Ingatlanügyek

Szomorú örökös # 2026.02.23. 20:11

Ezennel befejezem.....Következik a "B" terv. Sikerülni fog.
Hajrá! Csak így tovább! Engedelmeddel a szabálytalan írásjel elhelyezéseket most is kijavítottam. :-)

AliZ55 # 2026.02.23. 19:24

drbjozsef

Ez is egy megoldás kérdésemre .

Ami nekem bosszantó : én is dolgoztam hivatalban . Én is tévedtem . De ! Volt egy ügyviteli szabályzat ami utmutatást adott arra vonatkozóan , hogy hogyan lehet kijavitani az elkövetett hibát , ugymond házon belül , csendesen .
A földhivatalnál is van ügyviteli szabályzat ,és mellé jogász is . Nem akarok ebbe is belemenni . Voltam nála - azt sem tudta miről van szó . Nem vette a fáradságot hogy utána nézzen , miről is van szó . Egyetlen kérdésemre sem tudott válaszolni .

?
És ott is vannak tisztességes ügyintézők , akik ismerik a szabályzatot . Kapásból modták a földhivatali hibát .

Én is azt hiszem most hagyom abba . Viszont kaptam tippet a földhivataltól , hogyan lehet biróság nélkül rendezni a problémámat .
Mert vannak még ügyintézők akik ismerik a belső szabályzatot .
Ezennel befejezem . Itt megoldás , vagy arra utaló , segitő hozzászólásokat sajnos nem kaptam . Következik a "B" terv .
Sikerülni fog .

Üdv.: AliZ

drbjozsef # 2026.02.23. 18:37

Ez volt az eredeti kérdésed :

Tudna valaki megoldást , hogyan tovább ?

Tekintve, hogy már ott is leírtad, hogy nem bírósági ügy, és ezt most meg is erősítetted, így végülis minden egyéb körülménytől függetlenül egyszerűvé tetted a választ : Sehogy. Semerre.
Ha vitád van valakivel, azt Magyarországon a bíróság döntheti el. Ha ezt nem kívánod igénybe venni, akkor marad minden így, mozogj sokat, táplálkozz egészségesen, és ne foglalkozz az üggyel (no stressz), és akkor szép kort is megérhetsz.

AliZ55 # 2026.02.23. 18:32

Szomorú örökös

Aki ennyiből nem érti , hogy mit irok , ott én tanácstalan vagyok .

Az elévülés ideje nincs meghatározva . Korlátlan a tulajdonosra vonatkozóan . Csak szabad akaratából vagy végsősoron elmulásával mulik el . / kivéve ha nincs örökös /

Sajnálom . Ha ennyiből nem tudod kihámozni a lényeget akkor nem tudok többet segiteni . Ennél egyszerübben nem lehet megfogalmazni .. ! Egy kis segitség : a térkép nálam " stimm " , mert az régi, eredeti , az új , átjavitott földhivatali térkép nem "stimm " , mert eltér az eredetitől .

AliZ

Szomorú örökös # 2026.02.23. 16:03

Ez az amiért nem megyek biróságra . Mindent kiforgatnak és a tényeket lesöprik
Esetleg a bíróságon kicsit konkrétabban meg kellene fogalmaznod a beadványt, mint ahogy itt elénk tártad, mert külöben a tárgyalásig se jutsz el, már a beadványt be se fogadják.

AliZ55

Az elévülés nincs időhöz kötve
Ennél nagyobb marhaságot ember ide még nem írt le! :-D
Hogyne lenne, csak ahhoz van kötve! Az elévülés egy meghatározott idő múlva áll be.

az a terület mindig is a tulajdonomban volt és van a mai napig is . A probléma , ha ,figyelmesen olvasták a bejegyzéseimet , nem arról szól ,hogy más tulajdonában van az elrajzolt terület.....Az a térkép amit én eredetinek nevezek és földhivatalival megegyező , olyan pontos , hogy abból nemcsak a földmérő és igazságügyi szakértő tudott pontosan és megegyezően dolgozni , hanem még én is, ugyanis mint irtam az én számitásom is ugyanazt az eredményt hozta ,mint a két szakemberé
Akkor most hol is a gond? Ha a térkép stimmel és ott van a földhivatalban akkor hogy is rajzolta át a telkedet a földhivatal?
Ezért kavarod a vihart a biliben 40 év óta? Tyűha, neked aztán van bőségesen kitartásod! :-)

AliZ55 # 2026.02.23. 14:30

Kedves Fórumozók ! Szomorú örökös , Eulimen

Ez az amiért nem megyek biróságra . Mindent kiforgatnak és a tényeket lesöprik az ugynevezett hatalom jegyében .

