Rendezetlen tulajdoni lap


Zoltán György # 2004.08.17. 23:09

Nyugi!

Ha széljegyen van, akkor az adásvételi szerződéshez mindent mellékeltek!!!
Vagy kellett volna!

Irány a földhivatal és nézd meg, mi hiányzik...

Széljegyet, csak jogosult kérésére lehet törölni.

artm # 2004.08.16. 10:22

Hali !

Segítségeteket kérném egy ingatlanügy kapcsán. Anyósom még 1994-ben eladta Pest megyei házát, melyen több jelzálog is szerepelt (bank, megszűnt 1989 előtti munkaadó, családtagok felé fennálló tartozás, stb.). Ezen tartozások mind ki lettek egyenlítve, az iratok az eljáró ügyvédhez kézbesítve. A vevő minderről tudott, beleegyezett, a vételárat kifizette, beköltözött. Szóval minden jónak tűnt.

Nemrég (10 év elteltével) megkeresett minket, hogy szeretett volna hitelt felvenni a házra, de most vette csak észre, hogy az ingatlannyilvántartásban még mindig csak széljegyzetként szerepel. Magyarán az ingatlan nincs a nevén, a jelzálogbejegyzések mind rajtavannak, azok törlését senki nem kérte.

Pár évvel ezelőtt az ügyvéd, aki anno eljárt, küldött egy értesítést részünkre, hogy irodája kiégett, iratanyagai megsemmisültek. Ennek akkor nem tulajdonítottunk nagy jelentőséget, de most ez fontos momentummá nőtte ki magát.

Kérdéseim a következők lennének, mielőtt belevágnánk a jogi rengetegbe:

  1. Mit lehet tenni a megsemmisült iratok ügyében ? Lehet-e erőltetni az ügyvédet, hogy aktívan közreműködjön ezek újbóli beszerzésében ?
  2. Ha a vevő bírósági útra tereli a dolgot, lehet-e a jóhiszeműségünkre hivatkozni ? Hiszen 10 évig benne lakott, a rendezetlen viszonyokról nem volt tudomásunk, és ő sem törődött vele.
  3. Van-e a vevő ingatlannyilvántartási széljegyzetének elévülési ideje ? Gondolok arra, hogy a földhivatal törölheti azt valami indokkal ?
  4. Hogyan lehet a kapcsolatot nem tartó rokonokkal elismertetni újból, hogy a bejegyzett tartozás ki lett egyenlítve ? Arról nem is beszélve, hogy mi történik a megszűnt cégek jelzálogbejegyzéseivel ?

Segítségeteket előre is köszönöm,

Zoli