segitsegkeres karteritesi (?) ugyben


Kandi # 2005.01.27. 07:50

Sziasztok!

Gondoltam, irok picit az eredmenyekrol, hatha erdekel valaki (nem tudom, van-e olyan topic, ami az ugyek "kiemenetelet" taglalja).

Tobb felujitassal foglalkozo cegtol kertem arajanlatot, a legalacsonyabb is 2 millio forintrol szolt. A haz altal megbizott szakerto szamomra 70 ezer forintert ezzel szemben pusztan 800 ezer forintot allapitott meg. A ceg eloszor ezt a 800 ezer forintot szerette volna lealkudni 300 ezer forintra, de amikor a vallalkozoktol sorra hoztam a pecsetes arajanlatot, az ugyvednek hala, sikerult kiegyezni 1,2 millio forintban.
Most mar tul vagyunk a felujitason (ket koltozes, alberleti dij), ahol termesztesen kiderultek a ranezesre meg nem allapithato karok is, ilyen pl. hogy ujra kellett vakolni az osszes plafont, ami szamunkra + 1,5 millio forintot jelentett volna. Helyette almennnyezetet epittettunk, mert az olcsobb volt.

A ceg karacsony napjan (cseles, ugye?!)juttatta el a haznak a hasznalatba veteli engedely kerelmet. Tudomasom szerint a hazban meg tobb emberrel nem allapodtak meg.

Hat ennyi, osszegezve, rosszul jartunk, de mi jartunk a legkevesbe rosszl a hazbol.

Koszonom az osszes tanacsaot!

taucher # 2004.07.25. 22:03

Sziasztok!

Nem igazán tudom, hogy működik ez a fórum, de azért leírom a problémám, hátha tud valaki segíteni!!! Van egy zártkerti ingatlanom a városunkon kívül! Napvilágot látoot egy rendezési terv amelyen ezekből az ingatlanokból családi házas beépítésre alkalmas ingatlanok lesznek! Csak az enyémmel van egy kis gond! Ez a telek hosszan az út mellett húzódik ( Kb 120 méter )! Viszont a szélessége kb 15 méter! A rendezési terven viszont az szerepel, hogy az út szélétől 7 méterrel beljebb lehet majd építkezni! Így viszont az én telkemből már csak 8 méter marad! De ez viszont meg nem felel meg a rendezési tervben meghatározott minimális szélességnnek ( 14 méter )! Szóval ha megvalósul ez a terv akkor én nem fogok tudni építkezni ezen az inagatlanon! Mit lehet ilyenkor tenni???

Elöre is köszönön!

szajbertattila # 2004.07.19. 10:38

Oké:_)

Sok sikert:)

Kandi # 2004.07.19. 09:43

Kedves szajbertattila!

Ma az ugyveddel elinditjuk a fizetesi meghagyasos dolgot, fejlemenyekrol pedig irok, es koszonom az osszes infot es jokivansagot is!

sziasztok,
Kandi

szajbertattila # 2004.07.15. 14:09

Kedeves Kandi!

Mit mondjak erre? ha fizetenek örülj neki - ez egy jó kompromisszum lesz a kellemetlenségek meg a "futunk a pénzünk után, mert nincs fedezet" között.

Remélem pénzhez juttok. Sok sikert:-)

Kandi # 2004.07.15. 10:00

Kedves Bubo!

A lakasom ertekcsokkenese nincs benne ebben az osszegben, mint ahogy az sincs benne, hogy a nyilaszarokat nem lehetett becsukni, ezert ket telen at az utcat futottem. Vagy az sincs benne, hogy volt egy ev, amikor olyan intenziven hullott a vakolat es a tegladarab, hogy minden nap, amikor hazamentem, eloszor egy sittkupacot takaritottam ossze. Minden hetvegen este 11-ig dolgoztak, a rendorseg pedig nem merte leallitani az epitkezest, mert feltek, hogy akkor oket perelik be gazdasagi karokozasert, stb. a De nincs benne ebben a koltsegben az sem, hogy hol fogok lakni, amig csinaljak a lakast, nincs benne az sem, hogy ki koltoztet el bennunket.