Akkor elmondom : az a terület mindig is a tulajdonomban volt és van a mai napig is . A probléma , ha ,figyelmesen olvasták a bejegyzéseimet , nem arról szól ,hogy más tulajdonában van az elrajzolt terület . Csak a bürokrácia működik , de iszonyú kitartással és drasztikus elszántsággal , kihasználva a kapott hatalmat . A terület csak a földhivatalban változott , nem pedig a valóságban .

Az elévülés nincs időhöz kötve .

Az a térkép amit én eredetinek nevezek és földhivatalival megegyező , olyan pontos , hogy abból nemcsak a földmérő és igazságügyi szakértő tudott pontosan és megegyezően dolgozni , hanem még én is, ugyanis mint irtam az én számitásom is ugyanazt az eredményt hozta ,mint a két szakemberé . / nemrég találtam meg a telek kiszögelési méretezését , csak egy érdekesség /
Én nem hiszem , hogy két ilyen szakembert csak úgy semmibe lehetne venni mert Ők időssebbek . Ez a feltevés már vérlázitó .
Ezeket a szakembereket szokták ma , igenis tisztelettel emlegetni . Hiányuk pedig hiányzik korunkból .

Na ettől félek egy birósági tárgyalás során , mint emlitettem !! Hozzá nem értők osztják az észt !!

Az irásmódom lehet hogy régimódi , de aki tanult , az tudja értelmezni az irásjeleket . Ezeket nem azért találták ki a régi tanult emberek mert szebbé akarták tenni a papirt , hanem azért mert ezzel az értelmezést magasabb fokra tudták emelni .
Ez nem "szmájli " / magyarul / . Vagy ez a nyelv legyen a törvénykezésben is ? A mai kor nyelve ?

Válaszomat nem válogattam név szerint .Mindenki megtalálja benne a kommentjére a válaszokat .

Egyébként nem vagyok hozzászokva a sértegető magatartáshoz . Értelmes birálatokat értékelem . Épitő hozzáállást viszont szeretem . Én nem a " n e m " gyakorlatban nőttem fel , hanem a " mindig keressünk az adott ügyhöz megoldást " . A negativ hozzáállás rossz gyakorlat , pozitivan kell hozzáállni a dolgokhoz . Csak igy lehet mások megelégedésére dolgozni .

Szomorú örökös # 2026.02.23. 10:11

AliZ55

Mint irtam a tuljdonjog soha nem évül el
A tulajdonjog maga nem évül el, viszont maga az eljárás, amivel 40 éve szenvedsz, az már igen, elévülhetett.
Mi több, az az elavult helyesírási gyakorlat is elévült hosszú évek óta, hogy szóközöket teszel az írásjelek elé.
Talán ezen tudásodat sem ártana felfrissíteni kicsit, ha már nyilvánosan írogatsz egy fórumra. :-)

eulimen # 2026.02.23. 09:20

@AliZ55

Mint irtam a tuljdonjog soha nem évül el.
A tulajdonjogot senki sem vitatja. Annak módszere azonban, hogy mettől meddig terül el a telked, 1895 óta változott egy pöppet.

A telket hivatalos födmérővel felmérettük . Ezt a földhivatal nem fogadta el . Ezután igazságügyi szakértőt kértünk fel . Alapos munkát végzett , innen van a térképfelvételi év is . Megállapitása és mérése szerint a telkem mindenben megegyezett a földhivatali papirokkal , az eredeti térképpel .
Mindez mikor történt?

