Ingatlanügyek

Szomorú örökös # 2025.12.31. 08:20

drbjozsef

Tehát a széljegy egy jelzés, hogy van valami irat benyújtva, csak még nincs elintézve, hogy mindenki lássa a tulajdoni lapon, hogy valami van, de még nem végleges. Erre azt állítod, hogy FIXRE bejegyezték a vevői jogodat, de az nem volt úgy jó, és "áttették" széljegyre.

Akkor nézzük kronológiai sorrendben:

1. 2025. szeptember 3-án írtuk alá az adásvételi szerződést a mostani lakhelyemre.
A szerződésben benne szerepel, hogy az eladó feltétlen és visszavonhatatlan hozzájárulását adja, miszerint a vevő számára a fenti jogot a földhivatal bejegyezze a benyújtástól számított határozott 6 hónapos időtartamra. Egyidőben a fenti dátummal elkészült a letéti papír is, ami a későbbi tulajdonjog bejegyzésemhez való hozzájárulást tartalmazta az eladó részéről.
2. 2025. október 8-án jön a határozat a „Tulajdonjog fenntartáshoz kapcsolódó vevői jog” bejegyzéséről.
Benne az alábbi szöveg is szerepelt: „A tulajdonjog-fenntartáshoz kapcsolódó vevői jog bejegyzése ................................... ügyvéd által 2025. szeptember 3-án ellenjegyzett adásvételi szerződés, valamint a kérelem alapján történt. Az eljárási díj megfizetésre került.
3. 2025. október 15-én teljes kifizetésre került az utolsó részlet is, így ezek után birtokba vettem az ingatlant.
4. 2025. október 25-én beköltöztem a házba.
5. 2025. október 28-án a kormányablak ügyintézője nem jegyzi be a lakcímemet, mert hogy nem vagyok még széljegyen.

Mint már korábban is jeleztem, ha az ügyintéző hölgy volt a béna és ezért kellett kavarnom tovább az ügyvéd közreműködésével, hogy egy héttel később megtörténjen a lakcím-bejegyzés, akkor nyilván igazatok van. De erre sajnos én nem látok rá, hogy valóban nem voltam még széljegyen és később került oda a bejegyzés. Egy biztos, hogy október 8-án már a bejegyzett vevői jogról kaptam a határozatot ajánlott tértivevényes levélben, nekem a tudásom eddig terjed. Tehát ezek után hogy lehet, hogy a határozat kézhezvételétől számított 20 nappal később még nem voltam széljegyen? Ezt próbáld megmagyarázni! Köszi előre is, ha nem kioktatva, magas lóról teszed mindezt!

drbjozsef # 2025.12.31. 06:40

került először bejegyzésre és sajnos nem egyből széljegyként

az ügyvédem bement és kérte, hogy ugyan rakják már át széljegyre

Tehát van a széljegy, ahova bejegyzik az ingatlanhoz kapcsolódó beérkezett iratok tényét, majd miután átnézték azt az iratot, a széljegy törlése mellett bejegyzik az abban szereplő ügyet (tulajdonjog, haszonélvezet, vagyoni jogok, etc), vagy ha nem jó valami, akkor nem jegyzik be.

Tehát a széljegy egy jelzés, hogy van valami irat benyújtva, csak még nincs elintézve, hogy mindenki lássa a tulajdoni lapon, hogy valami van, de még nem végleges.

Erre azt állítod, hogy FIXRE bejegyezték a vevői jogodat, de az nem volt úgy jó, és "áttették" széljegyre.
Most hosszabb móka helyett, inkább gondold át ezt még egyszer. Sőt : inkább nézd már át azokat a szerződéseket, hogy mi volt elsőre bejegyezve és hova, és helyette az ügyvéded mit kért.
Mert hogy nem a fixen bejegyzett vevői jogod törlését és annak széljegyre visszajelölését, az tuti. Fából vaskarika.

Szomorú örökös # 2025.12.30. 18:54

eulimen

attól, hogy van egy aláírt adásvételi szerződésed, ráadásul birtokon belül vagy, még nem vagy a lakcímügyi jogszabályok szempontjából SEM tulajdonos. Azt ugye érted, hogy ha olyan körülmény volt az adásvétellel kapcsolatban, hogy a szerződés aláírásakor nem lehetett egyből a tulajdonjog-változást intézni, közbe kellett ékelődjön a vevői jog bejegyzése, ahonnan külön eljárásként, plusz 10.600-ért jegyeztek be tulajdonosként?
Akkor még egyszer: Már az első lakcímbejelentkezési próbálkozás alkalmával éppen 2 hete kifizettem az ingatlant és a letétbe helyezett papírt az ügyvédem be is nyújtotta, mi több, a második eljárási díj is át lett utalva. Ehhez képest még mindig csak szimplán az a nyamvadt vevői jog volt egyedül bejegyezve, ami NEM MINŐSÜLT SZÉLJEGYNEK. A széljegyre áthelyezés ezután történt meg, mikor az ügyvédem külön ezért bement és elintézte. Utána tudtam csak bejelentkezni. Tehát nem is értem, miért is nem voltam tulajdonos a lakcímügyi jogszabályok szerint. De szerintem te sem teljesen érted, hogy mi történt, de köszönöm, hogy segíteni próbálsz.

