határozott idejű bérleti szerződés felmondása


Annamari87 # 2018.07.19. 12:14

Azért ez ebben az esetben nem aprópénz, legalábbis számomra - 60.000,- Ft, amire igényt tarthat, mint le nem lakott napokra eső részre.

SaireyVMK # 2018.07.21. 11:28

Ha jól rémlik valami olyasmi van,hogy mielőbb új bérlőt kell keresnie a tulajnak a szükségtelen "károk" csökkentéséért.

Magyarul a te esetedben ez olyasmit jelenthetne,hogy azáltal,hogy kiköltözött(bár ennyi nem elég hozzá szerintem,de) te elméletben kiadhatod az ingatlanod másnak. Vagyis a fentiek alapján neked kötelességed is lenne,hogy minél előbb új bérlőt keress.És maximum csak addig a dátumig fizettetheted ki vele a jogos követelésed,amíg az új bérlő be nem költözik.

Erre van két példa.: a szerződésetek szerint 30nap a kiköltözési határidő. Eltelik 5nap és kiköltözik. Te új bérlőt keresel, eltelik 15nap és az beköltözik.
Jogos-e tehát,ha te a fennálló +15napra is kéred az előző bérlődtől is a bérleti díjat? Természetesen nem.

A másik példa: ugyanaz a szituáció 30nap és 5nap, viszont ilyen rövid időn belül valahogy nem sikerült megfelelő bérlőt találni. Tehát jogilag kifizettetheted vele a teljes díjat,hisz a 30napos határidő mindkét fél érdekeit szolgálja,nem csak a bérlőét! A tiédet azért,hogy új bérlőt tudj találni ez idő alatt.

Más kérdés,hogy jogilag eme "kötelezettséged",hogy új bérlőt keress nem teljesen bizonyítható, illetve kérdés hogy ki fogja számonkérni és kinek kell bizonyítania.Már ha egyeltalán él még ez a szabály.

2. Jogilag valójában az van ami a szerződésben van! 30nap az 30nap ,tehát köteles kifizetni.
Persze ettől még történhet közös megegyezéssel a dolog! Amelyben megengeded neki hogy előbb távozzon.Ha az a te érdekeidet is szolgálja(pl új bérlő már költözne be)És ez a legcélszerűbb is. A közös megegyezés.

Persze olyan nincs,hogy te hoppon maradj új bérlő nélkül,csak mert ő kitalálta,hogy ő akkor most egyoldalúan idő előtt kiköltözik.

wdgizmo # 2019.02.22. 01:04

Tisztelt Jogi Fórum!

Olyan kérdéssel fordulnék Önökhöz, hogy jelenleg egy határozott idejű albérleti szerződésem van, ami júliusig szól! Viszont egyéb okokból, a szülőkhöz közelebb kell költöznünk! A szerződést felmondhatom-e, illetve milyen következményekkel járna!? Természetesen tisztában vagyok azzal,hogy a kaukciót nem kapjuk vissza!

Válaszukat előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.22. 06:20

Tulajdonképpen felmondhatod, de a határozott időre járó bérleti díjat akkor is ki kell fizetned. Úgy meg sok értelme nincs.

MajorDomus # 2019.02.22. 22:52

Egyezz meg a tulajdonossal!
Például szerzel magad helyett új bérlőt,tehát veszteség nem éri!

Zoltanuss # 2019.02.23. 18:09

wdgizmo !!

Hát a kauciót biztos nem kapod vissza, sőt elvileg követelheti is a bérleti idő végéig az őt megillető díjat.
Egyébként az hogy a szülőkhöz közelebb kell költöznötők az nem indok arra hogy szerződést szegjél.
A legegyszerűbb ha a hátra lévő idő díját megfelezitek. Ha a tulaj elfogadja jól jártok mind a ketten.

MajorDomus # 2019.02.23. 21:13

Vagy viszel bérlőt!

Zita__ # 2019.02.24. 21:27

Tisztelt Jogi fórum!

A téma a bérleti szerződés lejárta vagy felmondása és egy esetleges kiköltöztetés.
A helyzet: egy lakást bérlek egy rokonnal 2 éve. Semmi fennakadás nem volt eddig a tulajjal, és mi is fizettünk mindent pontosan.
Jelenleg határozott idejű szerződésünk van, június 30-ig (még 4 hónap).
A tulaj beszélt egy ügyvéddel, aki javasolta neki, hogy következőként határozatlan idejűt írasson alá velünk közjegyzőnél, és egy befogadási iratot is írjunk alá, hogy bebiztosítsa magát arra az esetre, ha nem mennénk el.
Őelőtte 9 évig béreltük az előző tulajtól, ezt tudja is. A tulaj egy egyedülálló öreg nő, van háza, kiad a mienk mellett 2 másik lakást is.
A kérdésem az, hogy mennyire védene minket a birtokvédelmi törvény, ha esetleg eszébe jutna a fenti papírok aláírása után bármikor, hogy hagyjuk el a lakást?
Alapvetően határozatlan idejű szerződésnél ő bírói végzés alapján kb 2 héten belül kirakhatna minket egész évben bármikor?
És ha nem írjuk alá, akkor a jelenlegi határozott idejű szerződés lejárta után milyen törvények, jogszabályok védenek minket, ha nem tudunk megegyezni egy újabb szerződésben, de addig is fizetjük az aktuális bérleti díjat és számlákat?

drbjozsef # 2019.02.25. 05:46

Zita,

ez sajnos nem kívánságműsor.
Ha lejárt a határozott szerződés, költöznötök kell. Az után nem véd titeket semmilyen birtokvédelem. A határozott tulajdonképpen jobb is neki, mint a határozatlan.

