Ingatlanügyek


propeller # 2013.04.25. 23:23

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A következő kérdéssel fordulnék Önhöz. A párommal házat szeretnénk vásárolni. Felhívtunk egy telefonszámot, és egy ingatlanos vette föl. A párom bemutatkozott és érdeklődött az ingatlannal kapcsolatban, de nagyon nehezen volt összeegyeztethető a dolog. Mi szerettük volna minél hamarabb megtekinteni az ingatlant. De az ingatlanos még nem tudta mikor tudja megmutatni. Mivel a hirdetésben ki volt írva az utca ahol az ingatlan található, ezért elmentünk arra, hogy legalább kívülről megnézzük a házat. A kapun viszont volt egy telefonszám, amin sikerült elérnünk a tulajdonost. Szeretném tudni, hogy lehet-e ebből problémánk vagy a tulajdonosnak problémája ha esetleg megvesszük a házat? Az ingatlanos nem mutatta meg nekünk az ingatlant, nem írtunk alá ezáltal semmilyen megtekintési nyilatkozatot. Egyedül a telefonbeszélgetésnél volt annyi, hogy a párom bemutatkozott. Az eladót tájékoztattuk róla, hogy telefonon beszéltünk az ingatlanossal és tudja a párom nevét, mert nem akarjuk, hogy ebből problémája legyen. Ha általános szerződése van az ingatlanossal és nem kizárólagos, akkor lehet ebből probléma? Követelheti az ingatlanos ezen feltételek mellett a megbízási díjat? Válaszát előre is köszönöm!

lajcsó # 2013.04.25. 18:21

Nem kell adót fizetni, mivel nem képződött jövedelem.

bsu55 # 2013.04.25. 17:29

Tisztelt Ügyvéd Úr

Szeretném megkérdezni az alábbiakat:
Gyermekeim édesapjuk után örököltek 2011-ben egy kis házrészt,amely 3 millió ft-ra lett értékelve.Tavaly ezt az ingatlanrészt eladták 1 millió ft-ért.
Kell-e ez az összeg után adózniuk.

Várom mielőbbi válaszát,köszönettel:

bsu55

Dino80 # 2013.04.25. 16:24

Tisztelt Fórumozók!
Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy az ikerszomszédom, bővítheti-e a házat, terasza beépítésével, hozzájárulásom és engedélyem nélkül.
Üdvözlettel.

tornacipo # 2013.04.25. 13:40

Nagyon szépen köszönöm a választ!

Tehát akkor egy azonnali hatályú felmondással oldjam meg, amiben azért rögzítem, hogy ez ideig nem kaptam még részükről aláírt példányt, továbbá nem megfelelően teljesítettek (képek nélkül hirdettek az egyik oldalon, amit dokumentálni is tudok). Így talán elkerülhetem, hogy a szerződés megszűnését követően bármiféle követelésük legyen velem szemben.
Remélem, jól értelmeztem a leírtakat.

ObudaFan # 2013.04.25. 13:22

Ha nem jött létre, akkor elállni sincs mitől.
Azért én úgy gondolom, hogy ha előkerül egy általad is aláírt példány, akkor az létrejött és ez alapján a pont alapján szerintem nem tudsz elállni.
Viszont a szerződésnek a megszűnését követő időre szóló rendelkezéseinek az érvényessége erősen kétséges.

tornacipo # 2013.04.25. 12:46

Köszönöm szépen a választ. A problémám viszont az, hogy én nem felmondani szeretném a megállapodást, hiszen akkor a szerződésnek vannak olyan elemei, amelyek a következő egy évre kihathatnak.
Pl.:
"8. A Megbízott által nyilvántartott és közvetített vevőnek számít minden olyan személy, aki közvetlenül vagy közvetve, a Megbízott által értesült az eladó Ingatlanról.
Szerződő felek rögzítik, hogy ha a Megbízott által közvetített ajánlattevők, vagy azok közeli hozzátartozója, vagy a Megbízott által közvetített ajánlattevő tulajdonában álló gazdálkodó szervezet, illetve az olyan gazdálkodó szervezet, amelynek az ajánlattevő vagy hozzátartozója a vezető tisztségviselője, tagja vagy munkavállalója, és a Megbízó között tulajdonjog átruházására irányuló szerződés jön létre a jelen megbízási szerződés időtartama alatt vagy a szerződés megszűnését követő 12 hónapon belül, a megbízás sikeresen teljesítettnek tekintendő."

Miután ténylegesen nem jött létre írásban köztünk a megállapodás, ezért elállni szeretnék, tehát mintha nem is lett volna köztünk megállapodás. Hiszen írásban nem is volt. Van erre lehetőségem? Nem tudom, hogy elég érthető voltam-e... :(
Előre is köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.25. 12:18

A megbízó a megbízási szerződést bármikor azonnali hatállyal felmondhatja.

tornacipo # 2013.04.25. 11:10

Tisztelt Fórumozok!

Segítséget, tanácsot szeretnék kérni, az alábbi témában.

