tulajdonjog - haszonélvezeti jog

szabogabi21 # 2015.04.19. 06:20

Tisztelt Jogi Fórum!
Egy nyaraló ingatlan szennyvízcsatorna-bekötésével van problémánk, ebben kérnénk a szaktanácsukat. Kb. 30 éve történt a szennyvíz beruházás az ingatlannál, s mivel a terepviszonyok miatt csak átemelő aknával lehetett volna megoldani a csatorna rákötésünket, szüleim és az akkori szomszédok szerződést kötöttek, s az ő telkükön keresztül, közös szennyvízcsatorna rákötéssel csatlakoztunk a hálózatra.A mostani tulajdonos kb. 10 éve vásárolta meg az ingatlant,sajnos nem tudom, hogy vásárláskor tájékoztatták-e a közös csatornánkról.Most követeli, hogy szüntessük meg a közös bekötést. Sajnos semmilyen hivatalos dokumentum nincs a birtokunkban a rákötéssel kapcsolatban, s a DRV.-nél sincs meg az eredeti terv, mivel az akkori szolgáltató nem a DRV. volt.A mostani térképen rögzített rákötési rajzok az ügyintéző szerint egy elvi kiépítés alapján kerültek rögzítésre. Az átemelő akna létesítése és az új rákötés közel 900 ezer Ft-ba kerülne, amit nem is áll módunkban jelenleg finanszírozni. Kérem ezügyben tanácsukat, mit lehetne tenni. Válaszukat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.18. 21:04

és csak úgy hajlandó kiszállni a hitelből, ha őt kifizeti
:O

szmelinda # 2015.04.18. 15:36

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A párom 5 évvel ezelőtt 25 évre vásárolt egy házat, melyben 10% részesedése van az exbarátnőjének is és kezesként van a banknál megjelölve. A közjegyzői okiratban mint adóstárs szerepel, azonban a törlesztést a párom fizette mindig és már több mint 3 éve nincsenek együtt és folyamatos konfliktus alakult ki. A hölgy 10%-kal be van jegyezve mint tulajdonos. A párom maradt az ingatlanban és fizeti a hitelt. A közjegyzői okiraton mint adóstárs / zálogkötelezett van megnevezve a hölgy, a párom pedig mint adós/zálogkötelezett. A papíron az van írva, hogy az Adósok egyetemlegesen kötelezik magukat, hogy a kölcsön összegét 4 milló ft-ot megfizetik a banknak. A hölgy viszont eddig egy forintot sem fizetett. A párom számlájáról vonják az összeget és ő minden hónapban betesz a számlára. A hölgy múlt héten azzal a követeléssel állt elő, hogy a párom fizesse őt ki és csak úgy hajlandó kiszállni a hitelből, ha őt kifizeti (próbálkozni szerettünk volna, hogy valahogy a kezességet átvállalva őt kivegyük ebből a hitelből, hiszen fizetni nem fizet és ha egyszer a párom kifizeti a teljes házat, akkor nehogy követeléssel álljon elő). Mivel nem fizetett egy forintot se, mi eddig úgy gondoltuk, hogy kiszáll a hitelből, ha találunk egy másik kezest. De most kiderült, hogy ha megoldást találunk akkor is kéri a ház 10%ára vonatkozó összeget. A kérdés az lenne, hogy a páromnak joga van-e valamilyen úton módon kérni a hölgyre eső 10%ot havonata (ha már egyszer szeretné, hogy a végén neki is része legyen az ingatlanból) és hogy ezt hogyan lehet/hol lehet kérni? Ezt jogilag el lehet-e érni, hogy akkor ő is tegyen be a számlára pénzt minden hónapban? Másrészt visszamenőleg lehet-e kérni a ráeső részt, vagy ezt nem lehet bizonyítani már sehogy, hogy ő nem fizetett eddig a hitelbe?
A hölgy azt állítja, hogy neki nem kell fizetni semmit, mert a párom az adós. De a közjegyzői papíron én azt látom, hogy mint adóstárs van megjelölve minden esetben.

Válaszát és segítségét előre is köszönöm!
Szabó Melinda

Ági101 # 2015.04.17. 08:30

Igen, van a vízközmű társulásnak ilyen Hozzájárulás nyomtatványa haszonélvezőre is.
Ők nem mondanak semmit.

wers # 2015.04.17. 07:32

??? kell a haszonélvező hozzájáruló nyilatkozata?

Ági101 # 2015.04.17. 07:28

A néni inkább csak a terheket élvezi, pl. telekadó. Nem jár a környékre sem és nem is fog az egészsége miatt.

A közműves beleegyező nyilatkozatot kell most aláírnia.
Beleírnám, hogy az anyagi terheket nem vállalja.

Tulajdonos állítja, hogy a telek értéke nőni fog, tehát fizessen ő is. A törvényi oldal érdekelt volna.

MajorDomus # 2015.04.16. 19:28

A néni meg élvezi!

