Szocpol átvihetősége!!!


MajorDomus # 2017.01.11. 19:20

Kérdezd meg először a Bankot!

MajorDomus # 2017.01.12. 21:03

Érdemes.

Pepe1978 # 2017.02.01. 20:05

Röviden leírnám azt amivel felkerestem levelemmel. 2008-ban vettünk egy házat Budapesten, amire szocpolt igényeltünk 2 gyermekre melynek összege 2,400,000 Ft volt. 2016 év végén eladtuk a házunkat, de mivel nem laktunk 10 évig benne így ezt az összeget vissza kellet fizetnünk. Ez az összeg letéti számlára került, hogy ha 1 éven belül veszünk új lakást vagy házat visszautalják számunkra. A lakásunkat 23,000,000 Ft-ért adtuk el, de mivel a lakásunk banki hiteles volt ezért eladáskor ki kellet fizetnünk a maradék tartozást a banknak ami 18,000,000 Ft volt. Erről van papírunk amiben le van írva hogy ennek az összegnek befizetésével tartozásunk megszűnt a bank felé. Idén nyáron szeretnénk 6,000,000 Ft értékben lakást vásárolni vidèken. A kérdésem az hogy , vissza tudjuk -e igényelni a teljes szocpolt úgy hogy a lakàs értèke kissebb mint az eladott lakàs àra, de a hitel kifizetèsre került ? Ez lakàscèlu hitel volt. Vàlaszàt előre is köszönöm.

drbjozsef # 2017.02.02. 07:38

Pepe,

elvileg igen.

Két éve még az volt a szabály, hogy a bevételből (nálatok: 23MHUF) le lehet vonni a hitelintézetnek visszafizetett kölcsönt (18MHUF), de csak annyit, hogy a különbözet legalább a kapott kedvezmények összegének legalább a dupláját elérje. Mivel a kedvezmény 2,4M volt nálatok (ha áfavisszatérítéses kedvezményt nem kértetek), a kölcsön levonása után pedig 5M marad, ezért pont belefértek még.

Azt nem tudom, hogy ez a szabály még mindig érvényben van-e. Neked is azt javasolhatom, hogy pontos válaszért az Államkincstárnak kellene e-mailt írnod, vagy telefonálnod.

Pepe1978 # 2017.02.02. 15:04

Dr. Bjozsef! Köszönöm szépen a leírtakat. Üdv: László

FBalazs # 2017.03.06. 10:35

Volt egy első kapcsolatom melyből egy gyerek származott. Felvettük a szocpolt akkor még két gyerekre 2,4 m-t. Egy gyerek ugye teljesült a másikra nem. Idő közben elváltam (10 éven belül) és lett egy új kapcsolatom és abból is egy gyermek. Kérdés, hogy át lehet-e vinni a szocpolt így egy másik ingatlanra vagy legalább az 50%-át?

nagyon köszönöm

MajorDomus # 2017.03.06. 22:02

Ha te vagy a szerződő fél,akkor esélyes,ha a bank is beleegyezik!

FBalazs # 2017.03.07. 10:38

Köszönöm a választ. Hát együtt vettük fel így mindketten. Az lenne még a kérdés, hogy mi ennek a módja vagy hogyan tovább. A bank a MÁK-ra mutogat a MÁK meg a bankra, hogy itt meg ott tájékozódjak de normális válasszal senki sem szolgál. Nem tudom, hogy esetleg tudna-e bővebben informálni engem vagy segítséget nyújtani?

nagyon köszönöm

drbjozsef # 2017.03.07. 11:47

Het en ebbe nem mernek tanacsot adni, mert a szerzodo fel nem te vagy, hanem TI vagytok. Szerintem egyaltalan nem biztos, hogy ezt a szerzodest, amelyik egy hazaspar elore bevallalt gyerekszulesere vontakozik, at lehessen vinni egy masik anya masik gyerekere.
Legfeljebb ugy tudom elkepzelni, hogy a masodik gyerek utan felvett szocpolt visszafizetitek, es masik lakas vasarlasanal az uj gyerekre mar igenyelheted a szocpolt ujra.

Szokas a bank es a MAK kozott egymasra mutogatni, jobb otletem nincs, mint hogy megkeresed a vonatkozo kormanyrendeletet, beleasod magad, es megkeresed ami rad vonatkozik. Ha megtalalod, dughatod a bank orra ala, hogy ezalapjan kered amit kersz. De sajnos tartok tole, hogy nem fogsz ilyet talani, szocpol atvihetoseg csak szerzodesen belul, az ingatlan tekinteteben van, masik gyerek tekinteteben nincs. Szerintem.