Badarság lenne azt állítani, hogy az 1885ös földkimérés alaposabb, megbízhatóbb, pontosabb és főleg: jogilag megalapozottabb lenne, mint az 1986-os újramérésé.
Pláne, hogy akkor még hírből sem ismerték az EOV (=Egységes Országos Vetület) koordinátákat. Az új vetületre való jogi (és mérnöki) áttérés bizony magával hozhatta az ingatlanok sarokpontjainak eltérését.

Az EOV kötelező alkalmazását egyébként a földmérési és térképészeti tevékenységről szóló 4/1980. MÉM rendelet 1. mellékletének 3.§-a vezette be.
https://jogiportal.hu/…mem-rendelet

Kis történeti áttekintés: az EOV bevezetése előtt a 6/1969 MÉM rendelet rendelkezett a térképkészítésről. Földmérési alaptérképnek 1:1000 vagy 1:2000 méretarányú térképet írt elő, a méretarányhoz igazodó pontossággal. A térképek nem voltak még egységesítve, így nagy valószínűséggel előfordulhatott, hogy a korabeli földméréi térkép nem volt az egységes országos térképrendszer része.
https://jogkodex.hu/…elet_2169292

A lényeg: 1895 óta sokat fejlődött a földmérési tudomány is, pontosabb, nagyobb méretarányú térképek készültek, amelyeken a "tus" hibája nyilván kevesebb volt. Az EOV vetület kötelező jogi bevezetésével pedig végérvényesen és a korábbaiknál sokkal pontosabban rögzültek a telek határpontjai.

AliZ55 # 2026.02.23. 08:16

eulimen

Mint irtam a tuljdonjog soha nem évül el . Ma is élő törvény . És még egy példa : az 1945 utáni államositás után is visszaadták a tulajdonokat.

Ez nem jogvita , hanem egyértelmű tévedés , amit szembetűnően látni lehet a két térképet összevetve .

A telekkönyvről is irtam , a mai napig minden ugyanaz , változatlan , mindenben megegyező az eredetivel .

Amiről irtam ,hogy többszöri kemény beszélgetés és végül egy kiadós veszekedés után előkerült az eredeti térkép , ami megfelel az 1885 vagy 1895 - ös első térkép felvételnek . Nekem is ez az eredeti van meg .

A telket hivatalos födmérővel felmérettük . Ezt a földhivatal nem fogadta el . Ezután igazságügyi szakértőt kértünk fel . Alapos munkát végzett , innen van a térképfelvételi év is . Megállapitása és mérése szerint a telkem mindenben megegyezett a földhivatali papirokkal , az eredeti térképpel .
Eután még én is felmértem a telkemet . Igencsak feladta a leckét , de milyen érdekes , nekem is pontosan az jött ki eredményül mint a két hivatásos földmérőnek , és a telekkönyvi adatoknak .

Ha a mérések és a földhivatali dolgok nem mutatnának egyezést , eltérnének a valóságtól , semmit sem szólnák a " földhivatali igazságtételnek " . Elfogadnám . De igy ? Soha . Én a másét nem kivánom , de az enyémet nem hagyom . Tudom ,hogy nem csak én vagyok ilyen helyzetben a földhivatallal szemben . Ők azok akik nem merik felvállalni nyiltan .Őrlődnek , mint búza a két malomkő között , és ők is próbálkoznak mint én .

Hogy mért nem fordulok birósághoz ? A földhivatalban sokszor voltam sok helyen . Ott megtanultam hogy ki az erősebb / ezt több alkalommal is érzékeltették velem / . De sokszor hallom , sőt , mostmár látni is lehet a médiákban különböző eseteket ,ami elgondolkodtat az igazságtételbe vetett hitemben . Nem akarok úgy járni mint az egyszeri ember : a pereskedés elvitte a házát .
Kockáztassak ? Hát nem ! Küzdök tovább . / " lassú viz partot mos " /

Miért kérek segitséget ? Több szem többet lát ; több ember több tapasztalat , több ötlet ; több javaslat . Minden hasznos lehet . ,
AliZ

eulimen # 2026.02.22. 21:02

@AliZ55

Tehát még egyszer szeretném megkérdezni , tudnának-e kiinduló pontot adni / biróság kizárva a már ismertetett indokok miatt /
az ügy lezárása érdekében .

