Üdv!
A következő egyszerű kérdésem lenne: a szomszéd telken kellene egy vezetékszolgalmi jogot alapítani csatorna bekötéséhez, ma kértem egy tullap másolatot és látom, hogy az ingatlanon vagy 50 éve bejegyeztek egy OTPs jelzálogjogot és ahhoz kapcsolódóan elidegenítési és terhelési tilalmat. Ez utóbbi gátolja-e a szolgalmi jog bejegyzését? (Józan paraszti ésszel szerintem sajnos igen, de a joghoz közöm nincs, úgyhogy remélem tévedek.)
Persze némi utánajárással szvsz valszeg törölhető lenne a jelzálogjog és ezzel a tilalom is, de felőlem maradhat, ha nem szükséges a törlése és akkor a szomszéddal csak a szolgalmi szerződést kell elintéznem (szóban beleegyezett). Azért kérdezem, mert nagyon nem akarnám csesztetni a szomszédot, hogy minden hülyeséget intézzen el, mert még meg sem vettem a telket :) Ezt meg ugye nem tudnám nélküle megoldani. Szerintem ő nem is tud ezekről a bejegyzésekről és nyilván semmi papírja sincs róluk, úgyhogy az az érzésem, hogy az OTPvel sem lenne olyan rém egyszerű dűlőre jutni.
Köszönöm, Gera