Szocpol átvihetősége!!!


Sanya10 # 2017.08.13. 09:49

Üdvözlöm!

Van egy ikerházi lakásom amit szeretnék lecserélni egy nagyobbra illetve drágábbra.Saját ingatlanomon szocpol teher van elvileg 2017.nov.28-ig .Erre az ingatlanra van is vételi ajánlatom.Tudtommal ha a 2.4 milliót letéti számlára helyezem a MÁK-nál akkor törlik a szocpolt így tehermentes lesz az ingatlanom így értékesíthető lesz!De mivel már meg van a kiszemelt "új" használt ingatlan,így az lenne a cél ingatlan amire a szocpolt szeretném átjegyeztetni,de ez az ingatlan csak úgy tud a tulajdonomba jutni ha az enyémet eladtam s abból plussz a megtakarításomból kifizetem a vételárat.Ez a művelet simán elhúzódik november végére mire tulajdonlapon szerepelek ami segítségével tudom igazolni a MÁK-nál a fedezetet a szocpolhoz.De eddigre le is tellik a szocpol 10éves futam ideje,ebben az esetben is visszakapom a 2.4 milliót vagy esetleg ebben az esetben lehet-e kérni a MÁK-nál valami féle kedvezményt hogy mivel hónapok vannak hátra a szocpol futamidejéből,s ez által mellőznék a 2.4 millió letéti számlára helyezését.Ez azért lenne fontos mert jelen pillanatban nagyon körülményes s nehézkes lenne ez összeg megfizetése,s csak ezért hitelt felvenni nem nagyon szeretnék!Válaszát s tanácsát előre is köszönöm.

drbjozsef # 2017.08.13. 17:46

Én a helyedben vagy a banknál, vagy az államkincstárnál (illetve most a kormányhivatalnál asszem) érdeklődnék, biztos ami biztos alapon, kérjél egy állásfoglalást.

Szerintem visszajár, mert a 10 éves elidegenítési tilalom a szocpol biztosítására van, ha megvan a csereingatlan, akkor vissza kell járjon a letéti számláról is. Egyszerűbben : logikus, hogy visszajár, hiszen a 10 év után sem kell senkinek visszafizetnie, aki nem költözik el.
Véleményem szerint egyértelműen visszajár, de én is tévedhetek. A 10 éves határnak nincs köze a letéti számlához.

Írj egy levelet az illetékes hivatalnak, lehetőleg két egyszerű mondatban megfogalmazva. Mondjuk ilyesmi :

"Lakásépítési/vásárlási támogatással vásárolt, és még 2017.november 28-ig elidegenítési tilalommal terhelt ingatlanom helyett nagyobbat vásárolnék. A kapott 2.4 millió forint támogatást a vonatkozó rendelet szerint befizetném a letéti számlára, de az új lakás megvásárlása feltehetőleg a fenti időponton túlra el fog húzódni. Jól értelmezem a rendeletet, hogy a 10 éves határidő lejárata után is visszajár a letéti számláról az oda befizetett összeg, ha utólag igazolom a másik lakás megszerzését?"

Vagy efféle. De szerezz be valami hivatalos választ.

Sanya10 # 2017.08.15. 16:05

Köszönöm válaszát.Már voltam is bent az Állam Kincstárban,s ebben megerősítettek.A probléma ezen része megoldódott.Sajnos lett is következő,ugyan is a felfüggesztéshez szükség van a szocpol szerződéshez,persze a mai nap kutatása során ,amikor is még a 12 éve vásárolt gyerekülés számlája is előkerült,sajnos a szerződés nem került elő....egy újabb gond,vagy lehet hogy ezzel be is zárult a kapu.

drbjozsef # 2017.08.16. 05:46

Esetleg egy ötlet : ha jegyeztek be jelzalogot, és gondolom, jegyeztek, akkor az azt előíró szerződés meg kell legyen a földhivatalban, ahonnan lehet kérni hiteles másolatot.

Én pár éve vetettem le a 10 év lejárta után a jelzálogot, és nem találtam én sem a szerződést. Elmentem a bankba, de kinevettek, 12 év után semmit sem találtak róla. Aztán valaki adta ezt az ötletet (talán itt a fórumban?), és tényleg be tudtam szerezni a földhivataltól. Még mondta is az ügyintéző csaj, hogy ez tökre mindennapos náluk a szocpolnál, rendszeresen tőlük szerzik be a trehányak a szerződéseket... :)

Sanya10 # 2017.08.17. 05:50

Ma megyünk a földhivatalba,mástól is ezt a tippet kaptuk ????

drbjozsef # 2017.08.17. 06:04

Arra számíts, hogy csak kérelmet fogadnak be, és 1-2 hét mire meglesznek a szerződések.