eulimen # 2025.12.30. 18:07

@szomorú örökös
azt ugye érted, hogy vevői jog jogosultjaként, de még széljegyre sem került tulajdonosként miért nem álltak veled szóba a kormányhivatal lakcím-ügyintézői?
(segítség: attól, hogy van egy aláírt adásvételi szerződésed, ráadásul birtokon belül vagy, még nem vagy a lakcímügyi jogszabályok szempontjából SEM tulajdonos)
Azt ugye érted, hogy ha olyan körülmény volt az adásvétellel kapcsolatban, hogy a szerződés aláírásakor nem lehetett egyből a tulajdonjog-változást intézni, közbe kellett ékelődjön a vevői jog bejegyzése, ahonnan külön eljárásként, plusz 10.600-ért jegyeztek be tulajdonosként?

Szomorú örökös # 2025.12.30. 15:59

eulimen

Széljegy minden, a földhivatalban megkezdett ügy (ásd Inytv. 22.§).
A vevői jogod is széljegyzésre került, aztán meg a tulajdonjogod is (amivel együtt a vevői jogod törlésre került).
Két külön eljárásban, két külön határozattal. Jól tévedek?

A vevői jogom önállóan került először bejegyzésre és sajnos nem egyből széljegyként, mert akkor már első körben be tudtam volna jelentkezni állandóra, miután ideköltöztem. Azonban első körben a kormányablakban az ügyintéző hölgy elküldött, hiába vittem együtt az adásvételi szerződést és a birtokbavételi jegyzőkönyvet aláírva - tanulván a 8 évvel ezelőtti költözésemből. Így várnom kellett mindezzel egy hetet, mert az ügyvédem bement és kérte, hogy ugyan rakják már át széljegyre, hogy a vevő miután kifizette maradéktalanul az ingatlant, beköltözött és végre be tudjon jelentkezni törvényesen a lakhelyére. És nagy valószínűséggel így is történt, mert az ügyvédem utána írásban jelezte, hogy valószínűleg mostmár menni fog, mert sikerült elintéznie. Nagy valószínűséggel ekkor helyezett széljegyre az ügyintéző. Majd egyszer csak jött egy hivatalos levél a második körről (az újabb eljárási költség fizetése után), hogy bejegyezték a tulajdonomat és a korábbi vételi jogot törölték az előző tulajdonos tulajdonjogával együtt. Erről a két eseményről van mindössze egy-egy hivatalos levelem a földhivatalból. És ezt próbáltam elmagyarázni ennek a két főjogásznak (az egyik ráadásul elmondása alapján nem is az), de hiába, mert nem értették meg, csak kioktattak.

Persze ha a kormányablakban volt első alkalommal béna az ügyintéző, akkor nyilván nekik lesz igazuk, de ez már úgysem fog kiderülni.
Főleg hogy nekem, mint egyszerű földi halandónak nincs rálátásom a földhivatali ügyintézésre, hogy miként is zajlott mindez.

eulimen # 2025.12.30. 14:45

@Szomorú örökös

Széljegy minden, a földhivatalban megkezdett ügy (ásd Inytv. 22.§).
A vevői jogod is széljegyzésre került, aztán meg a tulajdonjogod is (amivel együtt a vevői jogod törlésre került). Két külön eljárásban, két külön határozattal.
Jól tévedek?
A te értelmezésedben "széljegyre kerülni" csupán annyit jelent, hogy a tulajdonjog-bejegyzésed megkezdődik.
A törvény a széljegyzést ennél jóval tágabban értelmezi.

Szomorú örökös # 2025.12.30. 11:20

KBS

Azt se tudod, mi a széljegy.
És te tisztában vagy a január 15-én életbe lépett változásokkal?
Ezek szerint nem, de amíg egy jogász nem mondja neked, hogy így van, addig úgysem hiszed el.
Bár ezek után nem vagyok benne biztos, hogy akkor is erőltetnéd a hülyeségedet.
De befejeztem, galambokkal nem sakkozom tovább. :-)

Kovács_Béla_Sándor # 2025.12.30. 09:11

Azt se tudod, mi a széljegy.

