Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Végrehajtás alatt árverés előtt ingatlant vásárolni

gerbera317 # e-mail 2017.11.21. 13:27

A végrehajtó az ingatlan becsértékét az önkormányzat adó- és értékbizonyítványa alapján állapítja meg, gyakorlatilag továbbközölve az abban foglaltakat. Aki az így megállapított becsértékkel nem ért egyet, becsérték-kifogást előterjesztve kérheti, hogy a bíróság állapítsa meg szakértői vélemény alapján a becsértéket. A szakértő díját a kérelmezőnek kell megfizetnie.
További megoldás a Vht. 157. § szerinti, árverésen kívüli vétel, amit az adósnak és a végrehajtást kérő(k)nek közösen kell kérniük, megjelölve abban az ingatlan vételárát, valamint a vevő személyét. Az így megjelölt becsérték eltérhet az esetleg már megállapított becsértéktől.

haircat # e-mail 2017.11.21. 12:37

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni egy végrehajtás/ árverezés alatt álló ingatlan tulajdoni hányadának megvásárlásával kapcsolatban. Röviden a lényeg, hogy az ingatlannak 1/3- része már az enyém. A fennmaradó 2/3 rész árverezés alatt áll már 4 éve, többször sikertelenül zárult.
A végrehajtó által megállapított értéket azonban kifogásoltam, mivel az épület 100 éves, több mint 15 éve nem lakják, fagykárok okozta amortizáció stb stb stb... )
A kérdésem az lenne, hogy hogyan lehet valami reális árat kérni a végrehajtótól az ingatlanra? Van valami lehetőség arra, hogy reális értékbecsléssel állapítsák meg az ingatlan értékét? Vgay esetlegesen árveésen kívül nem lehet ajánlatot tenni a végrehajtást kérőnek? Aki esetleg járt már hasolnó cipőben, kérem jelezze felém. Köszönettel: H.Attila

gerbera317 # e-mail 2017.11.21. 09:48

Utoljára tegnap tárgyalta szóról-szóra ugyanezt a fórum, a végrehajtás jog > vevő jogai topikban.

brad # e-mail 2017.11.21. 00:05

Sziasztok a segítségeteket előre is nagyon szépen köszönöm!
Ha az ingatlan licit-et én nyerem beköltözhető 1/1 ingatlan esetén például decemberben de a monatórium miatt csak májusban költözik ki a jelenleg bent lakó akkor a köztes időszakban a közművek az ő nevén maradnak vagy a végrehajtási jegyzőkönyv aláírásakor már megszünnek az előző tulaj nevén lenni a közművek vagy hogy megy ez? Azt tudom h ha tartozást is halmozott fel azt nekem mint új tulajdonos engem nem érínt mivel nem ingatlanra kötnek szerződést a közművek hanem magánszeméllyel. Azért érdekelen, hogy előállhat-e olyan hogy a monatórium alatti benttartozkodása alatti közművek használatáért még a végén nekem kell kiegyenlítenem a számlát?Lehet ilyen?

nonolet # e-mail 2017.11.20. 23:18

"Az ingatlan érték valami alapján meghatározták .140.eFt-"

A törvény alapján...
De erről valamikor kaptál értesítést és akkor nem kifogásoltad.

"Jelenleg bent lakunk az ingatlanban ."

Senkit nem fog érdekelni.

- -
Ha szerinted 8-10 millió , akkor az 5,3 millió az egész jó ár érte

- -

"a hitelszerződés 20.MFt -ről szól,de a folyósított összeg csak 19.Mft -volt ,"

Nyilván csak a 19 milliót + azóta rárakodót számolja a bank.

- -
"végrehajtón keresztül fizettük a havi törlesztést a banknak.(fizetési letiltás)"

Az csak csökkentette a tartozást, de ezek szerint nem volt ELÉG rá!!! ezért jutott el a végrehajtásig is..

Úgy tűnik nem sokat tettek az évek során
a bankkal való egyeztetés és megegyezés érdekében.

Sőt alighanem az évek során kapott leveleket sem vettétek
komolyan... hagytátok folyni az ügyet a maga útján.

Ami mindig méretes szíváshoz vezet, sajnos...

Pedig, alighanem lett volna kevésbé szívatós kiút is.
Ha időben tárgyaltok a bankkal...

