvéd által ellenjegyzett szerződés szolgálhat.

A párhuzamos haszonélvezők helyzete analóg a tulajdonostársakéval.

Ttun # 2016.01.28. 10:11

Üdvözlöm!

Van nekem a nevemen egy lakás amiben a haszonélvező lakik! Ő fizeti a rezsit igy!
Ha èn még valakit szeretnék haszonélvezőként bevinni a lakásba kell hozzá a beleegyezése a jelenlegi haszonélvezőnek? Vagy ezt egy ügyvéddel elég megcsináltatni? Igy ugyanaz a jog illeti mindkettő haszonélvezőt?
Köszönöm a válaszát!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.15. 11:01

Kérni se kell: van. :) A bejegyeztetése az, amit kérni kell, lehet.

ObudaFan # 2016.01.15. 06:23

Kellemes

Igen.