Sanya10 # 2017.08.17. 13:16

5 perc alatt kiadták a lakástámogatási szerződés eredetivel megegyező másolatát....vagy másra gondoltál ?

drbjozsef # 2017.08.17. 13:31

Nem... nekem be kellett adni (igaz 3 szerződést kértem, ÁFA-visszatérítés szerződés, meg még valami volt, már nem emlékszem), és két hét múlva kellett érte menni.
Mondjuk ez a székesfőváros kerületi földhivatala volt, ott nagy a zsongás, lehet, máshol eccerűbben megy.

Sanya10 # 2017.08.17. 15:52

Igen...ez Téten volt....nincs nyüzsi

MajorDomus # 2017.09.25. 18:45

OTP bank ügyfélszolgálat.

Anikoo70 # 2017.10.03. 11:09

Üdvözlet!

Szocpolt vettem fel 2004-ben egy új építésű lakásra. Ezt átjegyeztettem 2008-ban egy újabb lakásra, mivel elköltöztünk.

  1. kérdés: A 10 év jelzálogjog 2008-ban újra indult az új lakásra, vagy folytatódott 2004-től? Tehát lejárt-e már a 10 év, töröltethetem a jelzálogjogot és eladhatom-e az ingatlant, amit 2008-ban vettem?
  2. kérdés: A második lakást 2008-ban olcsóbban vettem, mint az elsőt, így a szocpol egy részét 2008-ban vissza kellett fizetnem.

Ha most vennék ismét egy drágább lakást és arra újra át kellene jegyeztetni a szocpol jelzálogát, visszakapnám-e azt, amit 2008-ban befizettem?

Köszönöm előre is, ha tud valaki válaszolni!

móni66 # 2017.10.11. 18:33

Az első kérdésre biztos választ tudok, 2004-től folytatódott, lehet töröltetni. A 2. kérdésre csak gondolom, hogy nem.

drbjozsef # 2017.10.11. 19:54

Szerintem is.

Ez egyszerűen kipróbálható, be kell menni a kormányhivatalba, azt hiszem ezek már hozzájuktartoznak, és beadni egy törlési engedély iránti kérelmet. Ha megadják, akkor igen volt a válasz. :)

Cs_Gabor # 2017.12.20. 22:45

Tisztelt Fórumtársak!

Az idei évben eladtuk (válás miatt) lakásunkat, a szocpol egy parkolószámlára került, és most szeretném a fele, engem illető részt tovább vinni az általam vásárolt lakásra.
Az államkincstár azonban csak akkor fizet, ha a bank valamiféle ígérvényt ad, hogy kifizeti a hitelem, viszont a bank csak akkor fizet, ha az államkincstár már kifizette és ezt igazolom is, a szocpol részt az eladónak.
Úgy érzem, hogy ez a 22-es csapdája, a két fél egymásra vár, és sem a hitel ügyintéző sem az ügyvéd nem tudja és érti, hogy most mi a teendő, a bank és az államkincstár meg természetesen ragaszkodik a saját álláspontjához...

Az egész azért érthetetlen számomra, hogy erre nincs egy kialakult és bevált módszer, mert nyilván nem vagyok egyedül az ilyen esettel :-(

A tanácsokat megköszönöm előre is.

Nomaad # 2018.03.02. 20:59

Tisztelt Fòrumtàrsak,

2009 augusztusban vettük fel előre a szocpolt 2 gyerekre amit 2017 januàrban teljesítettünk, amely után a lakáson lévő hitelt is kifizettük. Most van egy hitelmentes lakàsunk amit árulunk. Közben találtunk egy nagyobb hàzat amire le kellett csapnunk és a bankba ahol a szocpolt is felvettük es ismernek minket senki nem mondta, hogy addig nem vehetünk másikat amíg ezt el nem adtuk. Vettünk fel áthidaló hitelt amit két héten belül folyósítanak es beköltözhetünk az új házba.
A lakásunk viszont addig nem adható el amíg a teher szerepel rajta az újra meg nem vihetem át mert az áthidaló hitelre vettem?
Mit tegyek? Milyen kérelemmel forduljunk a bankhoz, hogy ne bukjunk rengeteg pénzt?

Köszönöm

Tavasz8357 # 2018.03.09. 16:20

Szia Nomaad, kicsit kiokosodtam mert hasonlo cipoben jarok sajnos en is. Mennyi a szocpol összege? Az új háznak mennyi az értéke? Mennyi hitel lesz rajta?

drbjozsef # 2018.03.09. 16:27

A szocpol átvihetőségének feltétele, hogy az érintett összeget az államkincstár (most talán a kormányhivatal?) letéti számlájára letétbe kerüljön. Ez után törlik az elidegenítési tilalmat, eladhatjátok a lakást, vehettek másikat, bejegyzik rá a terhelést, és ez után visszakapjátok a letétbe rakott pénzt.

