határozott idejű bérleti szerződés felmondása


wers # 2019.02.25. 11:34

Béla, és mi van az esetleges fizetési elmaradással? Megálmodik valamit a bérbe adó, és arra egyszerűen végrehajtást indít a közjegyző? Nem is kell sem elszámolás, sem elismerés, egyetértés?

MajorDomus # 2019.02.25. 19:25

Nem olyan egyszerű ez mint amilyennek látszik!

Zita__ # 2019.02.26. 18:08

Köszönöm a hozzászólásokat!
Addig jutottam a keresgélésben, hogy ha közjegyző nélkül írunk alá szerződést két tanúval, akkor az magánokirat, és ha közjegyzőnél, akkor az közokirat, és annak úgymond nagyobb súlya van a bíróságnál és gyorsabb intézkedésekkel is jár.
Ha határozott idejű a szerződés, és lejár akkor bírósági peren kívül, gyorsított eljárásban a bíró kiadja a végzést a lakás elhagyására, ami pár napon belül megtörténhet. De ezzel a jogával csak 60 napig élhet a bérbeadó, azután úgy veszik hogy elállt ettől a jogától, és a szerződés határozatlan idejűvé változik.

Ha viszont határozatlan idejű, és nem közjegyző jelenlétében lett hitelesítve a szerződés, akkor csak pereskedéssel vagy megegyezéssel intézheti el a kilakoltatást.
Egyelőre csak a jogi oldalát próbálom pontosítani, emberileg megvagyunk egymással, csak nem szeretném a véletlenre hagyni a dolgokat.

MajorDomus # 2019.02.26. 19:20

Lassan tanácsadó leszel itt a fórumon!

drbjozsef # 2019.02.27. 06:33

Zita,

nem akarlak elkeseríteni, de amit leírtál, azzal nem jogilag pontosítottad az eddigiekhez képest, hanem elnagyoltad. Nem kicsit, nagyon.

" úgymond nagyobb súlya van" - höhh, tűpontos jogi érvelés.

Zita__ # 2019.02.27. 16:49

Kedves drbjozsef, nem keserítesz el. Bár gúnyolódás helyett inkább egy kimerítőbb választ vártam volna.
Semmi jogi képzettségem nincs, így remélem, elnézed nekem a fogalmazást, és könnyen túlteszed magad rajta.

Jogban képzettebb emberekhez kérdésem az lenne, hogy ha közjegyzőnél úgy egyezünk meg a hosszabbításhoz kötött határozott idejű szerződésben, hogy ha ennek ideje letelik, akkor ez után 3 hónap áll fenn a lakás elhagyására, akkor ilyen esetben ez érvényes vagy a jogszabály lép érvénybe mindenképp, tehát ha a tulaj akar, elmehet a lejárt szerződéssel a bíróságra gyorsított kilakoltatást is kérni akár?

Szomorú örökös # 2019.02.27. 16:57

Zita__

Bocsi, hogy laikusként beleszövegelek, de azt érzem, hogy csak nehezíteni szeretnéd a tulajdonos dolgát. Pl. az, hogy 3 hónap áll fenn a lakás elhagyására, az nem jelenti, hogy azt kutya kötelességed ki is tölteni. Nyilván ha felmondja a bérletet, akkor nyomós oka van rá és ne nehezítsd a dolgát azzal, hogy tologatod a végtelenségig a kiköltözés időpontját. Pl. szeretné eladni valakinek. Az, hogy te húzod a kiköltözést, mint a rétestésztát, az kifejezetten a tulajdonost szívatja, mert így egyetlen vevőjelölt se fog úgy dönteni, hogy kell neki az ingatlan. Úgyhogy ne is álmodj szerintem, hogy a tulaj ilyenekbe belemegy, ha egy csöpp esze is van. Neki az az érdeke, hogy ha el akarja adni az ingatlant, akkor a te benne lakásod ne lehessen neki akadály.

MajorDomus # 2019.02.27. 18:25

Miért nem kötsz,határozott idejű szerződést,mondjuk 2 évre vagy 3 évre? akkor tudsz tervezni a jövőre!

Zita__ # 2019.02.28. 09:12

MajorDomus, igen, igen, ez a terv. 2 évre kötjük. :-)

Szomorú örökös, nem egészen az a helyzet, amit írsz, mert nincs szó arról, hogy ki akarom tölteni a 3 hónapot. És elviekben arról sem, hogy idő előtt felmondja. A kérdésemben szerződés lejáratról van szó. És egy belátható időről a kiköltözéshez, ami lehetőleg nem egy hét.
És mivel minden ember más, az hogy én miről álmodok, szerintem nem a te dolgod, és hogy a tulajnak mi jó, nem tudhatod a helyzete 100%-os ismerete nélkül.
Később kiderült, hogy neki mindegy mikor megyünk, ő be szeretné magát csak biztosítani a közjegyzős szerződéssel. És persze mi is szeretnénk, hogy a szava ne csak elszálljon a kiköltözést illetően, ugyanis lejárat után kb 2 hét lenne rá. De ha pl. lejár a szerződés, és mi szeretnénk maradni, de a részéről kétség merül fel, viszont mi nem nézünk még új helyet, ő pedig utolsó héten mondaná hogy ja, de menetel van, akkor utálnék kapkodni emiatt.