Nyáron a kerti zuhanyt!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.16. 15:21

Akkor ő fizeti.

Ági101 # 2015.04.16. 14:00

A tulajdonos.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.16. 13:57

Hát kirendelte meg?

Ági101 # 2015.04.16. 11:57

Tisztelt Ügyvéd úr!
Nagynéném unokája nevére vett telket saját élvezeti joggal. Az unoka nem tartja a kapcsolatot a nénivel, ő sem jár ki a telekre, kulcsa sincs hozzá.
Most kötik be a közműveket.
Kérdésem, hogy kötelezhető-e nagynéném a telek terhei hozzájárulásához és ha igen, milyen arányban, ha a tulajdonoson kívül kettő élvezeti jog van bejegyezve?

Köszönettel:
Mészáros Ágnes

Immaculata (törölt felhasználó) # 2015.03.17. 18:39

Nincs joga, a tulajdonostársak használhatják az ingatlant a másik tulajdonostárs jogainak sérelme nélkül. Ha kifejezetten nem zártad ki az ingatlanból, akkor semmilyen lakhatási költségtérítést nem kérhet tőled.

fxlali # 2015.03.15. 11:43

Kedves Jogi Fórumozok!

Segítségeteket és tanácsotokat szeretném kérni:

Van egy ingatlan, aminek 3/4 részben vagyok tulajdonos és itt lakom. A testvérem 1/4 részben tulajdonos. Megegyeztünk, hogy kivásárolom. A kért összeget össze is gyűjtöttem, majd közölte, hogy többet akar, vagy jogi útra tereli és visszamenőleg lakhatási költségtérítést is kér.
Azt szeretném kérdezni, hogy mit tudd tenni jogi úton a testvérem,mint kisebbségi tulajdonos, ami árthat?
Tényleg joga lesz visszamenőleg lakhatási költséget kérni?

Előre is köszönöm!

lajcsó # 2015.03.12. 19:58
  1. De igen.
  2. A birtokba adást (is) a szerződésben foglaltak szerint kell teljesíteni!
szabika25 # 2015.03.12. 18:49

Köszönöm válaszát Dr.Szücs Lajos!
1.Elállok a szerződéstől akkor a foglaló nem 2X vissza?!
2.Követelem a teljesítést csak az akár sokáig húzódhat és ezért is kérdeztem, hogy a birtokba adást húzhatom e(persze a vevőkkel egyeztetek), szóval van erre lehetőségem?!

Még1 köszönöm válaszát!

üdv.

lajcsó # 2015.03.12. 18:30

"mi van ilyenkor?!"

1. Elállsz a szerződéstől.
  2. Követeled a teljesítést.
szabika25 # 2015.03.12. 18:03

Persze,persze megkérdezem de független hozzáértő véleményre voltam kíváncsi, hogy van e lehetőségem az adás-vételi szerződés ilyen mértékű változtatására.Gondolom volt már hasonló esete,tapasztalata vkinek......:)

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.12. 17:27

Célszerű lenne a szerződést szerkesztő ügyvédet kérdezned. No meg a vevőket.

szabika25 # 2015.03.12. 17:01

Tisztelt jogi fórum!

Ingatlanügyben kérném a segítségüket.Olyan kérdésem lenne, hogy adásvételi előszerződést kötöttem az ingatlanom vásárlóival(férj-feleség) amiben foglalót(vételár 10%) kifizették ügyvéd jelenlétében. Továbbá a a vételár 73%-át az adásvételi szerződés megkötésekor fizetik ki. Ezután a birtokba adás megtörténik de a vételár 17%-át két hónap múlva fogják megfizetni. A teljes vételár megfizetéséig a tulajdonjog nálam marad, ügyvédi letétbe kerül a tulajdonjog bejegyzési engedély. Kérdésem az lenne, hogy amikor az adásvételi szerződés(nem előszerződés) íródik, akkor van lehetőségem még módosítani?Tehát akár a birtokba adás időpontját vagy mást?Igazából attól tartok, hogy véletlenül(igaz "rendes emberek")mégsem fizetik meg azt a 17%-ot két hónapon belül és utána, hogy rakhatom ki őket vagy mi van ilyenkor?!
Előre is köszönöm válaszukat!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.12. 13:58

akkor azon a részen is az özvegyi jog jelentkezik-e
A tulajdoni lapon nem látszik?

