osztatlan közös tulajdon közös vízdíjtartozása

majszibaby # 2011.07.12. 13:16

Segítséget szeretnék kérni.
Idén ajándékozási szerződéssel a birtokomba került egy ingatlan, osztatlan közös tulajdon 1/5-öd része.
Egy darab vízórája van a háznak, mint kiderült évek óta senki nem fizeti a vizet, csatorna pedig nincs bekötve, emésztős.
A csatorna bekötés feltétele, hogy ne legyen tartozás és hogy legyen saját mérőóra. Saját mérőórát nem engednek bekötni a tartozás miatt.
A tartozás milliós nagyságrendű, nem érzem jogosnak, hogy egész kóceráj több évre visszanyúló tartozását kifizetve tudjam csak a csatornát beköttetni.
Mit lehet ilyenkor tenni? Kötelezhetnek engem több évre visszanyúló az osztatlan közös tulajdon minden tulajdonosa által használt vízdíj megfizetésére? Mit kell ilyenkor tenni?
Előre is köszönöm a választ.

Rexor # 2011.07.12. 13:40

Hogyha ekkor a vízdíjtartozás, hogy lehet hogy nem zárták még el a vizet?

Egyébként ha önként nem fizetnek 2 lehetőséged van (és mindkettő elnyúlhat jó hosszú ideig):

1. Megoldod saját költségen a dolgot (tehát kifizeted az egész tartozást), majd utólag perben érvényesíted a tulajdonostársakkal szemben a követelésed.
  2. Befizeted a saját részed (tulajdoni hányad alapján), és így indítasz pert a többi tulajdonostárs ellen.
majszibaby # 2011.07.12. 14:25

Állítólag ÁNTSZ engedéllyel van még mindig víz.
Nekem viszont olyan ingatlan adás-vételi szerződésem van, amiben szerepel, hogy tehermentesen jutott birtokomba. Ez sem segít a helyzeten?

pazs # 2011.07.12. 14:29

majszibaby: tulajdonképpen ajándékozási vagy adásvételi szerződést kötöttetek?

majszibaby # 2011.07.12. 15:27

ajándékozási szerződésem van, de benne van hogy tehermentes ingatlan került a tulajdonomba.

Cirmók # 2011.11.13. 17:06

Segítséget kérnék! Édesanyám egy régi 9 lakásos udvarban lakik (nem alakították társasházzá) osztatlan közös tulajdonban. Mindenkinek van egy eszmei hányada. Egy db vízóra van, így a számla rendezését egy lakó rendezte természetesen úgy, hogy a többitől bekérte a megfelelő részt. 2 évvel később derült ki, hogy mégsem fizette be, tartozás van az ingatlanon. Az ingatlan tulajdoni lapja nagyon kusza, sok-sok széljegy, 2 ember van ténylegesen bejegyezve, mint tulajdonos, az egyik az anyukám. Neki küldtek most fizetési felszólítást, fizesse be a teljes tartozást. Nem eszmei hányad szerinti, hanem a teljes tartozást. Tudni kell, h a mérő nem az Ő nevén, hanem egy régen elhunyt nevén van. A lakók akik már kifizették nem akarnak mégegyszer fizetni, így anyukám süket fülekre talál, amikor kéri, h fizessék be közösen. A sikkasztó nem akar fizetni. Persze nem volt semmilyen papír, h Ő szedte, vagy semmilyen aláírt papír, hogy odaadták neki a díjat. Mit tehetünk? A behajtó azt mondta, hogy egyszerű sortartási kezesség van, úgy fizessen anyukám. Fizesse be és éljünk fizetési meghagyással ellenük??? Köszönöm a választ!

hzsmaria # 2017.08.05. 08:40

Tisztelt Jogi forum!
Segitséget kérnék a következőkben..
Osztalan közös tulajdonon lakom, az ikerszomszédommal. Az egész telek 510 nm, igy nem lehet önnálló telek. Gyakorlatilag elválasztottuk a telket keritéssel egymástól. A főmérő az én részemen van és én kapom a Vizművektől az egész számlát. Ezen szerepel amit az ikerszomszédok fogyasztásként közöltek a náluk lévő almérő fogyasztása alapján..
A kérdésem a következő lenne:
Mi az elintézés módja, és van-e lehetőség hogy az ikerszomszédomnak is legyen önnálló főmérőórája és igy ö közvetlenül a Vizművektől kapja a vizszámláját?
Köszönöm a választ: Horváth Zs.Mária

nonolet # 2017.08.05. 08:47

A vízmű megmondja...