Megbízási szerződés megkötésére került volna sor egy ingatlanközvetítő céggel, de a közvetítő képviseletében megjelenő hölgynek nem volt aláírása joga. Ezért kitöltöttük a szükséges dokumentumokat, majd ő ezt elvitte. Miután lízingelt lakás értékesítéséről volt szó, ezért be kellett szereznünk egy meghatalmazást is a lízingbeadó banktól. A meghatalmazást 2013. március 25-én elküldtük az ingatlanközvetítőnek.
A mai napig (2013.04.25) nem érkezett vissza a részükről is aláírt megbízási szerződés. Kérdésem, hogy a meghatalmazás elküldése óta eltelt egy hónap miatt elállási nyilatkozattal el tudunk-e állni a szerződéstől, hivatkozva a szerződés 21-es pontjának megszegésére:

"21. A Megbízott a Megbízási Szerződést - annak részéről történt aláírását követő - 5 napon
belül ajánlott postai küldemény útján eljuttatja a Megbízó részére. A jelen megbízásban nem szabályozott kérdésekben a hivatkozott jogszabályok, valamint a PTK. ide vonatkozó szabályai az irányadóak."

Előre is köszönöm az útmutatást, a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.24. 15:59

Nem történik vagyonszerzés, az ingatlan megszerzésének időpontja nem változik.

bboris # 2013.04.24. 15:55

Sziasztok!

Telekegyesítéssel kapcsolatban lenne egy rövid kérdésem.

Két egymás melletti, egymással teljesen azonos méretű (több mint 15 éve megszerzett) telek kerülne egyesítésre (az egyik telek a férj 1/1, a másik a feleség 1/1 tulajdona). Az egyesített telekben a felek 1/2-1/2-ed tulajdoni hányadban lennének. A kérdés, hogy ebben az esetben a szerzéstől számított 15 év újra kezdődik, vagy erre a korábbi telkek szerzésének időpontja irányadó a felek vonatkozásában? Ha az egyesített telket eladják mondjuk 1 év múlva, kell SZJA-t fizetni ez után? Ebben az esetben az eredeti tulajdonszerzés időpontja is szerepel a tulajdoni lapon?

Üdv.

ObudaFan # 2013.04.24. 07:56

Krisztina1980

Szerintem célszerű lenne ezt a közös tulajdont megszüntetni.

SolnesM # 2013.04.24. 07:04

Krisztina1980 !
Nagyon jó szived van .
Megengeded a volt élettársadanak, hogy használja a lakásod, ráadásul koszt is hagy maga után és elvitte a papírokat.
Most már csak az a kérdés, hogy egyedül a tiéd vagy közös. Ha csak a tiéd, elég nagy balek vagy, nem a papírok miatt, hanem a jó szived miatt.
A papírokat újra pótólni mi sem egyszerűbb. Bemész a földhivatalba és kérsz egy hiteles kivonatot - némi píz fejében.
Ráadásul látom :
mert az én részemről van még rajt hitel, amit fizetek. ” Ez megerősíti az előzőekben mondott megállapításomat.
Birtokba kerülj, papírokat rendezd, majd ráérsz az bérbeadáson gondolkodni !
Ha közös a tulajdon, akkor közösen kell elhatározni a sorsát !!

bycqul # 2013.04.23. 09:54

Kedves Segítők, Tisztelt Fórumozók!

Nagyon örülnék, ha tudnának kicsi iránymutatást adni abban, hogy hogyan induljak el a következő ügyben. Az 1960-as években édesapám vásárolt egy házat, amit nem íratott át a nevére (jogilag a régi tulajdonosoké a ház). Édesapám 1998-ban meghalt, akkor én próbáltam elintézni a ház ügyeit, de nem sikerült. A ház 6 ember nevén van (örökösök) + van rajt egy 7. haszonélvező. 98-ban megindítottam az átíratást, felkerestem majdnem minden tulajdonost, de még a végére sem értem az egyik volt tulajdonos akadályoztatta a tevékenységemet, így nem tudtam befejezni amit elkezdtem. Most ott tartunk, hogy a ház olyan romos állapotban van, hogy valószínűleg le kell bontatni, de a régi tulajdonosok természetesen ennek a költségét nem szeretnék kifizetni így megkértek, hogy indítsam el ismét az átíratást vagy különben ügyvédet fogadnak és mivel a község lakossága aláírásával igazolja, hogy az ténylegesen a mi házunk volt a pert ők nyerik. Abban szeretném a segítségüket kérni, hogy mi a teendőm, merre induljak el, milyen papírokat kell kitöltetnem a tulajdonosokkal stb. ?
Válaszukat, segítségüket előre is köszönöm!

Tisztelettel bycqul

ObudaFan # 2013.04.17. 21:33

Ranger90

Vélhetően csak az apa részén lehet haszonélvezete a leírás szerint
X összeget nem követelhet, haszonélvezettel terhelten lehet így eladni az ingatlant. Vagy meg lehet állapodni a haszonélvezet megváltásában.