Sajnos ez oltári szívás a vásárlóknak, hiányzik az az 1-2-3 millió forint. Nincs rá jó megoldás. Valahogy az eladót kell meggyőzni, vagy kölcsön kérni valakitől.

Az újra átviheted hiteltől függetlenül, mert azt a kormányrendelet engedi, hogy a szocpol terhei felkerüljenek akkor is, ha kereskedelmi banknak terhelési tilalma van fent. De csak a fenti úton.

kabosa # 2018.07.02. 11:05

Tisztelt Szakértők! Ez évben kaptuk meg a 10 + 10 csok - hitel támogatást, már meglevő 3 gyermekre. Társasházi lakást vásároltunk, amit most szeretnénk eladni, mert házat építenénk. Kérdés: hogyan vihető át a csok a házra, illetve igénybe vehetjük -e.az 5'millió áfa visszaigénylést az építkezés során? Köszönöm!

Simalány # 2018.09.27. 06:56

T. Szakértők!

Tavaly novemberben kaptuk meg a CSOK összegét a használt lakásunk megvásárlásához. Két gyerekre igényeltük (egy meglévő, egy betervezett).
Sajnos úgy néz ki nem lehet újra gyerekünk, egy éve meddőségi központba járunk már emiatt. Több (nem tb által támogatott )beavatkozáson túl vagyunk.
Olvastam , hogy vissza kell fizetni a kölcsönt ha el akarjuk adni a lakást. MIvel nem nem négyen leszünk,nincs szükségünk ekkora lakásra, eladnánk. Ilyen esetben hogyan kell eljárni?
A teljes CSOK összegét kell visszafizetni? Illetve a reprodukciós klinika igazolásával van esély arra hogy a meg nem született gyermek után kamatmentesen tudjuk visszafizetni a CSOK összegét?

Mennyi idő szükséges a terhelés megszüntetéséhez abban az esetben, ha vissza kell fizessük a teljes összeget? A lakáseladás előtt akkor mennyivel érdemes ezt megkezdeni?

HÁlásan köszönöm a válaszukat,

Mónika

drbjozsef # 2018.09.27. 07:56

Simalány,

17/2016. (II. 10.) Korm. rendelet
...
39. § (1) Ha a fiatal házaspár a gyermekvállalásra a támogatási szerződésben meghatározott határidőig a gyermekvállalását nem vagy csak részben teljesíti, úgy az igénybe vett családi otthonteremtési kedvezmény összegét csökkentve a gyermekvállalási határidő lejártának időpontjában meglévő gyermekek után járó családi otthonteremtési kedvezmény összegével a támogatás folyósításának napjától számított, a Ptk. szerinti késedelmi kamattal növelten - a gyermekvállalási határidő leteltét követő 60 napon belül - vissza kell fizetni. Ha a gyermek halva születik, a gyermekvállalást teljesítettnek kell tekinteni.
...
(4) A támogatott személy kérelmére az (1) és (2) bekezdésben foglalt visszafizetési kötelezettségre - ideértve az esedékes kamatokat is - az érintett lakás fekvése szerint illetékes járási hivatal hatósági jogkörében eljárva méltányossági eljárás keretében részletfizetést engedélyezhet, ha a kérelmező igazolja, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény azonnali és egyösszegű megfizetése családi, jövedelmi, vagyoni és szociális körülményeire is tekintettel aránytalanul súlyos terhet jelentene.
(5) A támogatott személy az (1) és (2) bekezdésben foglalt visszafizetési kötelezettség halasztott teljesítése, mérséklése vagy elengedése iránt kérelemmel fordulhat a lakáscélú állami támogatással érintett lakás fekvése szerint illetékes kormányhivatalhoz. A kormányhivatal hatósági jogkörében eljárva méltányossági eljárás keretében a kérelmező különös méltánylást érdemlő helyzetére tekintettel a (6) és (7) bekezdésben foglaltak szerint a fizetési kötelezettség teljesítésre legfeljebb öt évre fizetési halasztást engedélyezhet.

(6) Különös méltánylást érdemlő helyzetnek minősül a kamatfizetési kötelezettség teljesítésének elhalasztása tekintetében különösen, ha a családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételéről szóló támogatási szerződésben vállalt gyermek azért nem születik meg, mert
...