kismama3 # 2015.03.12. 10:11

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!
Tanácsot szeretnék kérni egy számomra nem tiszta jogi helyzetben!Harmadik gyermekünk érkezésével esedékessé vált, hogy férjemmel ( normál polgári házasság, házassági szerződés nélkül ) házat építsünk. Férjem tulajdonában van egy telek ( egy sufnival, építmény nélküli ), amin szüleinek haszonélvezeti joga van. ( Jelenleg ezt a szülők veteményeskertnek használják, a termelt terményeket beszedik, hasznosítják.) Erről ( a haszonélvezetről ) ők nem hajlandóak lemondani, viszont szorgalmazzák, hogy oda mi építkezzünk. Én nem szeretnék így oda építkezni, mert a haszonélvezeti jog tulajdonjogot korlátozó jog, és tartok tőle, hogy nem csinálhatnánk ott semmit önállóan. Anyósomékkal már most sem felhőtlen a viszonyunk ( mi 30-sok, ők 65-72 évesek ), így szerintem jogosan nem akarok ilyen kényes jogi helyzetbe belemenni. Úgy tudom, hogy az utólag épített épületekre nem vonatkozik a haszonélvezeti jog, de a telek többi részére igen, ez így nem tiszta... Anyósomékkal ezt nem igazán lehet megbeszélni, mert nagyon sértődősek, és csak a saját elképzeléseiket tartják elfogadhatónak. Kérem segítsen, mit tehetek én ebben a helyzetben? A haszonélvezők az általunk épített házat nem használhatják majd, de a kertjét igen? Tehát pl. építhetnek a miénk mellé egy házrészt, hogy odaköltöznek? Vagy bármikor odajöhet kertészkedni a tudtom nélkül? Vagy teszem azt, mondhatják, hogy a kertet mi nem használhatjuk ( hogyan közlekedek a ház és utca között, ha ezt is megtiltanák...? ) Szükséges igazolnunk, hogy a telken a házat mi építettük ( számlákkal pl. )? Nekem, mint feleségnek, milyen jogom van megtagadni az építkezést oda úgy, hogy a férjem nagyon akarja ( mert még feltétel nélkül megbízik a szüleiben )!?? Mielőbbi válaszát nagyon köszönöm!

Rokica # 2015.03.10. 19:18

Tisztelt Jogi Fórum!

Szeretnénk vásárolni nyaralónak egy belterületi "kivett ház, udvart", ami egy kis telken lévő ház, de ikerházként használják. Egy hrsz-on van, de összesen 3 tulajdonossal és egy özvegyi joggal. A 3 tulajdonos úgy áll össze, hogy: 2 örökös és az özvegyi jog az anyjuké (1/4-1/4 a tulajdonosoké, akik örököltek, ezen kívül egy bácsi, aki a saját részét hirdeti és azt vennénk meg. Ő birtokol 2/4 részt a tul.lap szerint. A kérdésem az lenne, hogy ha a 2/4 részét megvesszük az ingatlannak, akkor azon a részen is az özvegyi jog jelentkezik-e, vagy csak a két gyerek örökölt (1/4-1/4) részén? Vagy le kell mondatni a nénit az özvegyi jogról és csak úgy írjuk alá az adásvételit? Milyen hátrányunk származik nekünk ebből az özvegyi jogból? Mert gondolom, előnyünk nem sok....!Köszönöm a segítséget!

Monguz 062 # 2015.03.09. 20:16

Tisztelt Jogi Fórum!
Ingatlanügyben kérem a segítségüket. 2006-ban elváltam. Szülői segítséggel lakást vásároltam. Szüleim haszonélvezőként be lettek jegyezve. Édesapám közben meghalt, családi házunkból az apai részt testvéremmel fele-fele arányban örököltük.Édesanyám élettársi kapcsolatot létesített. Megromlott a kapcsolatunk. Testvérem néhány hónapja meghalt. Édesanyám élettársa annyira befolyásolja a gondolkozását, hogy szinte teljesen megtagadott. Már ott tartunk, hogy eltartási szerződést akar édesanyámmal köttetni a saját javára. Kijelentették, hogy a családi házhoz semmi közöm, oda nem mehetek. Függetlenül az egynegyed tulajdonrészemre. Ráadásul a lakást ahol jelenleg lakom, amin édesanyámnak van haszonélvezeti joga el akarják venni. Közölték, hogy a haszonélvezeti joggal kitehetnek a lakásból, oda is beköltözhetnek, vagy eladják a beleegyezésem nélkül.Joguk van-e mindehhez? Kisemmizhetnek a volt családi házból az egynegyed tulajdonom ellen? Valóban rendelkezhetnek a tulajdonomban lévő lakásról csak amiatt, mert édesanyámnak haszonélvezeti joga van? A lakásnak minden költségét magam viselem 2006 óta. Köszönöm.

mamika60 # 2015.03.06. 08:22

Tisztelt ObudaFan! Köszönöm válaszát.
Még az érdekelne ezt a telek részt szeretnénk átíratni a "másik" tulajdonos nevére én a haszonélvező az édesanya , hogy el tudjuk adni azt a felét amivel ki tudnánk fizetni a testvért aki szintén tulajdonos.Mert se nem adja át a lakást sem nem "tud"fizetni.De lehet hogy nem egyezik bele hogy átírjuk a testvére nevére ezt a részt.
Mit tudok tenni ÉN mint haszonélvező az egész ingatlanon!

ObudaFan # 2015.03.06. 06:03

mamika60

Persze, hogy kell. A másik tulajdonos indíthat pert közös tulajdon megszüntetése iránt.