tulajdonjog - haszonélvezeti jog

lajcsó # 2015.05.26. 20:12

Azért a mama fülébe el lehet ültetni a bogarat, hogy a párod meg eladja a lakást egy deviáns családnak. Majd őket próbálja meg kilakoltatni!

Mances # 2015.05.26. 18:59

Kedves Kovács Béla Sándor!

Köszönöm a rövid, velős, szörnyű igazságot rejtő választ :(
Üdv Mances

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.26. 14:56

Igen.

Mances # 2015.05.26. 12:32

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni: Jelenleg a férjem tulajdonában álló házban lakunk (férjemmel, három gyermekkel (egy közös, kettő az enyém előző házasságból)), melyen anyósomnak haszonélvezeti joga van. A férjem és anyukája közötti kapcsolat megromlott, és most azzal fenyegetőzik anyósom, hogy kilakoltat minket (csak minket akar (engem és a két előző házasságból született gyermekemet), de a férjem és a közös gyermek is jönne velünk ebben az esetben természetesen...

Kérdésem, hogy ezt megteheti-e?

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.08. 04:51

A társasház van,, birtokban,, mint bérbeadó.
Attól tartok, nem teljesen világos a számodra, mi a magánjogban a 'birtok'.

seeely # 2015.05.07. 21:08

MajorDomus

Felesleges belemenni, hogy ki kit tájékoztat, a világ sajnos nem olyan idilli, mint ahogy elképzeled. Márpedig ha a kapcsolatod nem túl jó a gyerekeddel, ritkán tájékoztatod 50 évesen, hogy mit fog örökölni. (nem mindenki 80 évesen kórházban hal meg, gondolom ezt sejted)

A tartozás amúgy nem lenne több annál, mint amit a hagyatéki értékbecslő számított ( a tulajdoni lap alapján ) de annál több, mint amit valóban birtokba tudok venni.

A válaszokat köszönöm, keresek egy ügyvédet.

MajorDomus # 2015.05.07. 20:20

Kbs

A társasház van,, birtokban,, mint bérbeadó.

Sose..

Ja, hogy nem lakott benne?

Eddig ez nem derült ki.
Úgy jön ide, hogy az ember általában tájékoztatja a gyerekeit egyben örököseit, hogy mire számithatnak, mire kell majd odafigyelni.

Az elhunyt tartozásáért csak az örökség erejéig felelsz, ha az több mint amit örököltél, akkor utasitsd vissza az örökséget.

Számolás kérdése hogy megéri e?

seeely # 2015.05.07. 07:44

Kedves Major Domus!

Nem, nem láttam az adásvételi szerződést, és nem tudtam mit vett meg, ugyanis 6 éves voltam. Nem tudom, hogy az édesapámmal való kapcsolat hogy jön ide, de sem én, sem ő nem lakott ott soha, (én nem is jártam ott) így nem tudtam a fennálló helyzetről.

És igen elég nagy baj, mivel ezen kívül hagyott rám többmillió tartozást is a lakáson. Ha tudom, hogy mi a pontos helyzet, inkább lemondok az örökségemről, gondolom te sem szívesen tankolnál meg tartanál fenn olyan autót, amit te nem használsz, mert mindig más ül benne.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.07. 04:44

Indíts lakás kiürítési pert a társasház ellen
Inkább azzal szemben, aki birtokolja.

MajorDomus # 2015.05.06. 21:48

A társasház évek óta tud a problémáról mégsem tettek semmit.

Miért? Szerinted mit kellett volna tenniük?

És miért nekik?

Milyen kapcsolatot tartottál apáddal, hogy ez csak most derült ki? Nem láttad az adás vételi szerződést?
Nem tudtad mit vett meg?
Most meg az a gondod hogy nem tudod kivenni a pénzt az ingatlanból?

MajorDomus # 2015.05.06. 21:40

Jav: perbeli jogképesség hiánya miatt

MajorDomus # 2015.05.06. 21:39

Én sem fogadom el.
Éppen most zárult le egy perem, a bíróság persely jogképes sem hiánya miatt utasította el a keresetet, szolgalmi jog elbirtoklás stb. Ügyben.
Egy ilyen perben minden tulajdonosnak perben kell állnia, ez végeláthatatlan és költséges úgy.