MajorDomus # 2017.03.07. 21:59

Természetesen .
Gondolom a lányod nem mond le a tartásdijról,azért mert ő lakik a lakásban?!

drbjozsef # 2017.03.08. 07:50

Erdekes kerdes, hogy minek minosul a szocpol, de szerintem kozos gyerekekre, kozosen szereztek, a kozos vagyon resze, ily modon az eletkozosseg felbontasaval azt is osztani kell, fuggetneluk attol, hogy kinel es hol maradnak a gyerekek. Laikus velemeny, nem jogi szakvelemeny.

chava # 2017.03.08. 11:28

A szocpolos ügyeket már nem a MÁK, hanem a kormányhivatalok intézik 2015. áprilisa óta.
FBalázs! Gondolom akkor megelőlegezőt vettetek fel, és mivel a 2. gyermek nem "teljesült", ezért 1,2 m-t vissza kell fizetnetek a banknak (ez gyakorlatilag egy "piaci" hitelnek felel meg, az Állam csak fizetett volna a banknak, ha teljesítitek is a 2. gyerkőcöt).
drbjozsef írta jól, azaz az új gyerkőcre vehetnétek fel újra a támogatást.
De azért keressétek meg az illetékes kormányhivatalt, ott hátha ismernek valami más megoldási módot.

MajorDomus # 2017.03.08. 20:02

A bank megmondja a tutit!

l.kriszti # 2017.03.15. 07:28

Jó napot!
Az alábbi ügyben szeretnék információt kérni.
2015-ben eladtuk a lakásunkat 20 Mft-ért. Visszafizettük a banki hitelt, és az Államkincstár letéti számlájára befizettük a 2,4 Mft-t SZOCPOL-t. Maradt 8 millió forintunk. Most másik lakást szeretnénk venni (ugyan elszálltak az árak, de lejár a 2x1 év felfüggesztési határidő, így muszáj), annak a vételi ára 28 Mft (felújítandó lakás).
Az Államkincstárnál az egyik ügyintéző szerint a korábbi eladásból származó 8 Mft-ot mindenképpen fel kell használni önerőként, csak akkor kapjuk vissza a teljes SZOCPOL összeget.
A másik ügyintéző szerint, mivel jóval magasabb az új ingatlan vételára, mint a régi eladotté, nem vizsgálják, mennyi önerőt használunk fel (megtartanánk valamennyit a felújításra) mindenképpen visszakapjuk a 2,4 Mft-ot. Melyiknek van igaza?
Illetve kérdés, hogy az adásvételi szerződésben benne kell e lennie, hogy SZOCPOL-t is igénybe veszünk? Ha nincs benne, és úgy adom be a Kincstárba az adásvételit, hogy visszaigényeljünk a pénzt, elfogadják, megkapjuk - tulajdonképpen - utólag a 2,4 Mft-ot?
Nagyon köszönöm a választ

drbjozsef # 2017.03.15. 07:56

"17/2016. (II. 10.) Korm. rendelet
...
43. § (1) Ha a támogatott személy a lakásigényét a lakás cseréjével, vagy a lakás értékesítését követően új lakás építése vagy új, illetve - a lakás építéséhez vagy vásárlásához igénybe vett családi otthonteremtési kedvezményre vonatkozó támogatási szerződés megkötését követő öt év elteltével - használt lakás vásárlása útján elégíti ki
...
(5) Ha a támogatott személy a (2) bekezdés d) pontja szerinti újabb lakás megszerzését a felfüggesztés időtartama alatt nem igazolja, vagy kisebb értékű, illetve hasznos alapterületű lakás megszerzését igazolja, úgy a kincstári letéti számlán elhelyezett összeg, illetve annak az eladási és a vételár (ideértve a bekerülési költséget is) különbözetével arányos része visszafizetett családi otthonteremtési kedvezménynek minősül, amelynek központi költségvetés javára történő átvezetéséről a kormányhivatal intézkedik.
(6) Ha a támogatott személy a felfüggesztés időtartamának lejártáig

