Kedves Fórumozók!
Kedves Jogászok!
Az ügyem tipikus példája az emberi butaságnak és rossz indulatnak, de sajnos erre nem tudok hivatkozni :), ezért lenne szükségem a segítségükre, mert egy igen bonyolult és kilátástalan helyzetbe kerültem. Az egész ügyem több helyen sántít azt hiszem.
Januárban elkezdtem felújítani a tavaly megvásárolt lakásomat. Teljes felújítás: villany, víz, gáz, cirkó fűtés, burkolatok, hang szigetelés, ablak felújítás. Március végén sikerült beköltöznöm.
A felújítás legvégén jött a probléma:
Egy nyílt égés terű gáztűzhely beépítése miatt a FŐGÁZ kötelezett egy biztonsági szellőzőre, csak így kaphattam meg a gáz tervre az engedélyt. A szellőzőt a konyhámból a fő falon keresztül a gang felé helyeztünk el. 11 cm átmérőjű műanyag csőről van szó , minek 2 oldalán rács helyezkedik el, semmiféle gépi szerkezet nincs benne csupán az oxigén áramlását biztosítja a lakásba. Egy esetleges meghibásodás esetén életmentő lehet, mivel ennek segítségével nem kaphatok szén-monoxid mérgezést.
Mikor megvásároltam a lakást találkoztam a közös képviselővel, hogy átbeszéljünk pár dolgot. Enegem érdekelt, hogy mit hogyan kell, mire fizetük a közösköltséget, vannak-e szokások a házban. Persze semmiről nem adott tájékoztatást, vagy csak fintorogva. Egészen megsértődött, amikor kértem, hogy hadd vessek egy pillantást az aktuális év költségeire és a következő évi költség tervezetre (először ezt furcsáltam, sőt még mai napig furcsállom, hogy egy 46 m2-es lakásnak, miért 10350 a közösköltsége, úgy hogy semmiféle felújítás nem törénik a házban továbbá nem tartamaz semmi rezsi költséget, gondolok itt vizre, fűtésre) A ház alaprajzát nem adta ki nekem, arra hivatkozott, hogy ez neki nincs meg. Elmondtam milyen felújítás várható, és hogy kell-e valamire engedely, nemleges választ kaptam ill. hozzáfűzte hogy a belső homlokzaton a nyílászárok csak barnák lehetnek. Tulajdon képpen semmi nem érdekelte csak, hogy hogyan fogom fizetni a közösköltséget. A találkozásunk végén elkért tőlem 10 forintot, mert a 2012 -es költségek tervezetéről kértem egy fénymásolatot.
Március 29-én a közgyűlés előtt 2 órával szólt a közös képviselő, hogy ezt haladéktalanul temessem vissza, mert szabálytalanul tettük be. Szóban kért, hogy menjek el a közgyűlésre. Mivel aznapra hívtam a költöztetőket, így nem tudtam részt venni a gyűlésen, ill. annak is utána akartam járni, hogy valójában mi is van ezzel a szellőzővel.
A munka vezető, a kivitelező, a gáz tervező és egy építész barátom is azt mondta, hogy ez nem engedély köteles. Azonban sajnos kiderült hogy a ház hozzájárulása szükséges, továbbá mivel a ház a világ örökség része így az önkormányzat felé is építési engedély köteles.
A közgyőlésen, aminek a meghívóján a napirendi pontok között nem szerepelt ez az ügy, megszavazták, hogy állítsam helyre a szellőzőt. Igaz, szerepel egy olyan napirendi pont, hogy egyéb társasházi ügyek megbeszélése.
Kb. 1 hét múlva kaptam erről egy hivatalos levelet, melyben semmiféle alternatíva nem szerepelt, csak az hogy feljelentek a kerületi illetékes hatóságnál, amennyiben nem állítom helyre a nyílást. Társasházi tv. 21. pontjára hivatkoznak.
Most ott tart az ügy, hogy elkezdtem összegyűjteni a lakók aláírását, viszont teljesen kilátástalan, mivel a ház fele vagy lakatlan vagy albérlők lakják.
Mivel elfogadhatatlannak tartom ezt a szituációt, összegyűjtöttem egy rendkívüli közgyűléshez az aláírásokat. Ha jól tudom a a tulajdonosok 1/10 tulajdon hányadának kell kérvényeznie ahhoz, hogy ezt összehívják.
A legnagyobb vicc az egész ügyben, hogy a ház belső külleme egy katasztrófa, össze-vissza kicserélt ablakok/ajtók, a gangra felszerelt rácsok tömkelege, légkondik, néhány sarkokban elhelyezkedő lakásnál beépített 2-3 m2 -es előszobák / szélfogók. Ilyen emberek nem akarják aláírni hozzájárulásukat az én 11 cm -es szellőzőmhöz. Én a felújításom során, mindenre kértem engedélyt, ha valami túlságosan macerásnak tűnt (pl. az ablakok cseréje) annál egy másféle megoldást választottam, csupán ez az egy 11 cm-es lyukacska, amire senki sem gondolt hogy probléma lehet.
Azzal is tisztában vagyok, hogy sajnos hibát követtem el, viszont akaratomon kívül. Persze a törvény nem ismerete nem mentesít.
Lenne egy-két kérdésem, amire szeretnék találni valamiféle aktuális jogi szabályozást:
- Megszavazhatja-e a közgyűlés a szellőző helyreállítását, anélkül, hogy tudnák a részletetit és úgy hogy a meghívón nem szerepel a napirendi pontok között?
- A közös képviselő eljárhat-e első hivatalos felszólítás után, melyben egy opció van csak megadva, méghozzá az hogy temessem be a szellőzőt?
- A rendkívüli közgyűlést hogyan tudom összehívatni?
- Ha esetleg a rendkívüli közgyűlésen többségi szavazatot kap a szellőző fennmaradása, abban az esetben szükséges-e a 2/3-os beleegyezése a ház lakóinak?
- A közös képviselőnek kötelesség-e kiadni a ház tulajdonosainak elérhetőségét / a ház alaprajzát / a ház alapító okiratát?
- A közös területen felépített szélfogókra / előszobákra milyen jogi szabályozás vonatkozik? Nincs rajtuk építési engedély, és nem vásárolták meg a háztól.
- Mivel a világ örökség része a ház (1. kerületben található) a nyílás zárok cseréje engedély köteles. Erre vonatkozó jogszabályokat hol találom meg?
- Az OTSZ -nek nem megfelelően felépített rácsokkal, milyen hatósághoz lehet fordulni?
Szeretném ebben az ügyben a segítségüket kérni, vagy véleményüket, mi lehet ilyen esetben csinálni?
Elnézést, hogy ilyen hosszan sikerült megfogalmaznom!
Köszönettel,
jula