Szomorú örökös # 2025.12.30. 07:48

drbjozsef

Sajnos nem tehetjük.
Te meg aztán különösen. Gondolom laikusk fórumozóként sok adásvételi szerződést írtál már. :D :D :D :D :D

drbjozsef # 2025.12.30. 07:11

aniko77777,

Ebben az országban szerződési szabadság van.
(Szinte) bármit megtehettek közös megegyezéssel.
De az akarata ellenére nem fog menni. Ha ő nem akarja ezt a részletfizetősdit, akkor nyilván nem fog menni.
Ő is nyitott valami ilyesmire?

drbjozsef # 2025.12.30. 07:09

Bár tisztában vagyok vele, hogy nem fogjátok elfogadni ezt (sem). :-)
Sajnos nem tehetjük.
Tudod-e, mi az a szalmabáb érvelés?

Szomorú örökös # 2025.12.30. 06:40

aniko77777

Kedves fórumozók adott egy ingatlan egy családtagot szeretnék kifizetni belőle de félő hogy az egy összegbe kapott négy millió forintot ekölti egybe. Milyen lehetőség van hogy részletekbe kapja csak meg a pénzt de természetesen ne gondolhassa meg magát hogy az ingatlan mégis vissza kéri.

Ha kifizeted a családtagot, az adott ingatlantulajdon a nevedre kerül, akkor egyrészt azt már szinte lehetetlen visszacsinálni, viszont ahhoz már nem sok jogod van, hogy korlátozd a kifizetett pénz elköltését, az már akkor az ő szabad akaratából úgy történik, ahogy ő akarja. Esetleg ha kicsit részletesebben leírnád, hogy miről van szó, lehet jobban lehetne azt is érteni, hogy miért szeretnéd ezt.

Szomorú örökös # 2025.12.30. 06:36

KBS, drbjozsef

2025. január 15-én új Ingatlan -nyilvántartási törvény lépett hatályba, ezt követően sok új fogalommal kell megbarátkoznunk. Ilyen a “ TULAJDONJOG FENNTARTÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ VEVŐI JOG”. EDDIG, ha az adásvételkor a vételár fizetése nem történt meg, a felek tulajdonjog-fenntartás és az eljárás függőben tartása intézményét vehették igénybe. AZ ÚJ JOGSZABÁLY SZERINT az ingatlan-nyilvántartási eljárás függőben tartását nem kell külön kérni, tulajdonjog-fenntartással való eladás esetén tulajdonjog fenntartáshoz kapcsolódó vevői jog bejegyzésének van helye. Deklarálásra kerül az is, hogy a tulajdonjog-fenntartás ideje alatt az eladó a vevő tulajdonszerzésre irányuló jogát a vevő hozzájárulása nélkül nem csorbíthatja. Mit jelent ez? Többek között azt, hogy ezen idő alatt az eladó az ingatlant harmadik személyre nem ruházhatja át és nem terhelheti meg.

Gondolom ezek után már tiszta, hogy január közepe óta van így. Nem széljegyre kerül automatikusan az ember, hanem ezt jegyzik be. És tovább megyek: mikor teljesen kifizettem az ingatlant, már itt laktam egy hete (ez kb. fél hónappal volt a teljes kifizetést követően) még mindig ez volt csak bejegyezve, nem a széljegy, azaz ezért nem is engedték, hogy bejelentkezzek ide, hiába volt a kezemben minden dokumentum, hogy birtokba vettem réges-régen az ingatlant. Bár tisztában vagyok vele, hogy nem fogjátok elfogadni ezt (sem). :-)

aniko77777 # 2025.12.30. 06:00

Kedves fórumozók adott egy ingatlan egy családtagot szeretnék kifizetni belőle de félő hogy az egy összegbe kapott négy millió forintot ekölti egybe. Milyen lehetőség van hogy részletekbe kapja csak meg a pénzt de természetesen ne gondolhassa meg magát hogy az ingatlan mégis vissza kéri. Köszönöm a válaszukat

drbjozsef # 2025.12.29. 21:30

Nyilván.

Szomorú örökös # 2025.12.29. 19:15

KBS

Mert azt kértétek.
Persze, nyilván én vagyok szerintetek a hülye.
Két ingatlan adásvételénél is egymás után automatikusan így történt a bejegyzés.
Senki nem „így kérte”, hanem a benyújtott adásvétel alapján így jegyezték be.
Nyilván akkor mindkét ügyintéző hülye - két külön ügyintéző is így csinálta - hogy nem egyből a széljegyet jegyezte be.
Látom, nehéz elfogadni, hogy változott a rendszer, de nem vitatkozok.
Elég, ha én tudom, hogy így van, a többi meg nem számít. :-)

Kovács_Béla_Sándor # 2025.12.29. 09:18

Az adásvételi szerződés megkötését követően bizony az általam jelzett bejegyzés kerül a kormányablaknál a tulajdoni lapra.
Mert azt kértétek.

drbjozsef # 2025.12.29. 05:59

Csak ezt a vevő nem tudja - aminek következményei vannak.
Igen, a jóhiszemű tulajdonos elképzelhető, hogy tulajdont szerez így - de ettől a Ildiko és az anyja szerződése nem semmis, ezért ő az anyjától kérhet kártérítést.
Mondjuk ha a vételárhoz más is hozzáfér, és - mondjuk - készpénzben elpárolog a számláról a pénz, akkor van rá esély, hogy végül b*szhatja. Járni jár(hatna egy per után esetleg), csak nem jut.