  1. az emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárások végzésére vonatkozó, valamint az ivarsejtekkel és embriókkal való rendelkezésre és azok fagyasztva tárolására vonatkozó részletes szabályokról szóló 30/1998. (VI. 24.) NM rendelet [a továbbiakban: 30/1998. (VI. 24.) NM rendelet] szerinti, az egészségügyi szakellátás társadalombiztosítási finanszírozásának egyes kérdéseiről szóló 9/1993. (IV. 2.) NM rendelet 4. számú melléklet 13. főcsoportjában megjelölt egészségügyi szolgáltató igazolja, hogy a fiatal házaspár

ea) a kötelező egészségbiztosítás keretében finanszírozott számú, a kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vehető meddőségkezelési eljárásokról szóló 49/1997. (XII. 17.) NM rendelet [a továbbiakban: 49/1997. (XII. 17.) NM rendelet] 2. § (1) bekezdés c) pont ca)-cf) alpontja szerinti emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárásban (a továbbiakban: reprodukciós eljárás) - a kötelező egészségbiztosítás keretében vagy azon kívül - részt vett, vagy

eb) a gyermekvállalását azért nem tudta teljesíteni, mert vele szemben a reprodukciós eljárás megkezdése előtt, vagy a reprodukciós eljárás közben a 30/1998. (VI. 24.) NM rendelet 1. § (2) bekezdése szerinti kizáró egészségügyi ok merült fel, vagy a 30/1998. (VI. 24.) NM rendelet 1. § (5) bekezdés a) pontjában foglalt feltétel nem teljesül, vagy a férj spermiogrammja alapján a 49/1997. (XII. 17.) NM rendelet 2. § (1) bekezdés c) pont ca)-cf) alpontja szerinti egyik reprodukciós eljárásra sem alkalmas

drbjozsef # 2018.09.27. 08:00

Simalány,

Mennyi idő szükséges a terhelés megszüntetéséhez abban az esetben, ha vissza kell fizessük a teljes összeget? A lakáseladás előtt akkor mennyivel érdemes ezt megkezdeni?

Ha visszafizettétek, akkor ELVILEG pár hét és jön a törlési engedély - de másik topikban már 3. hónapja várja egy kérdező. Szóval több hetet számoljatok rá rosszabb esetben.

Ha kérelmezed a csökkentést vagy elengedést, az plusz 30+30 nap lehet előbb, és utána a törlési engedély. Ezzel szvsz több hónap is lehet (de ez nyilván a területi kormányhivataltól is függ, ahol van hozzáértő és nincsenek rommá terhelve, ott gyorsabb is lehet, ez kiszámíthatatlan).

odorvera # 2018.10.06. 10:53

Kedves Szakértők!

Ha szeretném felfüggeszteni, majd átjegyeztetni a CSOK-ot
erre a számlaszámra kell átutalni? 10032000-01501315

A két kérelem közül vajon melyiket kéne kitölteni?

jelzálogjog törléséhez, letétbe helyezés esetén
vagy:
a lakáscélú állami támogatás visszafizetési kötelezettségének felfüggesztésére, a
bejegyzett jelzálogjog törlésére

Illetve megköthető az adásvételi szerződés a lakásunkra, ha még rajta van a CSOK?
Sajnos ügyintézővel sehol nem sikerült beszélnünk, még a telefont sem veszik fel, minden kapcsolati pontjukon hibás adatok vannak feltüntetve, erre van jogorvoslat?
Köszönöm!
Ódor Vera

Snasi # 2018.12.30. 19:37

Jó napot! 2 éve vettem fel használt lakásra CSOK-ot. Akkor még nem volt ilyen biztos és jól fizető állásom. Azóta a sors úgy hozta, hogy megengedhetném magamnak az újépítésű megvételét némi hitellel, ha a felvett 2,75millió helyett a 10 milliósra megtudnám változtatni a felvehető összeget az előző csok visszafizetésével és a mostani házunk eladásával. Nem tudom, hogy megoldható- e és hogy hogyan. Jövőre lenne aktuális a vétel. Jelenleg 3 gyermekem van és beigértünk egy negyediket is. A választ előre is öszönöm.

Pacsipami91 # 2019.01.03. 11:36

Jó napot!

Vettem egy újépítésű házat és felvettem rà a 10 millió CSoKot. Az előző lakàsomon volt 600.000 Ft csok, azt vissza kellett fizetni és visszautalják. De ezt nem tudom,hogy mikor és mi kell hozzá?

Előre is köszönöm a válaszát!

drbjozsef # 2019.01.03. 12:50

Pacsipami91,

Én a kormányhivatalt kérdezném meg, hozzájuk tartozik most a CSOK.

Ha jól sejtem, egy letéti számlára kellett visszafizetni a régi CSOK-ot. Ha annyival kevesebbet kaptál most, akkor jelezni kellene a kormányhivatalnál, és megkérdezni, hogy milyen igazolást kell benyújtani, hogy visszautalják. Feltételezem egy tulajdoni lap kell, amire már át van jegyezve a CSOK miatti állam javára szóló tíz éves elidegenítési is terhelési tilalom. Esetleg lakcímkártya, hogy tényleg ott laknak az igénylők és a kedvezményezettek is.