MajorDomus # e-mail 2017.11.20. 21:51

,,későn jövőknek csontok,, (sem)

Grave7 #   2017.11.20. 21:41

@maja13: Ha most átvettétek az árverési jegyzőkönyvet, akkor valószínűleg korábban az árverési hirdetményt és az ingatlan becsértékének megállapítását is kézbesítették nektek. Írod is, hogy szeptember 12-ig csend volt, akkor tűzték ki az árverést.
Így úgy tűnik, nincs esély semmire, korábban kellett volna felébredni és intézni a dolgot (pl. elmenni a végrehajtóhoz iratbetekintésre, részletfizetés kötni a végrehajtást kérővel/kérőkkel).
Akkor "fizettétek volna a törlesztőt", ha részletfizetést köttök - a letiltás nem az, attól függetlenül lehet árverezni (mint kiderült).
Ami számokat az ingatlan értékéről és vételáráról írsz, abszolút érthetetlen.
Ügyvédhez fordulhatsz, illetve 15.000 Ft illetékbélyeggel együtt végrehajtási kifogást adhatsz be, ekkor a bíróság fogja elmondani, hogy a jogszabályok betartásával történt-e minden. Az erről szóló tájékoztatást az árverési jegyzőkönyvben is szerepel.

maja13 # e-mail 2017.11.20. 20:25

Sziasztok!

3 napja ,árverezték az ingatlanunkat. A családi ház nem szerepelt a térkép kivonaton ,mivel nem volt még használatba vételi engedély. Az ingatlan érték valami alapján meghatározták .140.eFt-értékben , . A licit 70.eft-ről indult és 5.3 eFt-n állt meg .
Jelenleg bent lakunk az ingatlanban .
A hirdetményen csak annyi szerepelt ,hogy,ingatlan terület lakatlan. A következő sorban meg az,hogy az ingatlant zárójelben , a bentlakóval egyeztetett időpontban meg lehet nézni.

Az ingatlan valós értéke .8-10.MFt,(szerintem)
Kérdés:
Szabályos volt-e az árverés:
A végrehajtón keresztül fizettük a havi törlesztést a banknak.(fizetési letiltás)
a banknál jelenleg érvényes -élő a hitelszerződésünk ( ezzel most szembesültünk) , ehhez képest , közjegyző általi felmondást kaptunk :2012.11.-hóban.
Csend volt egészen az idei év: szeptember 12-íg ,ekkor tűzték ki árverésre.

Ja ,még egy : a hitelszerződés 20.MFt -ről szól,de a folyósított összeg csak 19.Mft -volt ,
Most mi alapján kérik az összeget nem tudjuk .
Számtalan levelet írtunk ,még.2012-és 2013-évben ,de válaszra sem méltattak minket , Azóta nagyon bele fáradtunk.

Akinek ötlete van az írja meg :
Köszönöm .

gerbera317 # e-mail 2017.11.12. 17:12

Mi közöd hozzá, sikeres lesz-e így az árverés? Ha te így nem akarsz vételi ajánlatot tenni, az te dolgod. A többiekkel meg ne foglalkozz.

usespanner # e-mail 2017.11.12. 15:40

Sziasztok, árverési lakás megtekinthetőségét nem biztositják (a lakás tulajdonosa nem él a lakásban), a végrehajtó nem elérhető.
A hirdetményben sincs időpont (tulajdosossal egyeztetendő).
A tulajdonos tel.számát nem ismerem.

El nem tudom képzelni, ki fog igy licitálni.

MajorDomus # e-mail 2017.10.16. 21:11

Ha nincs licit,féláron árverezi.

Grave7 #   2017.10.15. 21:44

@2345678: Az "Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás" témában válaszoltam kérdésedre:
http://www.jogiforum.hu/forum/41/24237

2345678 # e-mail 2017.10.15. 20:20

Kedves Fórumtársak !
Segítségeteket kérem. Licitálni szeretnék egy ingatlanra.Árvesrési adatok:sikeres árverés esetén sem köteles kiköltözni:nincs ilyen személy.Az ingatlan becsértéke beköltözhetően 6 millió .Kikiáltási ára 6 millió.Minimum ár:3 millió.Hogy létezik ez ? Azt hittem a minimum árnak meg kell egyezni a becsértékkel .Azt gondoltam.hogy újabban nem lehet féláron elvinni ingatlant vagy mégis lehetséges ? És ha elviszem,akkor féláron is beköltözhető ? Vagy mindenképpen 6 milliót kell adjak hogy beköltözhető legyen ?Segítsetek értelmezni,kérlek.