Szomorú örökös # 2025.12.28. 17:30

drbjozsef

Ez csak a hitelnél igaz (ott se feltétlenül, inkább azt mondanám, szokás).
Ha az nincs, akkor nincs ilyen "első kör". Benyújtáskor széljegyre kerül, az ügyintézés után bejegyzésre.

Kénytelen vagyok határozottan cáfolni. Az adásvételi szerződés megkötését követően bizony az általam jelzett bejegyzés kerül a kormányablaknál a tulajdoni lapra. És bizony az újat készpénzre vettem több részletben történő kifizetéssel, nem hitelre, mégis az általam írt tulajdonfentartással bejegyzett vételi jog került feltüntetésre, nem pedig egyből a széljegy. Sőt, kifejezetten az ügyvédem későbbi közbenjárására sikerült átírni széljegyre, hogy be tudjak jelentkezni állandó lakcímre. Ugyanis akkor már teljesen kifizettem az ingatlant és Addig ugyanis a kormányablakból elhajtottak. A szerződést szeptember elején kötöttük, az ingatlan teljes kifizetése és birtokbaadása október közepén megtörtént, október végén költöztem és mégis várnom kellett az új lakcímkártyára egy hetet.

Sok minden megváltozott az e-ingatlan nyilvántartás bevezetésével, nem mellesleg ezért húzódik sok esetben a tulajdonjog bejegyzés. De tudom, te ezt úgysem fogod elfogadni, pedig ez most jelenleg részemről konkrét tapasztalat volt. Azért ezek szerint te se tudhatsz mindent. Amit írtál, az szerintem régebben volt csak.

Kovács_Béla_Sándor # 2025.12.28. 17:10

Pontosan. Jelenleg Ildikó végrehajtott némi beruházást ami esetleg növelte az értéket,és ennyi. Ettől mèg az anyukája a tulajdonos.
Nem. Már mondtam: a hozzáépítő nyilvántartáson kívüli tulajdonos. Csak ezt a vevő nem tudja - aminek következményei vannak.

Kovács_Béla_Sándor # 2025.12.28. 17:09

ott ráépítés a jogcím, amin szereztem.
Tévedett az okiratszerkesztő ügyvéd. A földhivatal meg (ezt) nemigen vizsgálja.

Kovács_Béla_Sándor # 2025.12.28. 17:08

„Nem ráépítés az, hanem hozzáépítés.”
A külön helyrajzi szám miatt?

Ráépítés, amikor valaki más (üres) telkére épít. Ha a telken már áll épület és azt bővíti (vagy másik épületet húz fel), az hozzáépítés. Mások a törvényi szabályai a kettőnek.

drbjozsef # 2025.12.28. 16:42

Sokat költöttem arra az ingatlanra, de az összes számlát eltettem.
Ahogy KBS írta : adott körülmények esetén még az is kevés lehet.
Minél előbb menj ügyvédhez, és minél előbb beszélj a vevővel is. Talán ő sem akar évekig pereskedni.

drbjozsef # 2025.12.28. 16:40

Első körben tulajdonjog fenntartással bejegyzett vételi jognak hívják,

1. A vételi jog, mint fogalom, teljesen más.
  2. Ez csak a hitelnél igaz (ott se feltétlenül, inkább azt mondanám, szokás). Ha az nincs, akkor nincs ilyen "első kör". Benyújtáskor széljegyre kerül, az ügyintézés után bejegyzésre.
Ildiiko # 2025.12.28. 16:40

“ A tulajdonosnak, azaz a kedves anyukának nagyon is a helyén van az esze …”
Csodálkoztam, hogy nélkülem intézkedett, mert eddig mindenbe az én segítségemet kérte. Most tudtam meg, hogy “súgtak neki”, valaki pénz szagot érzett. A valaki a testvérem, (Ő ott volt a szerződéskötésnél ezt is most tudtam meg)) aki azt is elintézte, hogy anyukám számlájára érkező összeghez ő is hozzáférjen.
Jó a buli. Sosem gondoltam volna, hogy bárki ki akar onnan majd semmizni, pedig nagyon abba az irányba kanyarodik a történet.
Sokat költöttem arra az ingatlanra, de az összes számlát eltettem.