Lépj vissza egy lépéssel.
Indíts lakás kiürítési pert a társasház ellen, mivel ők használják.

Kérd a bérleti díj kifizetését részedre a társasháztól 5 évre visszamenőleg.

A közhitelesség elve alapján az a tuti ami a földhivatalban be van jegyezve. Az ellenkezőjét a Társasháznak kell bizonyítania, ami nem lesz könnyű. Sőt!

Neked viszont bizonyíték van a kezedben. Ügyvéd ajánlatos, szerintem megnyered.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.06. 14:21

:)
Én nem fogadom el. (Ugyanakkor a társasházi tulajdonostársak közösen elbirtokolhatnak, az eredmény hasonló, de azért nem lényegesen eltér.)

ObudaFan # 2015.05.06. 13:14

Ha önálló lakásként kialakítható a helyiség, akkor annyi gond lehet, hogy elbirtokolhatta a társasház. Már persze, ha elfogadjuk, hogy a társasház jogképessége kiterjed arra, hogy egyáltalán elbirtokolhat.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.06. 11:56

Telekkönyv szerint tiéd az ingatlan, annyit biztosan megér, hogy kérsz valakitől egy alapos állásfoglalást.

seeely # 2015.05.06. 11:50

Nem, arra számítottam, hogy kapok egy nem, fogadjam el ami van-t, vagy egy igen, érdemest próbálkoznit, és akkor személyesen is felkeresek egy ügyvédet.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.06. 10:29

Szerinted ezt bárki így a neten keresztül, kvázi energiaküldéssel megoldja neked?

seeely # 2015.05.06. 10:09

Kedves Mindenki!

A tavalyi éveben örököltem édesapámtól egy ingatlant, ahol jómagam sosem jártam, ellenben a a hagyatéki végzést szerint valaki más igen, mert a lakást "lakottan" értékelték fel. Mivel nekem kulcsom nem volt, így a közös képviselőhöz fordultam segítségért, hogy ki és milyen jogcímen lakik a tulajdonomban. A következő választ kaptam:

"A szobát, ami az Ön két helysége közé ékelődik, egy tulajdonos, aki tavaly novemberig a házban lakott, a háztól bérli. Az, hogy a födhivatali bejegyzés szerint ennek a helységnek is édesapja a tulajdonosa csak akkor derült ki, amikor édesapja az ingatlanát meghirdette.

Édesapjának 1990-ben, a VIII. kerületi önkormányzat egy 47 m2 részt ajánlott megvásárlásra. A 1990 júniusában benyújtott Alapító Okirat ezt a tulajdoni részt vette figyelembe és egy ehhez az elképzeléshez igazodó alaprajzot mellékelte.
Édesapja azonban csak 22,7 m2-t vásárolt meg és ezek után újabb Alapító Okirat készült , amelyet az akkori közös képviselő az előírásoknak megfelelően a VIII. kerületi Önkormányzathoz benyújtott . Az Önkormányzatnak ezt a dokumentumot a Földhival felé kellet volna továbbítania, amit azonban elmulasztott..
Az édesapja ingatlana közötti helység megvételére egy másik lakó jelentkezett, de az akkori előírások ezt nem engedték meg. A társasház közgyűlési határozattal úgy döntött, hogy a mindenki által közös tulajdonnak vélt helységet a lakónak bérbe adja. Ez azóta így van; a közbenső helység le van zárva, mert más használja".

A kérdésem van-e ebben az esetben értelme perelni a házat vagy esetleg az ott lakó bérbevevő úriember, mivel én 47 m2ert örököltem, ami után persze meg is fizettem a közjegyzői díjat. A lakás ebben az állapotban eladhatatlan és lakhatatlan, mivel a magántulajdonomban ki-be járkál valaki, aki a konyha és szoba közti másik szobát bérli.

A társasház a problémáról több éve tud, azonban mégsem tettek semmit sem a Földhivatalnál sem az Önkormányzatnál, hogy édesapám tulajdoni ügyét rendezzék.

Én nem tudom, hogy édesapám 25 évvel ezelőtt mit vásárolt, azt viszont tudom, hogy mit örököltem, és szerezném az ingatlan hasznait is élvezni, nemcsak a kiadásokat.

Mit javasolnak, érdemes egyáltalán próbálkozni?

Köszönöm!

outstep01 # 2015.05.06. 09:13

Tisztelt ObudaFan.

