Keress egy ügyvédet!
jelzálog törlése jogutód nélkül megszűnt cég esetén
Szép napot. Az lenne a kérdésem, hogy édesapám megörökölte az édesanyja házát és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Idegenforgalmi Hivatal (Nyìrtourist) 50000 Ft terhelt az ingatlanra. A jogutód öt keresem, hogy törlési engedélyt kérjek, de senki sem tudja, hogy ki lehet. A Földhivatal ól kikértük a papírokat 1990 Ben egy munkavállalói kölcsön volt. Hol keressem? Ha nincs jogutód, mit tegyek? Nagyon tanácstalan vagyok, mindenhol elutasitanak. Válaszukat várom.
A határidő, ha vállalta az "eredményes" elintézést!!!
a csak sima ügyvitel helyett
(mivel ez már vállalkozási szerződés rész)
és
az ésszerű ügyvitel nála is kárfelelősséget alapoz meg.
Ha tőle független okból nem sikerül a tulajdoni lap bejegyzéseit töröltetnie (mert a földhivatal hibázott, mert a megbízó nem adott át minden dokumentumot, etc), akkor persze nem. Na de ha neki felróható okból maradt el a törlés, mert mondjuk el sem indította a jelzálog töröltetését, a megbízás ellenére sem, akkor azért csak van valamiféle kárfelelőssége.
Az ügyvédi megbízás nem eredménykötelem.
Akkor nála pattog a labda, intézze tovább!
Gondolom határidő nem volt ... így nincs késésben.
Viszont,
HA az általában elvárhatóhoz képest hibázott
és ezzel bizonyíthatóan kárt okozott/okoz
neked, vagy a másik félnek,
akkor felel majd érte.
(pl. plusz illeték, plusz utazási költség, más károk)
Köszönöm.
Teljes letisztítással bíztuk meg. Több tétel is volt.
pause
Vevőként nem néztétek meg a FRISS!!! tulajdoni lapot elsőre rendesen?!!!
Gondolom rajta volt már akkor is a jelzálog is.
Mivel lett megbízva az ügyvédet a tulajdoni lap láttán?
A teljes letisztítással?
Vagy konkrétan csak a végrehajtás leszedésével?
Ettől függ, hogy kinek a hibája...
Mikor szűnt meg?
Lehet kérni a megszűnt cég javára bejegyzett zálogjog törlését is.
Hogyan szűnt meg? Ha felszámolással, akkor Csődtv. 83/C. § alapján, ha nem akkor Ctv. 130. § alapján.
Nekivághacc egyedül is, de ügyvéd azért erősen ajánlott, már csak az új Pp. miatt is.
Tisztelt Szakértők!
Kérem segítsenek az alábbiakban.
Egy telekvásárlás során kiderült, hogy egy jogutód nélkül megszűnt cégnek végrehajtási jog van bejegyezve a tul.lapon. Az illetékes bírósághoz küldött az adásvétellel megbízott ügyvéd egy beadványt, melyre ki is adtak egy végzést ami alapján a végrehajtó kiadta a törlési engedélyt. Ez után jött a csavar. Az adásvételi szerződés aláírása napján, közölte az ügyvéd, hogy nem tudunk aláírni, mert nem lesz tiszta a tul.lap, mivel a megszűnt cégnek jelzálog joga is van még a tul.lapon. Ennek két hete, és még mindig nem történt semmi. Az ügyvéd nem tudja mit csináljon.... majd utána jár, ezt mondja.
Kérem segítsenek, hogyan tovább?
Bánáti Attila
Tisztelt MiBalázs!
Szerintem elegendő lenne a cégbíróságtól kérni egy hiteles cégmásolatot, miszerint a Duna Bank jogutód nélkül megszűnt és kérni a jelzálogjog törlését. Ha nem hajlandó a földhivatal, akkor törlési pert kell indítani.
Tisztelt Ügyvédek.
Újra jelentkezem.
Sikerült az irattárból kikérni a jelzálogjogról szóló dokumentumot. 1992 ben lett bejegyezve,és a hitelszerződés 93 márciusáig szólt,addig kellett rendezni a visszafizetést.
Most merre induljak tovább?
Ahogy beszéltük a Dunabank Rt megszűnt.
Előre is köszönöm a válaszukat.
Köszönettel;
MiBalázs
Ha a jelzálog jogosultja jogutód nélkül megszűnt, akkor tőle már törlési engedélyt beszerezni nem lehet. Ezért kell a földhivatal okirattárában kikérni az okiratot.
Tisztelt MiBalázs!
Nagyon szívesen.
Felszámolták, a felszámolásban pedig a követeléseit papírforma szerint megszerezte valaki. Más kérdés, hogy azóta valószínűleg el is évülhetett az a követelés.
A törléshez törlési engedély kell.
Tisztelt Dr. Attika.
Köszönöm gyors válaszát.
Üdv:
MBalázs
Ha Önnek nincs is okirata a jelzálogjog keletkezésére vonatkozóan a földhivatali okirattárban van. Mint jogi érdekelt arról másolatot kaphat.
A Dunabank a céginformáció szerint 2008-ban szűnt meg jogutód nélkül. A jelzálog joga is ezen dátummal hatálytalan. Keresse meg az ingatlan fekvése szerinti földhivatalt és erre hivatkozva kérje a jelzálogjog törlését.
Tisztelt Szakértők.
Abban szeretném kérni a segítséget ,hogy 10 éve örököltem egy ingatlant amit most szeretnék eladni.A hagyatékátadó végzésen szerepel egy 2 millió forintos jelzálog jog ami miatt eladni nem tudom.A Dunabank Rt a jelzálogosító.A neten utána olvastam ,hogy 1996 ban megszűnt.Sajnos semmilyen papírom nincs a hitellel kapcsolatban.
Merre induljak?Mi a menete?
Előre is nagyon köszönöm a választ.
Üdv:
M Balázs
„úgy tudjuk, hogy jogutód nélkül”
Több kell ide annál, mint hogy "úgy tudjuk".
Tisztelt Szakértők!
Édesanyám 1986-ban vett fel 30000Ft munkáltatói kölcsönt.1990-ben nyugdíjas lett.Édesapám ez évben elhunyt.Hagyatéki eljárás kapcsán a föld hivataltól kaptunk egy határozatot,mely szerint 30000Ft jelzálogjog van az ingatlanon.A cég ahol édesanyám dolgozott megszűnt,úgy tudjuk,hogy jog utód nélkül.Kérdésem az lenne,hogy tudom töröltetni a jelzálogot?
Válaszukat előre is köszönöm.
Azt csak bíróság töröltetheti. Vagy a jogosult.
Nem kell kifizetni. Töröltetni kell a jelzálogjogot elévülés jogcímen.
Ki kell fizetni.
Tisztelt Fórum,
jelzáloggal terhelt ingatlant örököltem 35 éve. Utoljára 20 éve árverezték, eredménytelenül.
Mit kell tennem, hogy a követelés lekerüljön a tul.lapról?
Köszönettel: V.J.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02