Én elég nagy tétet mernék tenni arra, hogy ez az igény már rég elévült.
De jogvitát hol akarsz elrendezni, ha nem a bíróságon?

Abban az időben előfordulhattak térképezési hibák.
A telekkönyvnek viszont már abban az időben is rendelkeznie kellett alapterület információval. Ha négyzetméterek tízesével vesztek el a térképről, akkor ahhoz a telek leíró adatainak is módosulnia kellett volna.
Kivée persze, ha nem korábbi térképezési hibáról van szó, azaz: a térkép módosításával (javításával) állt helyre a világ rendje.
Mert azért azt neked is be kell látnod, ha neked kezdettől fogva 2000 m2 telked volt a telekkönyv szerint, de a kezdben lévő térkép szerint meg 2035 m2 lenne, akkor a kettő dokumentum üti egymást.
A földhivatal meg igazságot tett.

AliZ55 # 2026.02.22. 18:19

"Szomorú örökösök "

Soha se mondd hogy vége , és nincs tovább . Amig élünk remélünk .

Mi lenne ha mindenki egyforma lenne . Belegondolni sem merek .

AliZ

Szomorú örökös # 2026.02.22. 17:45

AliZ55

Mivel itt olyanok szólnak hozzá akik legalább minimális jogi érzékkel birnak...

Aki valóban jogász, az alapból nem értette azt a katyvaszt, amit leírtál, meg is értem őt.
De 40 év elmúltával szerintem tőle se várj megoldást. :-D

A helyesirásommmal kapcsolatban pedig csak annyit , akkoriban még tanultunk ilyet is .
És te ezek szerint „akkoriban” maradtál (mondjuk 40 évvel ezelőtt) márpedig jelenleg „mostanában” van. :-D

AliZ55 # 2026.02.22. 16:39

Szomorú örökös
Ha úgy gondolod hogy követelőzök , akkor szereptévesztésben vagy .
Csak azokat nem szeretem akik a " kákán is csomót keres " -nek .

Ha figyelnél , látnád hogy ez nem felelősségre vonás . Felelősségrevonás csak akkor lehetséges ha valaki olyat tesz amit rosszindutatból elkövet . Mivel itt olyanok szólnak hozzá akik legalább minimális jogi érzékkel birnak ezért, csodálkoztam , hogy nem tudnak még minimális együttérzést sem tanusitani egy probléma megoldásában . Kevesebb beszéd több cselekvés .

A helyesirásommmal kapcsolatban pedig csak annyit , akkoriban még tanultunk ilyet is .
Aliz

Szomorú örökös # 2026.02.22. 15:38

55

Azóta küzdök velük.....a magágtulajdon szent és séthetetlen , és soha nem évül el !!!
És most a Jogi Fórum fórumozóitól várod, mi több, lassan már követeled, hogy majd megoldják helyetted, amit neked 40 éve nem sikerül. Hajrá, csak így tovább!

Több mint 20 napja kértem segitséget földhivatali " tévedés " vagy " okirathamisisitási " ügyben .
Csak egy hozzászólás volt , melyre válaszolva feltártam a tényszerű papir alapú valóságot .
Hát senki sincs aki érdemben hozzá tudna szólni ? Tanácsot adni ?

Itt special ha senki sem válaszol neked, akkor sincs jogod felelősségre vonni a fórumozókat, mint ahogy te tetted. Ez már csak egy ilyen szabad fórum itt. Egyébként ahogy elnézem, a helyesírással is rendesen küzdesz, amikor az írásjeleket írod tök felesleges szóközökkel. :-)

AliZ55 # 2026.02.22. 13:39

" Szomorú örökös "
Azóta küzdök velük .
De ismered azt a törvényt hogy : / most csak nagyvonalakban irom , egyébként ki van nyomtatva ,ideje , száma , pontos szövege /

a magágtulajdon szent és séthetetlen , és soha nem évül el !!!