Itt a fórumon belül egy kicsit olvasgattam és a következőket találtam egy a mi esetünkhöz nagyon hasonló ügyben. A külömbség annyi hogy a másik esetben a ház hitellel terhelt és adóstársak.

"Egymás között megállapodhattok úgy, hogy nem ajándék, hanem kölcsöntörlesztés fejében adod neki - akkor illetékfizetési kötelezettség nincs."

Vajon ez a lehetőség a mi esetünkben él vagy csak akkor lehetséges ha hitellel terhelt a ház.
Ez a kölcsöntörlesztés pontosan mi lenne?
A válaszát előre is köszönöm!

outstep01 # 2015.05.05. 21:10

Tisztelt ObudaFan.
Ismételten köszönöm a megtisztelő válaszát.
Utolsó kérdésnek feltenném, hogy létezik-e valami kiskapu, hogy megkerüljük ezt a 9%ot?
Én így hirtelen arra gondoltam, hogy tegyük fel, van a páromnak 1millió forintja félretéve. Megegyezünk, hogy ő kivásárolja a részem 1 millióért. Ügyvéd jelenlétében ő átadja nekem a pénzt ezzel bizonyítva, hogy kifizette a vételárat majd miután hazamentünk ő visszakapja ezt a pénzt..
Így csak a földhivatali eljárási díj, tulajdoni lap díja és az ügyvédi munkadíj maradna vagy merülhetnek fel ebben az esetben is más költségek?
Ez bűncselekmény lenne? Ellenőrzik, hogy mi lett a pénzzel, vagy ezzel érhet minket bármi jogilag??
Megtisztelő Válaszát előre is köszönöm.

Teheran # 2015.05.05. 20:00

Kedves Ügyvéd úrak vagy más segitők!
Mamámnak haszonélvezeti joga van a lakásomon. Valószinüleg rá fogunk kényszerülni előbb-utóbb az előrehaladott alzheimer kora miatt, hogy otthonba helyezzük el, azonban a szükséges bekerülési dijat csak akkor tudjuk befizetni, ha kölcsönt kérünk és azután eladjuk a lakást. Kérdésem, ha véglegesen be fog kerülni az otthonba a haszonélvezeti joga megszünik-e? Eladhatjuk-e akkor a lakást ?
Köszönöm előre is.

ObudaFan # 2015.05.05. 17:12

Moe79

Leginkább az ajándékozás merül fel, de azért az sem lehetetlen, hogy a nagymamádnak is volt ott tuajdonjoga, házastársi közös vagyon címén, és akkor abban egyeznek meg, hogy ezt most visszakapja. Persze, kérdés, hogy a nagymama tett-e ezzel kapcsolatos nyilatkozatot például a hagyatéki eljárásban.

ObudaFan # 2015.05.05. 17:09

outstep01

A forgalmi érték 9%-át. A NAV elsődlegesen abból indul ki,amit a szerződésbe leírtok, de ha abban valami irreális szerepel, akkor kimegy, felmér és megállapít egy értéket.

Moe79 # 2015.05.05. 13:58

Tisztelt Szakértők!
A következő kérdésben kérem szíves segítségüket: nagyapám a végrendeletében a nagymamámmal közös (50-50%) lakás tulajdonjogát a keresztfiára (testvérének a fia) hagyta, aki most 1,5 évvel a hagyatéki eljárás lezárását követően szeretné az ingatlan tulajdonjogának egy részét (25%) visszaadni a nagymamámnak. Így tehát 75% lenne a nagymamámé és 25% maradna az övé, mint végrendeleti örökösé.
A kérdésem az lenne, hogy ezt csak ajándékozással teheti-e meg (ez esetben ennek milyen anyagi vonzatai vannak), vagy van-e más, esetleg illetékmentes módja?
Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!

outstep01 # 2015.05.05. 12:37

Tisztelt ObudaFan.
Köszönöm a válaszát.
Még annyit kérdeznék, hogy a 9 százalék ajándékozási illeték az pontosan mit takar? A ház árának a 9 százalékát, vagy esetleg, ha mondjuk megállapodunk a volt párommal egy reális összegben, akkor annak a 9 százaléka? A házat annak idején 2,7M forintért vásároltuk, de azóta jóval magasabb lett az értéke a felújítások miatt.
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.