Ezért kérdezem hogy tudja e valaki, hogy amennyiben fennáll egy ilyen helyzet és semmi másba nem kötünk bele (pl. hogy én nehezíteni akarom a dolgát), a jogi szabályok alapján határozott lejáratú szerződés esetén a szerződésbe foglalt megegyezett idő - pl 3 hónap - a mérvadó vagy a jogszabály szerinti, tehát a szerződés lejárta után a tulaj bármikor mehetne a bíróságra a lejárt szerződéssel, ami után kb 1-2 hét lenne rá, akkor is ha a szerződésben a lejárat után 3 hónap elhagyási idő áll?

Köszönöm a konkrét válaszokat előre is!

matthiasi # 2019.02.28. 13:30

Zita_ Zita_ !

ha van egy határozott idejű bérleti szerződés, akkor annak lejárata előtt kell a kiköltözésről gondoskodni. Nagyon rágod a rongyot.
Amikor lejár,akkor már ott sem vagytok !
Vagy ha jó a bérlet nektek úgy időben megkérdezed a tulajt, hogy hogyan tovább?
ő erre válaszol, vagy nem. ha nem válaszol az azt jelenheti nem fér bele a te bérleti jogviszonyod az ő elképzelésébe.
És ezt különösebben sem kell indokolni.

matthiasi # 2019.02.28. 13:36

Ha olvasná a bérbeadó az itteni fejtegetéseket, akkor lehet megváltozna ez a vélekedés :
emberileg megvagyunk egymással,

Cabron_ # 2019.02.28. 13:38

Zita:

Szerintem kicsit el vagy tévedve. A határozott idő végére már ki kell költözni. Egy határozott idejű szerződésnél előre tudod, hogy mikor jár le, így lehetőséged van átgondolni, hogy mennyi időre van szükséged a kiköltözésre, és annyi idővel előtte beszélsz a bérbeadóval a hogyan továbbról.

MajorDomus # 2019.02.28. 19:19

A szerződés lejárta után már a végrehajtóhoz megy,a kiköltözési záradék érvényesitésére!

a szerződés lejártának másnapján már nem lehetsz az ingatlanban. Ezen belül akkor költözöl ki amikor akarsz.

csillag85 # 2019.03.17. 07:46

Szeretnék tanácsot kérni!Jelenleg bérlek egy lakás nagyobb szobáját,a szerződést amit aláírtam egy évre kötöttük a tulajjal határozott időre,személyesen 2 tanú előtt.Megbeszéltük hogy bármi jellegű probléma adódna közben, igyekszünk békésen megoldani,szerződésbe is bele van írva.Helyzet a következő,durva allergiától szenvedek:2 hete lakom itt,és sajnos még mindig az előttem itt lakó bérlő macskája szőrét takarítom mindenhonnan,amire ráuntam,még mindig találok rengeteget.Másik nagy probléma,felettem levő szomszéd csend háborítása.Az ő zaj keltésére ébredek kora reggel már,(6-előtt),majd miután haza térek munkából este hogy pihenjek,ismételten miatta nem lehet.(10 óra után is).Zajok:rohangálás,bútor tologálás,ajtó csapkodás,mivel nagy dohányos,folyamatos ökrődős köhögés,szerintem föld szinten is hallják.Tehát,oldalsó szomszédban pici baba is van és nem hallom.De,sajnos meg keseríti itt lakásomat a felső lakó.Jogilag mit tehetek?köszönöm válaszát.üdv!

MajorDomus # 2019.03.17. 21:01

Megbeszéled a tulajjal!
ha belemegy a szerződésbontásba, szerencséd van.

drbjozsef # 2019.03.18. 05:33

Jogilag mit tehetek?
Azt, amit a szerződésed megenged. Olvasd el jó alaposan - mi ezt nem ismerjük, úgyhogy releváns tanácsot nemigen tudunk adni.

MajorDomus # 2019.03.18. 20:55

Ez igy van!

Szilár6d # 2019.05.14. 17:54

Szép napot!
2 kérdésem lenne!

1, határozott idejű szerződést a tulajdonos felmondhat? Sajnos a szerződésben bent van, hogy a tulajdonos igen! Ez így jogszerű? /sajnos a szerződést nem láttam nem az enyém/

2, A tulaj nem engedi a címre való bejelentkezést! Pedig nagyon kéne pl. orvos stb. miatt! Bp a cím, de az állandó vidéken van.

MajorDomus # 2019.05.14. 18:55

1./ nem.éppen azért mert határozott idejű!
2./ természetes hogy nem. évekig nem tudja kirakni,ha állandóra bejelentkezik.

Szilár6d # 2019.05.14. 19:46

MajorDomus

Bocsánat nem voltam egyértelmű, nem állandóra ha nem tartózkodási helynek!

