tulajdonjog - haszonélvezeti jog

ObudaFan # 2015.05.05. 05:06

outstep01

Ha nem házastársi közös vagyon megosztásáról van szó, akkor lesz 9% ajándékozási illeték, 6600 Ft földhivatali eljárási díj, 6250 Ft egy tulajdoni lap díja és az ügyvédi munkadíj az szabad megállapodás tárgya. Feltétlenül szükséges, hogy a párod is ügyvéd előtt megjelenjen, még ha meghatalmazással ír alá valaki helyette, akkor is meg kell jelennie egy ügyvéd vagy közjegyző előtt, hogy a meghatalmazás hitelesíthető legyen. A költséget az viseli, akiben megállapodtok, hogy viselje.

Bori Bori # 2015.05.04. 19:12

Nem biztos, hogy birka :) szerintem vagyonmentés

MajorDomus # 2015.05.04. 19:02

Birka

outstep01 # 2015.05.03. 19:53

Tisztelt Szakértők.
2013 év végén vásároltunk a volt párommal egy ingatlant.
Az ingatlanon nincs teher, hitel... készpénzes vásárlás volt. A ház tulajdonjoga 50-50 százalékban került a nevünkre. Sajnos úgy hozta a sors hogy időközben szakítottunk és én elköltöztem. Megegyeztünk a párommal hogy az övé lesz a ház mivel a vételár 70 százalékát ő fizette meg. Szeretnénk a tulajdonjog rám eső részét átíratni a volt párom nevére. Tulajdonképp ajándékozásról lenne szó. Nem vagyunk házastársi viszonyban csak élettársak voltunk.
A kérdésem az lenne hogy mennyi ennek az anyagi vonzata. Mit kell nekem ezért fizetnem illetve feltétlen szükséges e hogy a párom is jelen legyen az ügyvédnél ha a nevére akarom íratni a házat. Ebben az esetben a költségeket kinek kell megfizetnie? Annyit szeretnénk hogy az én részem lekerüljön a nevemről és így a volt páromé legyen 100 százalékban a tulajdonjog. A megtisztelő válaszokat előre is köszönöm!

kiváncsivagyok # 2015.05.03. 08:39

Jó napot! Egy olyan kérdésre szeretnék választ kapni,hogy az élettársammal vennénk egy házat, a hitelbe Ő mint adós Én mint adóstárs szerepelnék, de mivel a szülei háza is ingatlanfedezet lesz így nem engedik azt,hogy 1/2 része a háznak a nevemen legyen majd csak akkor ha a hitel önerőt kifizettük és leveszik a jelzálogot a házukról, ami nem kevés idő(4év) . Milyen papírt lehetnr iratni,hogy engem addig nem tehet ki senki a házból míg a fele a nevemre nem kerül és ami biztosítja azt,hogy az tényleg a nevemre fog kerülni? Van egy kiskorú gyermekünk ha az Ő nevére haszonélvezeti jogot kötnénk akkor az biztosít engem hogy a házba maradhassak? És ugye a haszonélvezeti jogot csak a ház megvétele után tudnánk elintézni, de Én addig nem akarok elmenni adóstársnak amíg nem tudom biztosítani a helyem a házban. Mit javasolnak?

Wildmann # 2015.05.02. 11:11

Azt szerződést kellene felbontani, amelyikben megkapta a haszonélvezeti jogot.

Lemondani a haszonélvezeti jogról nem jó megoldás, mert arról lehet lemondani, amit megszerzett, azaz a vagyonszerzési illetéket ugyanúgy ki kellene fizetni.

Javaslom menjen vissza az okiratszerkesztő ügyvédhez, hogy bontsa fel a szerződést és kösse újra immáron haszonélvezeti jog nélkül.

béésbé # 2015.05.02. 10:50

Tisztelt szakértők. 2013 novemberében elváltam és a volt férjem az ingatlanban lévő tulajdoni részét átajándékozta a nagykorú gyerekünkre. Erre a tulajdonrészre az ügyvédek tanácsára én, mint anya rárakattam a haszonélvezeti jogomat. A nav illetéket szabott ki a haszonélvezetem után, amit viszont nem tudok megfizetni, részletfizetési kedvezményt pedig többszöri kérésemre sem hagy jóvá a nav. Kérdésem az, hogy ha utólag megszüntettetem a haszonélvezeti jogomat a fiam tulajdonrészén, akkor is ugyanúgy meg kell fizetni az illetéket vagy hivatkozhatok erre a nav-nál, hogy meggondoltam magamat és nem akarok haszonélvező lenni? A lényeg, hogy valami megoldást találjak, mert nincsenek súlyos százezreim, hogy ezt a jogot meg tudjam tartani. Amúgy ezt hol tudom intézni, ugyanúgy ügyvédnél kell intézni vagy erről nem kell külön szerződést vagy bármit kötni? Van valakinek esetleg erre jó tanácsa, hogyan tudnék ettől a tehertől megszabadulni? Várom válaszukat, előre is köszönöm szépen a segítséget.