MajorDomus # e-mail 2017.07.12. 23:37

Óvatosan !

Sok év a hiteltörlesztés!

Memy205 # e-mail 2017.07.12. 14:01

Grave7

Köszönöm a tanácsot, bankba holnap megyünk meg is kérdezem. A fórumot pedig átnézem. Remélem találunk valami jó megoldást.

drbjozsef #   2017.07.12. 13:45

Memy,

lehet lakástakarékkal játszani :

http://www.portfolio.hu/….256265.html?…

meg így is :

https://kiszamolo.hu/…-megosztasa/

szóval vannak lehetőségek, de az ingatlanárak éppen raliznak, szóval nehéz okosnak lenni. Egyszerűen drága most minden lakás.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Memy205 # e-mail 2017.07.12. 13:01

drbjozsef

Elolvastam a cikket, de sajnos, ezekkel tisztába vagyunk. Igyekszem utána járni, minden lehetőségnek ezért is írtam ide. Hátha valaki segít.
Sok pénzt tettünk félre (sok év alatt) és tudjuk mik a határaink. Mielőbb szeretnénk házat vásárolni, mert jelenleg az albérletre fizetjük ki azt az összeget amit hitel törlesztőrészletére is költhetnénk.
Sajnos minnél jobban belefolyunk annál elszomorítóbb a helyzet.

Grave7 #   2017.07.12. 12:58

@Memy205:
Az arveres.mbvk.hu a hivatalos weboldal, ahol a bírósági végrehajtók árveréseire lehet licitálni. A NAVos és a felszámolói árverésekre külön oldalak vannak.
Meg lehet oldani hitellel, ha a bank belemegy és időben utal. Erről minden esetben az adott bankot kell megkérdezni (érdemes már előre utánanézni). Tudtommal nem számít a szerzés módja, utólag is adnak hitelt (persze az akkor már nem lakáscélú lesz, hanem szabad felhasználású) - ezt is banktól kérdezd meg.
Javaslom, hogy ebben a témában és a Végrehajtási jogon belül, a Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás témát (http://www.jogiforum.hu/forum/41/24237) olvasd, sok kérdésre választ kaphatsz.

Memy205 # e-mail 2017.07.12. 12:48

drbjozsef

Köszönöm, már olvasom is!

drbjozsef #   2017.07.12. 12:41

Memy,

néhány tanács : https://kiszamolo.hu/…ny-gondolat/

Én elsősorban rögtön az elsőt javasolnám a figyelmedbe.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Memy205 # e-mail 2017.07.12. 12:35

Sziasztok Fórumozók!

A segítségeteket szeretném kérni. A párommal családi házat szeretnénk vásárolni és érdekelne, hogy
árverésen van-e esélyünk jó áron hozzá jutni.
Valakinek van tapasztalata? Melyik oldalon érdemes nézni? Ha nincsen annyi készpénzünk meg lehet oldani hitellel? Van rá esély, hogy a kifizetésig meg is kapnánk a jelzáloghitelt!? Illetve, ha megoldanánk a kifizetést átmenetileg, árverésen vett házra lehet utólag felvenni jelzálog hitelt?

Elnézést, ha hülyeséget vagy olyat kérdezek amiről már beszéltetek. Sajnos nehezen találunk jó megoldást, mert nem akarunk olcsón olyan házat venni amire még milliókat kell költeni. De sokkal drágábbra meg nincsen elég önrészünk. :(

Köszönöm a segítséget előre is :)

MajorDomus # e-mail 2017.04.01. 01:01

Őket sehogyan!

balmis # e-mail 2017.03.31. 04:24

Köszönöm Grawe7! Most már értem! De..., ha van három szolgáltató akinek tartozik az adós,őket hogyan tudom rávenni hogy aláírják a kérelmet amiben engem jelölnek vevőnek.? Előre nem szeretném kifizetni a tartozásokat! A végrehajtónál nincs szavam amíg be nem hív aláírni az árverési jegyzőkönyvet! Köszönöm!

MajorDomus # e-mail 2017.03.30. 23:38

És egyűttesen!

Grave7 #   2017.03.30. 22:38

@balmis: Az 1994. évi LIII. törvény 157. § szól az árverésen kívüli vételről, leírja a feltételeket, kérelem tartalmát is.
Minta ehhez nincs, mert csak egy-egy kb. 9 db szóból/szókapcsolatból álló levelet kell írniuk a feleknek.