Ha maradni akartok utána is, új szerződést kell kötni. Természetesen ez megegyezés kérdése, de most a bérbeadó diktál, ha ő se ragaszkodik hozzátok, akkor nem fog engedni, vagy aláírjátok úgy ahogy kéri, vagy elköltöztök.

A közjegyzői záradék és a befogadói nyilatkozat meggyorsítja az esetleges kilakoltatást. Ha vitatjátok a felmondást (jóhiszeműen, mert nem a szerződés szerint mond fel, vagy rosszhiszeműen, tudva hogy jogszerűen mondott fel), akkor el tudjátok húzni pár hétig a kilakoltatást, de bíróságra nem kell mennie (a záradék miatt), és várnia sem kell a végrehajtónak semmilyen moratórium lejártára esetleg (a befogadói nyilatkozat miatt).

Ha kellően rosszhiszeműen minden eljárásba beleköttök - és a bérbeadó jogszerű marad, és nem vág ki önhatalmúlag -, akkor 1-2 hónapot talán tudtok húzni, de utána minden kárát bevasalhatja rajtatok egy másik eljárásban, ha akarja.

Zoltanuss # 2019.02.25. 07:58

Zita !!!
Van még 4 hónapotok, így mi az ok az aggódalomra ?
Kommunikálni kell a bérbeadóval !!
Akkor a kérdéseid :

A kérdésem az, hogy mennyire védene minket a birtokvédelmi törvény, ha esetleg eszébe jutna a fenti papírok aláírása után bármikor, hogy hagyjuk el a lakást?

” Mert ehhez alá kellene írni egy befogadási nyilatkozatot, ill. a közjegyző előtt kellene kötni az új szerződést, ami határozatlan idejű lenne.
Hát menjetek el a közjegyzőhöz és írjátok alá ill. szerezzetek egy befogadói nyilatkozatot (igaz ez néha ciki, megoldhatatlan )
és ha ez meglesz akkor még nem bármikor hanem a felmondási idő lejártakor... mondjuk az minimum 1 hónap, de ki lehet alkudni 2 - 3 hónapra is. és csak annak letelte után jön a közjegyzői ill. kilakoltatási procedura.
ha kéri a bérbeadó.
A másik kérdés :
És ha nem írjuk alá, akkor a jelenlegi határozott idejű szerződés lejárta után milyen törvények, jogszabályok védenek minket, ha nem tudunk megegyezni egy újabb szerződésben, de addig is fizetjük az aktuális bérleti díjat és számlákat?
Akkor jogcímnélküli lakáshasználókká váltok.
Visszakérdeznék : miért védene titeket törvény, jogszabály ??
tessék a tulaj kívánságára elmenni a közjegyzőhöz ott aláírni a szerződést, tessék prezentálni egy befogadó nyilatkozatot és akkor nagy valószínűséggel megköttetik az új szerződés.
ha fizettek akkor az öreg nőnek titulált bérbeadó nem mond fel. Minek mondana fel csak úgy ???
A tulaj egy egyedülálló öreg nő, van háza, kiad a mienk mellett 2 másik lakást is.
Hát van nekie, megöregedett szerencséje volt. Van ugyan más, aki szintén megöregedik, de még sincs nekie még egy lakása sem.
Konkluzió ?

Igazságtalan az élet !!

gerbera317 # 2019.02.25. 08:19

határozatlan idejű szerződésnél ő bírói végzés alapján kb 2 héten belül kirakhatna minket
Éppen ellenkezőleg. Ha a _határozott_ idejű szerződés lejár, és a lakó nem költözik, rakható ki egyszerű végzéssel.
Határozatlan idejű szerződésnél - akár alapos, akár alaptalan volt a felmondás - pereskedni kell, ha a lakó nem hajlandó kiköltözni. Ezen az sem segít, ha a szerződést közjegyző előtt írták alá.

drbjozsef # 2019.02.25. 08:37

gerbera,

A közjegyző által záradékolt szerződés közvetlenül végrehajtható, nem kell bíróságra menni vele, nem?
Vagy a lakáskiürítési perre gondolsz, azt külön kell indítani?