ObudaFan # 2015.04.23. 04:32

Tulajdonos a lakásában nincs állandóra bejelentkezve, csak tartózkodási helyként. Jelenthet-e ez számára hátrányt? Ezen a fórumon jelent meg, hogy a birtoklás és a tulajdonlás nem ugyanazt jelenti, ezért merült fel bennem.

A kettő között nincs összefüggés, a birtokomban lehet az az ingatlan is, ahová csak tartózkodási helyem van bejelentve, vagy akár az sem. Például a balatoni nyaralót nem adom ki, csak néha lemegyünk a családdal nyáron, akkor az is a birtokomban van.

MajorDomus # 2015.04.22. 18:42

Például nem szavazhat ott, és nem kap bankhitelt

mgabi # 2015.04.22. 17:44

ezek szerint, ha a tulajdonában levő lakásban él, de csak tartózkodási helyként van az megjelölve, az jelenthet hátrányt? Milyen hátrányt?

MajorDomus # 2015.04.21. 20:17

Ha nem ott él akkor nem

Senkinek nincs köze hozzá

mgabi # 2015.04.21. 18:11

1.) Tulajdonos a lakásában nincs állandóra bejelentkezve, csak tartózkodási helyként. Jelenthet-e ez számára hátrányt? Ezen a fórumon jelent meg, hogy a birtoklás és a tulajdonlás nem ugyanazt jelenti, ezért merült fel bennem.

2.) Jelent-e problémát, ha egy lakásba senki nincs bejelentve állandóra?
köszönöm a segítséget

hozelujiz # 2015.04.20. 16:49

Köszönöm a válaszokat!

Szóval, akkor a bérleti szerződés 2019-es lejárata előtt is el tudom adni a bérlőn kívül másnak? Aztán így érvényes minden tovább, hogy már csak "nekem van közöm" a földhöz és a jelenlegi bérleti szerződésen nem is szerepel a nevem?

Üdv.

szmelinda # 2015.04.20. 16:25

Tudna valaki segíteni még azzal kapcsolatban, hogy az exbarátnő többlethasználati díjat kérhet-e egy még hiteles lakásra a páromtól (90% a párom tulajdona az ingatlanban, 10% a hölgyé), úgy hogy nem is fizeti a hitelt?
Amennyiben kérhet, úgy ha a párom pert indít a közös tulajdon megszüntetése iránt, akkor ez a probléma is megszűnik? A gond még az, hogy közös tulajdont megszüntetni csak akkor tudunk, ha a ház már ki van fizetve, jól gondolom? Tehát a banknak már nincs tartozás.
Köszönöm szépen a segítséget!

lajcsó # 2015.04.20. 16:22

"az nem gond, hogy akkor én, mint tulajdonos nem írtam alá a szerződést?"
Egyáltalán nem, a nagymamád volt jogosult (haszonélvezőként) bérbeadni a földet.
"A kérdésem az lenne, hogy ha nem tudok megegyezni a bérlővel, akkor felbontható (vagy még érvényes a fent említett feltételek mellett) a szerződés, hogy esetlegesen másnak tudjam eladni a bérlet lejárata előtt?"
Szerintem felmondásra gondoltál. Amennyiben a bérlő teljesíti a szerződésben vállalt, illetve jogszabályban meghatározott kötelességét, abban az esetben kizárt a bérbeadó számára a rendes felmondás lehetősége.
Az a tény, hogy a nagymama lemondott a haszonélvezeti jogáról, csupán azt jelenti, hogy a tulajdonos gyakorolja az ő jogait. Na meg az ingatlan ezáltal tehermentes lett.
Az eladásnak egyébként nem akadálya az, hogy földnek bérlője van.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.20. 16:18

Határozott idejű szerződés nem mondható fel.

hozelujiz # 2015.04.20. 13:36

Tisztelt ügyvéd Úr!