Szerdan beszeltem a beruhazas vezetojevel, aki elvileg – sajat elmondas alapjan – a jogi es a gazdasagi vezetoje si az egesznek. Kozoltem vele, hogy ha nem kapjuk meg a karteritest, akkor birosaghoz fordulunk. (a vita ott van, hogy eddig a kivitelezovel kellett egyezkednunk, most kozoltem vele, hogy nem sikerult). Azt kerte, hogy hetfoig varjunk, mert ezen a heten van az o gazdasagi zarasuk az epitkezesen, es a heten derul ki, hogy mennyi penzuk maradt, es ha a kivitelezo nem fizet, akkor ok fizetnek nekunk.

En igazabol attol felek, hogy meg beleteszek ebbe az egeszbe mondjuk 200 000 forintot (amugy nincs egy fillerem sem:), es bar a birosag az en javamra dont, soha nem latok egy fillert sem az osszegbol, mert a ceg felszivodik.

  • most olvastam egy szalagcimet, hogy a birosagon itelkezesi szunet van. Ilyenkor en hiaba adok be fizetesi meghagyast?

Kedves szajbertattila!

A lakast maga a kivitelezo ceg arulja (http://rozsa.radiant.hu/). Egy baratommal felhivattam oket brahibol, meg van el nem adott lakas, de azt mondtak a telefonba, hogy egy-ket heten belul mar adjak at a lakasokat a lakoknak.

Hasznalatba veteli engedelyt, legjobb tudomasom szerint, csak a kozig hivatalnal tudjuk megtamadni. Az onkormanyzat azt mondta, hogy ok mindenkeppen kiadjak az engedelyt, mert ok nem akadalyozhatnak meg abban 40 szerencsetlen uj tulajdonost abban, hogy bekoltozzenek, csak azert, mert a szomszed hazban van nehany akadekoskodo.

Kb. 20-25 lakas van, de bonyolult a helyzet, mert a haz mindket oldalan egyszerre epitkeztek, igy megallapodott egymassal a ket ceg, hogy elfelezik a hazat, es mindenki a maga oldalan kartalanit. Raadasul az onkormanyzatban meg tobb mint 20 szazalak tulajdona van a hazban, de hat ok azok, akik egyaltalan nem foglalkoznak az egesszel, mondhatni sz@rnak bele.

Ha minden kotel szakad, akkor tenyleg az ujsagokhoz fogok forulni.

De pl. nem tudom, hogy mi van akkor, ha szeptemberben fizetnek. Szeptemberben en mar nem fogom tudni felujitani a lakast, mert a gyerekem most megy elsobe, es nem biztos, hogy az lenne a legjobb, ha rogton oda-vissza koltozkodnenk. Jovore viszont nyilvan emelkednek az arak.

Lehet, hogy ezek teljesen hulye kerdesek, bocsanat, ha igy van.

Nagyon szepen koszonom az osszes tanacsotokat, es ha meg barmi eszetekbe jut, akkor nagyon orulok, ha leirjatok.

szajbertattila # 2004.07.14. 19:24

Összesen hány lakás érintett a kárban? az hány millió? és hány lakást kellene leterhelni az újak közül ahhoz, hogy biztosítva legyetek? Ha csináltok egy olyan pozíciót, amiben nem tudja tovább értékesíteni a lakásokat, akkor kénytelen lesz fizetni. Ilyet szerintem lehetne csinálni pl.

  1. egy felszámolással, itt a felszámoló kijelölése miatt más személy kezébe kerülne az irányítás, a lakások eladásáról való döntés és pl. ezért sem érné meg nekik húzni a dolgot. Persze ha van elismert követelés, és lejárt a 60 napos fizetési határideje
  2. a hasznélatba vételi engedély kiadásának megakadályozásával - képzeld el, ha nem lesz használatba vételi, nem tudja bejegyzetni a társasházat, nem tud szolgáltatni időre - nem kapja meg az utolsó vételárrészleteket, beindulnak rá a bankok is, hogy miért nme fizeti vissza időben a felvett hiteleket stb...
  3. szólni lehet az ingatlanközvetítőjének, akin keresztül árulja a dolgot, hogy itt nektek jogos igényetek van, egynelítse ki amit kell, mert különben fedezetelvomás lehet belőle, ne ajénlanak ilyen ingatlan a vevőknek, mert ha gond lesz, akkor az ingatlaközvetítő ellen is lehet majd fordulni a nem korrekt tájékozatás miatt
  4. sajtó: a Blikk-Mai nap féle újságok ugranak az ilyesmire. VAgy ott van pl. Juszt - ő külön fogalom, de nagy hasznát vennétek most szerintem az őserőnek

