Elévül-e valaha is a jelzálog?


Dr. Csomós Lilla (törölt felhasználó) # 2004.08.13. 11:36

Kedves Seher!

A Bank jelzálogjoga addig fogja az ingatlant terhelni amíg a kölcsön visszafizetésre nem került. Sajnos mivel a kölcsön nem került visszafizetésre annak késedelmi kamatai, valószínűleg - 10 év alatt - már lassan a kölcsöntartozás összegét is meg fogja haladni.

Jobbnak tartanám felvenni a bankkal a kapcsolatot az ügyben.

Fontos lenne az ügyben azt is tudni hogy ki vette fel a hitelt, ki volt az adóstársa. Ha a vállalkozás (Bt., kft. stb.) volt a főadós, az adósátársak a szülei, akkor őket még mindíg terheli a teljes tartozás összege, függetelnül a "vállalkozás" jogi sorsától.

Üdvözlettel:

Cola (törölt felhasználó) # 2004.08.04. 17:28

mellékes megjegyzés: Ha egyéni vállalkozás volt, akkor nem felszámolással szűnt meg. (bár a szülő dönthetett úgy, hogy "abbahagyja" a vállalkozást és "felszámolta" azt, de ez csak jogászkodás...)

szajbertattila # 2004.08.04. 14:33

ha a szülő egyéni vállalkozó volt, akkor a vállakozás megszűnésével a tartozás nem szűnt meg, de elévülhetett 5 év elteltével.

Seher # 2004.08.04. 12:56

Köszi a kérdést:

A vállalkozás egyéni vállalkozás (szülőé) volt és felszámolással szünt meg.

Egyébként a főkövetelés hogy és mennyi idő után szünik meg?

szajbertattila # 2004.08.04. 11:40

milyen vállalkozás volt (Kft., Rt, Bt., vagy egyéni vállakozás), és hogy szűnt meg: felszámolás volt?

Ha a fökövetelés elővül, vagy megszűnik, akkor a jelzélogjog is megszűnik.

Seher # 2004.08.04. 10:33

Kedves fórum!

Segítségeteket kérném a következő ügyben:

családunk birtokában van egy ingatlan, amelyre 10 éve jelzálogjog lett bejegyezve egy Bank javára. Az ingatlan az akkor működő vállalkozásunk hitelfelvételéhez került megterhelésre.
A vállalkozás azóta megszűnt, a hitel nem került visszafizetésre, azonban a Bank már évek óta semmilyen megkeresést nem eszközöl írányunkba, sem személyesen, sem levélben stb.
Kérdésem az, hogy vajon a Bank jelzálogjoga valaha is elévül-e?
Ha nem, és az igen magas összegű tartozást nem egyenlítjük ki továbbra sem, de a Bank nem keres minket, akkor mi lesz a jövőben az ingatlan sorsa?

Köszönöm előre is a válaszokat!