  1. az újabb lakás megszerzését hitelt érdemlően igazolja

aa) adásvételi vagy csereszerződés bemutatásával vagy
ab) építés esetében a használatbavételi engedély, a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvány, bejelentéshez kötött épület felépítésének megtörténtéről szóló hatósági bizonyítvány bemutatásával,

  1. a korábbi lakás elidegenítéséből származó teljes bevételt - csökkentve a 44. § (7) bekezdésében foglaltakkal - számlával vagy szerződéssel és értékbecsléssel igazoltan az újabb lakás megszerzésére fordította

...
44. §
...
(7) A korábbi lakás elidegenítéséből származó bevétel csökkenthető

  1. a lakás átruházásából származó jövedelem után az állami adóhatóság által igazoltan megfizetett személyi jövedelemadó összegével,
  2. azzal az összeggel, melyet az adós az elidegenítésből származó bevételből az értékesített lakás építését vagy vásárlását szolgáló lakáscélú hitelintézeti kölcsön egyösszegű előtörlesztésére és annak díjára fordított,

de legfeljebb akkora összeggel, hogy az így csökkentett bevétel összege elérje az igénybe vett családi otthonteremtési kedvezmény összegének kétszeresét.
"

Ezek alapján én azt mondanám, hogy masik lakas vasarlasaba onerokent 10,4 millio forintot kell beleraknotok. Ugyanis magat a szocpolt nem vonhatod le a torveny szerint, hiszen azt vissza fogod majd kapni, tehat azzal is szamolni kell,az is "onero". Illetve, ebbol a 10.4 milliobol levonhato az az osszeg, amit az eladas utan SZJA-kent befizettetek, ha volt egyaltalan adofizetesi kotelezettsegetek.
De mas nem.

l.kriszti # 2017.03.15. 08:52

drbjozsef, köszönöm a gyors választ!
Parádés lenne, ha 10,4 Mft-t kérnének önerőnek, az azt jelentené, hogy a 2015-ben megmaradt 8,2 Mft-hez 2 év alatt meg kellett volna takarítanunk 2,2 Mft-ot. De ez egy képtelen álom volna sajnos. Mégis honnan, hogyan tudnék ennyi pénzt még befizetni önerőként? Pl bank ad erre kölcsönt? Lehetetlent kérnek, nélkülözve a realitást is...

drbjozsef # 2017.03.15. 11:22

A szabály ez, ha jól értelmezem, de megjegyzem, nem vagyok jogász, csak laikus olvasó.

Azért azt vedd figyelembe, hogy a 2.4 millio szocpolt vissza fogjak nektek utalni. Abbol mondjuk tudtok felujitani, ha kell.

Ha nem igy lenne, egy lakascserevel siman le lehetne nyulni a szocpol osszeget az allamtol. Ezt nem kultivalja ertheto okokbol az allam. Szereti monopolizalni a dolgokat, a torvenyes lopas sajnos csak oket illeti meg.

drbjozsef # 2017.03.15. 12:37

Vagy, a szocpol osszegere kerhettek esetleg valamilyen athidalo kolcsont.

Csak azert arra szamitsatok, hogy a banki ertekbecsles-onero-hitel haromszogben konnyen megborulnak a dolgok, ha nem annyira ertekelik az ingatlant, mint amennyit a vevo kapni akar erte.

MajorDomus # 2017.03.16. 22:51

Esetleg egh harmadik ügyintéző?

Javadolném,irásban kérj állásfoglalást.
Az a biztos!

