Lebontási engedély


Guarda # 2015.03.28. 15:14

Üdvözlök mindenkit!Nekem az a nagy problémám hogy vettem egy külterületen lévő 49 nm2 házat pincével ! 6000nm ebböl 2700 az enyém a telek .A lényeg, én megkértem a fennmaradási engedélyt meg is adták. Szeretném fel újítani : de csak tetőcserét és nyílás zárót cserélhetek . De utolag kiderült az alap és a falak nem bírják az új tetőt le kell bontani és új alap és falak szükségesek különben nem lehet!Miért nem bonthatom le és épithetek egy ugyanakkorát ? És ha le bontom ? Mi van ha elkezdem és megcsinálom . Vagy mit tegyek ? Köszönöm ! További szép napot !

nanemaaa # 2011.06.07. 13:45

Fennmaradási engedélyt csak olyan szabálytalanul (engedély nélkül) megépített építményre adható, amely esetében az építési engedély utólagos megadásának feltételei fennállnak, vagy megteremthetők. Jelen esetben nem állnak fenn, ha az épület átlóg a szomszédba. Megadható, ha az egyéb szabályoknak és a helyi építési szabályzatnak megfelel és ezzel egy időben szabályossá is alakítja a tulajdonos. A szabályossá tétel érdekében a telekhatárig történő visszabontás és a telekhatáron új határfal építése lenne szükséges. (ezt fennmaradási engedélyezési eljárás során kell tisztázni, amihez tervező és terv is kelleni fog)
Ugyanakkor nem hagyható figyelmen kívül, hogy a jelenleg fennálló helyzet - és a szabálytalan építés - 10 évnél régebben történt. Ilyen esetben az építésügyi hatóság (az életveszélyt kivéve) nem rendelheti el az építmény átalakítását, vagy bontását. Magyarán ahhoz, hogy az építmény a jelenlegi helyén fennmaradjon a mamádnak semmiféle kérelmet nem kell sehova benyújtania, mert egyébként sincs hatóság aki lebontassa.
Más a helyzet a polgári joggal, mert a bíróság persze elrendelhetné a lebontást,de azt nem építésügyi vonalon tenné, hanem pl birtokvédelem keretében. Ott viszont besántít a szerzett jog, ill. a 15 éves elbirtoklás lehetősége.

Másik kérdés a szomszéd szabálytalan építése. Ott építéshatósági szempontból szintén közömbös, hogy a mamád milyen hozzájárulást írt alá. Az alapkérdés az, hogy az építés szabályos, vagy sem? Ha szabálytalan, akkor a hatóság akkor is lebontatja, ha a mamád hozzájárult annak fennmaradásához. Ha szabályos, akkor se bontatná, ha a mamád meggondolná magát. Persze ott is kérdéses a 10 év!
Szerintem a szomszéd olyan papírt íratott alá, melyben az áll, hogy a mamád igazolja, az építés 10 évnél régebben történt. Ezzel alapból nincs gond, de tudni kell, hogy amennyiben ez nem fedi a valóságot, akkor a mamád hamisan tanúzott, amit ugyi a törvény büntetni rendel. Ha netán beidézik a hatósághoz és ott tanúmeghallgatást tartanak, akkor célszerű lesz igazat mondani. ;)

müzli # 2011.06.07. 12:57

Sziasztok!

"Lebontási engedély" alatt azt értem, hogy ha átlóg az épület a szomszéd telkére, akkor azt a szomszéd kérésére köteles-e lebontani. Mert ezzel fenyegetőzik a szomszéd. Nincs használatban az említett disznóól, érdeklődnék hogy lehet-e fenntartási engedéllyel élni, vagy hogyan lehetne megoldani, hogy ne kelljen azt lebontani.
Ilyet találtam:

  • Fenntartási engedély: alapja a szabálytalanul, engedély nélkül felépített építmény. Csak abban az esetben folytatható le, ha az elkészült építmény az alapvető építésjogi követelményeknek, illetve az építményekkel szemben támasztott általános követelményeknek megfelel. 2 típusa: végleges és meghatározott időre szóló.

Másik kérdés: már aláírta mamám h maradhat a házára épített épülete a szomszédnak. Módosíthatja a véleményét, hogy inkább mégsem maradjon? (ergó használhatja ezt aduként, hogy békén hagyják azzal a nyamvadt disznóóllal?)

Köszi minden infót, korrekt a fórum!

nanemaaa # 2011.06.06. 13:16

A történetből nekem hiányzik a címben felhozott sluszpoén.
Hol lép be az ügybe a "lebontási engedély"? És ez a te szóhasználatodba mit jelent?
A "le fogják bontatni a picsába" szintén kétséges.

C a s a b l a n c a # 2011.06.06. 13:06

Ácsi!

Ha új a tulajdonos, akkor nyilván megtekintés után vette meg az ingatlanát, azaz számítania kellett arra, hogy mi a helyzet az építményekkel.

Ha most valamilyen problémája van, akkor intézze ahogy tudja...

Sajnos kellett volna egy példány a mamád által aláírt papírból. Így csak tipp.

müzli # 2011.06.04. 12:47

Sziasztok!

Mamám kertes házban lakik. és a szomszéd házba új tulaj (valami fejes az önkormányzatról) költözött. A szomszéd háznak van egy kis épülete, ami a mamám "házára épült" (nem az építési oldalon van), még vagy 20 éve, és nem is volt ezzel semmi probléma. Átjött az új tulaj egy papírral, hogy írja alá mamám, nem kívánják lebontatni a kis épületet. De sürgette, nem is adott róla másolatot, így mamám se 100% hogy pontosan mit is írt alá (tudom, tudom...).
Erre rá 2 napra már jött is valami telekrendező kis pista, aki megállapította, hogy mamámnak a disznóólja (amit már nem használnak 20 éve) átlóg a szomszéd telkére (0.5m-re lóg be, 8m hosszan), és hogy azt bizony le fogják bontatni a picsába (lekezelő, arrogáns stílus). Másolatot azóta sem kapott a szomszédtól, hogy legalább valami vonalon elindulhasson, így most csak a bizonytalanság marad. Gondolom megállapították h belóg mamámtól az a disznóól, de tudták hha előtte nem íratják alá vele az épület fenntartási engedélyét, akkor nekik is bontatni kellene, így meg a kis szar is megmarad ami rá van építve mamám házára, és a disznóólat is le akarják bontatni.

Bármi tanács, ötlet, észrevétel nagyon hasznos lenne!!!

Köszi!