Azt szeretném megkérdezni, hogy milyen lehetőségeim vannak a következő esetben, ha el szeretném adni a tulajdonomban lévő termőföldet:

Édesapámé volt a fent említett föld 2012-ig, amikor megörököltem, emelett nagymamám volt végig a haszonélvező.
2013-ban ki lett adva (nagymamám által) bérletbe, 6 évre. (az nem gond, hogy akkor én, mint tulajdonos nem írtam alá a szerződést?). Idén megbeszéltük, hogy eladjuk a földet lakás vásárlás céljából. Közben nagymamám lemondott a haszonélvezeti jogról. A kérdésem az lenne, hogy ha nem tudok megegyezni a bérlővel, akkor felbontható (vagy még érvényes a fent említett feltételek mellett) a szerződés, hogy esetlegesen másnak tudjam eladni a bérlet lejárata előtt?

A válaszát előre is köszönöm!

szmelinda # 2015.04.20. 12:00

Köszönöm szépen Dr. Szűcs Lajos a válaszát!

Még akkor ha ebben a kérdésben tudna nekem valaki segíteni, hogy: A hölgy többlethasználati díjat kérhet-e egy még hiteles lakásra a páromtól (90% a párom tulajdona az ingatlanban, 10% a hölgyé), úgy hogy nem is fizeti a hitelt?"

Nagyon köszönöm a válaszokat!

lajcsó # 2015.04.20. 11:43

"Elegendő bizonyíték egyébként, hogy a párom számlájáról történik a hitelfizetés és arra csak ő tesz be pénzt?"
Igen, lehetséges. Ennek ellenkezőjét az ellenfélnek kell majd bizonyítania.
"A gond még az, hogy közös tulajdont megszüntetni csak akkor tudunk, ha a ház már ki van fizetve, jól gondolom?"
Rosszul gondolod!

szmelinda # 2015.04.20. 08:00

Elegendő bizonyíték egyébként, hogy a párom számlájáról történik a hitelfizetés és arra csak ő tesz be pénzt? Vagy hogyan lehet bizonyítani, hogy csak ő fizeti a hitelt? Mivel mindig személyesen szokott betenni pénzt, ezért mindenhol szerepel a neve a befizetési bizonylatoknál.

Köszönöm szépen a válaszokat!
Melinda

szmelinda # 2015.04.20. 07:11

Köszönöm szépen a válaszokat, akkor mindenképp ügyvédhez fordulunk!
Még annyi kérdésem lenne, hogy ő többlethasználati díjat kérhet-e egy még hiteles lakásra a páromtól (90% a párom tulajdona az ingatlanban, 10% a hölgyé), úgy hogy nem is fizeti a hitelt?
Amennyiben kérhet, úgy ha a párom pert indít a közös tulajdon megszüntetése iránt, akkor ez a probléma is megszűnik? A gond még az, hogy közös tulajdont megszüntetni csak akkor tudunk, ha a ház már ki van fizetve, jól gondolom? Tehát a banknak már nincs tartozás.

Köszönöm szépen a segítséget!

ObudaFan # 2015.04.20. 05:52

szmelinda

Ha nem sikerül megállapodni, a párod pert indíthat a közös tulajdon megszüntetése iránt, abban kérheti, hogy a 10%-ot válthassa meg, és szerintem ebben a körben el lehet számolni a párod követelését a volt párjára eső hiteltartozás vonatkozásában.

MajorDomus # 2015.04.19. 18:14

Nem èrtem mi a gond?

Mivel adós társ, a párod kérje el a kifizetett hiteltörlesztés 10 %_ât a volt ex-től.
Ha nem fizet, indítson fizetési Meghagyást.

Értékeltessétek fel az ingatlant, mondjuk 20 millió az értéke.

Ha a kifizetett hiteltörlesztés elérte a 2 millió Ft-ot, akkor az ex ki van fizetve, mert annyi a tulajdoni hányadânak az értéke

szmelinda # 2015.04.19. 12:49

A részleteknél elfelejtettem írni, hogy sem élettársi, sem házastársi viszonyban nem volt a párom és az exbarátnője, minden közüzemi számla a párom nevén van (amikor együtt éltek és most is egyedül fizet mindent ami a házzal kapcsolatos költség), valamint egyedül a párom volt és van bejelentve az ingatlanba. (nem tudom ezek mennyire számítanak ilyen esetben)

szmelinda # 2015.04.19. 07:56

Mint kiderült nem kezesként van megjelölve, hanem adóstársként, tévesen voltam informálva. Bármilyen útmutatásnak örülnénk, hogy ilyenkor hová lehet fordulni, hogy a ráeső 10%át fizesse vagy akkor később ha ki lesz fizetve a hitel, akkor legyen a kezünkben bizonyíték arra vonatkozóan, hogy ő nem vett részt egyáltalán a törlesztésben és így nincs is joga követelőzni..
Köszönök minden választ!