Az , hogy akkor úgy épitkeztek azért volt mert nem volt csatorna , és igy tartották tiszteletben a szomszéd területét .
Most pedig azért épitenek telekhatárra , mert van ereszcsatorna , ezzel pedig lehetővé vált az a törvény , hogy a szomszéd telke
ne sérüljön .

AliZ

Szomorú örökös # 2026.02.22. 12:08

AliZ

Időpont: Körülbelül 1986 körül, amikor megkezdődtek az államositott földek és egyéb ingatlanok, vagyonok visszaadása.
A földhivatali egyeztetések, betekintések alkalmával találkoztam először véletlenül az ingatlanom térképi megváltoztatásával.

És most akarod visszacsinálni, cirka 40 évvel utána? Nem késtél el egy kicsit ezzel?
Miért nem akkor kerested meg azonnal őket, hogy nem stimmel valami?

Régen a csurgás azt jelentette, hogy nem a telekhatárra épitkeztek, mint ujabban,
hanem ugymond az épitkezők a saját telkükre engedték a tetőről lecsurgó esőt, vizet.

És ez teljesen szabályos, hogy most viszont telekhatárra építenek házakat.
Főleg ha még ez a településképi előírás, szabály, hogy jobb vagy bal oldalon telekhatáron kell legyen az épület, akkor meg különösen.

AliZ55 # 2026.02.22. 11:05

A csurgás ma már ismeretlen dolog . A telekhatárra épitkeznek .

Régen a csurgás azt jelentette , hogy nem a telekhatárra épitkeztek , mint ujabban , hanem ugymond az épitkezők a saját telkükre engedték a tetőről lecsurgó esőt , vizet .
Akkorában nem volt ereszcsatorna az épületeken .

AliZ

AliZ55 # 2026.02.22. 10:58

Előző hozzászólásom kiegészitéséhez :
Most jutott eszembe , mikor vettem észre a térkép megváltozását .

Időpont : Körülbelül 1986 körül , amikor megkezdődtek az államositott földek és egyéb ingatlanok ,vagyonok visszaadása .
A földhivatali egyeztetések , betekintések alkalmával találkoztam először véletlenül az ingatlanom térképi megváltoztatásával .

Volt egy erre vonatkozó kérdés is . Olyan rég volt , hogy idő kellett visszaemlékezni a kiváltó okokra .

drbjozsef # 2026.02.22. 10:16

Valóban válaszoltál, de csak több kérdés merült fel ettől, mint amennyit megválaszoltál.

Én még nem láttam csurgó telekhatárt. Nálam legfeljebb az eresz csurog.

AliZ55 # 2026.02.22. 09:47

Kedves fórumozók !
A 2026 . 01 . 30 -I válaszbejegyzésemben " eulimen " -nek válaszoltam minden kérdésére . Most mégis ugyanazokat kérdezik .?
Én nem olyan vagyok aki a semmiről órákat , napokat .... tud beszélni . Jelenleg ugyanezt kérik tőlem kérdéseikkel . Miről kellene beszélnem , ha nincs miről . Tehát nem tudom azt mondani hogy miért igy vagy miért úgy .

Ezt még nem irtam le , de talán hozzájárulhat a megértéshez :