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.05. 09:29

Talán, ha nincs olyan fogyasztó, amelyet csak a főmérő mér, akkor. De úgy is inkább csak társasházban.

MajorDomus # 2017.08.09. 22:31

Nincs!

Egy helyrajzi számon egy főmérő lehet!

Viszont a számla kézhezvétele után jogod van ellenőrizni a szomszéd almérőjét!

Felsolako # 2018.03.27. 13:36

Tisztelt Jogi Fórum!

Segítségüket szeretném kérni az alábbi kérdésben:
Osztatlan közös tulajdonban lévő 3 lakásos ház régi, föld alatti vízvezetéke eltört. A föld alatti cső a ház mellett a kertben egy csapban ér véget, amit megelőz egy föld alatti víztelenítő-elzáró. A csapot mi használjuk ugyan, de a törés a földalatti víztelenítő elött a régi vezetéken történt. A cső a közös főnyomó hálózat szerves része, külön szakaszolni nemlehet.

Ki ilyen esetben a csőtörés javítás és a vízkár teherviselője?
Aki használatában van a csap, vagy a ház tulajdonosai közösen?

Válaszukat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2018.03.27. 14:32

Hacsak a használati megállapodás másként nem rendelkezik, akkor véleményem szerint közösen, tulajdoni arányok szerint.

nonolet # 2018.03.27. 16:11

... erkölcsi szempontból.

Ha a többiek nem használják azt csapot,
akkor
az illendőség alapján a tiéd a költség.

Hisz csak a te érdeked ott a víz...

Felsolako # 2018.03.27. 17:53

Köszönöm a válaszokat!

Nonolet – Így is ez a meglátásod erkölcsi oldalról?:

Ez a cső egy 100 éves gerinc vezeték záró eleme, melyből előtte ágaznak el a felszálló, elágazó szomszédokhoz futó részek, viszont ez a rész nem szakaszolható, zárható el külön.
Én abból indulok ki, hogy esélyem sincs hozzáférni, elzárni ezt a szakaszt (mondjuk télire), mert rejteve egy lakás alatt és egy betonozott járda alatt fut. A repedés is itt történt.
Az én érdekem a léte az igaz, de komolyabb bontás nélkül nem is tudok lemondani róla.

(Adalék ez a 4. ilyen jellegű kiadásunk és problémánk amióta ideköltöztünk 1.5 éve.. amúgy imádjuk a helyet)

nonolet # 2018.03.27. 18:02

Mivel csak neked kell a víz...
Ekkor is illik jobban a zsebedbe nyúlni, szerintem.

Kis gesztus... nagy hatás, vélhetően.

MajorDomus # 2018.03.27. 19:19

A rendezőelv nagyon egyszerű!

az ingatlan főelzáró -fővizmérő óra előtt a vizműé a költség, utána a tulajdoni hányad arányában a tulajdonosoké!

drbjozsef # 2018.03.28. 05:31

Persze hogy lehet, sőt, mivel a víz a vízműveké, és mindannyian tudjuk, hogy szándékosan szennyezik gyíkembervérkivonattal és dihidrogénoxiddal, emiatt a nyilvánvaló abrazív koptatóhatás miatti vezeték belső cső átmárőjének növekedési díja is kifizettethető. Gyakorlatilag lopják a csövedet. Szerintem perelj, ügyvéd ehhez nem is kell, annyira evidens az egész.

nonolet # 2018.03.28. 06:47

F. Laca

Már megint elfelejtetted bevenni a dilibogyóidat....

Hülyeségeket írtál, mert nem gondolkodtál, nem néztél utána a dolognak.
Csak agyalsz zakkantan, de minek?!

MajorDomus # 2018.03.28. 18:42

Nézzétek a humoros oldalát.

drbjozsef # 2018.03.29. 04:58

Hol?

MajorDomus # 2018.03.29. 17:37

olvasd el mit irt!
A szolgáltató,örüljön hogy szolgáltathat,meg a saját tulajdonu vezetékre fizessen ,,kopási,, meg használati dijat?!

drbjozsef # 2018.03.30. 09:28

Aha... ha.. ha.

MajorDomus # 2018.03.31. 19:58

Érdekes lenne..

nonolet # 2018.04.01. 08:15

Fa.Laca

Neked tényleg beteg a gondolkodásod...

drbjozsef # 2018.04.01. 17:56

Pont, mint az autópályán, igazad van.
Nálunk, hátra a sutni mellé bemegy az autópálya, és most hogy mondod, csak a sövényig fizetnek érte az autósok, onnan a kukákig már nekem kellene díjat szedni a NKH-tól.

Nincs itt egy ügyvéd, aki vállalná az ügyet?