riskok # 2017.07.23. 09:32

Tisztelt Jogi Fórum!
A következő kérdéssel fordulnék Önökhöz!Röviden,áthelyezhető e a CSOK(használt ház vásárlása,három meglévő gyerek 2,4millió) egy másik használt házra.Bövebben,2016-ban vásároltunk egy ingatlant meglévő három gyerkőccel amihez igénybe vettünk 2,2 milló CSOK-ot,hitel nélkül.Sajnos időközben családi tragédiák miatt egy költözés mellett döntöttünk.A házunk el is kelt,amelyet múlt héten jelentettem is a területi Államkincstárnál.És,hogy letétbe helyeznénk az összeget egy másik ingatlan vásárlásáig.Ott forráztak le bennünket amikor közölték,hogy mivel már egyszer igénybe vettük mindhárom gyerekre a CSOK-ot,és azt 5 éven belül értékesitettük,igy azt még egyszer nem vehetjük igénybe csak a 10+10 konstrukcióban.Magyarul új ház épitésére,vásárlására.Ami mint tudjuk nem egészen ugyanaz a kiadás....Én ezt nem értem,nem is akarom elhinni.Ez teljesen életszerűtlen(ha egyszer már úgy döntöttem,hogy megterhelne egy épitkezés és használt házat veszek,miért akarnék egy egyszerű költözés miatt épitkezni) amit pedig mi szeretnénk az nagyon is életszerű.Természetesen az egyéb feltételeknek megfelelne a vásárolandó ingatlan,mind négyzetméterben mind vételárban nagyobbat szeretnénk csak éppen 200 km-el odébb.Még egy apróság,ez a kitétel nem is szerepel a tavaly aláirt CSOK szerződésünkben,állitólag ez a rendelet azóta lépett életbe(ami megint csak fura,mert visszamenőleg ritkán szokott).Válaszukat előre is köszönjük,Riskó család ;)

drbjozsef # 2017.07.23. 12:14

riskok,

sajnos a hivatalnak igaza van.

17/2016. (II. 10.) Korm. rendelet
...
43. § (1) Ha a támogatott személy a lakásigényét a lakás cseréjével, vagy a lakás értékesítését követően új lakás építése vagy új, illetve - a lakás építéséhez vagy vásárlásához igénybe vett családi otthonteremtési kedvezményre vonatkozó támogatási szerződés megkötését követő öt év elteltével - használt lakás vásárlása útján elégíti ki, a családi otthonteremtési kedvezmény visszafizetésével kapcsolatos kötelezettségét építési szándék esetében három, vásárlási szándék esetében 1 évig a támogatott személy - a 44. § (4) bekezdése szerinti bejelentés megtételét követő legfeljebb 60 napon belül benyújtott - kérelme alapján a kormányhivatal - a (9) bekezdésben foglaltak kivételével - felfüggeszti, amennyiben a támogatott személy az igénybe vett családi otthonteremtési kedvezmény összegét a „10032000-01501315 Kincstár lakáscélú kedvezmények letéti számlára” befizette.

Magyarul : használt lakásos CSOK esetén, ha eladod a lakást 5 éven belül, akkor csak új építésére, vagy új vásárlására fordítható, ha letelt az öt év, akkor vehetsz belőle használtat is. Ez most a hatályos rendelet.

riskok # 2017.07.24. 17:24

Köszönöm szépen a gyors választ!

MajorDomus # 2017.07.24. 20:08

Balszerencse,

Noémi123 # 2017.08.09. 21:00

CSOK 10 plusz 10 esetén is el lehet adni minden kötelezettség nélkül a házat 5 év múlva?

drbjozsef # 2017.08.09. 21:45

Noémi,

nem, nem lehet, de azt semmilyen CSOK-nál nem lehet "kötelezettség nélkül". A CSOK-os lakásokat 10 év után lehet elidegeníteni kötelezettség nélkül.

Amit hárommal lejjebbi hozzászólásnál a használthoz látsz, dettó így van az új lakásoknál is, csak ott a 16/2017 rendeletben, és az 59. §-ban.

(1) Ha a támogatott személy a lakásigényét az új lakás cseréjével, vagy az új lakás értékesítését követően másik új lakás építése vagy új, illetve – az új lakás építéséhez vagy vásárlásához igénybe vett családi otthonteremtési kedvezményre vonatkozó támogatási szerződés megkötését követő öt év elteltével – használt lakás vásárlása útján elégíti ki, a családi otthonteremtési kedvezmény visszafizetésével kapcsolatos kötelezettségét építési szándék esetében három, vásárlási szándék esetében egy évig a támogatott személy – az 50. § (3) bekezdése szerinti bejelentés megtételét követő legfeljebb 60 napon belül benyújtott – kérelme alapján a kormányhivatal – a (9) bekezdésben foglaltak kivételével – felfüggeszti, amennyiben a támogatott személy az igénybe vett családi otthonteremtési kedvezmény összegét a „10032000-01501315 Kincstár lakáscélú kedvezmények letéti számlára” befizette.

Tehát ugyanúgy : 5 éven belül csak újra válthatsz, 5 év után már használt lakásra is, 10 év múlva már semmire sem kell. Persze, az értékegyezés kell, ha olcsóbba költözöl (akár új, akár használt), a támogatás arányos részét nem fogják visszaadni.