Egy véletlen , valami földhivatali ügyintézés kapcsán /rég volt ,márn nem emlékszem mit intéztem / vettem észre .
/ Mint irtam nekem megvan az eredeti térképmásolatom , és minden más eredeti vétellel kapcsolatos irat , ami a vételi állapotokat tartalmazza . / Akkor jeleztem hogy az a térkép amit a földhivatal mutat az nem az , mint ami nekem van . Válasz : " nincs és nem is volt más térkép " / földhivatal / . Ezután visszamentem a földhivatal által kiadott saját térképemmel . Válasz kapásból az volt : ilyen térkép nincs / ott volt a kezemben / . Még a saját munkájukat is letagadták !!!
Többször visszamentem tisztázni a fennálló problémát . Kemény / szószerint / beszélgetések voltak .A végén egy veszekedés során előkerült az a bizonyos térkép , amiről azt állitották hogy nem létezik . Ez természetesen az a térkép volt amiről az én másolatom készült , és ők folyamatosan tagadták .
Sok helyen - jogi személyeknél - voltam . Mindenütt ezt a magatartást , hozzáállást kellett megélnem .
Csodálkoznak , hogy keményebben , ingerültebben irom le panaszomat ? Ezek után , szerintem Önök is elérnének erre a pontra .
Tehát még egyszer szeretném megkérdezni , tudnának-e kiinduló pontot adni / biróság kizárva a már ismertetett indokok miatt /
az ügy lezárása érdekében .
Egy kis kitérő : " csak az hibázik aki dolgozik " ., de egy fehéren-feketén kimutatható hiba , ami házon belül rendezhető nem feltétlenül jelent birósági ügyet . Ha egy bolt hibázik és ad magára , azonnal megállapitja és orvosolja a problémát . Mielőtt válaszolnának , gongoljanak arra , hogy a földhivatal és a bolt között semmi külömbség nincs . Mindketten az ügyfeleket szolgálják és nem forditva .
Ilyen formában hogyan várjam el tőlük , hogy Őrájuk /földhivatal / bizzam a legnagyobb értékemet - az ingatlanomat . ?

Niki2025 # 2026.02.21. 21:54

@drbjozsef
Humorért mindig tudom adni a pontot, és most dobom a 10/10-et neked :-)

Niki2025 # 2026.02.21. 21:50

ALIZ55
"Szemtől-szembe meghazuttoltak jogászok , holott semmijük sem volt amit fel tudtak volna mutatni ellenem , csak annyi hogy ilyen paragrafus meg olyan paragrafus" - Akkor valami infó csak van nálad amit nem árulsz el.
Arról nem beszélve, hogy a feltett kérdésekre sem reagáltál, így , a teljes együttműködésed hiányában, hogyan várod a segítséget?

drbjozsef # 2026.02.21. 20:34

AliZ55,

Teljesen igazad van, én is meg vagyok döbbenve, csak a papírok susognak csendben, bélyegzők koppannak délután kettőkor a földhivatalban, de a bürokrácia csak hömpölyög, mint egy lassú, unalmas folyó, ügyfelek várnak türelmesen, sorszámukra meredve a kijelzőn, kint fúj a szél, bent akták tornyosulnak az asztalon, pedig a fehér az nem fekete, kétségtelenül, csak a hivatal falai között nem történik semmi.

DE ! Egy aláírás ide, egy pecsét oda, és máris halad az ügy, meglásd.

AliZ55 # 2026.02.21. 18:41

Kedves Főrumozők !

Meg vagyok döbbenve . Megkérdőjelezik a földhivatalnál sem létező " semmit ".

Tipikus jogász gondolkodás ! Csináljunk a semmiből ügyet és csámcsogjunk el rajta éveket !
Én nem kifogásokat / - ha igy , ha úgy , mit gondolok , mit nem - / kértem , hanem megoldást .
Önök azon akarnak vitatkozni /csámcsogni / hogy a fehér nem fehér , hanem az bizony fekete .
Önöknek ez az igazságszolgáltatás ? Ezért nem tudtam előrehaladni . Szemtől-szembe meghazuttoltak jogászok , holott semmijük sem volt amit fel tudtak volna mutatni ellenem , csak annyi hogy ilyen paragrafus meg olyan paragrafus . " nem akarásnak nyögés a vége " . Ezért nem mentem biróságra ! Csak a pénzem bánta volna .

" meghalt Mátyás oda az igazság " .

A magyar közmondás tárháza nagyon gazdag , és mély igazságokat tartalmaz .

eulimen # 2026.02.21. 13:42

@AliZ55

Akkor kezdjük elölről:
A Földhivatal három helyen átrajzolta a telkemet , az én káromra
Ennek biztosan van nyoma, iktatószáma, határozatszáma stb. Valahonnan biztosan tudsz róla. Megváltozott a telek alapterülete, stb.
Mikori ez a változás?

Ez a csurgás- kúszás nekem kínai. Kisebb lett a telked? Vagy csak "odébb tolták"?

Rébuszokat adsz fel, szándékosan a tényállás felét fejted csak ki, majd fel vagy háborodva, ha senki nem érit a rejtjelezett panaszodat.