Szomorú örökös # 2019.05.15. 04:11

Szilár6d

Bocsánat nem voltam egyértelmű, nem állandóra ha nem tartózkodási helynek!

Szerintem meg eléggé egyértelmű voltál, mert egy szóval sem írtad, hogy állandóra akar az illető bejelentkezni. :-)

De hogy nem enged bejelentkezni, az lehet épp a határozott idő miatt van így, mivel a tartózkodási hely is 5 évre szól, azaz ha rövidebb a szerződés határozott ideje, akkor is ott ragadnál és ő mehetne fiktiválni. Valahol megértem, de ettől még az illető simán kiragaszthatná a postaládára meg a kaputelefonra-csengőre a nevét és postázási címnek megadná, ahol lakik.

Viszont lehet épp azért akarja lejárat előtt felmondani a szerződést - amit mi itt nem ismerünk ugyebár - mert valami nem úgy teljesült a bérlő részéről, ahogy az a szerződésben szerepelt. Lehet ez bármi, ami jogszerűvé teheti simán a felmondást. Az, hogy a bérbeadó köt egy határozott idejű szerződést, az nem azt jelenti, hogy a bérlő ezalatt bármit megtehet. A korrekt válaszhoz ismernünk kellene a szerződést.

wers # 2019.05.15. 05:12

Már elég sok víz folyt le a Dunán, mióta nem kell a bérbeadó beleegyezése a lakcím bejelentéshez érvényes szerződés birtokában. És nem a lakcím bejelentés miatt nem tudja kirakni, ha nem tudja. (mindegy, hogy lakóhely, vagy tartózkodási hely)

határozott idejű szerződést a tulajdonos felmondhat? Sajnos a szerződésben bent van, hogy a tulajdonos igen! Ez így jogszerű?

Ha ezt írták alá, csak az akkor mintha már nem is határozott idejű lenne. Mindegy, hogyan nevezik.

Bori Bori # 2019.05.15. 05:17

szilárd6
Bemész az okmányirodába, viszed a bérleti szerződésedet, és már be is vagy jelentkezve állandó lakcímre. Nézz meg egy lakcímbejelentő nyomtatványt, azon rajta is van, hogy nem kell a szállásadó aláírása. Ez neked jár, körzeti orvos, körzetes iskola, ingyenes parkolás a lakóhelyeden, szavazás, és millió más joghatás. Szóval ne szégyellősködj, jelentkezz be. A bérbeadó állandó hisztije, hogy majd fiktiválni kell. Igen, ez a kényelmetlenség együtt jár a bérbeadással.

Szomorú örökös # 2019.05.15. 05:56

Bori Bori

A bérbeadó állandó hisztije, hogy majd fiktiválni kell. Igen, ez a kényelmetlenség együtt jár a bérbeadással.

Én inkább a bérlő taplóságának nevezném, ha „ott felejti magát”, de mindegy. Az pedig, hogy elfogadják-e a szerződést egy állandó lakcímhez, bizony irodája válogatja. Lehet elhajtják a francba, akármilyen jogszabályt hajtogat. Ezt pedig nem fogja elviselni mindenki, mert eléggé gáz. A Kormányhivatalba nem mindenki ügyvéddel járogat, hogy majd ő jogilag megvédi az adott szituban, mert az azért drága lenne.

És csak megsúgom, engem tulajdonosként is elhajtottak szimplán az adásvételi szerződéssel. Tavaly erről már folyt itt eszmecsere és a végén nekem lett igazam, hogy jogosan tették sajnos. Így nem tudtam határidőre bejelentkezni, pedig itt a saját tulajdonomról beszélünk. És jogos is volt, mert az adásvételi szerződés önmagában még nem bizonyíték arra, hogy én tulajdonos is lettem, hiszen az csak az ingatlan megvásárlását igazolja ügyvéd előtt, de a Földhivatali tulajdonjog-bejegyzést vagy az előző tulajdonos által megtörtént hivatalos birtokba adást még nem bizonyítja. Tulajdoni lapot vagy Birtokbavételi Jegyzőkönyvet kértek tőlem (amelyen ugyebár a mérőóra állások is rajta vannak). Nagy cucc! Megcsináltuk és utána egyből megtörtént.

Szomorú örökös # 2019.05.15. 05:59

wers

nem a lakcím bejelentés miatt nem tudja kirakni, ha nem tudja

Ebben az a gáz, hogy hiába mondja fel a tulajdonos a bérleti szerződést, ha a bérlő rendőrt hív, azt fogja mondani a rendőr, hogy joga van ott tartózkodni, mert oda szól a lakcímkártyája. Ez a szomorú valóság!

De akkor még egyszer:

Nem tudjuk, hogy miért akarja a tulaj felmondani idő előtt a határozott szerződést.
Nyilván szerződésszegés esete lehet, de ezt csak pontos ismeret alapján lehetne eldönteni.

Ha pedig ilyesmi az indok, akkor ne buzdítsunk már senkit, hogy ugyan nyugodtan jelentkezzen már be! :-O