és per mielőbb-ha még van el nem adott ingatlan, vagy teljesen ki nem fizetett ingatlanok - addig nincs veszve semmi - tessék beletenni a pénzt, hogy ki lehessen venni utánna

Bubó # 2004.07.14. 19:11

Kedves Kandi!
Úgy látom, az építkezés miatt a lakásodban keletkezett kár értéke a szakértő szerint kb. 1,2 millió Ft. Ez az összeg csak a ház „megrogyasztása” miatt szükségessé váló javítások költségét tartalmazza, vagy benne van a lakásod értékcsökkenése is?
Sajnos, az újabb költségek felvállalása nélkül nincs esélyed megszerezni a jogos járandóságodat sem.
Ugye, már felmerült a szakértői díj, jön a bírósági per illetéke, az ügyvédi munkadíj, ezek költsége is pár százezer Ft-ra rúg.
Egyébként én már régen a bírósági szakba vittem volna az ügyet. Ahogy telik az idő, csökken az esélyetek a megítélt kártérítés megszerzésére is.
Biztosítási intézkedést (pl. meghatározott dolog zárlatát) a Vht. 185-189. § szerint lehet kérni, erről röviden annyit, hogy szerintem jelenleg még nem kérhetitek, csak a per egy későbbi fázisában.
Az első hozzászólásod utolsó bekezdésével nem értek egyet: a károsultak a Ptk alapján érvényesíthetik a bíróság előtt a jogos követelésüket, csak igyekezni kell, és áldozni még az ügyre, időt, pénzt, majd a végén a kötele-zett (alperes) valószínűleg mindent megfizet (elméletileg).
Írj még részleteket az ügyetekről, és kérdezz bátran.
Üdv.

Kandi # 2004.07.14. 08:13

Kedves Bubo!

Nagyon szivesen elolvasnam a velemenyedet es a tapasztalataidat fuggetlenul attol, hogy ugyved vagy-e, vagy sem!

Bubó # 2004.07.13. 19:52

Kedves Attila!
Ha rám gondoltál, nem vagyok ügyvéd, csak annyi stimmel, hogy ingatlan-ban otthon vagyok.
Kandi, szívesen leírom majd a véleményemet, több hasonló ügyet ismerek.
Most jó éjt!

Kandi # 2004.07.13. 13:06

khm, nem tudja valaki veletlen a Bubo mail cimet?

Kandi # 2004.07.13. 13:02

Szia Attila!

Tenyleg nagyon koszonom az osszes informaciot.

Megfogadom a tanacsodat, es irok a Bubonak mailt.

Kozben majd felhivom a haz ugyvedjet, hogy hol tart az ugy, van-e eredmenye a sima felszolitasnak.

Minden fejlemenyrol irok, es tenyleg koszonom a tanacsokat!

szajbertattila # 2004.07.13. 12:49

Csak a félreértések elkerülése végett: van itt több jó szakember is a fórumon, de ingtalanból Bubot ajánlanám, meg róla tudom, hogy ügyvéd is, meg is a zsére hajt.

szajbertattila # 2004.07.13. 12:22

Szia,

ezen a feltételezésen lépjetek túl (az ügyvédi díjjal kapcsolatban) - persze le kell majd tenni valamennyit, de többen is összedobhatjátopk az elejét, és az igazi fedezet a kértéreítésként bejövő összeg lehet - bár ennek teljes kijelentéséhez többet kellene látni az egész ügyből.

Kit ajánlanék: hát innen a fórumról Bubo véleményét kérd ki - írj neki e-mailt ...

Kandi # 2004.07.13. 12:11

Kedves szajbertattila!