Krisztina1980 # 2013.04.17. 19:10

Nekem az a problémám, hogy a volt élettársammal szétmentünk, és meg engedtem neki, hogy a közös lakásunkban maradjon és vigyázzon rá, hogy be ne törjenek. Egy idő szó nélkül elköltözött, és elég nagy koszt hagyott maga után.Szeretném kiadni albérletbe, de nem engedi, mivel a mostani kapcsolata nem jön össze, akkor legyen hova mennie. Eladni nem egyszerű, mert az én részemről van még rajt hitel, amit fizetek. A lakás tulajdoni papírokat is magával vitte, nekem nem hagyott belőle másolatot. Van vmi lehetőség, hogy ki tudjam adni albérletbe, vagy pedig vele fizettetni hogy ő majd használni akarja?

kisluci # 2013.04.15. 17:32

Van itt esetleg olyan is aki jogi ügyekben jártas?

kisluci # 2013.04.15. 17:27

Kedves Immaculata!

Kícánom hogy részed legyen benne!
15 MFt-ra értékelte egy igazságügyi ingatlanszakértő. a hitel már 26 mFt-volt, de mint írtam nem én voltam az adós!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.04.15. 14:40

Azon kívül.... szerintem.

Jogos hogy 1-2 MFt-ért elvisznek egy 15 MFt-os házat és féláron eladján és utcára tesznek?

A bank köthet veszteséges üzletet. Egyébként gyanítom, hogy az adósság csak a körül, 2-4m Ft lehetett.

Ha a férjenek 9m-Ft-ot kell megfizetnie, akkor 9m-ra értékelték az ingatlant.

A Kft-t csak akkor lett volna érdemes perelni, ha az engedményezés szabálytalan volt, vagy az értékesítés a piaci érték 50%-a alá ment.

Ebből a házasságból nem lett volna szabad jelzálogjoggal terhelten kiszállni.

A pénzt meg kell próbálni behajtani.

Valószínűleg ez az egész eredmény, sorozatos hibák következménye. A pénzintézeti megkereséseket komolyan kell venni. Nem szabad megvárni, hogy az ember feje felett mások döntsenek.

kisluci # 2013.04.15. 14:20

Kedves Florinda az ingatlan csak egyedül az én nevemen volt, ObudaFan árverés utján beszámolták 10,5 MFt-ba mivel természetesen Ők voltak az egyedüli vevők, adtam be a végrehajtás kilakoltatás ellen kifogást, de szerintem nem is továbbította a végrehajtó a Bírósághoz, lehet meg kéne próbálnom benyújtani?

kisluci # 2013.04.15. 14:06

Hát épp ez az, hogy nekünk nem ajánlották fel.
Amugy bizonytalan követelésként adták el, ugyanis már 2004-ben felmondták ezt a hitelt és csak 2009-ben adták el

ObudaFan # 2013.04.15. 13:45

Egyáltalán bírósági végrehajtásban, vagy azon kívül történt az értékesítés?

florinda # 2013.04.15. 13:43

Azért Kisluci helyzete elég bonyolult.
A volt férje volt az adós, aki meg "röhög a markába, mert megszabadult a hiteltől".
De kié volt az ingatlan?

wers # 2013.04.15. 13:24

15 MFt-os házat és féláron eladján és utcára tesznek?
Nem túl igazságos, de nem törvénytelen (és nem vagy egyedül)

Az egy másik kéréds, hogy miért nem törekedett a bank a veletek való megegyezésre, 1-2 millóért talán ti is meg tudtátok volna venni.

kisluci # 2013.04.15. 13:08

Tisztelt Fórumozok!

Segítsélgüket kérném egy igen szomorú helyzetben.
Volt egy 15 MFt-ot érő ingatlanom, amit a bank eladott egy szlovák nő által vezetett KFT-nek csomagban, egyedi engedményezés alapján.
kb. 1-2 MFt-ért vehette meg. Sűrgősen áron alul eladta 7,5 MFt-ért. Az adós nem én voltam, hanem volt férjem, akit fenti KFt nem is keresett, csak engem hivogattak. és mivel jelzálogkötelezett voltam elvitték tőlem a lakásomat.
Pert indítotam a volt férjem ellen, amit meg is nyertem 9 MFt megfizetésére kötelezeték, persze ebből egy fillért sem fogok látni.
Bepereltem a KFt-is, de sajnos nem volt ügyvédem, csak egy kijelölt, aki nagyon ógy tünt, hogy nem engem hanem a KFt-t képviselte. 2 tárgyalás volt, kb 10-10 perc. Persze vesztettünk.
El vagyok keseredve, nem tudom hová fordulhatnék. Kérem aki tud segítsen.
Jogos hogy 1-2 MFt-ért elvisznek egy 15 MFt-os házat és féláron eladján és utcára tesznek?
Volt férjem meg röhög a markába, megszabadult a hiteltől
Várom válaszukat