gerbera317 # 2019.02.25. 08:53

A Vht. 181. §-a szól a lakáskiürítésről. A végrehajtást kétféle okirat alapján lehet elrendelni, amiből a második a lényeg: a felmondás érvényességét megállapító határozat, jóváhagyott egyezség, illetve arról szóló, záradékolt nyilatkozat alapján indulhat ilyen végrehajtás. Egy normális bérleti szerződés nem erről szól, hanem a határozatlan idejű használatról. Ha a felmondást a bérlő vitatja, akkor a végrehajtást elrendelő hatóságnak vizsgálnia kell, hogy a felmondás érvényes-e. Perben. Olyat meg egy bérlő ne írjon alá közjegyző előtt, hogy "Amennyiben a bérbeadó a bérleti szerződést a jövőben felmondja, annak az érvényességét én már most, előre elismerem." Szerintem.

drbjozsef # 2019.02.25. 09:48

Értem. Akkor mivel van előrébb a bérbeadó a közjegyzői záradékkal? Melyik lépésből (feltételezem, ez előtt) hagyhatja ki a bíróságot?

gerbera317 # 2019.02.25. 10:05

A közjegyzői irat akkor záradékolható végrehajtási záradékkal, ha az marasztalást tartalmaz. Egy bérleti szerződés nem tartalmaz(hat) marasztalást, mert az csak a jogokról és kötelezettségekről szól(hat). Olyat pedig senki nem ír alá a bérleti szerződésben, hogy "elismerem, hogy a bérbeadó a bérleti jogviszonyt felmondta, én pedig köteles vagyok kiköltözni". Meg a közjegyző sem foglalna ilyet okiratba.
Más a határozott idejű szerződés, mert az tartalmaz egy kvázi marasztalást: a lejárati határidőt és annak következményét. Ilyenkor a bíróság csak azt vizsgálja, hogy ez a határidő eltelt-e, és a jogosult kérésére már rendeli is el a kiürítést.
De a határozatlan idejűnél előbb vizsgálni kell, hogy tényleg történt-e felmondás, és hogy az a felmondás érvényes-e.

drbjozsef # 2019.02.25. 10:27

Ha jól értem, akkor a kiköltözési nyilatkozatot (mint "marasztalás") érdemes közjegyzői okiratba foglalni, de magát a bérleti szerződést nem. Miért tanácsolják akkor mindenhol utóbbit (is) ?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.25. 10:31

Gerbera ezúttal téved.

drbjozsef # 2019.02.25. 10:39

Laikus véleményem szerint is, de nem látom hol, ezért kérdezek vissza.

Én arra gondolnék, hogy "jogokról és kötelezettségekről" szólhat. Ez igaz : de miért ne lehetne "kötelezettség" a kiköltözés? Ami bíróság nélkül végrehajtható.

drbjozsef # 2019.02.25. 10:45

Ráadásul, ha jól tudom, a bérleti díj elmaradás is behajtható közvetlenül, hiszen az is "kötelezettség" a szerződésben. De ha ezt is vitathatná a bérlő ("nem is tartozom, perelj be"), akkor ez is teljességgel értelmét veszítené.

wers # 2019.02.25. 10:50

Ráadásul, ha jól tudom, a bérleti díj elmaradás is behajtható közvetlenül

Hogy mi van??? (már tényleg elvesztetten a fonalat) Csak mert van egy bérleti szerződés, mit is hajthat be közvetlenül? Akár teljesít a bérlő szerződés szerint akár nem? Milyen összeget lehet közvetlenül behajtani? Hasrapacsi?

drbjozsef # 2019.02.25. 10:57

Van egy bérleti szerződés _közjegyzői záradékkal_.

De fordítsuk meg a kérdést megint : ha nem tehetné a bérbeadó, megintcsak mi a fene értelme lenne a záradékoltatásnak?

(Egyébként, szerintem, bár nem értek hozzá, ha nem fizet a bérlő, akkor nem kell pereskednem, megyek a közjegyzőhöz, indítsa el a végrehajtást. Nem tudom mi kell hozzá, talán igazolásra felhívja a bérlőt, hiszen ha fizetett, akkor van nála általam aláírt számla vagy bizonylat. Szóval a bíróság hagyható ki, úgy értem a "közvetlen"-t.)

wers # 2019.02.25. 11:07

Nem tudom mi kell hozzá

Mintha netán ezt hívnák fizetési meghagyásnak, aminek ellent lehet mondani. De ahhoz nem közjegyzővel hitelesített szerződés kell, hanem az, hogy nem fizetett a bérlő.

wers # 2019.02.25. 11:10

drbjozsef, a közjegyző honnan tudhatja, hogy mennyi elmaradása van a bérlőnek, és egyáltalán tényleg van-e. Vagy tényleg elindítja a végrehajtást a bérbeadó bemondása alapján, a bérlőnek ezt tűrnie kell, ha fizetett már, ha nem?
Nagyin nem értem, főleg nem tetszik ez így.

wers # 2019.02.25. 11:21

Vagy esetleg úgy kell érteni, hogy a közjegyző elindítja bemondásra a tartozást összegére a végrehajtást, és ha ezzel a bérlő nem ért egyet, akkor ő indítson fizetési meghagyást a vitatott összegre???

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.25. 11:28

Annyi, hogy a felmondást is közokiratban kell közölni. És akkor a végrehajtó záradékolja a szerződést. (Amelyben benne van, hogy a bérlő a felmondás kézhezvételét követő tizenötödik napig kiköltözik.)