Közös lónak...


Kago (törölt felhasználó) # 2004.07.13. 14:40

A haszonélvező döntheti el, hogy maga élvezi-e az ingatlan hasznait, vagy ezt a jogot átengedi-e másnak. A haszonélvező döntését tehát tiszteletben kell tartanotok, mégha az rátok nézve kedvezőtlen is.
Az anyósnak kell eldöntenie azt is, ki kaphat kulcsot, és ki nem a nyaralóhoz, önkényesen nem foglalhatjátok el a nyaralót az anyós, vagy a sógornő akarata ellenére, mert az keményen birtokháborítás lenne. ( A haszonélvezőt, illetve azt, aki tőle származtatja a birtokláshoz való jogát, még a tulajdonossal szemben is megilleti a birtokvédelem joga )

A holtig tartó haszonélvezet joga azonban csak "holtig tart" egészen más lesz tehát a helyzet az anyós halála után, amikortól nektek épp annyi jogotok lesz a nyaralóhoz, mint a sógornőnek, és a használat hasznosítás kérdésében közösen kell majd döntenetek.

A közös tulajdonosok a haszonélvező jogától függetlenül közösen döntenek a közös tulajdon fenntartásáról, felújításáról, és az ezzel kapcsolatos költségeket is közösen viselik.
Ha valamelyik fél nagyobb részt vállal a közös tulajdon költségeiből, akkor a tulajdonostársak között elszámolási jogviszoiny keletkezik. Ez akkor is igaz, ha a beruházás nem közös megállapodás eredménye volt.

( Tulajdonképpen itt a tulajdonostárs megsértette a közös tulajdon szabályait, amikor egymaga döntött a felújításról, ennek ellenére - az értéknövelő beruházás hatására - a többi tulajdonostárs is gazdagodott. A közös tulajdon szabályainak megsértése azonban nem jár olyan jogkövetkezménnyel, hogy a többi tulajdonostárs a saját jogalap nélküli gazdagodása kiadását megtagadhatná. )

Ha tehát az ingatlan pl. eladásra kerülne, a vételárból a sógornő nagyobb arányban részesedne.

Kisbogár # 2004.07.10. 01:45

Tisztelt Jogi Fórum!
Apósom halála után nyaralójának tulajdonjoga sógornőmre és (férjem halála miatt) két kiskorú gyermekemre szállt. Ugyanakkor a nyaraló haszonélvezeti jogát anyósom gyakorolja. Utólag szereztem tudomást arról, hogy sógornőmék az utóbbi időben nagyobb átalakításokat és beruházásokat hajtottak végre a nyaralón, melynek során a berendezési tárgyakat is teljesen lecserélték. Mindezt a mi megkérdezésünk és tájékoztatásunk nélkül. Anyósom nem használja a nyaralót, ott többnyire sógornőm és családja tartózkodik. Most szeretnénk egyszer mi is használni, de úgy érzem, lassan semmi jogunk nem lesz hozzá, mivel szinte teljesen „kisajátították”. Kell-e anyósom beleegyezése ahhoz, hogy mi is használhassuk a nyaralót, ha ő sosem tartózkodik ott? Rendelkezhet-e ő úgy, hogy csak sógornőmék használják? Lehet-e nekünk is kulcsunk a nyaralóhoz? Követelhetik-e a felújítási költségekhez való utólagos hozzájárulásunkat? Értékesítés esetén figyelembe kell-e venni? Jogszerű volt-e sógornőmék részéről a mi tájékoztatásunk nélkül nagyobb beruházásokat megtenni vagy ha nem, akkor mondhatják-e azt, hogy anyósom megbízásából végezték azokat? Köszönöm a segítséget!