Nagyon koszonom a gyors valaszt.
Egy gond van, hogy barmiilyen ugyvedhez fordulunk (ez persze csak feltetelezes), rogton az ugyvedi dijat fogja kerni. Eddig kifizettuk a statikusnak jaro 1.7 millio forintot, teljesen minuszban vagyunk.
A biztositasi intezkedesnek milyen koltseg vonzata van?

Tenyleg nagyon koszonom a tanacsodat.
Ha esetleg tudsz jo ugyvedet, akkor szivesen fogadom a tanacsodat, mert ugyanezek az infok alapjana a jelenlegi ugyvednek ez a megoldas nem jutott eszebe (pedig ket hetig gondokodott)

szajbertattila # 2004.07.13. 12:00

Ha az új lakások mág a cégek tulajdonában vannak, akkor azokra gyorsan kérhető biztosítási intézkedés - vedd fel a kapcsolatot egy ügyvéddel, aki pár napon belül lép (amíg el nem adták a lakásokat)

Ha pedig eladták a lakásokat, akkor elvileg ott kell legyen a vételár, és a bankszámla is zárolható.

Lehet itt aztán büntetőjogi felelőssége is az építő cégek ügyvezetőinek - ha direkt csődbe viszi a céget.

Úgyhogy fogjatok össze a többi lakóval, gyorsan fogadjatok fel egy jó szakembert - és essetek nekik: már holnap! (de lehetőleg még a haszálatba vételi engedély kiadása előtt). Ha ezt elmulasztjátok, és nem lesz bent pénz - akkor nincs olyan törvény amely pénzt ad az adósnak, hogy fizessen

Ez nagy meccs lesz - már előre látom. Érdekes ügy, majd írj róla.

Sok sikert

Kandi # 2004.07.13. 11:49

Sziasztok!

  • 2002. szeptembereben az onkormanyzatt kiadott ket epitesi engedelyt egy belvarosi berhaz mindket oldalara.
  • Mindket ceg allapotfelmerest vegzett a kozbeekelodott lakasokrol.
  • 2002. novemberenek a vegen megvettem egy lakast a kozbeekelodott hazban (a kovetkezo heten indulo epitkezesekrol nem tudtam)
  • 2002. decembereben a ket epitkezes megrogyasztotta a hazat, ezzel jelentos karokat okozva az epuletben es a lakasokban.
  • A ket ceg elismerte a felelosseget.
  • A haz felfogadott egy statikust, aki kiszamolta minden lakonak a "karteritest".
  • A ket ceg nem hajlando fizetni.
  • Az onkormanyzat kiadja a hasznalatbaveteli engedelyt, mert ok csak a ket uj haz muszaki allapotat vizsgalhatjak, ahhoz nincs kozuk, hogy a kozbeekelodott hazon esett karok nincsenek sem kijavitva, sem kifizetve.
  • a haz ugyvedet fogadott, aki azt kozolte (ket het utan), hogy fizetesi meghagyast ugy nyujthatunk be a ket ceggel szemben, ha a birosagon letesszuk a meghagyasban szereplo osszeg 3 %-at. (Ez csak az en lakasom eseteben 36 ezer forint!, a statikus altal kiszamolt osszegben nincs termeszetesen benne, hogy ket telen at az utcat futottem, mert az ablakokat nem lehet zarni.).
  • Tegyuk fel, befizetem. A birosag azt mondja,hogy ok, igazam van. Ettol a ceg meg nem koteles fizetni, a ceg szandekosan csodbe mehet, stb.
  • Ha kovetkezo lepeskent be is szeretnem oket perelni, mert nem fizetnek a meghagyas ellenere, akkor ujabb 3 %-ot kell letennem.

Ha minden igaz, akkor tk en "megnovelhetem" a karomat 70 ezer forinttal + az ugyved dijaval, de eselyem sincs arra, hogy kartalanitsanak???

Van arra mod, hogy jelzalogot jegyeztessen be a haz a mellettunk epult haz egyik lakasara addig, ameddig nem kartalanitanak bennunket?

Komolyan, ma Magyarorszagon lehetseges az, hogy felepul ket haz a kornyezetben lakok jelentos karositasaval, es ez ellen a lakok (karosultak) semmit nem tehtnek?

Ha van valami otletetek, segitsetek!

Koszonom!